Дали е била честна сделката с евреите през 1935 година?

Чие е съкровището на Велфите – наследници съдят Германия в САЩ
25 апр 2017 21:05, Елка Василева
100
Дали е била честна сделката с евреите през 1935 година?
Снимка: Дойче веле

Алън Филип и Джералд Стибел са наследници на еврейски търговци. Те искат Германия да им върне съкровището на Велфите и затова внесоха иск срещу нея - в съд в САЩ. Федералната република обаче обжалва.

Чие е съкровището?

Този процес би могъл да се превърне в един от най-сензационните в по-новата история: искът на британеца Алън Филип и американеца Джералд Стибел срещу Германия и фондацията "Пруско културно наследство", подаден във Вашингтонски съд. Обяснено накратко: двама наследници на еврейски търговци на изкуство съдят Федералната република. И то в САЩ. Те настояват Германия да признае съкровището на Велфите за изкуство, иззето от нацистите, и да им го върне, пише Дойче веле.

Германия обаче обжалва иска на Филип и Стибел. Така за първи път Федералната република ще трябва да се защитава пред американски съд по реституционно дело.

Според германското правителство съкровището на Велфите е законно притежание на фондацията "Пруско културно наследство" и трябва да остане в Берлин. Според председателя на фондацията Херман Парцингер искът на британеца и американеца е неоснователен. Той смята още, че подобно дело не може да се води в САЩ. Мел Урбах и Марус Щьотцел пък, които са адвокати на наследниците на еврейските търговци, заявиха пред Дойче веле, че това е "позор за Германия". "Нацистите биха аплодирали подобна стъпка", изтъкнаха те.

Подарък за Хитлер

Съкровището на Велфите обхваща 44 шедьовъра на средновековното църковно изкуство. Велфите са най-старият княжески двор в Европа, фамилията колекционира многобройни съкровища. През 1929 г. еврейски търговци на изкуството откупуват от тях т.нар. съкровище на Велфите. В последвалите години търговците продават част от него в чужбина, а през 1935 г. продават и последните произведения на изкуството от тази колекция на Прусия - става дума за 42 произведения на златарското изкуство, които днес са изложени в Музея на художествените занаяти в Берлин.

Херман Гьоринг, който по онова време е министър-председател на Прусия, а от май 1935 година и главнокомандващ военновъздушните сили, подарява тези произведения лично на Хитлер. "Подарък от иззето изкуство", твърдят днес Алън Филип и Джералд Стибел.

Един от еврейските търговци - Сами Розенберг - е бил изправен пред смъртна заплаха. И никога е нямало да може да напусне Германия, ако не се е бил съгласил да приеме наложените му от нацистите условия за продажбата на съкровището. Съдийката от Вашингтонския съд Колийн Колър-Котъли констатира следното: "Придобиването на собственост върху съкровището на Велфите разкрива достатъчна връзка с геноцида, доколкото насилствената продажба може да се разглежда като нарушение на международното право." Правилото, според което една суверенна държава не може да бъде съдена в съд на чужда държава, става невалидно в случай на нарушение на международното право.

Нормална ли е била тази цена?

Във връзка с процеса възниква принципният въпрос: трябва ли при предполагаемо изкуство, иззето от нацистите, детайлно да се изяснява всеки отделен случай? Или за делото е достатъчен фактът, че от идването на Хитлер на власт през 1933 година еврейските търговци на произведения на изкуството постепенно са лишени от права и поради това вече не са в състояние да търгуват равноправно на пазара?

Фондацията "Пруско културно наследство" смята, че всеки един случай трябва да се разглежда отделно. Според представителите ѝ платената през 1935 година цена е била "нормална". Тогавашната икономическа криза довела до ниските цени на пазара на произведения на изкуството. "Съкровището в никакъв случай не е иззето", изтъкват от фондацията. Позицията на обвинението гласи, че през 1935 г. за еврейските търговци на изкуство не е могло да има "честна сделка". "Позорно е нацистките военнопрестъпници да се окачествяват като цивилизовани бизнесмени", изтъкват адвокатите Урбах и Щьотцел.

Още през 2008 година адвокатите на наследниците за първи път настояха пред фондация "Пруско културно наследство" да върне съкровището на Велфите. През 2015 г. Комисията от независими експерти "Лимбах" препоръча съкровището да остане в Берлин. Според нея платената през 1935 година цена от 4,25 милиона райхсмарки съответствала на тогавашната пазарна стойност.

Тогава адвокатите на наследниците подадоха иск във Вашингтонския съд, като посочиха, че няма друга възможност, тъй като в Германия не е налице правна основа за реституционни случаи. "Комисията "Лимбах" може да изразява препоръки, но те не са правно обвързващи", подчертаха те.

