Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя

"Гардиън": Двустранна дипломатическа инициатива срещу недодялани заплахи
5 юли 2017 21:20, Елка Василева
163
Китайско-руският влак набира скорост, а Тръмп - точно на пътя
Си Цзинпин и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Лидерите на Китай и Русия се зарекоха да работят заедно за намиране на мирен изход от задълбочаващата се криза около ракетно-ядрената програма на Северна Корея - двустранна дипломатическа инициатива, която рязко контрастира с тактиката на Доналд Тръмп на недодялани заплахи и натиск.

Общата декларация на двамата лидери отразява едно оформящо се по-широко китайско-руско стратегическо сближаване, останало до голяма степен незабелязано на Запад. То бе стимулирано от често променливото и разфокусирано поведение на Тръмп и от възможностите и опасностите, породени в резултат на отслабеното американско глобално лидерство.

Грамадният китайско-руски влак постепенно набира скорост и Тръмп, подобно на клоун, чийто крака са завързани за релсите, лежи точно на пътя, пише "Гардиън".

По време на двудневната визита на Си в Москва китайският президент и руският му домакин Владимир Путин се разбраха "заедно да полагат усилия за ефикасно уреждане - чрез диалог и преговори" със Северна Корея, съобщиха китайски медии.

По-късно руското външно министерство разпространи комюнике, в което се казва, че двете страни са се обединили около обща позиция, която има за цел да намали напрежението около севернокорейската ракетна програма.

Тяхното сътрудничество далеч надхвърля положението на Корейския полуостров. "Китайският лидер подчерта нуждата от засилване на сътрудничеството и от солидарна взаимна подкрепа при защитата на суверенитета, националната сигурност и интересите на развитието на всяка от страните", предаде китайската официална агенция Синхуа.

Това бе третата среща на Си и Путин за тази година. След като пое властта през 2012 г., Си се е срещал с руския си колега над 20 пъти.

Путин определи сегашния съмит като "голямо събитие в двустранните отношения". Очаква се подписването на икономически сделки за 10 млрд. долара. Путин също така връчи на госта си орден "Св. Андрей Първозвани" - една от най-високите руски награди.

Русия и Китай все по-тясно си сътрудничат по ключовите международни проблеми, често гласуват по един и същи начин в Съвета за сигурност на ООН. Двамата лидери отиват в Хамбург по-късно тази седмица за срещата на високо равнище на Г-20, където ще се срещнат поотделно с Тръмп.

Московските им разговори съвпаднаха със севернокорейското пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, бележещо значителен напредък в нейните нападателни възможности. Тестът предизвика очакваните протести на Япония и Южна Корея. Но двете страни - традиционни американски съюзници, гледат за помощ на север, а не към Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе каза, че особено разчита на "конструктивната" роля на Китай и Русия, от което се подразбира, че Тръмп само усложнява нещата.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин бе избран с програма за подновяване на контактите със Северна Корея, което също се разминава с подхода на Тръмп. След една неясна като резултат среща в Белия дом миналата седмица Мун е под силен китайско-руски натиск да спре разполагането на американската противоракетна защитна система THAAD, насочена срещу силите на Пхенян.

Това разполагане "много сериозно вреди на стратегическите интереси в сферата на сигурността на Китай, Русия и други страни в региона", каза Си тази седмица. Това е дипломатически начин да се иска премахването на системата за ПРО. Междувременно посланикът на Китай в ООН предупреди за катастрофалните последствия, ако не бъде намерено дипломатическо решение.

Лидерите на Китай и Русия ги обединява също така и главоблъсканицата как да отнасят с Тръмп. И двете страни виждат шанс за извличане на изгода. Тръмп лично поиска китайска помощ по проблема със Северна Корея, когато се срещна със Си във Флорида през април, а по-късно дори се похвали, че е успял.

По-нататък обаче Белият дом започна да се оплаква, че Пекин не прави достатъчно. Сега Тръмп е изправен пред признанието, че блъфът му е разкрит. Той се оказа притиснат между бомбастичния си войнствен език и нуждата от дипломатическа победа, която да предотврати започването на война.

Цената, която Си ще поиска, за да помогне на Тръмп, когато те се срещнат в Хамбург, може да бъде повече американски отстъпки по спорни двустранни проблеми. Той обаче ще трябва да опипва внимателно почвата, като се има предвид непредсказуемостта на Тръмп.

Президентът на САЩ е в слаба позиция и спрямо Путин заради многобройните разследвания на своите предизборни връзки с Москва. Подобно на Си Хамбург дава на Путин арена да играе ролята на отговорен световен държавник, чрез която да може да изтръгва от загазилия Тръмп отстъпки по въпроси, които имат най-голямо значение за него, като например вдигането на санкциите, наложени заради Украйна.

