Филипинският президент Дутерте отново ужили болезнено САЩ

Ще кажа на Путин: Срещу целия свят стоим само Китай, Филипините и Русия
23 май 2017 18:29, Елка Василева
120
Филипинският президент Дутерте отново ужили болезнено САЩ
Родриго Дутерте. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Филипините Родриго Дутерте започва днес официално посещение в Русия. При все че дипломатическите връзки са установени преди 41 години, Москва не бе сред важните партньори на Манила. Ситуацията обаче се мени. Визитата на лидера на островната държава символизира стремежа му да следва курс, независим от нейния традиционен съюзник - Вашингтон. Освен това Филипините не желаят да бъдат въвлечени в американско-китайското съперничество, пише Владимир Скосирев, "Независимая газета".

Филипинският лидер заяви в интервю за руски журналисти, че в отношенията със САЩ всичко е наред. А президентът на САЩ Доналд Тръмп е негов приятел. По-рано обаче Дутерте нарече Барак Обама, шефа на предишното американско правителство, с такива думи, че просто е неудобно да ги повторим в печата.

САЩ избраха да не реагират и да оправдаят тези думи с ексцентричния характер на филипинския лидер. Но всъщност скандалът има политически подтекст.

Американците обвиниха Дутерте в нарушения на човешките права в обявената от него война срещу наркобизнеса. По данни на ООН са убити над 6000 души.

Тръмп намекваше, че не иска да обвързва външната политика с правата на човека. При все това двама сенатори внесоха законопроект, ограничаващ износа на оръжия за филипинската полиция заради извънсъдебните убийства в тази страна. САЩ - бившата метрополия, властвала над Филипините, бяха досега монополисти в оръжейните доставки за архипелага.

Дутерте се кани да разруши този монопол. Министърът на отбраната Делфин Лорензана подписа миналата седмица писмо за намерения с китайска държавна компания производителка на оръжия. Очаква се подобно споразумение да бъде подписано и с Русия. Москва продава оръжията, без да поставя условия. САЩ са друг въпрос. Те поставят условия. "Но аз не възнамерявам да коленича", каза президентът.

Както съобщи Франс прес, сред приоритетите на посещението в Русия е да бъдат договорени доставки на управляеми авиобомби, необходими за борба с ислямистите в Южните Филипини. Президентът обясни, че армията разполага с "умни бомби", но те не са толкова точни.

Повратът в политиката на Манила идва в момент, когато Китай все по-настойчиво предизвиква мощта на САЩ в Тихия океан. Китай разширява присъствието си в Южнокитайско море и претендира фактически за цялата му акватория.

Независимо че претенциите на Китай обхващат и район, смятан от Филипините за техен, Дутерте е решил да преориентира своята политика. По думите на президента Манила е поела курс към "отделяне от САЩ". "Ще замина за Русия, ще говоря с Путин и ще му кажа, че срещу целия свят стоим само тримата - Китай, Филипините и Русия. Това е единственият път", заяви той в Пекин.

Как са посрещнали това твърдение китайците, не се знае. Но то не бе единственото откровение, адресирано към външния свят. Според Дутерте, в разговор с него председателят на КНР Си Цзинпин му казал, че ако Филипините започнат сондажи за петрол в Южнокитайско море, може да започне война.

Наложи се филипинският външен министър да дава по този повод разяснения пред печата. Той каза, че преговорите в Пекин са били приятелски, несъпроводени с никакви заплахи. Още повече че по данни на в. "Манила таймс" Китай е обещал на Филипините заеми и инвестиции за 24 милиарда долара.

Русия естествено няма сили да се мери с Китай. Да не говорим, че руско-филипинският стокообмен по данни на Манила е достигнал миналата година едва 226 милиона долара. Западни медии пишат, че посрещайки гост от екзотичната държава, Москва ще отбележи точка в пропагандната война със САЩ.

Категорично несъгласие с това мнение изрази Дмитрий Мосяков, шеф на Центъра за Югоизточна Азия (ЮИА) в Института по ориенталистика към Руската академия на науките (РАН). Той заяви пред "Независимая газета", че "за Дутерте посещението не само демонстрира новия курс на Филипините. То засилва позициите му в преговорите с основния съюзник – САЩ".

Перспективите на руската политика към Филипините са по-мъгляви. Има надежда впрочем да се развият връзките във военната сфера. Русия може би ще участва в превъоръжаването на филипинската армия. Ще расте търговията, отварят се и възможности за включване в проекти за изграждане на инфраструктура. А главното е, че важни партньори на Москва в региона стават и Филипините - наред с Виетнам и Камбоджа.

Водещият научен сътрудник в Института за Далечния изток към РАН Григорий Локшин отбеляза пред нашия вестник, че "обстановката в ЮИА става все по-неясна заради политиката на Тръмп, чийто център на тежест се измести в посока Североизточна Азия. За Тръмп основното е да реши ядрения проблем около Северна Корея".

