Лондончани искат отговори за смъртоносния пожар в блока

Как огънят е могъл да обхване сградата с такава скорост?
15 юни 2017 22:50, Елка Василева
34
Лондончани искат отговори за смъртоносния пожар в блока
Снимка: Reuters

Над обгорените останки на "Гренфел тауър" в Западен Лондон все още се издигаше дим, а жители и общностни лидери вчера искаха да знаят как такъв жесток пожар е могъл да обхване многоетажната жилищна сграда с такава скорост, че да убие най-малко 12 човека (. ред.: вече 17 по последни данни).

Гневът беше особено силен, тъй като активисти бяха предупредили преди само седем месеца, че процедурите за пожарна безопасност са толкова небрежни, че единствено катастрофален пожар би довел до необходимата проверка, за да се направи сградата безопасна, пише Асошиейтед прес.

Какво се случи?

Служителите на пожарната и полицията не уточняват какво се е объркало, но множество видеокадри показват как пламъците се разпространяват нагоре по фасадата на сградата с удивителна бързина.

"Никога не съм виждал такъв пожар в живота си", каза бившият заместник-началник на пожарната безопасност на военновъздушните бази на САЩ във Великобритания Джо Руейн. "Никога не съм виждал подобно нещо в жилищен блок."

24-етажният общински жилищен комплекс е собственост на местните власти в квартал Кенсингтън и Челси и беше завършен през 70-те години на 20-и век. Стопанисва се от Организацията за управление на общинските жилища в Кенсингтън и Челси (ОУОЖКЧ), която похарчи 10 милиона британски лири (12,8 милиона долара) за обновяване на сградата през последните две години.

Проектът за освежаване включваше поставяне на външна изолация, прозорци с двоен стъклопакет и обща отоплителна система. Следователите трябва да проучат какви материали са били използвани в проекта и кой е одобрил използването им, каза Руейн.

Той обаче заяви, че скоростта, с която се е разпространил пожарът, предполага, че се е провалила повече от една от защитите за пожарна безопасност. "Не е само едно нещо", каза Руейн. "Много неща са."

Каква е била пожарната процедура в сградата?

Някои жители намекнаха, че за злополуката трябва да се обвинява политиката за стопанисване на "Гренфел тауър".

В бюлетин, разпространен от организацията, стопанисваща сградата, се казваше на наемателите да се придържат към политиката "стой на място" и да остават в своите апартаменти по време на пожар, освен ако огънят не е вътре в апартамента им или в техния коридор, или докато длъжностни лица не им кажат да се евакуират.

Тази политика е възприета, "защото Гренфел е проектирана съгласно строги стандарти за пожарна безопасност", се казваше в бюлетина от 2014 г. за обновителния проект. Според него новите входни врати на всички апартаменти могат да издържат на пожар до 30 минути, "което дава достатъчно време за пристигане на пожарната".

Тази политика, често следвана в многоетажните хотели, може да бъде ефективна при по-малки пожари. В този случай обаче огънят, изглежда, се е разпространил нагоре по фасадата на кулата толкова бързо, че е преодолял защитните системи като огнеупорните врати. Хората, които първоначално са останали на място, може би са щели да не успеят да избягат по-късно, защото коридорите и пожарните изходи са били пълни с гъст дим и пламъци.

Лондонската пожарна каза, че екипите са пристигнали на мястото шест минути след първите съобщения за пожара, но не са могли да стигнат до хората на по-високите етажи, за да предотвратят смъртни случаи.

Кой трябва да бъде обвиняван?

В ход са разследвания, които да установят какво се е объркало, но наематели казаха, че са били пренебрегвани многократни оплаквания. Оцелелият при пожара Едуард Дафарн каза, че ОУОЖКЧ, която стопанисва "Гренфел тауър", както и други сгради в района, е отговорна, защото е пренебрегвала множество предупреждения.

Годишните отчети на стопанисващата организация за годината, приключваща на 31 март 2016 г., показват, че компанията е споменавана по въпроси на пожарната безопасност в миналото.

След палеж през октомври 2015 г. в една от стопанисваните от нея сгради - 14-етажната "Адеър тауър", лондонската пожарна издаде предупреждение за поставяне на устройства за автоматично затваряне на входните врати на всички 78 апартамента и за подобряване на пожарната безопасност на аварийните стълбища, заяви в доклада организацията.

