Военнополитически танц на ръба на пропастта - САЩ и КНДР

Северна Корея само продава военна заплаха, коментират в Русия
10 авг 2017 21:48, Елка Василева
100
Военнополитически танц на ръба на пропастта - САЩ и КНДР
Снимка: архив, Reuters

"Заплахи от страна на САЩ, нови санкции, ответни заплахи от страна на Северна Корея. Има риск ситуацията да излезе от контрол. (Това е) военнополитически танц на ръба на пропастта" - така обрисува напрежението между Вашингтон и Пхенян руският сенатор Алексей Пушков, цитиран в "Парламентская газета".

През последното денонощие отношенията между САЩ и Северна Корея сериозно се изостриха. Пхенян съобщи, че обмисля ракетен удар срещу американската военна база на остров Гуам. В отговор президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши КНДР с "огън и ярост", ако бъдат застрашени Щатите, напомня електронният в. "Вести".

Ракета с обикновена бойна глава не би нанесла особени щети на американската база; друг въпрос е, ако става дума за ядрен заряд, отбелязва "Независимая газета".

Още по темата

Не се знае дали Пхенян разполага с такъв. Но както твърди "Вашингтон пост", според военното разузнаване на САЩ Северна Корея е създала малка ядрена бойна глава, която може да бъде монтирана на междуконтинентална ракета, пише всекидневникът.

В статията се припомнят и думите на Еди Калво, губернатора на Гуам, че островът "е подготвен за всеки сценарий". Там са разположени модерни средства за ПРО, способни да свалят севернокорейските ракети, изтъква "Независимая газета".

Размяната на остри изявления между ръководствата на КНДР и на САЩ стигна ново равнище на ескалация, констатира онлайн изданието "Региони".

Експертната общност реагира нервно, но според ориенталиста Леонид Сведенцов още не е време за тревоги.

"Засега няма свидетелства, че севернокорейският режим притежава миниатюрни ядрени заряди и носители, способни да ги транспортират до територията на САЩ. Нещо повече, севернокорейците не разполагат с технологии за следене на ракетите си, което пречи да се поразяват целите с необходимата точност. Затова сега най-важното е и двете страни да се успокоят", коментира експертът.

Политологът Геворг Мирзаян обаче също изтъква пред "Комсомолская правда", че според тайните служби на САЩ севернокорейски ракети вече могат да поразят Гуам.

"Затова според някои американски експерти е по-добре да се нанесе превантивен удар сега, докато в зоната на вражеските бойни глави е само 160-хиляден Гуам, а не примерно Лос Анджелис с 18-милионното му население. Войната обаче носи непредсказуеми рискове и може да съсипе целия регион, което Вашингтон естествено взема предвид. Затова вероятността от реална война на Корейския полуостров все още е малка, но естествено по-висока отпреди", казва анализаторът.

"Засега нещата отиват към поредна ескалация на конфликта без преминаване към бойни действия", смята Ирина Ланцова, експерт по корейските въпроси. "Според мен КНДР със сигурност няма да атакува първа американски цели; дори да бъде нанесен удар, това ще бъде направено от САЩ", добавя тя.

"Онези, според които инициатор на военна конфронтация може да стане най-непредсказуемият и най-голям отворко в династията Ким, управляваща от десетилетия в Пхенян, дълбоко се заблуждават", заявява и автор на "Комерсант".

Северна Корея само продава военна заплаха, и то доста успешно. Но предпочита все пак да не прекрачва "червената линия". Това би било за нея не само неизгодно, но и самоубийствено, посочва той.

Коментаторът припомня мненията, че Пхенян де факто държи Южна Корея като заложник, защото "дори обикновената му армейска артилерия, укрита на сигурно в планините, може бързо да превърне Сеул със сияйните му светлини в безжизнен куп стъкло и бетон. Тъй че Вашингтон никога не би се решил на стъпка, която автоматично ще подпише смъртната присъда на азиатския му съюзник".

Но президентът "Тръмп неведнъж доказа, че стихията му е да нарушава шаблони, забрани и табута". Същевременно според експерти от САЩ тежестта му в американската политика все повече намалява - в един момент ще може да го спаси само победоносна война.

Като "бизнесмен и прагматик" Тръмп може да си внуши, че ще действа прагматично, разумно, ако удари два заека - ако се прояви като лидер на нацията, какъвто никога не е бил, и отърве света от тъй наречения "режим чучхе". Може да се опита с един замах да докаже, че президентството му е истинско, а не откраднато от Хилари Клинтън, и за целта да се осмели на военна авантюра на Корейския полуостров или в Близкия изток, предупреждава авторът на "Комерсант".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
26
 
13
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
".............. руският сенатор Алексей Пушков"От кога *** станаха сенатори :)