Край на "щастливите дни" за служителите на ООН в Женева

Намаляват заплатите, а в организацията има прахосничество
17 май 2017 22:52, Елка Василева
29
Край на "щастливите дни" за служителите на ООН в Женева
Снимка: архив, Reuters

Заради дългия списък от служители, чиито заплати са застрашени от понижение, персоналът на ООН в Женева няма особени шансове да събуди силно съчувствие.

Служителите на ООН на договор са най-добре платените в света.

Тяхната необлагаема заплата често е допълвана от многобройни привилегии, сред които наем за жилището, медицински разходи включително за партньори и децата, както и таксите за училищата и университети, които покриват 75 % от разходите до дипломирането, пише Франс прес.

Само че от август заплатите на служителите на ООН в Женева трябва да бъдат намалени със 7,5 %, а решението предизвика твърда съпротива и повдигна по-значими въпроси за бъдещето на ООН в условията на нарастващ финансов натиск.

Дори преди идването на власт на президента на САЩ Доналд Тръмп основните донори бяха поискали от ООН да си позатегне колана.

САЩ осигуряват близо една четвърт от разходите на ООН, но президентът Тръмп, голям критик на организацията, предложи силно орязване на помощите за чужбина.

Някои противници на намаляването на заплатите в Женева са на мнение, че геополитиката вероятно е оказала влияние за вземането на това решение.

"Мисля, че става дума вероятно за изпреварващ ход на ударите от САЩ и може би за желание да се покаже на Конгреса на САЩ, че тя (ООН) се е вслушала в някои от критиките", коментира Едуард Патрик Флаерти, адвокат в Женева, специализиран в дела срещу международни организации като ООН.

Флаерти, който заяви, че ще защитава персонала, ако случаят стигне до съда, посъветва ООН да разпилява по-малко, а не да реже от заплатите на служителите си.

"Има такова прахосничество в системата на Обединените нации (...) и вероятно злоупотреби", каза той пред АФП.

Загуба на една месечна заплата

Намаляването на заплатите бе препоръчано от Комисията по международното функциониране. Този орган бе създаден от Общото събрание на ООН, за да управлява персонала на организацията.

Комисията прецени че, макар Женева да е изключително скъп град, корекциите за разходите за живот, направени за заплатите на служителите на ООН, са прекалено големи и несправедливи спрямо другите бюра на ООН по света.

Синдикатите отхвърлиха този аргумент и обмислят редица начини за действия, сред които и стачка.

"Говорим за изгубена почни едномесечна заплата в един от най-скъпите градове в света", заяви Иън Ричардс, който оглавява синдиката на персонала на ООН в Женева.
Също като Флаерти той мисли, че искането за орязване на заплатите вероятно е дошло от някои членки на организацията, а не от самата ООН.

Той обаче предполага, че Женева би могла да се окаже първата жертва заради напрежението с централата в Ню Йорк.

"Има го това желание да се нападне франкофонския център", коментира Ричардс пред АФП. "Френскоезично бюро с франкофонска култура (...) не винаги отеква добре в Ню Йорк".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, чийто офис е в Ню Йорк, се противопостави на орязването на заплатите, също като шефа на ООН в Женева Михаел Мьолер, и като ръководителите на всички агенции в Швейцария.

Дори обаче това решение да подлежи на промяна, всички са съгласни, че финансите на ООН ще бъдат орязани въпреки нарастването на разходите по дейностите в чужбина.

Край на "щастливите дни?"

В интервю за АФП в края на миналата година Мьолер определи ООН и щедрото й финансиране като "последната социалдемократична система в света".

"Ако нашите съседи не получават същите компенсации, колко години ще можем да продължаваме така?", попита той, имайки предвид най-вече другите служители, работещи в Женева.

Гутериш, който пое поста през януари, обеща обхватна реформа на ООН, но все още не е разкрил плановете си.

Когато ръководеше Върховния комисариат за бежанците в Женева, Гутериш бе направил икономии, премествайки част от административния персонал в Будапеща.
Флаерти признава, че новите служители на ООН рискуват да не се възползват от същите облаги като предшествениците им.

