Макрон иска да върне Доналд Тръмп "в групата", подава му ръка

Западен печат: Двамата лидери имат много общо
Обновена: 15 юли 2017 06:25 | 14 юли 2017 22:00, Елка Василева
54
Макрон иска да върне Доналд Тръмп "в групата", подава му ръка
Доналд Тръмп и Еманюел Макрон. Снимка: Reuters

Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон изглежда се опитаха да оставят настрани разногласията си по въпроса за климатичните промени и заявиха намерение да работят съвместно по сирийския конфликт и други въпроси, пише британският в. "Гардиън".

Виждайки засилващата се изолация на американския президент на световната сцена, Макрон усети възможност да му подаде ръка. Кристоф Кастанер, държавен секретар и говорител, заяви, че този жест цели "да върне Тръмп в групата". Френски дипломати, цитирани от британското издание, казват, че Макрон е бил притеснен от възможността Тръмп да се почувства притиснат в ъгъла.

Френският лидер видя възможност да повлияе на мисленето на САЩ и да засили ролята на Франция в глобалните въпроси, особено относно Сирия и Близкия изток, пише в. "Гардиън". Франция е страната с втори най-голям принос към водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Сирия и френски представители изразиха притеснения за визията на САЩ за региона, освен борбата срещу "Ислямска държава".

Тръмп отхвърли скандала около сина си като нещо дребно, което всеки би направил, отбелязва в. "Гардиън" в друга статия. Вместо това президентът на САЩ отправи похвали към сина си, френския президент Макрон и китайския президент Си Цзинпин, като се държеше неочаквано весело.

След кампанията на Макрон, целяща да спечели благоразположението на американския си колега, Тръмп изглежда си остави възможност за промяна на решението си да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, отбелязва британският в. "Телеграф". Американският президент заяви, че "нещо може да се случи" и въпросът ще бъде обсъждан през идните месеци. От своя страна Макрон подчерта, че не е съгласен с позицията на Тръмп, но уважава факта, че спазва дадените предизборни обещания. Франция продължава да държи на споразумението, добави френският президент и изрази надежда да успее в крайна сметка да убеди американския си колега.

Очевидно очарован от посещението си във френската столица, Тръмп изглежда остави на заден план "специалните отношения" между САЩ и Великобритания. Той нарече Франция "първият и най-отдавнашен съюзник на САЩ" и напомни, че "Франция ни помогна да спечелим независимостта си".

С напредването на мандатите на Тръмп и Макрон става ясно, че двамата лидери имат много общо, отбелязва в. "Вашингтон пост". И двамата са политически аутсайдери, които за първи път заемат изборни постове и са доволни, че са успели да предизвикат основните политически партии в своите страни. Те имат сложни отношения с медиите и са обещали да разклатят позициите на върхушката и да прочистят столиците си от борбите за власт и притежаващи отдавнашно влияние бюрократи.

И двамата подчертават значението на политики, които подкрепят бизнеса и обещаха да намалят ограниченията. И двамата се опитват да се борят срещу тероризма чрез мерки, които според критиците им може да ограничат свободите на техните граждани. И изглежда, както Тръмп, така и Макрон харесват лукса на ресторанти като "Жул Верн", както и разкоша, съпровождащ световните лидери, отбелязва американското издание.

Съюзниците на Макрон незабавно оспорват сравненията с Тръмп, смятайки, че предишният президент на САЩ Барак Обама е по-добър пример, но критиците му смятат появяващите се прилики за не толкова повърхностни. "И двамата искат монопол върху общественото внимание", заявява Патрик Вей, френски конституционен юрист и водещ историк по въпросите на имиграцията. "И двамата показват готовност да управляват в противоречие с парламента и пресата - без никакво разделение или баланс на властите", добавя той.

Макрон натрупа бързо и тихо власт, за която Тръмп може само да мечтае, отбелязва в. "Вашингтон пост" и припомня, че правомощията на изпълнителната власт във Франция вече са по-силни, отколкото в много други западни страни. Френски медии вече го нарекоха "президентът слънце", по аналогия с "краля слънце" Луи 14-и.

