Бесен и тревожен, Китай наблюдава отстрани кризата с КНДР

Пекин кипи от гняв заради евентуален конфликт на Корейския полуостров
11 авг 2017 19:12, Елка Василева
138
Бесен и тревожен, Китай наблюдава отстрани кризата с КНДР
Снимка: архив, Reuters

Ядосан, че САЩ и съюзниците им пренебрегват призивите му за успокояване на напрежението със Северна Корея и разсейван от вътрешни тревоги, Китай стои до голяма степен настрана от най-новата криза с притежаващия ядрено оръжие Пхенян.

Въпреки че евентуален конфликт на Корейския полуостров би засегнал Китай и при най-лошия сценарий ще предизвика радиоактивен облак или вълни от бежанци в китайския североизток, Пекин стои в сянка при растящото напрежение в последните дни, пише Ройтерс.

Северна Корея отхвърли като "куп глупости" предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп, че ще бъде сполетяна от "огън и ярост", ако застраши САЩ, и очерта планове за ракетен удар близо до американската територия в Тихи океан - остров Гуам.

Китай, чието външно министерство прекъсна всекидневните брифинги за две седмици лятна почивка, не направи съществен публичен коментар на обстановката тази седмица и само повтори редовните призиви за спокойствие и сдържаност.

Още по темата

Президентът Си Цзинпин е извън общественото полезрение повече от седмица, вероятно защото е на тайно заседание на комунистическата партия в морския курорт Бейдайхъ и се готви за ключов партиен конгрес през есента, казват дипломати.

Живеещ в Пекин азиатски дипломат казва, че вниманието на Китай се отвлича от продължителен граничен спор с Индия. "Китай има различни приоритети и е ясно какви са те", каза дипломатът, поискал да остане неназован.

Държавните медии призоваха както винаги към диалог за уреждане на кризата, но разкритикуваха също САЩ и съюзниците им, че не полагат особени усилия "да потушат пожара".

Държавната осведомителна агенция Синхуа вчера обвини Япония, че "лови риба в мътни води", използвайки Северна Корея като претекст за собственото си ремилитиризиране. Япония публикува тази седмица становище за отбраната, в което предупреди, че е възможно Северна Корея вече да е разработила ядрени бойни глави.
Също вчера влиятелният китайски таблоид "Глоубъл таймс" съобщи, че Вашингтон "иска единствено да засилва санкциите и военните заплахи срещу Пхенян".

Бесен заради /американската система за противоракетна отбрана/  THAAD

Сеул не е в много по-завидно положение, след като Китай обърна срещу него гнева си заради разполагането в Южна Корея на американската система за противоракетна отбрана THAAD. Пекин твърди, че THAAD заплашва собствената му сигурност, опасявайки се, че мощният й радар ще има обсег далече в китайска територия и няма допринесе с нищо за връщането на Северна Корея на масата за преговори.

"Китай не е особено разтревожен, че САЩ може внезапно да атакуват Северна Корея. Той се притеснява от THAAD", казва Сун Чжъ, един от директорите на Китайската инициатива към Училището по международни и обществени отношения към Колумбийския университет.

Китай остава най-важният съюзник и търговски партньор на Северна Корея въпреки гнева на Пекин към Пхенян заради ракетната и ядрената му програма.

Китай подкрепи договорените в събота по-сурови санкции на ООН и твърди, че е ангажиран те да бъдат приложени.

Пекин се ядоса на твърденията на Вашингтон и Токио, че не прави достатъчно за обуздаване на Северна Корея. Миналия месец външното министерство призова да се сложи край на "теорията за отговорността на Китай", както гласеше формулировката му.

Според Китай влиянието му върху Северна Корея, отношенията с която Пекин преди определяше като извънредно близки, не е безгранично.

"Китай никога не е "имал власт" над Северна Корея, а Северна Корея никога не се е вслушвала в съветите на Китай", каза Чжан Лянгуей, експерт по Северна Корея в китайската Централна партийна школа, която подготвя издигащи се кадри.

"Нито Северна Корея, нито САЩ слушат Китай. Те са твърде заети да работят в посока на военен сблъсък. Китай не може да направи кой знае какво, не може да спре Северна Корея, не може да спре и САЩ", отбеляза той.

Отношенията между Китай и Северна Корея се влошиха около 2013 г., когато Пхенян започна да работи по-интензивно по ракетната и ядрената си програма. Северна Корея отхвърли китайските усилия да я ангажира икономически и да я насърчи да стане по-отворена.

Висши китайски представители от години се съмняват в резултатността на санкциите, макар че външният министър Ван И тази седмица каза, че те са необходими. При все това той отбеляза, че крайната цел трябва да бъде намирането на изход чрез преговори, тъй като само така ще се гарантира траен мир и стабилност.

Според Ван Дун, гост професор по международни изследвания в елитния Пекински университет, Китай е положил много усилия да предотврати опасността ситуацията да излезе от контрол. Той каза също, че вътрешните проблеми на Тръмп може да повлияят на сегашната криза, имайки предвид американско разследване за евентуална руска намеса в миналогодишните избори в САЩ.

