Голяма ли е заплахата от разпространение на ислямизма на Балканите?

Нараства влиянието на Саудитска Арабия и други арабски страни
1 юни 2017 19:32, Елка Василева
125
Голяма ли е заплахата от разпространение на ислямизма на Балканите?
Снимка: архив, Reuters

В Германия и САЩ предупреждават за нарастващата популярност на радикалния ислям в балканските страни. Означава ли това, че Балканите може да станат източник на джихадизъм в Европа?

Тенденцията, свидетелстваща за присъединяване на джихадисти от Балканите към терористичната организация "Ислямска държава" /ИД/ и други радикални групировки, воюващи в Сирия, практически клони към нулата. Това разказаха миналата седмица представителите на Босна и Херцеговина и на Албания на антитерористична конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, пише Дойче Веле.

Общо в редиците на ИД има няколко хиляди ислямисти от Балканите, но през последните две години са известни само няколко случая, при които вербувани от джихадистите граждани от региона са заминали за зоната на бойните действия в Близкия изток.

В същото време доста големи групи радикали в балканските страни, чиито редици се попълват от "възвращенци" от Сирия, представляват заплаха за сигурността, смятат наблюдателите.

Заплаха от страна на радикалния ислям

"Това местно явление никъде не е изчезнало. Организационната структура на салафитските, джихадистките и ислямистките екстремисти на Балканите е неизменна и сега те са фокусирани върху определени страни и целия регион като цяло", предупреждава експертът от Австрийския институт по международна политика Ведран Джихич пред Дойче Веле.

Според неговата оценка 30-40 процента от заминалите от Косово или Босна да воюват са били убити или са останали в Близкия изток. Около 150 души са се върнали в Босна и Херцеговина, а около 120 – в Косово.

За това, че тези "възвращенци" представляват заплаха, говорят и във Вашингтон. Заместник помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий заяви на 17 май на заседание на подкомисията по въпросите на Европа, Евразия и възникващите заплахи, че по този въпрос "трябва да се прави повече".

Поради връщането на радикализирани граждани правителствата на балканските страни са обезпокоени от възможна експлозия на насилие, нетърпимост и екстремизъм в региона, което може да се разпространи и на север и запад, разказа Ий.

В същото време германското правителство отбелязва друг проблем, който може да засили радикализирането на мюсюлманското население на Балканите – нарастващото влияние на Саудитска Арабия и други арабски страни. „Саудитските мисионерски организации проявяват активност в Косово и разпространяват тук уахабитската версия на исляма, изпращайки свои проповедници в страната“, се посочва в отговор на германското правителство на запитване от 11 май на депутат от Бундестага.

Разпространение на идеите на салафизма

Фундаменталисткият салафизъм, както и други радикални клонове на исляма, се появяват за първи път на Балканите – заедно със спонсорираните от Саудитска Арабия и джамиите в Босна и Косово – по време на югославските войни от 1990-те години.

През последното десетилетие тази идеология получи още по-широко разпространение поради плачевната икономическа и социална ситуация в региона и липсата на перспективи пред младите хора. В шест балкански държави (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора)  нивото на безработица сред младите хора превишава 50%, а средната заплата в района е 300 евро.

Балканските мюсюлмани са смятани за една от най-умерените мюсюлмански общности в света, тъй като радикалните интерпретации на исляма остават чужди за по-голямата част от местното население. Така или иначе обаче балканските страни с мюсюлманско мнозинство (Косово, Албания и Босна) биват често разглеждани от анализаторите като благодатна почва за религиозни фанатици и насилствен екстремизъм. Съседните им Македония, Сърбия и Черна гора също не могат да се похвалят с устойчивост по този проблем.

В издадената наскоро книга "Между душеспасението и терора: Радикализацията и феноменът на наемниците на Балканите" Владо Азинович посочва, че радикализацията в региона е станала преди всичко в контекста на войнстващия салафизъм. "Всъщност основната цел на войнстващия салафизъм в региона е разкъсване на етническата идентичност на босненците и албанците, която се характеризира с вековните традиции на толерантността, за да бъдат включени те в една единна лъжлива глобална общност, определяща в която е религиозната идентичност", пише Азинович.