За срещащия затруднения президент на САЩ посещенията в чужбина са изненадващо удоволствие, почивка от дните, пълни с вътрешнополитически проблеми. За Макрон посещението на Тръмп е шанс да се покаже като основен посредник между Тръмп и Западна Европа, в момент, когато Великобритания е заета с плановете си за напускане на ЕС, а Германия се фокусира върху предстоящите наесен избори, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това е неочаквано партньорство, предвид изявеното от Тръмп възхищение към крайнодясната френска популистка Марин льо Пен, която Макрон победи на изборите през май и силните различия във възгледите им, подчертава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ дължат независимостта си на ФРАНЦИЯ.
42
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Макаронче,я кажи мой съюзник ли си ти?Ако не си,ще ти внеса още бежанци-терористи.
41
0
 
1
 
! Отговори
,,пингвини,, преди 6 години
,,пингвини,,
40
0
 
1
 
! Отговори
,,сатаноизбрани,, преди 6 години
егоисти с извратени разбирания за живота и хората
39
0
 
1
 
! Отговори
за съжаление преди 6 години
шепа хора с мангизи ,,групата,, но без акъл
38
1
 
1
 
! Отговори
големи разбирачи преди 6 години
Като чета коментарите, разбирам че за болшинстово от нас световната политика е отворена книга.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция не е суверена държава, а част от ЕС и НАТО. Макрон е микрон. Бледо подобие на Плевнелиев, но играе пред по- голяма публика. Това е най-марионетното правителство на територията Франция за всички времена. Държавата Франция се предаде! капитулира, няма я!
36
2
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Родшилдското възпитаниче,се опитва да привлече Тръмп на своя страна,като скритата му мисъл е да доминира Франция,а не Германия.Като гледаме какво става във Англия,нищо чудно и франсетата да направят свои "закончета" за себе си,а за останалите да го д....!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако чакаме тоя да върне или да свърши нещо изобщо.....
34
2
 
5
 
! Отговори
Голям мъж преди 6 години
Шизоджуджето Микрончо се е взело съвсем насериозно и упорито си вярва че е някакъв фактор и даже човек. Жалък Наполеончо с наполеонов комплекс. Той и Бонапартий така си верваше докато зверовете от Сибир не му наритаха трътката с кални сопаги и му наччукаха каската с топузите. Докога ще ни занимавате с некакви пародии на хора и мъже?
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
холивудският тромпет, беше пробутан в последният момент, за да се опита да удържи, да забави процеса на умиране на капитализма в сегашният му вид, да спечели още малко време "за подготовка" към новата трансмутация черно-белите разбойници
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9Макрон е добро попадение за французите..макарон е новата измама, с която прекараха франсетата, след като оланд ги излъга.макарон-а беше избутан, за да прилъже отново левите (а то това са повечето французи), само и само да не гласуват за крайната левица.и от макарона ше ядат отново дедовия франсетата
31
4
 
8
 
! Отговори
възможно е преди 6 години
До Сокол 9На мен пък ми прилича на бездушен повреден робот!В Тръмп има човешко излъчване,в тоя-не!Либераст-***,един слугинчо и нищо повече!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хмза Израел е вярно че стои все назад, но само това
29
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименЛиберализмът по същество не е свобода за всички,а само за едрия бизнес и то неограничена!Впрочем у нас коя партия се обявява за яростен привърженик на либерализма?ДПС!Забавно,нали?
28
2
 
4
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Да върнат Тръмп в групата?Леле,голям смях!Всъщност какво представлява Запада-група страни с ограничен суверенитет командвани от САЩ,понякога меко,а понякога-брутално.Естествено,зад всичко това стоят Богоизбраните и Израел.При Тръмп стилът е различен,но същността не.
27
1
 
6
 
! Отговори
20 преди 6 години
Вгледайте се по-внимателно в резултатите от тези срещи на големите!С Путин,Г-20 и този.Какво откривате?Едно голямоНС/нищо съществено/.Всеки остава на позициите ,които му диктуват силните отвътре.Само ние не!
26
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдателен преди 6 години
Тоз Макарон бетер нашия Дениъл Митоуфф бе!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
,,от групата,, преди 6 години
симпатяги женени с деца
24
1
 
1
 
! Отговори
въпросителен преди 6 години
кой кой е