Насилието и безсилието – след кървавия атентат в Манчестър

Дойче веле: Политиката има възможности да осуетява нечовешки престъпления
25 май 2017 22:15, Елка Василева
56
Насилието и безсилието – след кървавия атентат в Манчестър
Снимка: Reuters

Вече познатите ни ритуали на скръб и съпричастие прикриват собственото ни безсилие. А политиката има далеч по-добри възможности да осуетява нечовешки престъпления като това в Манчестър, смята Феликс Щайнер, цитиран от Дойче веле.

Този път на прицел бе Манчестър. Терорът отново удари голям европейски град и посегна на живота на хора, които искаха просто да се забавляват. Поредният самоубийствен атентат, който разтресе Европа.  И отново т.нар. „Ислямска държава” се похвали с масовото убийство – още преди полицията да оповести информация за личността на убиеца.

Крайно перверзен беше този път изборът на целта: концертът на една тийнейджърска звезда. Затова сред жертвите има много деца и юноши. Всеки, който си спомня за своята младост или пък има деца-тийнейджъри, добре знае с каква тръпка се очакват подобни концерти. Колко щастливи, едва ли не окрилени са децата след концерта. И точно в този миг да паднат в ръцете на един звероподобен убиец… Терорът никога и при никакви обстоятелства не може да бъде оправдаван. Но колко ли болна трябва да е тази психика, която е в състояние да си подбере тъкмо деца за жертви?

До болка познато

Реакциите след терористичното нападение също са ни вече до болка познати. Навред едни и същи заглавия: „Хронология на терора”, „Какво знаем и какво не знаем”. И все едни и същи безсъдържателни, воайористични разкази на очевидци: „Хората крещяха и бягаха …”. Ами да, ще крещят и ще бягат, какво друго да правят? Или „Навсякъде имаше разпилени обувки” - и това е логично за едно поколение, което смята, че връзките за обувки са нещо старомодно.

Още по темата

Безчет реакции на музиканти от света на музиката и политиката, които трябва да изразят потрес и съпричастие, но всъщност звучат заучено и са взаимнозаменяеми. В Тwitter куцо и сакато от ранни зори обяснява, че „в мислите си е при жертвите”. А всички цивилизовани народи солидарно заставят на страната на Великобритания. Каквото и да означава това в ден като този.

Не се мина и без съответното затъмняване на Айфеловата кула през последната нощ. Тази демонстрация на скръб естествено можеше да бъде видяна после по всички медии. Както и снимките на британската министър-председателка на местопрестъплението. Всичко това показва, че Европа, която вече с улегнала периодичност става жертва на терористични нападения, отдавна е намерила рутинен подход към ислямисткия тероризъм. Ритуали, които просто трябва да прикрият факта, че в борбата срещу терора не може да има бързи и ефикасни мерки.

Сякаш нищо не е било

И още утре животът в Европа ще продължи, сякаш нищо не е било: хората ще продължат да ходят на концерти, да посещават моловете, футболните мачове или големия църковен събор в Германия тези дни.

Да, навярно с леко свито сърце – но ще го правят. Защото отдавна вече са свикнали с мисълта, че опасността от терор е реална. Крайната десница ще интерпретира всичко това като признак на слабост и ще продължи да бълва апели за прогонването на всички мюсюлмани от Европа. Всички останали обаче и занапред ще го смятат за признак на сила и решителност. Защото терорът не ни е взел страха, не ни е поставил на колене!

Независимо от това политиката е в дълг и има още неизползвани възможности. Например, да подложи на още по-строг контрол, а при необходимост дори да закрива онези мюсюлмански храмове, където са се радикализирали терористите. А такива има из цяла Европа. Или пък да последва прагматичния пример на Доналд Тръмп, който в неделя подписа в Риад споразумение с около 50 държавни глави начело със саудитския крал, с цел да бъде забранено прякото или непряко финансиране на „Ислямска държава” от тези страни.

Дали това ще помогне особено срещу терора в европейските градове – бъдещето ще го покаже. Но във всички случаи е по-смислено, отколкото да бездействаш или безмозъчно да хвърляш бомби над градове в Близкия изток, където, естествено, живеят и мирни граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Манчестъратентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
2
 
! Отговори
ИСТИНА преди 6 години
При атентата в черквата Света Неделя загиват 134 души, ранените са 500; повечето от които умират от раните си. # Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на МЕСТАН и любовно ГО целуна в устата . . .
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво им са криви милионите цивилни мюсюлмани избити от американските, британските, френските и белгийски ракети и бомби - Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, Мали? Само в Ирак жертвите стигнаха близо милион - те ли са създали оръжията за масово унищожение на Саддам които се оказаха измислица, те ли са нападали Кувейт?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 май 2017. Най-малко 35 цивилни са загинали в Източна Сирия от въздушни удари на водената от САЩ коалиция. Това е втори подобен случай в провинцията в рамките на десетина дни.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските терористи взривиха с бомби хиляди цивилни включително и много деца в София, а българите после издигнаха паметник на терористите убийци.
35
1
 
