Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат

Index.hr: България стана космическа сила, а Хърватия потъва в миналото
Обновена: 27 юни 2017 07:11 | 26 юни 2017 20:15, Елка Василева
249
Хърватите някога разказваха вицове за българите, днес завиждат
Снимка: SpaceX

След като беше изпреварена от Румъния по стандарт, Хърватия посрещна още една новина: България – най-слабо развитата страна от ЕС, изстреля първия си сателит. Ракета носител SpaceX Falcon 9 изведе в геостационарна орбита български телекомуникационен сателит – BulgariaSat-1, коментира Index.hr.

Преди 30 години за хърватите България беше пълен бедняк. Макар и да минаха на страната на съюзниците малко след като през 1944 г. съветските танкове се появиха на границата им и те завършиха войната като антифашистка държава, руснаците не ги обичаха много, пише авторът. Дори в романите на Флеминг за Джеймс Бонд има откъси, в които СССР използва българите за „мръсната работа“. Иън Флеминг не е написал това без причина. Съветският ботуш там е бил много твърд, а животът на гражданите не много приятен, се казва в текста.

Още по темата

Днес Bulsatcom – български доставчик на услуги в сателитната телевизия, интернет и мобилен оператор, има и първия геостационарен сателит. Той не само е първи по брой тв абонати в България, но и от 2010 г. се разпространява в Сърбия под неутралното име "Polaris Media". Новият сателит на компанията, в която работят 1800 души, прави възможно разширяването на пазара на Балканите, в останалата част на Европа, Средния изток и Северна Африка.

Така, пише авторът, народът, за който преди 30 години разказвахме вицове, днес се занимава с продажба на услуги и то такива, които най-много се търсят: платени тв канали, интернет и мобилна телефония, и то в сътрудничество с американците, които са им помогнали с най-нова технология – с евтино извеждане в орбита с помощта на сателит на SpaceX от серията SSL 1300, който се произвежда от компанията SSL със седалище в Пало Алто. 

По този начин България се нареди не само сред космическите сили, но и сред износителите на услуги в електронната комуникация, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: Хърватиясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
6
 
15
 
! Отговори
O преди 6 години
Аз не знам дали авторът на тази статия е ходил последните години в Хърватия, но определено хърватите няма много за какво да ни завиждат, повярвайте :)))
197
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най - голямата грешка на хърватите ще е ако спрат да разправят вицове за българите и последват техния "евроатлантически" пример.
196
3
 
9
 
! Отговори
олег преди 6 години
Може и да са прави хората за завиждането. Като не си гладен и беден почваш да гледаш в небето, а бедния и гладен гледа в земята.
195
14
 
33
 
! Отговори
as преди 6 години
хърватите ? да завиждат на нас ? имаме спътник, голяма вълна... хората са много по бяла държава от нас. това са пълни глупости, и тоя който ги е писал явно няма особена връзка с реалността
194
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох заглавието, прихнах неудържимо и не мисля да чета материала :)))) Писалите го не са помирисвали Хърватия!
193
4
 
7
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
До Анонимен 225, Имахме жигула тръцки. Имаха семейството на леля ми и се ползваше да пренася стока по пазарите през лятото и да спим вътре като сме на морето. Много хубаво дето е било - спахме в колата да пазим дините и доматите и това беше якото море. Добре, че работеше калеко ми в сегапния Българгаз та да си има хубава работа дето да спи на нея и да гледа и там зеленчуци и прасета. И както било много хубаво през комунизма в Булгаргаз им даваха 99-та година по 600 лв. аз като взимах 150 лв.
192
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин"Ейййй *** се късат от яд, че България се развива без браЦка Русия и СъвеЦкия съюз.Така е другари!Свиквайте!"Що не го питаш тоя от къде са му парите за започване на бизнеса? И кой му е пазил гърба, че да не го задушат, както много други бизнеси. Да хванем бас, че една голяма червена колона го подпира него...Това, че парите са му ги дали от американски заеми и US компания, не значи, че той не е ял от червената баница.Аз ако реша да отворя такъв бизнес, нали ше ме задушат?
191
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OlegПоне сте имали Жигула, брате... ние и това нямахме...
190
5
 