"Изправен пред усложняващи проблеми у дома, Тръмп може да има все по-силен стимул да направи нещо. Може би за начало той ще иска ограничен военен конфликт. Така че хората със сигурност са разтревожени от това", каза Ван.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: КитайСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали сега американците са ни приятели. Тогава защо са сложили визи за българите. Аз ако съм приятел с някого, винаги ще е добре дошъл у нас. А вие, големите "демократи" и партньори със САЩ, защо не можете да отидете там ?! А ? Ами май американците не са ни чак толкова добри приятели, щом не ни пускат у тях.
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Северна Корея нямат тоалетна хартия и банани защото там няма демокрация, а ние имаме демокрация и навсякъде имаме тоалетна хартия и банани.
78
2
 
15
 
! Отговори
серсем преди 6 години
На мен па ми дреме на ***.Поркам си питието ,радвам се на семейството,печеля добри пари,нямям кредити,живея в Франция от 10год.Не се сблъсквам с ежедневната простотия в БГ.Обичам без прикословно България ,но само заради историятя и.Пращам не малко пари ежемесечно на родителите си и никой и копче не може да ми каже ,че не допринасям за БГ икономиката.Световните проблеми НЯМА да разреша за това си живея живота днес.Не чакам светло бъдеще не вярвам на обещания.Бъдете живи и здрави.
77
6
 
2
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Ние американците станахме за смях! За пореден път!Агент Раул Бекън!ЦРУ!!!
76
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Северна Корея пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна както в евроатлантическа България.
75
12
 
11
 
! Отговори
11 преди 6 години
Всички които се радвате на Северна Корея ,заслужавате да бъдете изритани там и по цял да ближете топките на Кимчо,защото това е ежедневието в това забравено от бога място.И ако сериозно си мислите ,че САЩ които имат най-модерната и силна армия за всички времена ,немогат да ги изринат за по-малко от 48 часа ,значи имате психични проблеми.Ако СК ,победят САЩ ,това означава ,че корейците могат да победят и Русия за едно денонощие,разбирате ли колко сте нелепи ?
74
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на Китай е комунизма, затова са толкова изостанали. Китайците трябва да се изчистят от комунистите ако искат да дръпнат, иначе винаги ще си останат изостанали икономически.
73
5
 
6
 
! Отговори
Комунизъм преди 6 години
Северно корейските ракетчици са винаги по двойки,единия действа другия отзад му опъва очите.Световното зло е от 1917
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай краварника на всички фронотве!
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А САЩ налагат ли визи на Северна Корея? А на евроатлантическа България налагат ли визи, евроатлантическа България е членка на НАТО и ЕС, а ЕС има безвизов режим със САЩ и Канада.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 72 Китай не е добре щото комунизма остана. Ами защото САЩ и Европа им позволиха да продават стоките си. ***.
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василевсмях в залата..! нищо не могат да направят, защото китай, русия и други страни ще ги вкарат в кравешки г*ъ*з!
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха под санкции и изолация вече повече от половин век щяха да са много по-напред от Южна Корея. Тогавя щеше да се види коя система е по-добра. На Южна Корея наложат ли санкции като на Северна и ще рухнат.
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците са по-добре от нас, защото не си разрушиха Социализма. И ние при бай Тошо бяхме 10 пъти по-добре от сега. Обаче дойдоха американците и ни съсипаха държавата и народа.
66
0
 
10
 
! Отговори
PD преди 6 години
САЩ нямат за цел, в този конфликт, да завладяват СК. Тяхната цел, ще е да спрат развитието и, за това ще използват в крайна сметка, оръжие за масово поражение. Надявам се този път фа не им се размине, от световната реакция.
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ми интересни тези които се кефят, че СК дразни Америка, като добре разбират, че при един конфликт от Жълтурковците няма да остане нищо. Откачалката Ким се дърви но няма как да не си дава сметка, че ако Америка стовари мощта си върху него, ако остане жив, кого и какво ще управлява? И най-важното, няма да я има държавицата му която го прави Велик Император.
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малкият Ким направи луди краварските ***. Само мучат и нищо не смеят да направят.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До smejСевернокорейците ще дизертират на момента в който премината границата с Южна Корея.
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56! "Виетнам не можаха да го съкрушат дори САЩ в разцвета си....Не само, че го съкрушиха ами го сринаха със земята. Изтеглиха се от там поради засиления натиск на обществото в самите щати." и не само виетнам,а всички страни, с които сащ водеха война след ВСВ, ги направиха за смях! сащ нямат ниго една спечелена война! въпреки, че имат най - големия военен бюджет, се страхуват повече и от нашите брендита!"
61
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе, грешиш. Не са се изтегляли, а бяха жестоко наритани и изгонени. Това което правеха САЩ във Виетнам беше да избиват цивилно население. 1,8 милиона САЩ срещу 400 хиляди армия на Виетнам. Избиха 2 милиона цивилно население, но виетнамците не си смъкнаха гащите и не се наведоха както евроатланточеска България ами наритаха американците и ги изгониха.