Въпросът за радикализацията е свързан със социално-икономическото развитие на страните

Експертът по Балканите Гордън Бърдос, говорейки в средата на май пред комисията по външните работи в Конгреса на САЩ, сравни настоящата ситуация в балканските страни с периода на Ваймарската република в Германия през 1920-1930-те години. "Имаме си работа с държави със слаби демократични институции, с намиращи се в упадък икономики и високо ниво на недоволство сред населението", поясни анализаторът.

Продължителният социално-икономически спад и процъфтяващата корупция заедно със заплахите за сигурността и слабите държавни институции могат да подтикнат още повече хора към радикални движения, предупреждава експертът.

Ведран Джихич не смята, че настоящата ситуация на Балканите трябва да предизвиква сериозно безпокойство, но все пак тревожните сигнали следва да се приемат на сериозно. "Това явление ще съпровожда развитието на балканските страни през следващите години и десетилетия. Ясно е също така, че ислямът на Балканите вече няма да е същият като през 1990-те години", констатира експертът.

Според него отговорът на въпроса за възможно засилване на радикализацията на местното мюсюлманско население ще зависи от по-нататъшното развитие на самите държави. "Ако проблемите със сигурността, нестабилността и икономическите усложнения продължават да нарастват, то и явлението ще се засилва", заключава Джихич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
1
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Разпространението на Джуджизма е още по- опасно.
81
2
 
4
 
! Отговори
Бъдеще преди 6 години
Бъдещето на Европа е в ИСЛЯМА....Ахмед не стана Ангел,но Ангел за два гроша ще стане Амет ...от 6 милиона България 4 милиона са мюслмани
80
1
 
5
 
! Отговори
Защо преди 6 години
С Български оръжия също масово се убиват невини Ислямси хора по света....ЗАЩО българия толерира световния тероризъм заедно с третополовия съюз и терористичната организация НАТО....ЗАЩО и после що стават атентати, и вечно Свещения мирен ИСЛЯМ им са виновни.....Свобода за народите на ЛИБИЯ,СИРИЯ,ИРАК,АФГАНИСТАН и други мюслюмански държави....долу долу долу варварите убийци ,крадливи
79
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а защо сащ и ес прибират балканските страни като са проводници на ислямакато влезе босна в нато какво ще стане светска демократична ами черна горакакви са тези простотии дето се пишат и говорят като нямат нищо общо с реалността
78
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.Всъщност паметникът Левски е един масонски обелиск. Знае се от древността, че обелискът представлява половият член на бога на подземното царство Озирис. Впоследствие масоните го превръщат в свой основен символ. Другата голяма наглост е новият ни герб след 10 ноември. На него един лъв е изправен като циркаджийско животно на 2 крака на тъмночервено поле във формата на щит. Същевременно името на Ротшилд се превежда като червен щит (red shield). Гаврата е толкова голяма, че на институционално равнище признаваме, че тази еврейска фамилия ни управлява. Освен това на нашата Българската народна сам
77
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Води се война срещу Православието,затова го има САТАНАТО,ЕС/ЕС,западноевро.ейския тероризъм/уж ислямски/,затова беше войната в Югославия,Косово,"бунтовниците" в Македония,Саакашвили,Потрошенко.
76
14
 
