Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават

Жените в Афганистан с кампания, искат идентичност
3 авг 2017 21:55,
113
Там, където жените нямат имена. Защото не ги заслужават
Снимка: архив, Reuters

"Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име. Много мъже по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да нарекат жена си по име. Вместо това те ѝ викат "майко на децата" или просто "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената не се изписва дори върху надгробния камък, разказва "Дойче веле".

А който си няма име, не оставя и следи. Дори когато една афганистанска жена извърши нещо забележително, впоследствие се споменава единствено името на мъжа, на бащата или на сина ѝ. И лаврите отиват при тях. Но това си има и обратна страна. Когато една жена стори нещо, което в очите на обществото е скандално, тогава потърпевша е не само тя – увредено е и името на всички нейни мъжки роднини. В резултат: за афганистанската жена повечето врати, които водят навън, са затворени. Поради страха, че може да опозори мъжете.

Всичко в името на "мъжката чест"

Честта ("намус") на един мъж е пряка функция от честта на жена му. Тази традиция идва още от предислямски времена и е позната и в други страни. Само онзи мъж, който успешно брани жена си от външни заплахи, може да се смята за човек с достойнство и чест. Но ако не се справи с тази задача, тогава губи честта си и вече не може да се смята за истински мъж. А който иска да възстанови изгубената си чест, той е склонен дори към насилие: бой с камъни, киселина в лицето, отсечени крайници, та чак до убийство – афганистанското общество толерира всички тези "санкции" срещу жените.

Жените се отделят от мъжете на публични места в редица култури. В Афганистан обаче правят още една крачка: никой не бива да знае името на жената, камо ли да види лицето ѝ!

"Къде ми е името?"

Срещу тази традиция протестират афганистански жени с новата си кампания в социалните мрежи. Под хаштага #WhereIsMyName ("Къде ми е името?") те защитават своята собствена идентичност и поставят под въпрос това дълбоко вкоренено табу. Във "Фейсбук" и в "Туитър" вече заваляха постинги от афганистанки, живеещи както в страната, така и извън нея. Кампанията подкрепят хора на изкуството и политици, които споделят свои снимки и снимки на жените си. Повечето жени обаче не смеят да публикуват свои снимки, защото ги е страх от последствията. Един млад мъж пише: "Аз вече съм възрастен човек, но доскоро изобщо не знаех името на майка си."

Кампанията онагледява един добре известен факт: никъде другаде по света жените не са тъй потискани, както в Афганистан. Тази страна, където вече от десетилетия се водят граждански войни, е най-опасното място за една жена на земното кълбо. Според някои оценки, над 60% от жените още на 16-годишна възраст сключват принудителни бракове. Никъде другаде по света броят на самоубийствата сред жените не е по-висок от този сред мъжете – а в Афганистан това е факт. Но как ли да се решат тези ужасяващи проблеми, след като жената няма право дори на име?

Преди 15 години НАТО влезе в Афганистан. Оттогава досега международната общност даде милиони за насърчаване на правата на жените. Срам и позор е, че въпреки това афганистанските жени и до днес са принудени да се борят за такова основно право, каквото е правото на име и идентичност!

Женски права - да, само не у дома!

Разбира се, и в Афганистан можете да откриете семейства, които не се прекланят пред тази традиция. Обикновено обаче общественият натиск е прекалено силен. Афганистанският президент Ашраф Гани често се появява на публични места с жена си, която е християнка от Ливан. Неговите предшественици обаче никога не си позволяваха такова нещо. Г-жа Рула Гани дори взе участие в предизборната кампания и държа няколко речи в подкрепа на мъжа си. Мнозина образовани и модерни афганистанци одобряват такава нагласа, но въпреки това за нищо на света не биха извели жените си на публично място. Дори когато публично се споделят сватбени снимки, на тях обикновено се вижда само младоженецът. За мнозина афганистански мъже модерността свършва там, където започва личното им пространство. Когато става дума за правата на жените, лицемерието се шири навсякъде. Когато е за правата на чуждите жени – подкрепяме! При мен вкъщи обаче – и дума да не става!

