Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви

US президентът сякаш предпочита тона на лидера на КНДР
9 авг 2017 22:25,
132
Тръмп и Ким Чен Ун: Толкова различни, а всъщност еднакви
Снимка: архив Reuters

"Огнените" заплахи на американския президент Доналд Тръмп, отправени към Северна Корея, вероятно ще направят още по-непредвидимо опасното противопоставяне на Корейския полуостров, пише британският в. "Гардиън". Заплахите да отговори "с огън и ярост" звучат като севернокорейската пропаганда и напомнят, че и двете страни в конфликта са водени от нестабилни и лесно палещи се лидери, които не са сигурни в своите позиции и се стремят да подобрят имиджа си с прояви на твърдост, пише БТА.

Друг проблем в заплахата на Тръмп, посочен от бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, е че при липса на план за изпълнение, страховитите предупреждения намаляват тежестта на президентските изявления.

"Ядреното възпиране работи само ако заплахите изглеждат достоверни. Наперените приказки вредят на позициите на националната ни сигурност", заяви той в Twitter.

Джон Улфстал, съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по въпросите на ядреното неразпространение предупреди, че опитите за сплашване може да имат обратен ефект и да подтикнат севернокорейския лидер към превантивни действия. "Ким Чен Ун и без това е нестабилен", заяви експертът.

Северна Корея заплаши да нанесе удар по райския тихоокеански остров Гуам, на който се намират ядрени бомбардировачи на САЩ и най-малко 6000 военнослужещи, отбелязва британският в. "Телеграф". В понеделник през нощта два американски бомбардировача се отправиха от Гуам за Корейския полуостров, за да участват в общи учения с южнокорейските и японските военновъздушни сили. Ученията са вероятната причина Пхенян да избере острова за потенциална мишена малко след заплахата на Тръмп, отбелязва британското издание.

Предупрежденията на Тръмп за "огън и ярост, каквито светът не е виждал", ако Северна Корея продължи да заплашва САЩ, са забележителна ескалация на военната риторика, почти небивали в съвременната епоха, пише в. "Ню Йорк таймс". Заплашителното изказване на Тръмп напомня на изявлението на президента Хари Труман. През 1945 г., след като обявява, че е хвърлена ядрена бомба над Хирошима и призовава Япония да се предаде, Труман предупреждава, че ако войната продължава, японците "могат да очакват дъжд от разрушение от небето, какъвто не е виждан на тази земя".

Не е ясно дали Тръмп е имал намерение да направи паралел с историческото изявление. Представители на Белия дом не отговарят на въпроси до каква степен изказването е било планирано или какви са целите му, посочва вестникът. То обаче бележи рязка раздяла с десетилетията на по-премерени изявления на американски президенти за на конфликти в чужбина.

Труман обаче отправя посланието си от позиция на силата, когато САЩ имат смазващо военно превъзходство над Япония, която няма ядрени оръжия. Тръмп отправи заплаха срещу правителство, което е разработило ядрени оръжия и извършва изпитания на междуконтинентални балистични ракети, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