Пожарната издаде подобно предупреждение за още една стопанисвана от ОУОЖКЧ сграда - "Хейзълуд тауър". Предвидено беше подобренията да бъдат завършени до 2016 г., се казваше в доклада.

Злополуката в "Гренфел тауър" е неудобно сходна с бързо разпространил се пожар в друг общински жилищен проект в района на Лондон - "Лаканал хаус", при която преди осем години загинаха шестима души, включително три деца. При този пожар през юли 2009 г. 14-етажната сграда бързо беше обхваната от дим и пламъци. Следствието установи, че поредица от пропуски са съдействали за загубата на човешки живот, и направи редица препоръки, които да помогнат за предотвратяване на бъдещи злополуки.

Следователите, разследващи пожара в "Гренфел тауър", ще трябва да проучат кои от тези препоръки са били изпълнени в сградата и кои - не, каза бившият пожарникар Джим Фицпатрик, който сега е депутат в Камарата на общините.

"Това ще бъдат въпроси за учените и инженерите . . . които трябва да установят как точно е започнал пожарът, защо се е разпространил толкова бързо и какво е можело да бъде направено за предотвратяването му", заяви Фицпатрик пред "Скай нюз".

Местната обществена организация "Гренфел екшън груп" предупреждаваше за опасността от пожар в сградата от 2013 г. В поредица от блогови публикации групата изразяваше тревога във връзка с проверката и поддръжката на противопожарното оборудване и блокирания авариен достъп до обекта.

"Всичките ни предупреждения попаднаха на глухи уши, а ние предсказвахме, че подобна катастрофа е неизбежна и е само въпрос на време", каза групата в блогова публикация вчера.

ОУОЖКЧ каза, че си сътрудничи със следователите и че е наясно с оплакванията на наемателите. "Ние винаги се отнасяме сериозно към всички тревоги и това ще бъде част от предстоящите ни разследвания", каза тя в изявление.

Съветът на Кенсингтън и Челси обеща пълно разследване на вчерашната трагедия и публична отчетност. Британското правителство също така разпореди проверки на високите блокове, в които са били извършени или се извършват подобни обновления като тези в "Гренфел тауър". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: лондонпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
az преди 6 години
този блок се намира в много скъп квартал и е бил като трън в очите на собствениците на околните имоти - грозен, пълен с имигранти и т.н. - с други думи, изключително неудобен за богатите и за продажбата на имоти в съседство. Не случайно е бил изолиран и разхубавен, за да се вписва в обстановката. Няма да се учудя, ако пожарът е умишлен с цел да се събори този грозен блок и на негово място да се издигне скъпа сграда.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
затова в бьлгария не трябва да се строи повече от 5 етажа за да може и пожарнатада стигне до покрива при 27 етажа видяхте какво стана------Така е.Но не само това,а и да се строи по традиционния начин с тухли,вар,гипс,бетон,пясък,кал,слама,камък,защото тези нови уж удобни,изработени по химичен път материали са вредни за здравето,лесно запалими,сградите не "дишат",хората се заблуждават с реклами.
27
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
затова в бьлгария не трябва да се строи повече от 5 етажа за да може и пожарнатада стигне до покрива при 27 етажа видяхте какво стана
26
2
 
6
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Как не пада тази кула незнам нищо не е останало от нея.А американските от 3-4 запалени етажа паднаха 2те до последня етаж...... а америка казва че било атентат
25
2
 
13
 
! Отговори
Здравко преди 6 години
Стиропор, фибран и т.н. материали - всъщност са пенополистирол - горят много интензивно. Фасадата действа като комин и ускорява процеса. Пълна забрана на изолации с такива материали, които са и много лесно запалими. Фасадни изолации - само с каменна вата! Тя не гори.
24
1
 
2
 
! Отговори
SHERLOCK преди 6 години
PROPADNALI BEZ VEST SA 65! + 17 = 82
23
5
 
2
 
! Отговори
Уволнете тереза меи преди 6 години
Загиналите подават на снимката warning да се уволни срочно terezka mei.Проучване показва че имала в тялото си извънземни масови убиици .колеги срочно да проверят и да ги сравнят с подобни у МАдлена ОЛбрайт и Мира МАркович.Подобни десетки хиляди черни извънземни терористи в зародиши са откривани в птицеферми при колене на кокошки.. черна особенно жестока вражеска армия с е опитва д а обсеби чрез тези същества важни ръководители..
22
2
 
