МерКрон – перфектната двойка за европейско бъдеще?

Ще "съживят" ли Европа Ангела Меркел и Еманюел Макрон?
26 юни 2017 21:05,
110
МерКрон – перфектната двойка за европейско бъдеще?
Снимка: архив Reuters

Пресконференция, изпълнена със символизъм - преди броени дни канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха в Брюксел бъдещето на Европа. От това доколко успешна ще бъде съвместната им работа, зависи и успехът на Европейския съюз, коментира Deutsche Welle, съобщи "Фокус".

Тази пресконференцията, изглежда, е начало на голямата европейска дружба. Перфектната двойка на една сцена: невъзмутимият канцлер, с нейния внушителен опит и младият президент, изпълнен с неизчерпаема енергия. Той придава на сътрудничеството нов импулс и чувство за свеж полъх, а тя споделя с французина дълбоките си познания по европейска и международна политика. Заедно те са по-силни, отколкото поотделно.

Още по темата


Френско-германския мотор

"Ако Германия и Франция искат да работят заедно, тогава и Европа ще се движи напред. Това е предпоставка за нашето съвместно бъдеще", отбеляза Макрон, който спечели президентските избори в родината си като проевропейски кандидат и сега се утвърждава в качеството си на лидер в рамките на първото си изявление на среща на високо равнище на ЕС в Брюксел.

С изказванията си френският държавен глава съживи духа на сътрудничеството. Той напомни как някога "старият канцлер" Хелмут Кол и бившия президент Франсоа Митеран също са работили заедно рамо до рамо в името на европейската идея. В отговор Меркел, усмихваща се леко, но забележимо, заяви, че с миналото се занимават историците, докато нейната цел е да бъде намерено решение за настоящето. И докато Макрон произнасяше високопарна реч, германският канцлер се опитваше да го сдържа, като не му позволява да се отклонява от темите. Това може да се работи и в бъдеще: в търсене на баланс между политическите въпроси и практическите цели.

Сигнал за единство

Германия и Франция отново се утвърждават като движеща сила в Европа. И сега е точният момент за това. След няколко години на политически вълнения в Европейския съюз, продължителни кризи и игнориране на проблемите на ЕС, трябва да бъде даден отговор на въпросите кои сме ние и къде искаме да отидем?

Тук трябва да бъде зададен и един ироничен въпрос - колко от нас искат да и занапред да вървят заедно? Ангела Меркел даде отговор, споменавайки за "Европа 27". Макар и досаден, Брекзитът е неоспоримо събитие, което обаче не е фокус на европейската политика. Упълномощените да водят преговорите за "развода" между Брюксел и Лондон трябва да изготвят всички детайлни решения по него, а след това правителствата и лидерите на страните от Общността - да приемат окончателните решения. Британският премиер Тереза Мей се опита да превърне последната среща на върха на ЕС във форум на своите идеи и желания - ход, който срещна достатъчно хладен отпор.

Париж и Берлин отдавна обмислят как да конструират бъдещето, а не миналото. Може би няма да намерят революционни идеи, но все пак има решимост за решаване на вътрешните проблеми. "Европа трябва да защитава по-добре гражданите", подчерта Макрон. И с това той няма предвид само сътрудничеството в областта на отбраната, но също и защитата на европейската икономика от дъмпинг. Меркел се застъпва за свободната търговия и категорично се противопоставя на протекционизма. В това отношение думите й са насочени срещу САЩ: ако Вашингтон не остави отворен пазара си за европейските компании, то и американският бизнес ще се сблъска със затворените врати на ЕС.

Лидерите на две страни, както и по-рано, поставят акцентите върху различни проблеми, но и двамата гледат в една посока. Те искат задълбочаване на интеграцията в Европа, дори и това да доведе до изменение на основополагащите закони на ЕС. Общността трябва да промени своите ценности и да стане по-солидарна, да убеди гражданите на ЕС с реални действия, а не с думи. Ефектът от Брекзита вече отшумява и в страните от ЕС евроскептицизмът отслабва.

Щастливо бъдеще или нещо все пак ще се обърка?

Ако погледнем как Меркел и Макрон единодушно излагат възгледите си, ни се иска много да повярваме в щастливото бъдеще. В спасителните идеи, които се появяват благодарение на големите трудности. От въодушевлението и оптимизма, които струяха от последната среща на високо равнище в Брюксел на мнозина може би им се зави свят.

В ситуация, в която Европа е обезкуражена от кризата с бежанците и Брекзит, а Доналд Тръмп всява още по-голяма неувереност, се появява млад политик, които придава на единна Европа нова динамика. Той също може да поеме на гърба си част от товара "лидер на западния свят", който с времето може да стане непосилен за Ангела Меркел. Един от примерите: Макрон открито изказа мнението си за източноевропейските страни, които считат ЕС за своя каса, а солидарността - за улица с еднопосочно движение.