18
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
Оравеха лютеницата в консервената фабрика като я мачкаха с ботушите с крака.А и бригадите за памук от училище помня. Дето го пръскаха да му опадат листата и пускаха учениците след комбайната с норма 10 кг/ден памук. Помня и детето дето беше яло на бригадата татул.
189
3
 
20
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
Помня и милицията дето спираше колите да рови в багажниците за да не изнасяш продукция от село и да я продадеш по-скъпо на пазара или на моето на пазара, а да я предадеш на пункта за 20 ст/кг. За да не можеш да си купиш и цветен телевизор.Бил съм ял качествена храна - ми ял съм като сме сеели, поливали, завивали, отвивали и сме си я гледали сами. Правихме компоти и лютеници щото да не ям от магазинските ***.
188
3
 
23
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
Помня и други неща от комунизма. Нямаше ленти за фотоапарат с изкл. на ролфилми. Нямаше с какво да снимаш. Фотохартията Фохар беше 6.50 лв. кутия със 100 празни хартии при положение, че заплатите бяха 100-150лв.Помня, че цветния телевизор ТЕМП714 го купихме от Стара Загора с парите дето цяла пролет и лято гледахме домати и ги продавахме на морето. Значи земеселски труд от 6 месеца вкл. и спане в жигулата в Мичурин за един цветен телевизор от 50кг.
187
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦецоТам се живее по европейски, тук, за жалост - не!ти живял ли си в Хърватска, че го твърдиш? Или така ти го написаха на листчето?
186
4
 
22
 
! Отговори
олег преди 6 години
Ходихме да пазаруваме е София или друг голям град. Нямаше олио и сaпун, както и брашно, кафе и черен пипер.
185
4
 
18
 
! Отговори
олег преди 6 години
Помня да.Живееше се бедно и в тормоз в училище. Нямаше стоки в магазина. Нямаше и пари за нищо.
184
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХЪРВАТИЯ Е 10 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ НАС.ЗА КАКВО ДА НИ ЗАВИЖДА ЗА БЕДНОТИЯТА ЛИ.БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ДЪРЖАВА ПРИ КОМУНИЗМА А СЕГА Е ПЪЛНА АНАРХИЯ.КОЛКОТО И ДА ПЛЮВАТ ПОСОЦА ХОРАТА ПОМНЯТ КАК СЕ ЖИВЕЕШЕ ТОГАВА. СЕГАШНАТА УЖ ДЕМОКРАЦИЯ СЕ ОКАЗА ПЪЛЕН ***.
183
1
 
11
 
! Отговори
олег преди 6 години
Имаме телевизия, нямаше спътник. Това е. Никой не пита дали някога е имало, а дали има сега.
182
8
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Като много други новини и тази е в категорията "спекулации". Изобщо този не първият Български сателит. Вярното е че е първият комуникационен такъв. Освен това е частен. Изобщо текат доста безмислени спорове в стил- "Чашата до половин ли е пълна или до половината празна?".... Да сте чували нещо за спътника "Шипка"? И изобщо това не са първите българи забъркани в "Космическите работи"! Да знаете примерно, кой е главният конструктор на модула за прилуняване "Орел" на "Аполо " ?....
181
0
 
4
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
И с лютеницата няма нищо общо и със саламите. Има една фирма за кисело мляко - ЕЛБИ. Ходете и си купувайте тази марка като искате нещо държавно.
180
0
 
11
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
Държавата няма нищо общо и с домейна .bg и .бг. Това според вас значи, че няма домейн на страната в интернет ли?Държавата има общи с краденето от обществени поръчки. Това не ви ли стига?
179
1
 
12
 
! Отговори
Oleg преди 6 години
Аз не мога да разбера какво си мислите вие, че всичките комуникационни спътници на геостационарна орбита са държавни ли?! Те общините не могат с градски транспорт да се оправят комуникационен спътник да пускат? За да го раздадат на близки фирми за 200 лв на година ли? Кой има мозък от държавните служители да направи спътник? Или те с 500 лв. заплата очакваш да пуснат спътник. *** пускай ти с 500 лв заплата.Работа на държавата е да създаде условия да работят частните фирми.