Виновник за всички сътресения. Кой се страхува от Сорос?

Обвиняват го за Македония, Унгария, за миграционната криза
14 юни 2017 22:15, Елка Василева
307
Виновник за всички сътресения. Кой се страхува от Сорос?
Снимка: архив, Reuters

Обвиняват го, че е подкрепил държавен преврат в Македония и демонстрации в Унгария, друг път - че стои зад миграционната криза, връхлетяла Европа.

Американският финансист Джордж Сорос се превръща в любима изкупителна жертва за все повече ръководители с авторитарни наклонности.

От Кремъл до македонската столица Скопие, без да забравяме за властовото задкулисие във Вашингтон, 86-годишният милиардер, унгарски евреин, е идеална мишена за националисти и поддръжници на суверенната власт от всякакъв род - както и неговите сдружения, борещи се за "отворено общество", пише Нина Лампарски със съдействие на бюрата на АФП.

Последен засега пример: във вторник унгарският парламент гласува дискусионен закон, засилващ контрола върху НПО, финансирани от чужбина, и насочен съвсем очевидно срещу него.

"Сорос е представен като виновник за всички политически сътресения. Той е чудесна изкупителна жертва за режими, които стават все по-авторитарни", посочва германският експерт Улф Брунбауер.

"Той символизира капитализма" в очите на критиците си и всъщност наистина е "финансовият кръстник на множество организации", добавя този специалист по въпросите на Източна и Югоизточна Европа.

Включен на 29 място в класацията на сп. "Форбс" за най-богатите хора в света, Джордж Сорос действа чрез своята твърде активна мрежа от фондации "Отворено общество" (ФОО), създадена през 1984 г. и обвинявана от критиците му в политическа намеса чрез действия, бранещи идеята за либерален и мултикултурен свят.

Страните от бившия комунистически блок поначало са предпочитано поле за действия на ФОО, които наляха там милиарди евро за реформи във финансите, здравеопазването, правосъдието и образованието, за защита на правата на малцинствата и борба с корупцията.

Велик кукловод

В началото на годината зачестиха атаките срещу него в Унгария - родната му страна, където премиерът Виктор Орбан му отправя сурови обвинения във всяка своя реч.

За начало през април унгарският лидер спешно прокара в парламента закон, застрашил да пропъди от Будапеща Централноевропейския университет, чийто съосновател стана през 1991 г. бизнесменът с оглед заведението да възпитава посткомунистическите елити.

Атаките срещу Джордж Сорос се поведоха още по-неприкрито, когато правителството започна плакатна кампания, представяща финансиста като кукловод, който дърпа конците на опозиционен политик - изображение, силно напомнящо антисемитските карикатури.

"Неговите (религиозни, бел. АФП) корени нямат нищо общо с основния проблем, а той е, че все повече правителства виждат в мрежите на Сорос заплаха за демокрацията", уверява говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в текст, озаглавен "Митове и факти за Унгария и Джордж Сорос".

Виктор Орбан, получавал стипендия от Сорос като студент антикомунист, обвини наскоро бившия си благодетел, че използва "хищни" НПО, за да наводни Европа с бежанци мюсюлмани и да създаде "транснационална империя".

Роден в Будапеща през 1930 г., Джордж Сорос надживява нацистите и бяга от съветската окупация, после успява чрез финансови спекулации да натрупа богатство в САЩ. С което си навлича и критики.

През 1992 г. става "човекът, който взриви Английската банка" с мащабна спекулативна атака срещу британската лира. Десет години по-късно е осъден във Франция за злоупотреба с вътрешна информация.

Краят на операция "Сорос"

Противниците му се множат в Македония, която бившият премиер националист Никола Груевски се заканва да "прочисти от Сорос", в Полша, където водачът на десницата Ярослав Качински го упреква, че иска да формира "общества без идентичност", и в Румъния - там социалдемократическото мнозинство твърди, че миналата зима магнатът е управлявал дистанционно стотиците хиляди демонстранти срещу смекчаването на законите срещу корупцията.

Русия забранява през 2015 г. фондациите "Отворено общество", чийто създател е подкрепил преди време "цветните революции" в Централна и Източна Европа, например в Украйна.

