Льо Пен, Шидло, Петри: Краят на мъжете и възходът на жените популисти

Наистина ли XXI век е ерата на жените?
28 юли 2017 22:00,
45
Льо Пен, Шидло, Петри: Краят на мъжете и възходът на жените популисти
Отляво надясно: Беата Шидло, Фрауке Петри и Марин льо Пен Снимки: Reuters

Фрауке Петри, Марин Льо Пен, Беата Шидло и още много други - навсякъде в Европа представителки на нежния пол застават начело на десните популистки партии. Къде изчезнаха мъжете през XXI век? Германският национален ежедневник Die Zeit се опитва да намери отговор на този въпрос.

Преди около пет години американският журналист Хана Розин публикува книга, която бе подложена на ожесточена критика. Заглавието й е "Краят на мъжете", а мотото, под което бе рекламирана - "XXI век е женски", дързък стил, който опъна нервите на мнозина - както в Съединените американски щати, така и извън пределите им.

Според авторката сме свидетели на времена, в които жените непрекъснато научават нови професии, работят със спиращо дъха темпо, поемат нови роли и задачи, които по-рано никой не е предвиждал за тях. В тази променена ситуация мъжете често просто си стоят: изненадани и объркани. Книгата описва един свят, в който "за първи път в историята жените надминаха мъжете в много отношения", пише "Фокус".

Марин Льо Пен със сигурност е една от тези жени, дори и да не е спомената от Розин. През 2011 г., една година преди публикуването на книгата, тя буквално детронира баща си Жан-Мари льо Пен от върха на "Национален фронт" и застана начело на френската дясна популистка партия - като истинска първа дама, разбира се. Старецът просто не се вписваше във времето. Той споделяше радикални възгледи и все по-често си навличаше гнева с антисемитските си изявления и отричането на Холокоста.

Тогава 42-годишна, Марин Льо Пен имаше по-прагматични цели - да подмлади и обнови партията. Изглежда мечтите й са се сбъднали, след като на последните избори за държавен глава във Франция тя успя да събере подкрепата на една трета от гласоподавателите в страната. При това - с опонент от ранга на Еманюел Макрон, който успя да спре Марин Льо Пен по средата на пътя й към любовта на френските граждани. Засега.

Фрауке Петри също е една от тези жени. След като през 2015 г. тя бе избрана заедно с Йорг Мойтен за говорител на "Алтернатива за Германия", тя се запъти стремглаво нагоре към върха. Доказателството за успеха й може да се види с просто око по улиците на германските градове. Ако Мойтен се появи някъде из ъглите им, едва ли някой би разпознал кой всъщност е той. Но Петри, въпреки слабите й шансове за добро представяне на предстоящите избори за федерален парламент, и до ден днешен е разпознаваемото лице на германските десни популисти. И никой не вижда в това нещо странно.

В редиците на "Алтернатива за Германия" има още една от онези жени, които Розин описва в книгата си. Това е Алис Вайдел, новият водещ кандидат на дясната партия.

Примери за тази порода жени обаче може да бъдат намерени и в редица други европейски държави. В Полша това е министър-председателят Беата Шидло, в Норвегия - лидерът на "Партия на прогреса" Сив Йенсен. И да не забравяме дългогодишния председател на Датската народна партия - Пиа Кярсгаард.

Имат ли жените принос за промяната вдясно на политическия спектър през последните години? Дали са дори по-добрите носители на концепцията за десен популизъм, отколкото мъжете? И има ли това нещо общо с феминизма? Дали Льо Пен, Петри и Вайдел са определени като феминисти противно на волята им?

Едно нещо е сигурно. С възхода на жените в десните популистки партии, политиката им вече е различна от тази, която се наблюдаваше в миналото. По-рано подобни политически структури бяха представлявани само и единствено от мъже, и влиянието им в обществото бе по-скоро незначително, отколкото заплашително. През последните години, в които нежният пол бавно, но уверено "узурпира" лидерските позиции в тези партии, десният популизъм придоби по-съвременна, женствена визия - и това, което е по-важно - повече избиратели.