В отговор на честите севернокорейски провокации, предишните американски президенти отговаряха твърдо, но не и конкретно. Вместо това Тръмп изглежда е възприел сприхавия националистически тон, предпочитан от лидера Ким Чен-ун, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Зомбайо преди 6 години
До АнонименИ в Сирия ли правят това което трябва?
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така хем демократични, хем ги били наложили?
40
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58Много си далече от истината. Разликата между добрия е слабия е, че добрия играе малко над слабия . САЩ наложиха демократични правителства и те вече работят и в Ирак и в Афганистан . Нищо не се загубили направиха това, което трябваше , без много голяма война.
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Джон Улфстал, съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по въпросите на ядреното неразпространение предупреди, че опитите за сплашване може да имат обратен ефект и да подтикнат севернокорейския лидер към превантивни действия. "Ким Чен Ун и без това е нестабилен", заяви експертът."На мен жълтият ми изглежда доста стабилен. Освен, че се не поклаща, не е е подпукал никого. Ти ако не това му викаш "нестабилност", значи САЩ отдавна са извън контрол.
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой вашингтонски доброволец няма ли да се наеме със задачата да възпроизведе мисъл по въпроса защо САЩ вече 70 години не смеят да нахлуят в Северна Корея, както го направиха в Арабския регион многократно? :D
37
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащ победи най-голяма империя в Изтока - Япония САМА. Русия никога не е побеждавала сама. Китай в търкал обувките на Японските воени десетки години. Равносметката е ясна. Ким е дребен за САЩ.
36
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51Това го кажи на Японците и Германците ...Ама никой няма да ти повярва, защото там няма комунисти като тебе.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп просто е N-тия президент на САЩ, който само се праска пред медиите как щял затрие Северна Корея. Когато Северна Корея беше създадена, тогава американците обясняваха как ще я изпарят с ядрени удари. Е, оттогава минаха 70 години...
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧОВЕЧЕСТВОТО УБИВА ПЛАНЕТАТА!!!ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ПОМИСЛИМ И ЗА ПЛАНЕТАТА А НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ!!!КАКТО СА ИЗЧЕЗНАЛИ ДИНОЗАВРИТЕ ТАКА МОЖЕ И НИЕ ДА СЕ ПРАЖДОСАМЕ ПОВЕЧЕТО :D
33
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ориза скоро ще яде бой ...после пак ще го оплаква целият свят , колко не справедливо е бил изгорен. Пингвин смешен. Вечв става без образно нахален с тея ракети...*** терора за всички съседи.
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Заплахите да отговори "с огън и ярост" звучат като севернокорейската пропаганда"Че американците от десетилетия ползват точно този долнопробен пропаганден език, да не припомням операцията в Ирак "шок и ужас", "несъклрушима свобода" в Афганистан "империята на злото" за СССР, както и цял тон натовски операции с гръмки и просташки, типични за САЩ наименования.
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОДВОДНИЦИТЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ СЕ СЛЕДЯТ И ЩЕ БЪДАТ ПОТОПЕНИ НА 2-РАТА МИНУТА ОТ АТАКАТА НА САЩ НАД ПОРКИ :DПРЕДЕЛНО ЯСНО НИ Е НА ВСИЧКИ, ЧЕ АКО ИМА ЖЕРТВИ ТЕ ЩЕ СА В ЮЖНА КОРЕЯ И КИТАЙ МОЖЕ БИ !-----------ПИША ТАКА ЗАЩОТО СМЯТАМ, ЧЕ НАИСТИНА ТРЪМП Е НЕУРАВНОВЕСЕН ТОЗИ ИМ Е НАЙ-ХАХАВИЯ ПРЕЗИДЕНТ ИЗОБЩО :D
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бургерът може да лае, но не и да хапе.
29
0
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
Ти ще останеш вечен като динозаврите със твоите бисери ;), ни радиация ще ги заличи ни ядрени взривове, чудо си
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО ИМА 3-ТА СВЕТОВНА ВОЙНА ТОВА ЩЕ Е ДОБРЕ ЗА ЗЕМЯТА, ЧЕ И БЕЗ ТОВА Я ПРЕНАСЕЛИХМЕ!!! РАДИАЦИЯТА ЩЕ ПРЕМИНЕ ЗА СТОТИЦИ ГОДИНИ ПРЕДИМНО ТАМЪН ЗЕМЯТА ДА СЕ ПОИЗЧИСТИ ОТ НАС :D
27
5
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Не стига ме пишеш неграмотно и не граматически правилно, ами и ръсиш, наред със всичките си глупости и усмивки след теми за евентуални ядрени конфликти, пълен фейк си
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го избраха Тръмп няколко пъти каза,че иска мир и дори приятелство със Северна Корея.Какво отговори шишкавият психар някой спомня ли си?Отговорът бе ,че пътят на вешикоят вожд е единствно тотално унищожение на САЩ,Нато и всички останали врагове на великия режим с ракети,бомби ,снаряди и тн.Между другото ние саме част от НАТО така ,че предполагам подлежим на тотална анихилация.Или мислите,че специално за вас ако запеете "интернационала" ще има изключение?
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36. И кво направи с това изказване сега, а? Уби детското в човека! Той тъкмо вярваше, че има 10 000 тонна бомба, че и нещо, дето да я вдигне във въздуха-и ти! Прас!!! Разби му мечтите! Не може така грубо!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПОРЕД ПИСАНИЯТА НА НОСТРАДАМУС МИСЛЯ , ЧЕ БЕ КАЗАНО ТРЕТАТА СВЕТОВНА ИДВА ОТ ЖЪЛТИТЕ!!!! ТАКА СЪМ ГО ЗАПОМНИЛ МЕ СЕ ШЕГУВАМ!!!ГЕНОЦИД НА ЖЪЛТИ В СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ ЩЕ ИМА МНОГО!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НЯМА ДА СЕ НАМЕСИ АКО ЩЕ И ЮЖНА И СЕВЕРНА КОРЕЯ ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА!!!НО АКО СТАНЕ НЯКОЙ ГАФ С КИТАЙ , ЧЕ СА НА ГРАНИЦАТА ТУКУ СТАНЕ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА :D
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32бомбата на сащ е 10 000 килограма ,а не тона бе пипи