"За тях можете да кажете, че "щастливите дни свършиха". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: оонженевазаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така,да си ходят,само излишни разходи!Като има да се решава нещо,само тогава да се събират,а има и интернет връзки.Иначе ми прилича на луксозен дом,за луксозни социални помощи за служителите и техните семейства.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До свиленаоная лесбийка ли? Не знам, ама за един мандат от 5 години колко предателства трябва да си направил за да си позволиш да живееш в Женева, където наем на тристаен апартамент започва от 5000 евро месечно?
24
1
 
3
 
! Отговори
свилена преди 6 години
на наш Петър Стоянов булката му не работи ли там ?
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дотук стана ясно едно.Че служителите в ООН получават от години нереално високи заплати,с основното спонсорство на САЩ И Израел.И че сега са гласували нещо в ущърб на Израел,след което и САЩ И Израел им свалят парите.Много независима и неутрална организация,няма що!Изобщо не ме интересува за тях,лицемери,ако ще да им направят заплатите колкото пенсията в България!
22
0
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Хахахах Всяка организация действа на този принцип.Събират даренията и почват да вадят - заплати наеми гориво .... и какво ли не.И каквото остане се дава. В хаити от 3 милиарда долара има построени 6 къщи.
21
0
 
12
 
! Отговори
Хахахах преди 6 години
Не им броя парите на тия, но ми е странно, когато точно тази организация приканва към съпричастност и благотворителност. Дарете за децата в Африка, дарете за пострадалите в наводнения... И каквото остане след нашите заплати ще го пуснем по предназначение. Тези, които работят по проекти вземат до 30% от стойността на проекта. Това е висша форма на лицемерие.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OON 8Като е толкова хубаво там, ти защо напусна?
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо ново,най-големите мафии са скрити под понятията "организация", "фондация", "асоциация" и други такива.просто най- добре се работи с чужди пари.дори един Мъск го доказа.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е постоянен член на съвета за сигурност. Без ООН нямя дя и минават номерата.
17
1
 
29
 
! Отговори
ООН преди 6 години
Защо трябва да са в Женева, Ню Йорк и т.н.Да ги преместят в България, Куба и т.н.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледаите как се прави трудова борса и като регистриран не ти казват тая простотия само в ловеч може да я има благодаря на борсовия си посредник но ако ми звънне днеска за тъпата си работа няма да стане тия хора докога ще продължават така всички сме равни а не сме с приоритет колкото до тая борса не че ми хареса като гледам какво е обявено но поне от етична гледна точка можеше да се обади колкото се обади и с програмите
15
2
 
7
 
! Отговори
Dostoevski преди 6 години
Ami da zapovqdat v BG . Za6to trqbva da jiveqt v Jeneva?
14
1
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Световна Организация на Търтеите! И да я закрият никой няма да разбере! До сега и 1 Световен проблем не са решили!
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте и извадка от фишовете със заплатите им,та да могат шивачките от гръцките фирми да изпитат максимално съчувствие към страданията от които са заплашени.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБСОЛЮТНО ПАРАЗИТНА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ПОСТЕПЕННО ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА.
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ООН както и БХК са защитни организации на престъпниците ци.га ни.те и хората без никакъв потенциал. Държава която си дава парите от своите данакоплатци за да гласуват против нея е глупава. Повече от ясно стана и становището на Тръмп към ООН. Изказването му беше в стил, че ООН са хора които си стоят, нищо не правят и получават пари,По мое виждане и НАТО ще последва съдбата на ООН. Ще ги оставят без пари.
10
1
 
25
 
! Отговори
Ханген младши преди 6 години
Очакваше се да им намалат заплатите. Седмица след като ООН гласуваха против Израел, Натаниаху каза че Израел спира помощите си за ООН които възлизаха на милиони. Сега палестинците да дарят пари на ООН.Ако ООН получава пари от българите и защити правата на *** ще бъде най голяма лупост Борисов да продължи да им дава парите на българските данакоплатци.Тази организация както и българското БХК са *** подклаждани от Сорос.Сорос е евреин, но в Израел го мразят заради левите му идеи.
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е казал, че ООН трябва да е точно в Женева? В Плевен ще им е доста по-евтино на баровците, дагеа, даже да им намалят 5 пъти заплатите!
8
2
 
13
 
! Отговори
OON преди 6 години
Rabotih v OON-eto dalgi godini. Tezi v Shveizaria koito sa na Profesionalno nivo praviat mejdu 100,000-350,000 Evro na godina v zavisimost ot staja i stepenta, bez danazi. Vednaj na 2 godini im plashtat samoletni bileti za zialoto semeistvo da si hodiat v darjavite. Davat im i mejdu 1-2 meseza platena godishna otpuska kakto i plashtane na do 75% ot obrazovanieto na dezata im no ne poveche ot $30,000 na godina. OON-eto im i goliama chast ot naema ako e nad opredelena suma. Ako letiat nad 8 chasa-
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, горките! Няма да вземат по 20000 на месец, а 19000. Шекспир, пасти да яде. Това е голяма драма.