В днешно време десният популизъм е изчистен от своята строгост. Нещо повече - той е представен като майчина грижа, като едно движение, което не подклажда насилие, а се бори единствено за деглобализацията. Войнственият имидж отдавна е изоставен в миналото, за да отстъпи място на гражданската визия. Тези партии, водени от жени, идват от центъра на обществото и искат да останат в центъра на обществото - говорейки тъкмо на неговия език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали не четете тая дивотия??Тия се изхранват от подаяния на Хамерика за България, която поръчва и кючека
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Той пък един МЪЖ спечелил - бабелюбец . Добре че обявиха 15 милиона бюлетина за недеиствителни .
24
0
 
2
 
! Отговори
Очаквайте Жанадарк преди 6 години
Да очакваме и ние предсказаната от Севрюкова руса Жена,дето щяла да поведе народа след идващата поредна нац.катастрофа и заплахата от турски сепаратизъм.Българската Жана Дарк и висок мъж щели да спасят България
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къв възход бе пребиха ги отвсякъде по избори.
22
4
 
6
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Хубавиците на снимката по колко деца са родили и отгледали до 16 годишна възраст ?? Че има умни и силни жени на този свят - има !!НО , каква е ролята на жената, дадена и от Природата и Господ ? Нали да зачене, да износи, да роди и да отгледа потомство ? Да се набляга на нещо друго е противоестествено, до някъде и неморално, ако все още има някакъв морал по този объркан свят. А иначе с ненормалници е препълнена планетата....
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При резултати в странта където уж се уважават и обичат жените най много(Франция) се видя кой спечели-МЪЖ!
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЗИ МЪЖЕ СА ПОПУЛИСТИ И ЕДИНСТВЕНО ЦЕЛЯТ ДА ИЗЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ ХОРА ЗАЛИЧНИ ОБЛАГИ!
19
0
 
12
 
! Отговори
бравос преди 6 години
Който не иска бежанци е популист,а който ги иска-отговорен политик!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мъжете станаха гейове и ги е страх да се захванат с политика.сега мама е на мoда, а мъжлетата тичат след полата и.до това доведе еврогейството.затова такива селляяндури като тръмп и ердоган превземат позициите, защото липсват интелигенти и силни мъже. само тъ п анарите останаха
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейските жени не е разумно да се занимават с политика защото като видят афро-араби пол мъжки особено фанатизирани мюсюлмани и клошари започват да ги канят на гости за да им поправят генетиката.Имаше и една българка която им пригласяше.Обичам жените,те са прекрасни създания просто като видят чернилкa на социална помощ от Африка искат да са им прислужници.В Библията има подобна история с *** и Дяволът.За единя голям черен хобот са готови на всичко.Ама ебането е до време,трябва да се мисли трез
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия си водят война Жени срещу Мъже ...Значи си нямат очи да видят, че проблемите са съвсе другаде!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия жените които пискаха "имигранти елате-и белите мъже са *** и расисти" та тия ли ми ги хвалите.Или лидера на люпен която ходи до Москва за справка и чек.Аре по добре недей.Оръжие както е достъпно в америка така ще има мир.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам вяра на нещо което кърви 5 дена и не умира!
13
1
 
12
 
! Отговори
Наркозното Събрание преди 6 години
Мчи то в политиката всичко стана круволяк и стригане - а на някои каки това им се отдава най-добре - да ошушкат мъжа до себе си и като го оскубят кат си трее, да идат при някой по-богат да га *** като риби за 2 месеца.Няма достойни мъже в политиката, няма ги добрите ценности вече. Един ден просто се събудихме в джунглата и така си живеим до сега. Кой *** живот, кой стрижи овците ... живота е радоС и тАга, боебане и сръбска музика, нарготици, цигари и алкохол до смърт.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да и оная съдия Янева и тя е много яка, ама и намазаха ските.
11
6
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Я сум навитак на Льо Пената! :-) :-)Ша я бръстим,кат мечка трънинки!! :-) ;-)...по примера на макарончо...и он май лющи дръта връба...
10
2
 
10
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 6 години
"еропейке" тука и ти не си повярва. Макрон в крайна сметка е на власт, не Льо Пен или останалите феминистки :). Властта гледай кой държи, не някакви измислени лидерки и незадоволени мъжемразки
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деничка Гаджева и Капка Сидерова в България.
8
12
 
5
 
! Отговори
Жена еропейка преди 6 години
За 4 000 години видяхме мъжете докъде докараха света-само войни и простотии.Явно трябва жените да го оправяме.Пък и сегашните мъже са мухльовци.Пример-бежанците.Само жени се противопоставят на тази политика,те ръководят десните партии.Аз ни приемам Меркел за жена,най-много да е двуполова.
7
8
 
5
 
! Отговори
хммм преди 6 години
то пък ако са жени това на снимката...може и да им виси нещо между краката. Най-вероятно са от тия модерните третополови европейци. Родени са мъже, но във женски тела. Открили са себеси в момента, не им пречете да не ви заплашат с някой европейски закон и да отидете зад решетките. По-добре човек да убиете тогава може и да ви се размине ако ви съдят на запд, особено ако сте с по-тъмна кожа. Тогава е даже позволено. Ае чао