Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Учени: Скалъпени числа - скалъпени прогнози
20 апр 2017 20:00, Елка Василева
205
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!
Снимка: архив, Reuters

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи, пише Дойче веле.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери само няколко числа.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не Facebook групи, акаунти в Twitter и видеа в YouTube, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в YouTube, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано.

Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези числа се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в YouTube не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в YouTube, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника.

С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.


205
Напиши коментар Коментари
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Толераннтност и покорство ,покорство към ,,бежанците ,, Откога на Истината казват ,глупост ? Истината -най-мразената и ненавижданата дума в света на демокрацията .
92
4
 
6
 
! Отговори
Не ги мислете преди 2 месеца
Германците си имат отработени методи.
Те поканиха тези хора, защото им е нужна работна ръка. вярно е, че гостите дойдоха от държави, в които съпругът работи, а четирите му жени се надпреварват коя ще роди повече деца. За тях германската социална система е мечта. Но не се сещат горките, че когато германците решат, че някой етнос им променя културните традиции, те настаняват хората от този етнос на едни места, където работата ще ги направи свободни. Методът е много ефективен.
91
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Deutsche Welle както обикновено пишат глупости..
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
***, нищо не правите срещу троловете и това е така от много време. Загубихте, смислените коментатори, губите масовите си читатели и накрая ще си пишете само за троловете, ама те троловете ще се преместят, ако няма кого да тролят. Разбирате ли, защо е лошо, че нищо не правите по въпроса?
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Християнския свят има огромни собствени демографски проблеми. Мюсюлманския свят е много малка част от проблема на християните. Преди 30-35годишна възраст, християнските жени не желаят да раждат и отглеждат деца, а мъжете предпочитат да се отнасят бащински само към 15 годишните си таратайки!
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бъдещето принадлежи на Китай. Европа и САЩ са потъващи кораби.
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спокойно, ислямът ще смени християнството като операционна система за управление на човешкия материал, така както Уиндоус 10 замества по старите системи. Това се нарича прогрес.
86
0
 
2
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
не се страхувайте от нищо...който владее нета..той владее света. Въпрос, кой владее нета?
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 106

Типичба русофилска черта е да оплюваш България и българите и да изпитваш наслада от това.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен 103 преди 2 месеца
По голяма кочина и сбирщина от америка няма.Там е зверилник но от цементирания ти и промит мозък, по напред от носа си не виждаш.В статията пише за Германия но ***.ните гниди са навсякъде.
83
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 103

Типична българска черта гледа се на съседа да му е по-зле от на теб. Това, че в един момент и ти ще си на неговото дередже няма значение. Затова в ада няма пазач на българския казан.
82
4
 
12
 
! Отговори
Соломон Пaси преди 2 месеца
Още 1 милиaрд мюсюлмaни ще се зaселят в Европa в следвaщите 10 години!
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде са санитарите? "професора" пак се развилня.
80
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофилчета, в ЕС при 510 милиона жители мюсюлманите са 28 милиона, в Русия от 140 милиона жители 20 милиона са мюсюлмани, като само в Москва са 2 милиона. Там се намира и най-голямата джамия в Европа. Така, че се притеснявайте се за руската кочина.
79
0
 
21
 
! Отговори
Часовникар преди 2 месеца
Толерантността на западното общество ще го доведе до неговата гибел -така например, ако сте в Лондон на много места има открити ,ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩИ агитационни ислямски центрове,на които никой нищо не казва?! А в празнични дни тази агитация се засилва почти тройно?!На въпрос към наблюдаващи ги полицаи защо им се разрешава ни бе отговорено:"Тук е демокрация и всеки може да агитира каквото си иска!" Освен това не е маловажно,че всяко ислямско семейство има по много деца, а ние- едва по две.Е ?!
78
1
 
11
 
! Отговори
евроатлантик преди 2 месеца
Смиреност,примеримост и толерантност.Всички имигранти от Сирия ,Афганистан и северна Африка трябва да са носоцялни помощи защото тово са евроатлантическите изисквания
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Палестина на едно семейство се падат средно по девет деца. Не по три или четири а девет! Имат много висок прираст. А България губи около 50 хиляди души всяка година. Миграция, смъртност и ниска раждаемост.
76
0
 
8
 
! Отговори
Мишо Шамара USA преди 2 месеца
След като съм гълтал семенна течност, след това уригам и ми мирише на такава. Това нормално ли е?
75
2
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 2 месеца
Тези араби се размножават в собственната си държава наречена Палестина
74
0
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
Това,което твърдят тези изследователи изобщо не отговаря на истината - те са истински слепци с очи!Не зная откъде вадят тия цифри,но са много различни от реалността - явно тия работят само на бюро-даже не хвърлят поглед през прозореца. Идете на което и да е международно летище в Европа и погледайте само за няколко часа пристигащите пътни ци-повече от 40 процента са мюсюлмани-прииждат,прииждат на тълпи,на тълпи,цели се мейства,но никой не ги брои за хора засилващи ислямизацията в Европа?!Защо?!