Гуам – раят на Земята, който може да подпали света

Островът се превърна в ябълката на раздора между САЩ и Северна Корея
Обновена: 15 авг 2017 10:00 | 14 авг 2017 21:45,
88

Снимка: Reuters, архив

Често сравняван с рая на Земята, остров Гуам привлече световното внимание заради заплахите на Северна Корея да го удари с ракети и да унизи САЩ. Защо този малък остров в Тихия океан е толкова важен, че Доналд Тръмп и Ким Чен Ун го превърнаха в ябълка на раздора, която може да подпали света?

Гуам е най-южният, най-големият и най-гостоприемният от островите на Марианския архипелаг. Югозападно от него се намира прочутата Марианска падина – най-дълбоката точка на световния океан (11 022 м). Територията му е едва 550 кв. км, но е мост между САЩ и Азия.

Островът е открит през 1521 г. от португалския мореплавател Фернанду Магелан при първото му околосветско пътуване. Окупиран е от Испания през 1526 г. Става американска колония в съответствие с Парижкия договор от 1898 г., който слага край на войната между САЩ и Испания. Япония нахлува в Гуам през декември 1941 г. само 3 дни след бомбардировката на Пърл Харбър и е отблъсната през юли 1944 г. До края на войната остава важна авиационна и военноморска база на САЩ, от която се извършват атаките срещу Япония.

Стратегическото значение на Гуам се определя от военните бази на острова, които заемат една трета от територията му. Разположен на 2600 км източно от Филипините, главният от Марианските острови е аванпост на американската армия в региона.

САЩ са разположили 6000 войници в авиобазата "Андерсен" и военноморската си база - една от трите в тази част на света, където могат да акостират самолетоносачи. От Гуам са излитали бомбардировачите Б-52, атакували Ханой по време на Виетнамската война (1955-1975 г.) Оттук е трябвало да излети и самолетът, пуснал атомната бомба над Хирошима, но командването се отказало от този вариант.

И преди заканите на Ким Чен Ун островът е преживявал сериозно бедствие. През 40-те години на миналия век военен или търговски кораб докарва няколко кафяви дървесни змии от Папуа Нова Гвинея, които се размножават изключително бързо и застрашават местната екосистема. Макар да не са опасни за човека, те унищожили почти изцяло птиците и гущерите на тази малка територия. Дотогава там изобщо нямало змии, а сега плътността им на кв. км е една от най-големите в света.

Днес все още в Гуам има над 2 млн. змии от този вид. Те са виновниците за изчезването на 12 от 14 местни вида птици, на 2 от 3 вида прилепи и на 3 от 6 вида гущери. Заради прекалено многото змии през 2013 г. властите се принудиха и пуснаха над горите на острова хиляди мъртви мишки, пълни с отрова за влечугите, с малки картонени парашути. Така се опитаха да ограничат популацията им. След изчезването на птиците на Гуам се увеличили много и паяците.

Изкушенията на острова обаче са далече повече от опасностите. Най-привлекателни са кораловите рифове, населени с огромно разнообразие от морски видове, които привличат любителите на подводното гмуркане.

Плажовете са от натрошени корали – малки оранжеви зрънца, известни като "звезден пясък".

Северната част на Гуам е най-слабо населена, защото там е разположена американската военновъздушна база. В тази по-слабо посещавана част обаче се намира най-красивият местен плаж – Ритидиан бийч. В централния район на острова е най-големият туристически център – заливът Тумон. 90% от туристите отсядат в тамошните хотели. В моловете пък може да бъдат открити стоки на всички прочути марки, затова ги смятат за по-малко претъпкана версия на магазините по Пето авеню в Ню Йорк. На острова е пълно с безмитни магазини.

Югът е най-живописен, но и най-слабо развит икономически. В този район е съхранена най-добре културата на местното население чаморо. Тук най-известни са плажовете на залива Талофофо и едноименният водопад, една от големите атракции на Гуам.

Островът има статут на организирана неприсъединена от САЩ територия, по подобие на Пуерто Рико и американските Вирджински острови. 162 000-те жители, 40% от които са представители на коренното население чаморо, са граждани на САЩ, но с ограничени права.

Те не могат да участват в американски избори и единственият представител на Гуам в Конгреса няма право да гласува по законопроекти. Част от местното население настоява да се проведе референдум за самоопределяне - искане, което е отхвърляно от американското федерално правосъдие. Републиканецът Еди Калво е губернатор на Гуам от 2011 г. Административен център е столицата Хагатна.

На острова днес живеят и много филипинци. Това е и първата американска територия, която узакони еднополовите бракове на 5 юни 2015 г.

Освен онези, които идват просто да полежат на плажове с прекрасни гледки и незабравими залези, островът привлича и авантюристи, влюбени в подводните спортове, както и запалени сърфисти. Предлагат се уиндсърфинг, парасейлинг, разходки с катер и дори потапяне с миниподводница. Тук се намира прочутото Кралство на черните корали – подводен риф, който представлява отвесна скала, спускаща се на 100 м дълбочина.

Покрита е с черни корали, откъдето идва и името на природната забележителност. Пипи бомб хол пък е перфектен коралов кратер, сякаш издълбан от паднала бомба. Край Гуам е и единственото място в света, където един до друг на морското дъно лежат потънали кораби от Първата и Втората световна война.