7
 
! Отговори
Мъдреца преди 6 години
За да има разумни отговори трябва да има разумни въпроси. Като например - защо ислямските "бойци" (слагам в кавички защото това не са никакви бойци а са едни безмозъчни недоправени онанисти без представа и способности за реалния живот) решават да воюват срещу мирното население на Европа, а не срещу политическите и военни причинители на техните "проблеми"? Какво са им криви цивилните младежи на Европа? Какъв смисъл има това "отмъщение" когато директното следствие е повече омраза и разделение?
34
0
 
6
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
След всеки атентат сме свидетели на Copy - Paste на реакциите ! И никакви смислени действия да не се повтарят! ЕС управниците са си сложили едни "черни очила" и отказват да видят Истината ! Това за съжаление е гаранция че атентата в Манчестър няма да е последен!
33
0
 
11
 
! Отговори
помните ли преди 6 години
Не човешки престъпления?а агресията срещу Ирак и Либия в която участваха Англичаните където загинаха стотици хиляди деца,жени и мъже какви престъпления са?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най спокойните места за живеене в света са Гренландия,Шпицберген,Северна Кореа.
31
4
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Ганьовистите от ориенталската *** оплакват Европа. Новини за далавери, измами, тежки престъпления на управляващата ги пасмина, не тревожат покорната ***. Не коментират. Но за Европа много знаят. Там са баш отворени и наясно. Че Манчестър, както и всеки английски град е в пъти по спокоен и сигурен от всеко бг гето, това коментиращият ***, дето вечер го е страх да слезе пред блока да си купи ракия за довършване, че да не го пребият децата на съседите, НЯМА КАК ДА ЗНАЕ.
30
1
 
16
 
! Отговори
Дойче Веле Кольн преди 6 години
Важно е да се стои на двете опорни точки, подадени от американския еврей от унгарски произход -Геургиу Шорош:1. Исляма е религия, исляма е мир.2. Исляма няма НИЩО общо с исляма.
29
0
 
30
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
мусулманина дето го назначиха за кмет на Лондон да не забравите да си го преизберете и още "бежанци" да си внесете
28
1
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Защото терорът не ни е взел страха, не ни е поставил на колене!" -- това не, просто ви е взел акъла и като крави в кланницата си пиемате съдбата, щото от мислиманците не всички блили терористи...
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39Кое в западния живот? Правото на избор при определяне на властта, правата на жените да учат и да избират за кого да се омъжват, правото на гейовете на живот, правото да слушаш каквато искаш музика, да изразяваш свободно мнение за подобряване на обществото, да критикуваш идеи? Твърдението ти е типичното за исляма вменяване на вина на жертвата.
26
1
 
10
 
! Отговори
От Англия преди 6 години
До днес не съм чул тук в Англия да има ден на траур или да предстои по повод смъртта на толкова млади хора и деца,няма такива работи тук,черни знамена ,специални програми на медиите.Нищо такова.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посочи ми източник с това изказване + източник с числа на децата-жертви на бомбардировки. И някакво доказателство, че е имало официална политика за избиване на цивилни.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32 Представяш ли си на тези толерасти- лидери в Европа какво щеше да им се случи при Фюрерът?
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат да се депортират в страните на произход на родителите си. Той може много лесно да се установи. Огромното мнозинство мюсюлмани в ЕС са 1-во, 2-ро или 3-то поколение. Ако наистина бяха толкова потиснати в чуждите държави, можеха да емигрират в мюсюлмански държави.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Посочи източника на данните си, за да ти повярвам. Да се види кой ги е избил, неволно или целенасочено, използвани ли са като жив щит. Сега се сещам за децата в Япония през Втората световна война, еврейските деца в Германия по време на нацизма, децата във Виетнам. Някой да е тръгнал да взривява мирните жители на другата страна? За децата в Йемен, бомбардирани от Саудитска Арабия не ти ли е жал? Също мюсюлманчета. Ако имаш достойна кауза, достойният отговор не е насилието срещу беззащитните
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 26 Алоооуууу, тези атентати в Европа започнаха да зачестяват драстично, точно когато границите на Европейските държави станаха отворени за уж бежанци от Изтока. Това е от 4-5 години.
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искате да ми кажете, че САЩ, Русия и Европа не могат да се справят с 50 хиляди бокклука - колкото е ИД за 1 седмица и да ги заличат от лицето на земята?