"Лекари без граници" оставиха мигрантите в Средиземно море

Били заплашени от Либия, италианското правителство им пречило
Обновена: 13 авг 2017 08:45 | 13 авг 2017 08:37, Камелия Цветанова
45
"Лекари без граници" оставиха мигрантите в Средиземно море
Снимка: Reuters, архив

Неправителствената организация "Лекари без граници" обяви, че временно спира да спасява мигранти в Средиземно море, тъй като се чувства заплашена от либийската брегова охрана, а политиката на италианското правителство затруднява работата й, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Спираме дейност, защото чувстваме, че заплашителното поведение на либийската брегова охрана е много сериозно (...) не може да излагаме колегите си на опасност, заяви пред Ройтерс ръководителят на италианското подразделение на "Лекари без граница" Лорис Де Филипи.

През последните четири години в Италия са пристигнали 600 000 мигранти, като повечето са тръгнали от Либия в лодки, управлявани от трафиканти на хора. Над 13 000 мигранти са намерили смъртта си, опитвайки се да достигнат италианските брегове.

Кораби на неправителствени организации играят все по-голяма роля в спасяването на мигрантите. Екипите на плавателните съдове са успели да помогнат от началото на годината на над една трета от всички мигранти, достигнали брега, спрямо по-малко от един процент през 2014 година.

Италия обаче се опасява, че неправителствените организации помагат на трафикантите на хора и насърчават мигрантите да предприемат рискованото пътуване, затова Рим предложи кодекс за оказването на помощ на мигрантите.

Документът от 13 точки включва забрана корабите на неправителствените организации да навлизат в либийски териториални води (освен при извънредни ситуации), подаване на сигнали на лодките с мигранти, прехвърляне на спасените на други кораби, както и задължава неправителствените организации да съобщават източниците си на финансиране. Освен това италианските власти настояват на корабите на неправителствените организации да има служители на италианската полиция. "Лекари без граница" и други чуждестранни неправителствени организации отказаха да подпишат документа.

"Лекари без граница" работи с един кораб в Средиземно море, който в момента е в пристанището в Катания, Сицилия.

През последните шест седмици броят на мигрантите, пристигнали в Италия рязко спадна, а Рим започна да си сътрудничи по-тясно с либийската брегова охрана, която според Де Филипи заплашва неправителствените организации и им пречи да работят. Той уточни, че либийската брегова охрана е поискала неправителствените организации да напуснат територията от стотици километри край либийското крайбрежие, където преди им е било позволено да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
6
 
! Отговори
rupi преди 6 години
Какви лекари, какви граници? Изобщо кой им позволява да извършват каквато и да е дейност в морето. Лекарят лекува, а тази *** от какво са болни, от краста ли ? Според мен в морето нямат нужда от лекар, освен някой ако не е настинал. А ако утре решат да станат "Eбaчи без граници" кво прайм ?
38
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа се самоубива чрез управляващите.
37
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половин Африка са болни от СПИН,не си мислете,че европейските граждани не реагират,но има медийно затъмнение.
36
3
 
37
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Добра новина!, Ред е на БХК да се откаже от защита на мигрантите пристигнали в България преди 600 години, тъй като те могат сами да се защитават.
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НПОтата са терористи.Съд и забрана.
34
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези така наречени лекари без граници защо не си ги водят бежанците вкъщи ами ги оставят да ги храни народа на Италия?
33
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НПО-тата са прикрити високо платени диверсанти за всяка една държава. Вредители.
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхте ли онова стадо, което тичаше към храстите на италианския плаж?Не се различаваха много от известните животни, които скачат от клон на клон.
31
1
 
27
 
! Отговори
Би преди 6 години
Около Венеция е шарен боб...Не е добре да се месим в работата на Господ. 3хиляди години разделение на расиси по естествен подпод и логика и днес бърз микс, което е вредно за подпора, расите и ще доведе до конфликти и вражди
30
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо просто не започнем да потапяме лодките, за да се откажат от нови опити да стигнат по море? Не е истина, най-елементарното и ефективно решение на проблема не се обсъжда въобще!
29
1
 