Мнозина са убедени, че Гуам е най-екзотичното място, принадлежащо на САЩ. Плажовете с кристалночиста вода, хотелските комплекси и безмитните магазини привлякоха миналата година над 1,5 милиона посетители, повечето от които японци и южнокорейци. Европейци и северноамериканци са по-редки посетители заради голямата отдалеченост.

Една трета от работните места в Гуам са в туристическия сектор. Брутният вътрешен продукт на глава от населението през 2015 г. е 35 439 долара - малко по-нисък от Франция (36 527 долара), пише "24 часа".

Средните годишни температури на Гуам варират между 23 и 30 градуса. Сухият сезон е между януари и юни, а дъждовният - между юли и декември. Съчетанието на високи температури и влажност изисква пътешествениците да са добре подготвени с кремове, чадъри, тъмни очила и много, много вода за пиене. От юни до септември е и сезонът на тайфуните и местните жители твърдят, че се страхуват от тях повече, отколкото от ракетите на КНДР. Може би защото на острова отдавна е разположена противоракетна система ТНААD и Япония обяви, че ще прехване всяка ракета, летяща към Гуам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
По никакъв начин една евентуална война между САЩ и СК няма да подпали света .Войната ще свърши толкова бързо че в деня в който медиите обявят нейното начало ще трябва да обяват и нейния край.Предтавете си ако СК изстреля ядрена ракета точно след 1 час хиляди много по модерни и мощни ще се насочат към тях а те нямат дори и 1 ПРО .
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До славянинзащо атлантическите ни ''братя-божества'' ни ''окуражават'', че ''ромите са нашето бъдеще''------------------А ти колко деца си направил и отглеждаш?
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименУкрайна е продавала на Северна корея оръжие и ракетни технологии. Скандалът се разраства и дали ще последват санкции за тях?-------------По времето, когато беше проруска ***.
60
1
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Вие дали изобщо знаете какъв е смисъла на идиома "ябълка на раздора"?Не е зле да се помислюва малко между два секса.
59
7
 
8
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Пълна ама пълна изолация по суша, вода и въздух.Да няма никакви продажби,никакъв търговски обмен абсолютно с никой и за 1 год.ще клекне от всякъде...Лошо ще бъде за корейският народ но последиците да ги наврът в очите на Китай и Русия...
58
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ревали бре, никой никого няма да напада. Този откакто е на власт една ракета по цел не е изстрелял, другия и той един актьор го играе. Всичко е едно прескъпо театрално представление, а накрая всички знаем кой плаща сметката!
57
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо Гуам ли? Ами защото на бай Ким му е къс....обсега на ракетата!
56
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха-Ха-ХаЦелия сибир, поволжието и кавказ все с референдуми са присъединени от москва, ще знаеш. Финландия, прибалтика и полша също.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 72 АнонименЕми то безмозъчните дрогиранти така разсъждават.
54
2
 
18
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
За Украйна, че е продавала технологии на КНДР, няма да има санкции. Тя е от "наште".
53
7
 
18
 
! Отговори
дядо Стоен преди 6 години
Не бива да се изпепелява!Бърлогата на Злото ФАЩ се намира в друга точка на планетата Земя!
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Чен Ун харесва фотогалерията.
51
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нови санкции срещу Русия! Появиха се данни, че е въоръжавала Севрна Корея въпреки международните забрани за това.
50
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да изстрелят ракета срещу Гуам. Само за няколко часа ще изтрият от лицето на земята кочиината наречена Северна Корея. Дано! Хайде Ким...
49
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говедарската напаст е като змийската на този остров - краварите са дошли като скакалци, оплюскали са всичко и са унищожили местните видове и екосистеми. Построили са и са заели една трета от острова с военни бази щото са много миролюбиви и демократични. Такива упорити *** се премахват само с ядрено или химическо оръжие. Спрей "Ким Чен" - изтребва ги до крак!
48
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна е продавала на Северна корея оръжие и ракетни технологии. Скандалът се разраства и дали ще последват санкции за тях?
47
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Островът бил ,,ябълката на раздора'' между САЩ и СК??!! Стигнах до тук и се отказах да чета по-надолу. Неграмотност, непознаване на българския език. До това ни доведе евроатлантизма.
46
15
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Абе, много разпокъсани тези Съединени щати бе !Уж "съединени", а вижте на картата на света къде е Америка, къде е въпросния остров Гуам ..Малко раздалечени ми се виждат ...И защо така "великата демокрация" не е позволила референдум за независимост на местното население ?Иначе Путин откраднал Крим, а ?!Да, ама като погледна картата Крим е току до Русия, а не на другия край на света ... :)
45
3
 
15
 
! Отговори
До 59 преди 6 години
Само да ти кажа, че демокрацията не е дошла в Гърция. Тя е създадена там преди 3000 години!
44
10
 
41
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Искам да попитам бодрите ''демократчета'' тук - след 45 години в нато и ес, България какво ще представлява!? От тези 45 години 13 и 10 вече минаха, а цели 27 минаха в проатлантическа ''демокрация''! Още по-интересно ми е защо атлантическите ни ''братя-божества'' ни ''окуражават'', че ''ромите са нашето бъдеще'' след като в зората на ''демокрацията'' ни обещаваха, че ще бъдем ''Швейцария на Балканите''!? Явно ще бъдем ромска Швейцария на Балканите!?