Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Учени: Скалъпени числа - скалъпени прогнози
20 апр 2017 20:00, Елка Василева
205
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!
Снимка: архив, Reuters

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи, пише Дойче веле.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери само няколко числа.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не Facebook групи, акаунти в Twitter и видеа в YouTube, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в YouTube, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано.

Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези числа се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в YouTube не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в YouTube, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника.

С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и да е достоверна упоменатата статистика, тя няма за цел да съдейства за решаването на конкретен проблем, а има за цел да успокои привидно гражданите на ЕС, че проблемът не съществува. А той гравитира около факта, че нискообразовано, силно радикализирано и като цяло враждебно настроено население в съюза се ползва от социални придобивки и блага,като паралелно действа деструктивно на културата, която създава тези блага.Дали проблемът ще бъде наречен роми,мюсюлмани,бежанци - не е същественото.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
55 me razsmya ))
32
23
 
2
 
! Отговори
Атеист преди 6 години
Истината е че исляма уважава всички религии факт е че през 500.г Османско няма ни една ислямизирана страна
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, че LGBT общността в ЕС започва да се страхува от все по-очевидната ислямска "толерантност" и се ориентира към националистическите партии. Защо ли? Просто тяхното изличаване ще е сигурно, когато мюсюлманите в Европа станат мнозинство.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To i za BG tui govoryat,no ne e istina v chujbina poznavam bg,ne mongoli po tri chetiri deca imat.Az sum na drugo mnenie za BG.Durjavata Bulgariya sme nie horata,instituciite i granicite sa vtorostepenni i TE tryabva da ni slujat na nas.Bukvalniyat prevod na dumata MINISTUR E SLUGA NA NARODA!Kakvoto i da znachi tova.Ta tui nie bg se mnojim i BG nikoga niama da ugasne!!!!!!!
29
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Франция французойки раждат арабчета от араби.------а вашите и това не правят много са заети в сеансите за по 20?
28
2
 
4
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Те така едно време искаха да я направят ерейска държава ама ....
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами че тя жърмъни си е мюсюлманска отдавна. Това че нямат данни си е техен проблем. Които са ходили в германия и са обиколили пеша по улиците са видяли каква напаст ги е сполетяла. Живях във Франкфурт 5 години обиколил съм цяла германия такава ми беше работат на доставчик и карах стоки във всички градове и напълно ми е ясно какви са болшинството народ в германия. Нали поради тази причина се махнах и отидох да живея в Норвегия. Тук в норвегия има мигранти но в сравнение с германия са нищо!
26
1
 
3
 
! Отговори
разбирач преди 6 години
До до одесатаДа Одеса, ама Хамбург е със статут на Бундесланд, а не Бундесрепублик, която може да е само Германия. Но обиждай другите ...
25
15
 
6
 
! Отговори
МАЙОРА преди 6 години
Истината е проста! Пишeте в гуглето Islam by country и всичко лъсва! Русия - 15 процента мюсюлмани, Германия - 5,7 процента мюсюлмани! Всичко друго са рашистки фалшиви новини от тролофермата в Питер!
24
1
 
17
 
! Отговори
Ники преди 6 години
В Белгия белгиец не може да намериш в голям град. В Германия на турски и арабски спокойно може да комуникираш. На немски нама кой да ти каже и дума във Франкфурт. Франция бял човек не може да срещнеш в Париж.в Холандия. ...нямам думи. То султан до нашата страна се издига.Абе да живие ЕС и мулти-културата. Да ни е честита... до 2050 ние няма да доживеем.Вече не знам на кого да вярмам. На това дето виждам или на науката.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е като намирането на доказателства, че някой е терорист, след като вече е сгазил хората с камион или се е самовзривил. Чакайте доказателствата и смятайте с калкулаторите, идио*и! Той процесът си тече. А интересно дали процентът на терористичните актове, изнасилванията, убийствата на "честта" и насилието над жени се е повишил след като пуснаха мюсюлманите. За това не е позволено да се говори в Германия, защото ще те обявят за ислямофоб, расист, нацист и ксенофоб.
22
0
 
15
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
САЩ водят много прецизна статистика по етнически групи,дори по графа произход от коя нация.Прогнози могат да се правят когато в Европа оставят политическата коректност и също се направи етнодемографска статистика по всички показатели:раждаемост,образование,престъпност,доходи и т.н.Не може да се намери отговор на задача с предварително сбъркано условие.Все едно да немериш лице на кръг,на който ти е забранено да разбереш радиуса.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Франция французойки раждат арабчета от араби.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kak moje darjava sas nay silna ikonomika da si pensionira naroda pred umirane 67 godishna vazrast i mi kajete che nesa robi na evreyina
19
0
 
21
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Щом го казва Дойче Веле, значи е 100% Меркел пропаганда!
18
0
 
18
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Една капка катран в една каца с мед разваля ЦЕЛИЯ мед...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусия ги мачка както в Чечня и те бягат в САЩ и ЕС,
16
2
 
3
 
! Отговори
до одесата преди 6 години
Абе пич,що не си гледаш хохлите ,като не знаеш не пиши. Столицата на Schleswig-Holstein e Kiel,а Hamburg е град със статут на Bundes Republik.Аман от разбирчи.
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДругарЕ докато смятате кога Германия ще се превърне в мюсулманска, в любимата Ви Русия от 1,9 млн родени деца през изминалата година 1,1 млн са родени в мюсулмански семейства) само в европейската част на Русия живаят 3 пъти повече мюсулюани отколкото в Германия, Холандия и Австрия взети заедно