Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя

Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години
18 апр 2017 21:35, Елка Василева
114
Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

С европейската мечта на Турция изглежда е свършено. Само за едно десетилетие президентът Ердоган се промени от човек, който сякаш можеше да влезе в историята като лидера, вкарал в ЕС държава с преобладаващо мюсюлманско население, в човека, при чието управление Турция обърна гръб на Запада, пише в. "Таймс".

Връщането на смъртното наказание, което предложи Ердоган (и което много от привържениците му искат за лидерите на кървавия опит за преврат от миналото лято), със сигурност ще ускори края на надеждите на Турция за присъединяване. Според правилата на Европа не се приемат нови членове, чието законодателство предвижда смъртно наказание.

Още по темата

Европа обаче е последна грижа за много турци. Прави впечатление, че когато бившият премиер Ахмет Давутоглу уреди миналата година сделка, която бе предвидено да осигури на турските граждани безвизов достъп до Шенгенското пространство като една от наградите за спирането на мигрантския поток към Гърция, народът му не й обърна особено внимание. Малцина вървяха, че тя ще бъде изпълнена и излязоха прави.

Крайният срок бе отлаган непрекъснато заради отказа на Турция да промени законите си за борба с тероризма. След опита за преврат Турция втвърди тези закони, а не ги смекчи, както искаше ЕС.

Кавгата на Ердоган с няколко западноевропейски правителства влияе на настроенията на много от най-верните му поддръжници. За много от тях, както и за лидера им, Европа е лицемерна, стисната и неморална. "Ние се грижим за 3 милиона сирийци, а Европа само боготвори парите", каза възрастен мъж в деня на референдума.

Междувременно половината от Турция, която гледа към Европа, е наясно, че с мечтите й за присъединяване е свършено и че това е така, откакто Ердоган пое по пътя на авторитаризма.

Неговата враждебност към Запада датира отпреди четири години, от протестите в парка Гези срещу управлението му, при които той обвини чужди сили, че подстрекават към разделение.

Сега Ердоган вероятно ще ускори и разшири външната политика, начертана от Давутоглу, когато той бе външен министър.

Идеята му, която той нарече "стратегическа дълбочина", е, че Турция трябва да погледне на първо място към естествената си периферия, страните от бившата Османска империя, с които има културни и често пъти религиозни връзки.

Отидете днес в Македония или Северен Ирак - две страни, управлявани някога от Истанбул - и ще видите търговски центрове, пълни с турски марки, и семейства, запалени по най-новите турски сапунени опери. Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години.

Всяко скъсване със Западна Европа обаче няма да е пълно. Турците са майстори на политиката на сделките, за което свидетелства неотдавнашното им помиряване с Израел, основано на обещанието за газови договори, а не на любов.

Търговията и туризмът са твърде важни за Турция, за да загърби напълно Европа. Ако Ердоган не обърне внимание на този факт, това ще удари народа му по джоба, а една икономическа криза е нещото, което с най-голяма вероятност може да свали един турски лидер, вкопчил се във властта. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
1
 
! Отговори
erdogan преди 7 години
ЕРДОГАН СТАНА СУЛТАН А ДОГАН САВА ПАТРИОТ.Е НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ.....
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До неанонимен 86 те сърбите много неща игнорират вклю4ително и 150 годишното им Българско ИГО и за това са по зле и от нас
66
3
 
11
 
! Отговори
хасан преди 7 години
вай, вай, вай, Турция никога няма да види ЕС.
65
6
 
13
 
! Отговори
маги преди 7 години
До Анонимен абе глу...пако на Ердоган му пука за твойто левче! чак пък съвети ще даваш да не ходим в Турция, че кой ти ги иска! а В А нглия замитат за нас сигурно,политиката на Турция си е тяхна ти виж тука мафията дето ни управлява не се тръшкай за чужди грехове! ***!
64
7
 
