Виновник за всички сътресения. Кой се страхува от Сорос?

Обвиняват го за Македония, Унгария, за миграционната криза
14 юни 2017 22:15, Елка Василева
307
Виновник за всички сътресения. Кой се страхува от Сорос?
Снимка: архив, Reuters

Обвиняват го, че е подкрепил държавен преврат в Македония и демонстрации в Унгария, друг път - че стои зад миграционната криза, връхлетяла Европа.

Американският финансист Джордж Сорос се превръща в любима изкупителна жертва за все повече ръководители с авторитарни наклонности.

От Кремъл до македонската столица Скопие, без да забравяме за властовото задкулисие във Вашингтон, 86-годишният милиардер, унгарски евреин, е идеална мишена за националисти и поддръжници на суверенната власт от всякакъв род - както и неговите сдружения, борещи се за "отворено общество", пише Нина Лампарски със съдействие на бюрата на АФП.

Последен засега пример: във вторник унгарският парламент гласува дискусионен закон, засилващ контрола върху НПО, финансирани от чужбина, и насочен съвсем очевидно срещу него.

"Сорос е представен като виновник за всички политически сътресения. Той е чудесна изкупителна жертва за режими, които стават все по-авторитарни", посочва германският експерт Улф Брунбауер.

"Той символизира капитализма" в очите на критиците си и всъщност наистина е "финансовият кръстник на множество организации", добавя този специалист по въпросите на Източна и Югоизточна Европа.

Включен на 29 място в класацията на сп. "Форбс" за най-богатите хора в света, Джордж Сорос действа чрез своята твърде активна мрежа от фондации "Отворено общество" (ФОО), създадена през 1984 г. и обвинявана от критиците му в политическа намеса чрез действия, бранещи идеята за либерален и мултикултурен свят.

Страните от бившия комунистически блок поначало са предпочитано поле за действия на ФОО, които наляха там милиарди евро за реформи във финансите, здравеопазването, правосъдието и образованието, за защита на правата на малцинствата и борба с корупцията.

Велик кукловод

В началото на годината зачестиха атаките срещу него в Унгария - родната му страна, където премиерът Виктор Орбан му отправя сурови обвинения във всяка своя реч.

За начало през април унгарският лидер спешно прокара в парламента закон, застрашил да пропъди от Будапеща Централноевропейския университет, чийто съосновател стана през 1991 г. бизнесменът с оглед заведението да възпитава посткомунистическите елити.

Атаките срещу Джордж Сорос се поведоха още по-неприкрито, когато правителството започна плакатна кампания, представяща финансиста като кукловод, който дърпа конците на опозиционен политик - изображение, силно напомнящо антисемитските карикатури.

"Неговите (религиозни, бел. АФП) корени нямат нищо общо с основния проблем, а той е, че все повече правителства виждат в мрежите на Сорос заплаха за демокрацията", уверява говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в текст, озаглавен "Митове и факти за Унгария и Джордж Сорос".

Виктор Орбан, получавал стипендия от Сорос като студент антикомунист, обвини наскоро бившия си благодетел, че използва "хищни" НПО, за да наводни Европа с бежанци мюсюлмани и да създаде "транснационална империя".

Роден в Будапеща през 1930 г., Джордж Сорос надживява нацистите и бяга от съветската окупация, после успява чрез финансови спекулации да натрупа богатство в САЩ. С което си навлича и критики.

През 1992 г. става "човекът, който взриви Английската банка" с мащабна спекулативна атака срещу британската лира. Десет години по-късно е осъден във Франция за злоупотреба с вътрешна информация.

Краят на операция "Сорос"

Противниците му се множат в Македония, която бившият премиер националист Никола Груевски се заканва да "прочисти от Сорос", в Полша, където водачът на десницата Ярослав Качински го упреква, че иска да формира "общества без идентичност", и в Румъния - там социалдемократическото мнозинство твърди, че миналата зима магнатът е управлявал дистанционно стотиците хиляди демонстранти срещу смекчаването на законите срещу корупцията.

Русия забранява през 2015 г. фондациите "Отворено общество", чийто създател е подкрепил преди време "цветните революции" в Централна и Източна Европа, например в Украйна.

Отвъд Атлантика новинарският сайт "Брайтбарт", чийто съосновател Стив Банън е сред приближените на американския президент Доналд Тръмп, помества нападки срещу Сорос почти всеки ден.

Миграционната криза, обхванала Европа през 2015-2016 г., изостря още повече разногласията, тъй като ред организации, финансирани от ФОО, подпомагат бежанците.