4
 
! Отговори
cantstumpthetrump преди 6 години
Сега поданиците на исис ще отмъстят за изгорелите туарби. Coming soon....
21
2
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Вече нищо не се говори за брой на жертвите, макар че стотина души се изпариха във въздуха. Отговорни няма да има, въпреки.че изгоряха толкова много невинни детски душички. Цари пълно информационно затъмнение по всички съществени проблеми, а ни занимават с глупости. Звездни рожденници, коя мома и с колко си надула циците и т.н. Оказва се, че никой не е дори помислял за евентуален саботаж след санирането на сградите със стиропор. Какво ни тепърва очаква никой не знае. Бог да прости хората...
20
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Не стига , че им облепили с горивни материали сградата за огромни суми, а отгоре на всичко ги съветват да стоят в горящия котел докато се изпекат. Боже каква липса на мисловна дейност! А може би и злонамереност!? Ама какво може да се очаква от хора дето чешмите им за топла и студена вода са отделени?
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ ЩЕ ВИ КАЖА КАКВА Е ПРИЧИНАТА!НЯКОЙ ИНЖЕНЕР ХИМИК ОТ МИРНАТА РЕЛИГИЯ Е ЗАБЪРКВАЛ В ТЕНДЖЕРАТА НА КОТЛОНА ПОРЕДНИЯ МОЩЕН ФОЙЕРВЕРК АМА НЕЩО Е ОБЪРКАЛ РЕЦЕПТАТА
18
1
 
10
 
! Отговори
К. преди 6 години
Обитателите на този блок, подобно на нас-българите, са хора второ и трето качество и се сетиха едва след пожара и, когато им заминаха децата, че пожарната безопасност там не била на ниво. Къде са блеяли досега да повдигнат тези въпроси и защо сега са гневни на кмета? И нещо друго: работил съм дълги години в кол-център. Най-неприятните, скандалждийски настроени клиенти, които винаги ми напомняха, че имат права и ги обиждаме с цените си, но все имаха неплатени сметки, бяха гастарбайтерите.
17
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВъв всички капиталистически страни винаги е актуална процедурата "има едни пари за вземане от нашите хора"!----------------------------------------За разлика от бившите комунистически. Там обикновено парите ги нямаше, защото вече бяха взети от "нашите хора"...
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Жители и общностни лидери"... Забравиха да напишат и племенните вождове и шамани...
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички капиталистически страни винаги е актуална процедурата "има едни пари за вземане от нашите хора"! Армията,полицията и ВПК са инструментите за източване на бюджетите,а политиците имат задачата да планират и организират правилното и ефективното им използване!За армията и ВПК го е казал още другарят Айзенхауер,а в днешно време дейността на другарката Сталинка като комисар в ЕС-даващ парите- и ББ като премиер-реализиращ чрез МВР наводнения и аварии и получаващ парите- са пример за това!
14
5
 
25
 
! Отговори
G преди 6 години
Сле двете атаки в англия дали пък Ми6 просто не показа на някой хора, че и те могат да правят атентати? Все пак са специалисти в това: атаката в лондоското метро, може би принцеса Даяна и кой знае какво още...
13
7
 
31
 
! Отговори
зьцзьц преди 6 години
Само една подробност, камиларите и техните шармути не са никакави лондончани, нъто пък кмета Садих КХан. Няма да са лондончани и след 200 години и 200 поколения. Иначе е добре да има отговори и решения на проблемите.
12
5
 
44
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Санирането даде своите резултати!
11
3
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Ти май ги вдяваш бая нещата! Да не би да живееш и строиш там? Ако да, трябва да знаеш как се обезопасяват от пожар сградите, ако не - научи!!!
10
4
 
45
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
То и българските блокове са хептен зле масово стълбищата и площадките са непроходими от стари гардероби , кресла , дивани , дърва , *** и с тези изолации , дето всеки лепи безконтролно , включи и пластмасова дограма , и готово - прескача си огъня от апартамент на апартамент пък ти пробвай да гасиш с лейката ...