Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!

Учени: Скалъпени числа - скалъпени прогнози
20 апр 2017 20:00, Елка Василева
205
Германия щяла да стане ислямска държава през 2050 г.? Глупости!
Снимка: архив, Reuters

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи, пише Дойче веле.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери само няколко числа.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не Facebook групи, акаунти в Twitter и видеа в YouTube, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в YouTube, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано.

Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът.

Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези числа се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в YouTube не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в YouTube, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника.

С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.


205
Напиши коментар Коментари
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Израел пък уж евреите окупират арабските територии но в самата държава Израел има голямо арабско малцинство което се увеличава три пъти по бързо от евреите. За Македония и албанците няма смисъл да споменавам.
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много от най-жестоките и примитивни черти в човешката природа са намерили благодатна почва за съществуване в ислямските общества. Защо ли е тази случайност ...
Затова ислямът трябва да бъде забранен като античовешка идеология, проповядваща жестокост и неравноправие!
71
3
 
2
 
! Отговори
Белият Рицар преди 2 месеца
До 2050 мю(юлманите ще са на изчезване, помнете ми думите!
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се замисля Франция за християнството е като Турция за исляма.
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За пример мога да им дам Турция. 1951: Турция е 21милиона и 520 хиляди според Contry Meters. 2017: 81 милиона и 142 хиляди. За по малко от седемдесет години нарастват три пъти от 20 на 80 мил. При положение, че раждаемостта при останалите мюсюлмани - нетурци (араби и т.нт) е двойно по висока от раждаемостта при турците, представете си едни 10 милиона араби за 70 години ще набъбнат на 60 милиона.
68
0
 
13
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
До Хм
Освен това бройката нараства в геометрична прогресия.Наистина,през 2050 няма да имат мнозинство сред цялото население,но сред тия до 30 години ще са болшинство,което е де факто края на християнска Европа.И това е при "нормално" развитие! Всъщност всичко може да случи и само за 10 години ако процесът бъде форсиран от организаторите му....
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хм

Франция няма статистика за за расите на населението нямам идея защо.
66
0
 
20
 
! Отговори
наблюдател преди 2 месеца
Че Германия вече е мюсюлманска държава, поне на улично ниво в големите градове. Християните си стоят вкъщи, защото ги е страх вечер да излязат в големите градове. Мюсюлманите владеят улицата и на принципа на тълпата смазват, тези който им се противопоставят.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудесна новина! А дано!
64
0
 
15
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 месеца
След 10 години пак ще си говорим. Най малкото ще нарастнат лавинообразно атаките на тия в амок. На кришнарите де.
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 63
А за Албания, Босна и Родопите какво ще кажеш? Похватите са били като при ИДИЛ - плащаш данък като "неверник", ставаш мюсюлманин или ти режат главата. Като уважава всички религии ислямът, колко църкви има в Саудитска Арабия? А статуите на Буда в Афганистан? Наскоро - атентат срещу християните в Египет. А с християните в Пакистан какво става? В мола в Кения мюсюлманите бяха отделени, а останалите - избити. А бахайците, произхождащи от шиитския ислям в Иран, от колко време са преследвани?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тролейният завод в Ленинград бълва тролеи.
61
0
 
20
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Дойче веле ни има за пълни баламурници!Ние на очите си ли да вярваме или на пропагандата им?Та в 2000г бяха обявени 7млн.турци в Германия,от които 3млн. с гражданство!Познайте сега колко са!И това са само турците!А останалите мюсулмани?Сами признават че не се отчита реално религиозната принадлежност!При едно реално преброяване съм сигурен,че мюс.литата ще са над 10млн.,възможно и 15!Трябва още едно поколение за да се удвоят,значи към 2040 ще са поне 30млн.А немците през това време ще намалеят!
60
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре, а какво му е лошото?
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 74

Размени футболистите на Реал Мадрид и Лудогорец, след това заложи солидна сума за победа на Реал Мадрид.
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германия няма да стане ислямска държава , но германците ще станат други и ще ги наричат , кой знае защо , мустакатите германци .
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да кажа нямам проблем със страни като Канада,ЮК,Германия,Канада,Швеция и др подобни стига да не ни карат да следваме тяхната политика на подмяна на населението поне не официално.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сигурно. Щом Дойче Веле го казва. Кога Дойче Веле е излъгало за нещо?
55
0
 
18
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 2 месеца
Ми като начало да забранят пропагандата на ислям, както е забранена рекламата на цигари например. Паpцали, чаршафи, бради, rъзене на публично място - глоба, отказ на обществни услуги, изритване от градския трянспорт.
изгонване на пришълци отказващи да приемат светските порядки.
После ефективна забрана на античовешкото учение ислям, както нацизма примерно.
И тези прогнози може и да се окажат глyпости. иначе не са.
54
0
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Абсолютни глупости. Това ще стане в билките 10 години.