Страните от Югоизточна Азия по принуда маневрират, завивайки ту към Китай, ту към Русия. Мъчат се да покажат на американците: ако се държите по този начин, просто ще ни видите гърба. Въпрос на пазарлък, пазарлък за влияние върху политиката. А политиката е там, че и Виетнам, и Филипините, и други страни изобщо не искат да застават нито на страната на Китай, нито на страната на САЩ.

Посещението на Дутерте е съставна част от подобни маневри.

"Колкото до Русия, това е изгодно за нас. Нямаме интерес страните от ЮИА да попаднат под контрола на една или друга държава", резюмира Локшин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
34
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 94Американска светлина нещо проблясна в далечината,та ме озари, и като резултат-бегом към тоалетната...Яка,американска светлина,к`во да се прави...
73
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Илия - ВарнаВярно ти е чувството. Нещо повече - вече започнаха! Тамошните Х.У.И., щедро финансирани "отнякъде", вече почти 6 месеца се правят на интересни.
72
2
 
43
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Имам неприятното чуо вство, че този човек ще бъде следващият 'диктатор' който според американските и английски виждания трябва да бъде дискредитиран и свален. Просто не се подчинява и не е удобен. За целта ще трябва да станем свидетели на някаква метеморфоза между ИД и Алкайда в далекоизточен вариант за да се оправдае *** инвазия в независимата държава. Медиите ще го представят като търсене на химическо оръжие или нещо друго опасно за човечеството - ЦРУ , МИ6 НАТО.
71
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой по дяволите му пука за президента Филипините? Това е все едно на някой да му пука за президента на България... това медиите са страшна работа...
70
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да се пънат някои и да не се пънат разликата в полза на САЩ срещу Русия е колосална!!!Във всяко едно отношение са светлинни години по напред !
69
2
 
31
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Няма как да си на колене при положение че си одупен?
68
12
 
37
 
! Отговори
Руско преди 6 години
Скъпи български рускопоклонници, величаенето на руското оръжие и "великия" Путин няма да му помогне да порасне. По-добре си трайте,че доста понамирисва зловонието,което проивеждате.
67
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хх А моретата от кръв, в името на демокрацията поднесена на щиковете и Томахоуките ?
66
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 89Прекрасен коментар! Абсолютно точно казано!
65
27
 
43
 
! Отговори
хх преди 6 години
Тези селски диктаторчета ги наблюдаваме повече от 50 г.Вземат властта с популистки обещания и лъжи,подкрепени от всички лузъри в обществото.После установяват свирепи диктатури и тероризират народа си,крадат,убиват, докато ги свалят най-позорно,а след тях държавите им се оказват тотално разорени.Справка *** Амин Дада,Кадафи,Саддам,Пол Пот,Милошевич,а днес Асад и Мадурко.И ако се мине без реки от кръв,слава богу...А най-отличителната им черта е че всички са социалисти, върли приятели на Русия
64
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са някакви руски размишления от руски издания и ми е чудно, каква е идеята да се публикуват тук, освен за трафик.
63
2
 
39
 
! Отговори
към 85 преди 6 години
Главната, най-важната, мощна и значима пиндостанска "бомба" е Уол Стрийт.
62
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бюджета на САЩ за армия е 3 трилиона на година. Сам се сещаш , че Русия няма как да е най силната армия !"Да де, те 500-те ОФИЦИАЛНИ бази и незнайно какво количество неофициални, се издържат с натурално земеделие на място и финанс не щат. И 100 трилиона да имат, желанието им за световно господство ги влачи бодро към Марианската падина.За голямо удоволствие на всички наблюдатели.
61
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, какъв кеф. Скоро ще дойде времето, когато никой освен Наглия няма да обръща внимание на пинчерското джафкане откъм Кравария.
60
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маймун изтегли късата клечка по желание.Хахаха.
59
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дутерте помоли Владимир Путин да му даде съвременно оръжие.
58
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя свят остана само един Шоп, който да подкрепя САЩ. Това е така, защото главата му е дървена и не увира. Шопът се движи със закъснение от около 25 години от останалия свят.
57
2
 
39
 
! Отговори
ттк преди 6 години
До Анонименбре ти си счетоводител на Янките - винаги е имало шматки
56
6
 
55
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен(75)От Family Guy научих, че един бръснарски стол за армията струвал към $1000, докато на свобония пазар бил около $120. После разръчках и излезе, че едно винтче от $0.30 струвало на армията към $10 !!?? Понеже уж минавало всичко през специялни проверки за качество и подобни измамоизмислици. Та 3 трилиона купуват стока за 30-40 милиарда на реални цени.. Леле, как ни граби военщината в Америка!
55
31
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тва е гати съветския сайт! абсолютна 5 а руска колона в Бг