Отвъд Атлантика новинарският сайт "Брайтбарт", чийто съосновател Стив Банън е сред приближените на американския президент Доналд Тръмп, помества нападки срещу Сорос почти всеки ден.

Миграционната криза, обхванала Европа през 2015-2016 г., изостря още повече разногласията, тъй като ред организации, финансирани от ФОО, подпомагат бежанците.

Директорът на ФОО за Европа и Азия Леонард Бенардо констатира, че атаките са безпрецедентно "свирепи". Което според него доказва, че "може да правиш доста свободни и честни избори, но и силно да те плаши идеята за отворено общество".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Джордж Сорос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
4
 
! Отговори
анти-неолибераст преди 6 години
До басиШорош е по дърт отколкото се представя, щом има еврейски семейства, които казват, че е предавал техните близки на нацистите, значи той не е антисемит, а направо си е нацист. И до ден днешен....
120
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия атакистите не могат да спят като му чуят името.
119
0
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Тоя вампир няма ли най после да гътне баката?
118
0
 
6
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Вампира кога ще даде фира
117
0
 
9
 
! Отговори
баси преди 6 години
Значи,който не харесва сорос,е антисемит!Който не признава измисления Холокост,също е антисемит!И заминава за 3 години в затвора!Интересно,кога ще почнат да осъждат на затвор за нехаресването на дъртия евреин!
116
0
 
7
 
! Отговори
Alex преди 6 години
доказано, че е изкарал 1 000 000 000 (милиард) от предизвикана от самия него финансова криза в Англия
115
13
 
1
 
! Отговори
До въпросче преди 6 години
Защото всички се страхуват от Сорос,и най - вече рубладжиите.
114
1
 
12
 
! Отговори
въпросче преди 6 години
,,Филантропа'' е мразен в целия Свят..Защо ли?
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите на Сорос са крадените още след 1954г и надеждно пазени в западни банки пари на "червената буржоазия" - интернационалния съюз на капиталистическите и псевдокомунистическите номен.клати.***.исти от бившите соц-страни.Но потомствените как.авани и некадърници и в условията на "демокрация" превърнаха страните от "Източна" в страни от "ИзточЕна" Европа", а тези от Западна Европа-в страни от "ЗападнАЛа Европа"! Или както е казал Ленин:"Кадрите-а не парите- решават всичко!"
112
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,Сорос,разпръснал из света зловонните си изпр***жнения е невинен филантроп,а Русия,респективно Путин ,дето нямат никави НПО-та,е вечният и вездесъщ причинител на всякакви "злини",за ФАЩ,та чак им избра президент!Тъпоглави американски безмозъчни твари!
111
1
 
19
 
! Отговори
ееяея преди 6 години
еми много хубаво че му идва краят.Поне нема да има койда дава пари за да махат Ботев и Левски от обучнието е училищата.И професионалните протетъри ще требва да си търсят друга работа...
110
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сорос ли!!!!! Дреме на на ........!!!!
109
2
 
19
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Абе до кога ще държите тази платена гнусна реклама на този долен вампир Сорос ? И тука кат му са кланят некви дрогирани ***....сти от софиа, и като *** възхваляват, у са гутови и френска либов да му прават.
108
8
 
6
 
! Отговори
st.anger преди 6 години
чудно ми е, колко трябва да си безмозъчен за да те е страх от Сорос(упс,Шорош-някак по-конспиративно звучи),пък да не ти пука че те управлява мафията?
107
1
 
4
 
! Отговори
румен преди 6 години
Няма лоша реклама.А тази тук не е и лоша.
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо криете името на авторката на статията?Към всички читатели и ползватели на сайта - моля, прочетете името на великата журналистка, която работи по тази и по подобни поръчкови статии.
105
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро си замина един от 100 годишните еврейски гущери. Чакаме и соросчо да си отиде, час по-скоро, айде дано.
104
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На гадното юдейче скоро му предстои среща с Алахата. Или с Яхвето. Ми е се тая, брат.....
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дедко Чорош е мискинин.
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да наепа всички петераси почитатели и защитници на Сорросс в крехките гейски дупета. Ще ги епа до скъсване.