В един видеорепортаж западни журналисти интервюират на улицата млади мъже, които подкрепят кампанията на жените. Когато обаче трябва да отговорят на въпроса как се казват жените в техните семейства, интервюираните видимо се колебаят и се чувстват неудобно. В крайна сметка го правят, но си личи, че им е много трудно и че част от имената очевидно са измислени.

Сложете край на лицемерието!

Питам се: колко пари е вложила международната общност в проекти за промяна на манталитета на афганистанските мъже? Защото ако някой наистина желае да подобри правата на жените в Афганистан, трябва първо да тръгне от лицемерието на мъжете. И едва когато един афганистански мъж гордо публикува във "Фейсбук" сватбената снимка заедно с жена си, тогава ще му повярвам, че се интересува от правата на жените. А най-прекрасно би било, ако под снимката напише, че е горд да бъде съпруг на Гул Мина…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Афганистанчестжени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
1
 
! Отговори
женомразец преди 6 години
Никъде по света жената не може да е над мъжа или да му е равна! Статията потвърждава огромния безсмислен разход на средства, за правата на жените в Афганистан, които по природен закон не се полагат на жените по света! Над 8 трилиона долара годишно изяждат женозащитните организации-хлебояди, за да защитават безуспешно женската наглост и безобразия спрямо мъжете. Грешни пари, откраднати от мъжкия труд за насърчаване на женската гавра с мъжкия авторитет. За това мъжете трябва да убиват повече жени!
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 30 години в Европа ще има само мюслимски семейства и християни минали под дъгата. Християнското семейство ще изчезне като резултат от еманципацията и педерасизацията наложена от либералите.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanИ още нещо.Твоят измислен свят на качествени хора супер пички и мъже рицари изчезва.След 30-40 години в Европа ще има повече мюсюлмани от християни и светскихора.На колко си?30? Ако е така имаш шанс да си купиш млада булка .Иначе коя ще те погледне?Дартанян на 75?Може би колкото да ти прибере апартаментът.Всъщност би трябвало да си ми благодарен.Ти искаш да се бориш с много за правото да храниш някаква ***.Аз ти казвам,че с добър късмет ще си ги купуваш на кило.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanА акоте заобикалят с 95% отпадъци какво правиш?Сменяш бунището?
96
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
104В абсолютно всички възрасти жените в България са повече от мъжете! Т.е. твоите наборки също са повече от мъжете в твоя набор. Ся, че има всякакви жени (както и всякакви мъже) по телосложение и красота, както и по характер, в това спор няма. Не ти виждам на теб проблема :), явно се стремиш точно към определен типаж жена, пък тя си върви с "екстрите"...:) Кое не е ясно? Аз нямам никакъв проблем да намирам качествени хора и от двата пола и да контактувам с тях!
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lanима повече жени грънци. има повече бабички на възраст на 65-70 години и сланинести тьотки с тегло по-голямо или равно на 100 кг ти май верно не си в реалният свят
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурен съм, че на някой българи им е мечта, да имат такива жени.
93
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Между другото и в тези забулените общества има доста нежни мъже...защото пък там търсят човешкия контакт с другия, а жените нямат потенциала за такъв контакт. Трудно се живее с някой, който не може да върже едно изречение на кръст. Та така - най-стабилно е българското общество, до преди индустриалната революция. Най-човеколюбиво. Факт е обаче индустрията ни прави стоки...а ние се примиряваме в името на материалното.
92
2
 
10
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Причината да има много нежни мъже е поради неясната роля на мъжете...Жените работят, не се изисква сила за повечето работа, мъжете се чувстват недооценени. Повечето жени не искат деца...защото работят и кръгът се затваря. Като се сложи и ужасно замърсената среда, която бог знае как влияе на хормоните, както и пропагандата - ето ти едно гей-общество. Цялата работа е, защото равноправие между половете се бърка със сменяне на ролята на половете, а това е просто противоестествено.
91
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
97В нашата страна жените СА ПОВЕЧЕ от мъжете, ако за някоя бръмчалка се борят 10, то има едни 11 свестни жени, за които никой не се бори. Иначе бройката ти не излиза. В десет поста ти пиша, че явно ТИ харесва точно бръмчалките...не обвинявай другите жени за твоя избор, защото той си е твой!Калта си е кал, но това не дава право никому на сравнява човек с ***. Иначе е още по-голяма кал! И аз изпитвам лека носталгия към некомерсиалното общество...и дано някога светът порасне пак до него.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Журналистките в България ни обясниха тази миналата и по-миналата година, че трябва да сме толерантни и че насилието над жени е обичай и че трябва да обичаме джихадистите.Мечтата на всяка бг журналистка е да сложи бурка и да омъжат дъщеря и на 9 години, че да си я разчеква някой с брада в харема
89
0
 