Съдебният спор за съкровището на Велфите е уникален по рода си и може да се превърне в прецедент - за по-нататъшни случаи пред американски съдилища. На подсъдимата скамейка биха могли да бъдат изправени германски музеи и тогава те ще трябва да доказват, че са законни наследници на художествени произведения, станали тяхно притежание по време на националсоциализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A chestni li se evreite spriamo sveta ?????
83
2
 
0
 
! Отговори
борис преди 6 години
Що се отнася до златния резерв на България , то той е заграбен от братския вам съветски съюз, другари путински ***.И САЩ нямат отношение към този и безброй други пладнешки грабежи на руснаците.
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше трите звездички, които заместват Ч. И. Ф. У. Т. да са жълти
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, *** и на снимка да видиш стреляй у него!
80
2
 
7
 
! Отговори
WTF? преди 6 години
68-Интересно как при всяко изразено несъгласие със грозна постъпка на евреин веднага се вади думата антисемитизъм. Редовно изразявам пълно несъгласие с шефа ми който е половин Германец и никога не му е хрумнало да ме нарече антигерманка примерно... или расистка... Що се отнася до евреин хирург - нямам пари да платя на такъв а и нещо ми подсказва че при никакви обстоятелства няма да ме оперира пробоно колкото и да му се моля. Явно първобитния ми антисемитизъм.. не че те са стиснати и алчни...
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА къде се намира златния резерв на Германия, а на Франция, а на Полша, а на ...България? Кога ще бъдат върнати от грабителя САЩ?
78
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а пък Германия да съди американците за откраднатите (изнесените) технологии от нацистките учени
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УХАА, да се готвят англетата, които са изнесли Гърция и Египет
76
4
 
19
 
! Отговори
Каракачанов-младши преди 6 години
Виж ти какво странно съвпадение се е оформило междудвата братски крадливи "англосаксонски народа", с единственото желаниеда могат да ограбят по-малкия си арийски брат, като че ли малко са взели от негоот края на Втората Световна Война и краха на Третия Райх , та до наши дни . . .И кога най-сетне ще дойдат тези избори в Германия, за да изхвърлят с шутовесклерозиралата им бабичка, преди да е удоволетворила и този международен иск !?
75
4
 
9
 
! Отговори
Веселба преди 6 години
Сега е момента всеки да съди Германия за каквото му хрумне. Малуумната Меркел се е подлага на всички. С изключение на Путин, но то е именно за да докаже че е малуумна.
74
5
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
А дали цената платена за съкровището от еврейските търговци през 1929г. е била "нормална"? Пита ли някой? Поредна еврейска наглост! Всички са им виновни и всички трябва да им плащат. Българите също.
73
3
 
16
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Щяло да създаде прецедентЗащо баба Меркел не каже просто че американските съдилища нямат юрисдикция над немска територия и готовоНека си водят дела колкоти искат.Пък ако наглеят защо да ме осъди САЩ за откраднати технологии през и след ВСВ
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Тук се говори за търговци и политики, лекарите нямат право да се занимават с глупости
71
2
 
9
 
! Отговори
ММ преди 6 години
Не е ли по-добре всяка страна да пази националните си съкровища?
70
3
 
6
 
! Отговори
Диди преди 6 години
До АнонименТака трябва да направи и България, да спре източването на богатства, да има силна армия и да вземе всякаква технология откъдето си иска
69
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато напускат България дороволно 1949 година са били обезщетени за собствеността си . След 1989 г- правителството на Ф. Димитров с първият си указ им връща собствеността и жителството на изселените и техните наследници родени в Израел.. С един удар, два заека.Нищо ново . Просто сега се досетили ,че може да налапат нови пари . Лакомия.
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен77 КУБА ,КУБА Е 1 З ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО . Не съчинявай ,,фалшиви новини ,,
67
7
 
23
 
! Отговори
42 преди 6 години
До 77Ами Израел е добре, защото юдеиските лихвари и престъпници са окупирали вече целия свят.
66
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехеее, Евреите - те са на светлинни години напред !Защото са Народ - идете и им вижте Държавата -пътища ,сгради ,социална с-***,Здравеопазване 1 в света !
65
5
 
20
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Спокойно бих могъл да заложа пари на това, какво ще реши американския съд, а именно, че ще осъди Германия да плати. Защо ли? Не защото доказателствата ще натежат в тази посока... а просто защо не? Нали това решение ще създаде хаос, а и ще е прецедент, който да повлече още подобни случаи след себе си. Американците ги умеят тези неща и определено ги обичат.