5
 
! Отговори
ИСЛЯМ преди 6 години
Да живееее Свещения ИСЛЯМ....ДОЛУ ДОЛУ ДОЛУ християните и католиците убийцина бебета,деца,жени,мъже,старци по света.....христянската и католипеската религия проповядват убийствата,кражбите на богатствата и суровините на хората по света......Свещенния ИСЛЯМ е пътиииии по мирна религия....фактите говорят
75
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VIV BILGARIA NEMA BILGARI SITE STE TURTSI 4ETETE MALKO ISTORIA.TOVA SA 500 GODINI.I SE PRAVITE NA BILGARI
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SS ДИНАСТИЯ Евр,еите водят най-правилната политика срещу мю.сюлманите ФАКТ !А Хитлер срещу евреите, нали? ами факт е друг :кога хората нямат смисъла на живота и реални постижения те избират като смисъл омразата на други народи
73
6
 
3
 
! Отговори
руски е роден език преди 6 години
в продолжение на много години някой иска христиане и мюсулмане в европа мразят един от друг и ако в европа се започне нова война, само една страна ще спечели-САЩ. от тяхната страна всичко направено да натовари европа с мигранти -арабските революции=мигранти в европа
72
2
 
5
 
! Отговори
Справедливост преди 6 години
На балканите няма проблема освен корупция и крадци в парламента, всичко друго само за да се отвлече внимание от тези истинските проблеми
71
2
 
7
 
! Отговори
К2534 преди 6 години
Основния проводниик на радикален ислям са така наречените възвращенци-тези които се завръщат обратно в Европа след катом са се били на страната на Ислямска държава. Защо се оставят тези хора да се движат и живеят свободно в Европа. Защо не са осъдени за тероризъм и престъпления срещу човечеството. Или по стандарта на Европа, ако клали в Сирия, то това не е престъпление.
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Легенди та пушек се дига...
69
5
 
5
 
! Отговори
Извън системата преди 6 години
За съжаление ислямизмът никога няма да бъде унищожен, защото е идеология! Една идеология може да бъде пренесена от съзнание на съзнание чрез медии и интернет! Не е държава с граници, за да изпратиш войска и да поразиш врага! Врагът в случая може да е всеки, тъй като нестабилното време на икономическа криза поражда и такива идеи у някои индивиди! Времето ще покаже и дано греша...
68
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
67,браво,това е истината! Изобщо не е вярно,че народът ни си е смесвал гените с всякакви пришълци,най-малко с турци! Българки,които са имали нещастието след изнасилване да забременеят са имали няколко варианта- самоубивали са се, помятали са с помощта на бабички и билки(най-честия вариант), или са убивали новородените от насилието.Деца родени от насилие не са отглеждани и съответно народът ни е чист.....Обратното важи за османците,които са облагородявали грозния си ген с жени от Балканите!
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А евреите се хилят доволно,как докараха нещата едните гои(мюсулманите),да се трепят с другите гои(християните),а те накрая да оберат парсата.Ама вече нещата са стигнали дотам,че връщане няма!Ще има взаимно избиване докрай!Нито едните гои,нито другите не могат и не желаят да се всушат в гласа на разума,да седнат ,да се разберат и да разберат кой забърква и защо "кашата",че заедно да му забъркат на него яка каша.Ама,за съжаление,това са само мечти.Реалността е, избиване на гоите,до крак!
66
18
 
2
 
! Отговори
Халифат преди 6 години
ИншАллах скоро, много скоро, знамето на Халифата ще се развее над целите Балкани. В част от полуострова това е факт. Скоро, по-скоро отколкото предполагаме иншАллах.
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туморите се изрязват докато не са дали разсейки
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 800 хил. се капсулират по планините, някои власи се побългаряват и започва раждане по 12-14 деца. За 3 века имаме популационен бум. Затова в генетичните изследвания днешните българи са относително "чисти" и композирани относително отскоро. Поради това, че старото тракийско население и така си е било по планините, днес се спекулира с тракийското наследство.
63
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже коментирате Турското робство, има доволно много запазени документи с турски произход, защото империята на Селджуките води прецизно счетоводство. Например има точни списъци за това какво става с българите след превземането на Белград. Точно е описано коя Яна отива на пазара в Истамбул и коя Олга на пазара в Александрия. Особено планомерно е след поражението на Владислав, след което българската популация е сведена от 6 милиона на 800хил.