Но завишените очаквания може да доведат до разочарование. За начало Макрон трябва да покаже във Франция, че може да убеди съгражданите си в необходимостта от реформи, преди да мисли за промените в ЕС. Не бива преждевременно да бъдат раздавани похвали. Но сред съюзниците си Макрон може да разчита на германския канцлер, която действа преди всичко прагматично и отчасти прозаично с цел постигане на възможното, и едва след това се заема с представите за далечното бъдеще. Ако имаме късмет, то заедно Макрон и Меркел може да се превърнат в достатъчно внушителна сила, да поставят началото на нова ера на стабилност - тази на "МерКрон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви плаща да ни рекламирате тия сатанински ***?
79
1
 
3
 
! Отговори
мънафич преди 6 години
До 94 чудомирБлестящ празноглавец. Струва ми се , че си от софииските наркозависими евро-протестъри ? Улучих , а ?
78
4
 
4
 
! Отговори
чудомир преди 6 години
Дано Меркел и Макрон успеят да затегнат съюза и да задвижат европейската армия.Така веднъж завинаги България ще се откъсне от руската *** и нейния мюсулмански съюз с Таджикистан,Киргистан,Ъзбекистан,Лайнистан и другите чалмосани извратени другари на руските пиянки.Естествено,изстрадалите рускини не виждали здрава краставица от много време винаги са добре душли.
77
1
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Как орлов нос /жажда за власт и диктат/ ще се съчетае с чип нос " да работим да се трудим"!?!?Вярно ,че Макрон/отрицателен герой от римската история/ е "счетоводен мъж"-тънки китки, меко дупе , кльощав гръден кош и харесва "стари "жени" ,но носът му е орлов /ВЛАСТ И ДИКТАТ/,което предполага ,че не му "пука" за хората /тези ,които правят стойността на парите/, а представлява буржоазната капиталистическа държава -общество на господари, слуги и роби!!! Дали човеците са колективни животни или индив.
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....МерКрон перфектната двойка за европГейско бъдеще.... Но източноевропейците такова бъдеще не щем.Ще си направим източноевропейски християнски съюз.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бежанците са толкова полезни за Европа защо Израел не ги приеме. Защо Израел изгражда високи стени по границите си. Много расистко от тяхна страна че искат да си имат собствена държава. Бежанска криза няма, има вражеско нашествие, джихад.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя както харесва да е с баби нищо чудно да се вземат с меркелицата.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ким сун 93Личи си КОЙ е неграмотен, не ходи на училище и не учи история!!! А тя, ДОКАЗАНО, се повтаря и тежко и горко му на този, който не се учи от нея! Та, два пъти ПОСТЪПВАМЕ НЕПРАВИЛНО И ПОСЛЕ СЪЖАЛЯВАМЕ! А БОГ ОБИЧА ТРОИЦАТА!!!!!!!!!!!!!
72
1
 
13
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Бог да ми прости-двама души без деца решават бъдещето на Европа.Бабата я интересува само още един мандат,а малкия тепърва иска слава и власт.Те намат бъдеще,затова живеят само своя живот.След мен и потоп.Как ще живеем ние,които имаме деца и внуци и мислим и за тях,как ще живеят в терор и халифат?
71
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нищо няма да последва за европа и света аз се моля за мир нищо друго неискам
70
12
 
6
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Германската икономика и френската военна машина.Време е ЕС да поеме лидерството в този объркан свят.Видя се че САЩ,Русия и Китай не стават за лидери.Да живее Бойко Борисов,да се слави българския народ който избра на изборите европейския път на България.Русофилите да си пият боряшника и да мълчат.България е свободна и независима държава,а не руска губерния.
69
1
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
А мислех че само българина е шиле ......та нали Меркел загроби Европа ? Как искате човек който е умъртвил едно нещо да го съживи ? Меркел служи на САЩ и целта и е да приеме колкото се може повече ислямисти ! Тя иска да ислямизира Европа може би да стане по "пъстра" ? За какво съживяване говорите по дяволите !?!?!?!?! България и тя барабар Петко с мъжете, а е на първо място по глад и ниски доходи ! Че и на Русия се отваряме в името на майка Америка !? Никаква икономика нямаме заради ЕС ! ПУ да в
68
4
 
10
 
! Отговори
Корнелия Нинов преди 6 години
Трябват ми много големи розови очила, че да повярвам в франко- германския меркелистки Райх! ПО- СКОРО очаквам разделение- Източна Европа все повече разбира, че може да разчита единствено на САЩ за своята сигурност! Както по отношение на мигрантите, така и на Русия.
67
2
 
13
 
! Отговори
don преди 6 години
Макрон никрофил - доказаноМеркел си пада по млади мъже.Германия винаги се е борила да бъде и тя колонизатор като Франция , Англия и др. държави.Двете световни войни са започнали заради разпределението на колонийте в света.Каква целта на Меркели Маркон двете държави водещи в ЕС всички останали роби.Е то нашия Борисов чинно изпълнява заръкете им след като ходи на инструктаж.Но Франция и Германия се превръщат вече в мюсюлмански държави и от там пак ще тръгнат големи военни конфликти
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Перфектни са колкото двоен айсберг пред Титаник. А може би единия е кьоравия рулеви, а другия - буцата лед в океана.
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тия двамата ще довършат Европа....
64
2
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Супер двойка - води ни партио любима към светли бъднини, види
63
1
 
22
 
! Отговори
упс... преди 6 години
МерКрон перфектната двойка за европейско бъдеще?----------С тези двамата, Европа няма бъдеще!!!
62
1
 
27
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Те ги те ! Гробокопачите на Европа - фригидна ялова бабишкера, и пасващ геронтофил! Без да попитат ни внасят милиони злобни, фанатизирани търтеи! Перфектата двойка - чума , и холера! Конниците на апокалипсиса!С 24 часовата си охрана..персоналните иб ри кчии, и Брюкселските им лакеи...копат..копат яко, и бързо....вече са ударили дъното, *** кандисване нямат! Бабишкерника още преди 2 - 3 години ходи в Чили да си търси парцелче за Вила - кръвта вода не става! Геносе Хонекер и той беше там!!!!
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авторката има чувство за хумор ;)))Да поставите бабоèб и баба заедно и да гледате сеир в коментарите ;)))Тоя се изявява като наш Плевенлиев ;)))