Директорът на ФОО за Европа и Азия Леонард Бенардо констатира, че атаките са безпрецедентно "свирепи". Което според него доказва, че "може да правиш доста свободни и честни избори, но и силно да те плаши идеята за отворено общество".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Джордж Сорос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНо почти 100 години преди това си е била българска. БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ЗАВАЛДЯНА СЪС СИЛА от турците, умнико. Така че турско в Европа не е нищо , ясно ли ти е?И глупостите ги пиши в *** форуми
80
3
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Така функционира света.Тези с многото пари , го "въртят",не ги интересуват закони , морал, принципи...а най-малко демокрация. Такива като този еврейски *** създават реалностите в които трябва да живеем.100 тина на върха притежават повече от половината земно население...и го ползват.Хауърд Хюз...Рос Перо...Джордж Сорос..кланът Кенеди...Тръмп - това което не се купува с пари - се купува с много пари."Морал, и етика са неща измислени - да държат сивата маса в подчинение"
79
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилията е форма на неграмотност, омраза и псевдоправославие. Русофилите мразят на първо място България и българите а след това тези, които руските им господари им посочат
78
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идитите имат нужда от плашило и измислени демони, за да канализират прстотията си
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не разбра този народ, че ГЕРБ и БКП са служители на една крадлива и мафиотска система.Борисовите хора крадяли. Станишев не прекара ли милиони чрез фирмата на жена си ? С какво купи жилища в Швейцария и в Брюксел ? Костов не обра ли народа ? И най честния и свестен човек да влезне в управлението на тази система ще бъде принуден да стане крадец,
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е Сорос ? Американски евреин от унгарски произход с крайно леви разбирания. С една дума - Разсипник. Евреите в Израел не искат да чуят за него. Повечето не го знаят кой е .Ако го допуснат ще им напълни страната с араби и ще им разсипе държавата.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Организаците на Сорос са в основата на организирането на Гей парад и те и налагането на България на анти християнски ценности.
74
2
 
11
 
! Отговори
' преди 6 години
скоро НПО-тата у нас ще бъдат изметенивсичко по реда сисоросоида-родоотстьпник Плевнелиев го изритахме като за начало - за това поведението му става все по-истерично
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виденов го свалиха Рем Вяхирев, тогавашен шеф на Газпром и русофили като Гоце, защото не искаше да продава газопреносната мрежа *** руснаците.
72
0
 
5
 
! Отговори
' преди 6 години
со'росоидите ги изметохме от Парламента и за това сега тичат като обезумели по всички медии да реват за предсрочни избори, които да им върнат топлите местенцада ама няма да стане - уволнени сте, п'аразити
71
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зомбираните мозъци отново за Мариците и Дънди ***. Не са актуални вече русофилчета, вземете други опорни точки!
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиарфите,наляти от Сорос и фондациите му, основно в медиите в БГ докараха ГЕРБ на власт.Общесъвеното мнение в БГ е манипулирсно жестоко от медиите.Сород беше в основста на плстените протести,довели до свалянето нс законноизбраното правителство на Пламен Орешарски и натрапването за трето път на Антобългарското правителство на Бойко Борисов.
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** отгледани и възпитани в преданост и сервилност към Москва и руските интереси и в тотална българофобия са стотици пъти по-опасни от Сорос и и НПО-тата!
68
0
 
8
 
! Отговори
Назнайко преди 6 години
Това е глупава публикация с вероятен източник в Дойче Веле. Изброява в какво е упрекван Шорош, но не отрича участието му във всичко това. Дори и Брунбауер, който се старае да бъде едновременно политкоректен, и традиционно критичен към Източна Европа.
67
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 111Договорите са подписани още от Румен Овчаров, когато и помен нямаше нито от проектите нито от спирането им. Умник русофилски!
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за провеждането на "Дни на Русия в България" в пет български града Русия е изляла 33 милиона рубли.
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 100Единствено Русия паразитира върху България като всичките и фирми работят на загуба и не плащат данък печалба. За завишените цени на газ и нефт и липсата на отчет, колко от тях влизат в България, не говорим.
64
4
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Смях! Толкова промит народ няма бъдеще.
63
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Над 50 НПО-та, зад които стои Русия активно работят стещу България. Какво да правим с тях?
62
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за СоросИзлял е единствено в руската пропаганда и зомбираните от нея мозъци. За 5 милиарда самото обкръжение на Путин щеше да пусне Украйна в ЕС и да поднесе главата на Путин като бонус. А в сравнение с психопата и военнопрестъпника Путин Сорос е като майка Тереза пред Хитлер.