2
 
! Отговори
неанонимен преди 6 години
До Lan-малко ли кал има днес сред нас,ако не бяха кофите за ***, знаеш ли колко трупове щеше да има по тротоарите,това поне го нямаше преди,тогава човек значеше нещо а сега е т.нар.ресурс,ако разбираш какво искам да кажа...
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това,че в мюсюлманският свят жената е с ценноста на предмет.не особено скъп.всички имат купища жени- в по бедните държави ги купуват като ***.в нашият свят жената е поставена на пиадестал.бедните мъже го духат яката -за почти всяка мадама се борят поне няколко.това е една от причините да има и толкова хомосексуалисти та в кой свят викаш е по добре да живееш?в такъв в който една жена струва колкото скъпо бмв или в такъв в който струва колкото една коза ? провокативен въпрос и леко риторичен
87
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Ся мисля, че си говорим за местната действителност, американската извратения е друго нещо. Защото аз пък имам приятелка, която остана с 185лв издръжка за трите си деца след развода, като "таткото" дори и не ги вижда...да не говорим, е не я и плаща и това е доста по-честия вариант в България.
86
1
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Все още не разбирам тезата ти - ако е някаква носталгия към строго патриархалното общество и желание за кърски труд - ами свят широк! Заминаваш там, където на цената на пет крави получаваш жена и си живеете в калта. Дори и някои български гета могат да ти свършат не лоша работа...:)Ако те допуснат там де, те нашите братя те имат за малко по-долен от тях, та ще трябва да се оправиш с културните особености.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lanхаресва ли някаква да те лъже,че те обича а след това да те съди за издръжка и да дава интервюта какъв перверзен садист алкохолик и педофил хомосексуалист си?как си я изнасилвал а животът и е бил ад? Това правят голяма част от съвременните жени особено от американският "хай-лайф" Би трябвало да е еталон за нещо хубаво според теб.Аз съм благодарен човек в един меркантилен свят.А ти си някакъв дон кихот вярващ в измислени идеали измислени от манипулатори.Преди ви съжалявах.Сега ми е все та
84
2
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До животът е суров:) И за това дай и ние така - в калта:). Една от причините ТИ да умееш да пишеш и четеш и именно това, че някоя жена в миналото (бяла) е решила да се жалва и да иска повече. Жените искат повече за децата си, включително и за неблагодарните като тебе. Много добре го написа "без да я пита" - да, в тези общества жените раждат, защото нямат избор - как изгледа цялото общество на мен не ми харесва, а на теб? Щото и мъжете им са в калта и там и стоят, и няма и да излязат!
83
1
 
4
 
! Отговори
животът е суров преди 6 години
До LanНе възпявай раждането на деца сякаш е чудо невиждано.Знаеш ли колко деца се раждат всяка секунда на планетата Земя ? 4 броя.От тия 4 броя 3 са родени почти в калта от майка която никой не я е питал иска ли БМВ или джип нито дали сутрин има колики или просто леко и се гади.Та като роди след тва отива да копае на нивата или да носи вода.Изобщо бори се с трудният и неблагодарен живот.И знаеш ли освен,че никой не се грижи за нея има голям късмет ако изобщо остане жива до следващото дете.
82
2
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
90, Освен, че са забулени така - не мърдат никъде почти извън дома си, ако се наложи са придружавани навсякъде от мъж! Да не говорим, че почти не получават лекарска помощ, защото учените лекари-жени ги няма, а мъж не може да я гледа чуждата булка...
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом всяко действие на жената се пише на името на мъжа и не се виждат телата им и нямат имена жените спокойно могат да си извършват престъпления, неоткриваеми са. Как ще посмее някой да разследва покрита жена?