Аматьорът Тръмп трябва да заиграе своята игра. Опити за грубо телесно притискане няма да минат пред силния руски политик, опитен джудист, носител на "черен пояс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
догодина в г20 няма да има западни държави,всичките ще са емигрантско -чалмалийски
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тромпета е вече прегазен ;баба ванга е предрекла черния обонго за последен президент, а тръмпи ще мете потрошеното от краварския обор
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто и да е влака, от едната страна стои най-голямата страна, а от другата най-многобройната страна.
100
3
 
0
 
! Отговори
u4en преди 6 години
До чъки ...Точно в 10 -ката ! Жужи за последен път на среща на Г-20....догодина на Г-7....на Африка !
99
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай си хареса влака и това е влака на Европа, която има огромни капиталожения в Китай а и обратно. За Китай Русия е безинтересна понеже Русия няма икономика а е и малък и неплатежоспособен пазар.
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЛАКЪТ СИ ВЪРВИ ДОБРЕ, ТРЪМП ЛАЕ СРЕЩУ КИМ, АМА С ПОДВИТА ОПАШКА.
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 1111Е И КАКВО ОТ ТОВА? Дори и да е така, ти по-умен няма да станеш и онова в гащите ти нама да порасне повече.
96
6
 
0
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Я да видим какво се случва в последните по- малко от 100 години:1933 и последващите до 1945 : Сталин дава повече оръжие на Чан- кай Ши отколкото на Мао; Мао в тесен/и не толкова/ кръг казва,когато Хитлер напада Русия " наигра се Сталин". 1949-Москва НЕ дава ярено оръжие на Китай. От тогава и до днес * кой е водачът на комунизъма*? Не може общ влак да има на Китай и Русия. Азиатците много помнят, о- о как помнят!
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чъкиинтересно, а защо американците се натискат и те като бедна , изостанала, арабска държава да продават въглища, нефт/най-често краден/ и газ навсякъде по света? последно на Полша и *** искат да продават втечнен газ.Нещо парите от правене на войни не им стигат ли, печатницата ли се развалила?
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези цензурират и" добър ден"
93
2
 
7
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
Да пребъде във вековете Северна Корея и нейният велик президент, единствен за сега защитник на Човечеството!
92
21
 
6
 
! Отговори
1111 преди 6 години
На русофилските под*логи много им се иска ПРосия да е фактор,но истината е ,че тая държава е едно икономическо джудже ,на което народа живее по-бедно и от нашия.Немогат нищо да изобретят ,а само потъват.Държава на която валутата няма никаква стойност.Държава която се равнява на страните от третия свят.Руснаците работят с Долари и Евро.Истината е там ,че САЩ могат да ги унищожат дори и без война,само икономически.Долара е най-силната валута по света.Русия е фактор само в русофилските ви мозъци.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪТЯТ НА КОПРИНАТА (РАЗБИРАЙ ВИСОКОСКОРОСТНИЯ КИТАЙСКИ ВЛАК) ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ ЦЯЛА РУСИЯ И ОТДАЛЕЧ ЗАОБИКАЛЯ БЪЛГАРИЯ. НО ТО ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЗАОБЕКАЛЯ БЪЛГАРИЯ.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, ЧЪКИ, НЕ РАЗБРАХ К`ЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМЪТ.До колкото разбирам, казваш, че руснаците са зле, живеят в бедност и ние трябва да ги подпомагаме.
89
4
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Mnogo nisko nivo na izkaz, po-losha geopoliticheska statia ne biah chel ot godini!!!
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато Русия и Китай се договарят, европейците събрани от Меркел не успяха да се уговорят на кого да угодят при предстоящата среща в Хамбург
87
15
 
5
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Преговорите са за друго ...Си - плащаме ти за Сибир 10пъти повече от продажбата на Аляска-80 мил.долара.....Жужи - искам и бутилка водка за допиване !
86
34
 
20
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Братя Българи,събудете се.Русия е една бедна и изостанала държава която разчита като мюсулманските държави само на продажба на петрол.В Русия няма закони.Мутрите са на власт.Престъпност,наркотици,проституция,беззаконие.Обикновения руснак живее зле,заплатите са ниски.Русия не може да инвестира и едно евро в България,защото Русия не произвежда нищо.Русия само граби от България,като и продава газ.Милиарди левове от нас заминават при тях,а се връща няколко хиляди.
85
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В този влак още доста народ, включително европейски лидери, доскорошни приятели на САЩ, биха се качили, само и само да видял клоуна
84
14
 
16
 
! Отговори
Разногласието преди 6 години
Разликата между западната и зточната философии не са големи но са съществени.Западната си посочва враг и почва да воюва.Източната си избира идеал и почва да го гони.Упоритостта за постигане на целта и на двете е впечетляваща но едната определено е по-градивна.