53
 
! Отговори
от Ботуша преди 6 години
Тези са най-големите трафиканти. Нагушиха се от трафика, маскирайки се като хуманитари. От всички НПО-та, само 2 подписаха споразумението за присъствие на полиция на борда на корабите им. Дано ги спрат тези скакалци, че изнемогваме вече.
28
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е един от коментиращите, от лекари без граници по брега, трябва направим граници без такива "лекари".
27
1
 
45
 
! Отговори
Петър Ганев преди 6 години
Я, "Трафиканти без граници" се били обидили на Италия... много меки са с тях италианците - пак поради криво разбрана толерантност. Тези отявлени трафиканти отдавна трябваше да са по затворите, а корабите им - конфискувани.
26
2
 
42
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Като ги питаха кой ги финансира и "лекарчетата"(90% от които няма медицинско образование) изведнъж се притесниха...Можеше поне да се опитат да излъжат...
25
1
 
67
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Според статистиката на Тагесцайтунг (дневен вестник) от Мюнхен, след година престой са започнали работа общо 7000 души от около 500 хил., признати вече със статут на бежанци африкански и азиатски нашественици. Един милион и 300 хил. са на социал в момента и работят усилено денем и нощем в креватите си. Бедна им е фантазията на германците какво ги чака след 15-20 години. Статистиката е от онзи ден, отговарям на въпраса на "анонимен" под номер 4. Хубав неделен ден за всички!
24
3
 
49
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 6 години
Трафиканти на Хора - Лекари без граници взимат по 1000евро на човек за превоз .Добре че Италия и Либия спряха тази Далавера .Иначе трябваше Русия да се намеси .
23
2
 
55
 
! Отговори
Лекар с граници преди 6 години
Като са лекари без граници,защо не са сред населението в държавите с *** и защо не ги лекуват там? Вместо това те седят по курортите на Средиземно море и *** по медии и телевизии колко голяма работа вършат. А не са дали и едно хапче на някой болен ***. Ай сиктир ,бе!
22
3
 
57
 
! Отговори
Циник преди 6 години
По статия от списание Фокус - "Само от 1970 година насам Саудитска Арабия е инвестирала 54 МИРИАРДА $ в разпространението на уахабитския ( радикален ) ислям! Първите 2 000 000 $ откраднати от бореца за демокрация у нас Ахмед Доган - са от тях!Съвсем скоро Талипхан Ерсдухан се обърна към милионите турци в Германия , и Европа с призива: "Раждайте по 5 деца...и след 20-30 години Германия ще е наша!"Планът му се изпълнява...и ускорява от НПОтата внасящи милиони алахогъзни ***!
21
2
 
37
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До ЕвропейкаЕ то ти какво искаш, да напишат, че се финансират от ЦРУ, Мосат, МИ6 и т.н. Няма как да стане. Първо ще им секнат паричките, после може и да поизчезване някой. А горепосочените финансови институции и филантропи ще отрекат веднага. Чудно е обаче защо тези НПО не се контролират финансово, никъде в ЕС. Време е това да приключи. А ще е добре да се види и кои политици имат тесни връзки с НПОтата и с кои точно.
20
1
 
61
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Още ли има хора на които не им е ясно с какво се занимават НПОтата? Още ли не ви е ясно, че НПОтата се финансират от службите на по дилемите и силни държави. Още ли не ви е ясно, че 80% от НПОтата в БГ се финансират от САЩ и съюзници, а останалите 20% от Русия.Така е и с медиите, религиите и какво ли още не.За сведение, Австрия, Унгария и Полша забраниха финансирането на НПОта, религиите и медии от външни източници и настана рев.Сега и Италия ще се присъедини.А нас ни управлява "Америка за БГ".