11
 
! Отговори
неанонимен преди 7 години
До Ислямовед-незнам за какви 500 г говориш,вчера слушах новините по БНР,когато казаха,че шествието с иконата на Дева Мария се провежда повече от 400 години,как е ставало когато сме били под робство,хич не ми е ясно,стига се правихме на роби,вижте братята сърби как игнорират това владичество...
63
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако българите имате акъл,спирате да купувате турски стоки и забавяте ол инклузива в Турция(и изобщо пътуванията до там.---------------------------Точно това правя лично аз от около година насам. Никакви турски плодове и зеленчуци /бъкани с нитрати/, никакви дрехи оттам, никакви прахове и шампоани, нито храна, никакъв ол инклузив там, никакви екскурзии в Истанбул, последните две заради бомби, атентати и гражданската война, която се води там ежедневно. Нито 1 мое левче не отива за Ердоган. :) :)
62
2
 
22
 
! Отговори
а унас? преди 7 години
......"Отидете днес в Македония или Северен Ирак - две страни, управлявани някога от Истанбул - и ще видите търговски центрове, пълни с турски марки, и семейства, запалени по най-новите турски сапунени опери......."Защо да ходим до Македония - у нас в БГ отдавна е така - даже много новородени етнически българчета ги кръщават на героите от турските сериали, а на екскурзиите до истанбул изрично се показват къщите на артистите ...и АХ, АХ, ВИЖТЕ ТУК ЖИВЕЕ ОНУР ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ....
61
13
 
4
 
! Отговори
До турчина. преди 7 години
Ауу уланколу я си погледни историята и то много скорошната. Турция кандидатства за членство в ЕС през 2011г. Къде ги видя тия 54г? Или вие сте чакали да ви поканят към 48г и като не са ви поканили сте решили сами да питате може ли !
60
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Културата и бизнесът проправят пътя на политиката от години"Стига бе, турчин и култура!? Оксиморон!
59
8
 
39
 
! Отговори
Ислямовед преди 7 години
До турчина:"Турция чака вече 54 години да бъде приета в ЕС!" Ами да чака ако иска и 500 години! (Ние, Българите как сме чакали 500 години гнасния ислямски турски поробител да бъде изгонен от земите ни?) Това не променя нещата! Турция не е в Европа нито географски (с изключения от ЗАГРАБЕНИТЕ с помощта на Франция и Англия Български земи в Одринско и други тракийски населени места) и НИКОГА няма да бъде, специално визирайки сатанинската им религия!
58
2
 
26
 
! Отговори
Дориан преди 7 години
"Турция обръща взор към бившите земи на Османската империя"А добр'утро! Нека после Вицката пак да ни обяснява по сутрешните блокове за "Българската диаспора в Република Турция"!
57
45
 
8
 
! Отговори
КОСТОВ преди 7 години
ДОГАН Е ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ..ДА ЖИВЕЕ ДОСТ...ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ..ДОЛУ ДПС......
56
10
 
26
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Турция чака вече 54 години да бъде приета в ЕС!Само наивник може да вярва, че ЕС ще приеме Турция със или без ЕрдоганЕС за Турция е кокал, който година след година се вмирисва и става непривлекателен!
55
30
 
2
 
! Отговори
осман преди 7 години
тази параноя насадена от шефовете на доган да не плаши народа.единствено дост се опълчи срещу агентите на дс .които унищажиха родината 27 години.българския народ да прогледне накрая....
54
2
 
23
 
! Отговори
до 83 от славянин преди 7 години
Че какво ваше имате вие, всичко сте го крали от други!?
53
11
 
10
 
! Отговори
GADORIAN преди 7 години
Бат Слави пак го спряха! Хаха. Това предаване вече няма работа в Босфор тв
52
2
 
22
 
! Отговори
един там преди 7 години
До L , Само дето горното описание въобще не се отнася до Крим! В Крим може да гледат турски сериали и да се прехласват по турските стоки само кримските татари и то само част от тях!
51
3
 
12
 
! Отговори
един там преди 7 години
До )))))),Да, как ще ме накараш да повярвам, че Европа ще почне Турция с томахавки? Май нещо забрави, че преди всичко Турция е член на НАТО!
50
5
 
10
 
! Отговори
))))))) преди 7 години
Да, ще го смени. Първо санкции, а после и томахавки в празната чутура на ЕрдоГаньо. Така ще смени тона.
49
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След някой друг месец Европа ще смени тона си към Турция.