Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия

Една смехотворна идея на Центъра за междукултурни контакти в Кьолн
15 авг 2017 21:33, Екип на Dnes.bg
126
Клекалото и културната идентичност – гледна точка от Германия
Снимка: ДПА /Дойче веле

Центърът за междукултурни контакти в Кьолн инсталира тоалетна, "отчитаща културните различия". Тя е предназначена главно за мюсюлмани. Всъщност, това не е мулти-култи, а расистки жест, твърди в коментара си, публикуван в Дойче веле, Керстен Книп.

Тоалетната е невероятно място. Тя дава на човека безгранична свобода. На когото му е спешно – бързо си свършва работата. Който пък има повече време, може да реши кръстословица или да прегледа някой комикс. Тоалетната е мястото, където човек физически преживява своята автономност.

Досега обаче не знаехме, че чрез ходенето по нужда хората дори съхраняват културната си идентичност. Научихме го благодарение на кьолнския Център за междукултурни контакти. Там инсталираха тоалетна, която отчита културните различия и така прокараха пряка връзка между изпразването на червата и колективната идентичност. С други думи, мюсюлманинът е човек, който по нужда клечи.

Чувствителните междукултурни посредници не се интересуват от факта, че и в Близкия изток вече си пробиват път тоалетните със седалка. И сякаш смятат за второстепенно обстоятелството, че мюсюлманите също ценят удобството, а и хигиената, която в тоалетната с клекало е далеч от оптималното.

Старият, нов ориентализъм

Тоалетната, "отчитаща културните различия", всъщност е съвременна вариация на добрия стар ориентализъм. За него палестинско-американският културолог Едуард Саид написа дебела книга. Формулирана накратко, тезата му гласи: европейците открай време хронично подценяват мюсюлманите, смятат ги за хора, които едва могат да четат и пишат, които нямат в главите си нищо друго, освен религия, и спешно трябва да бъдат превъзпитани. Тъкмо върху подобни възгледи европейците са изградили и целия си колониализъм.

Когато става дума за култура, чувствителните дейци в Кьолн може би трябва първо да помислят за друго. Например за средновековния философ Ибн Халдун, който анализира възникването на социални конфликти. Или за Мохамед Абдо, египетския либерален реформатор, смятан за основател на ислямския модернизъм на превала между 19 и 20 век. Или за починалия наскоро сирийски поет Низар Ал-Кабани, един от най-значимите арабски лирици, който призоваваше своите читатели да се отнасят критично към традициите си. Това са все титанични фигури, които по блестящ начин въплъщават културната динамика на исляма.

Подмолната враждебност към модерността

Но в кьолнския Център за междукултурни контакти явно се сещат за съвсем други неща. Там очевидно смятат мюсюлманите за някакви статични същества. За хора, които не се развиват, не се пригаждат, хора, застинали в своята традиция. Хора, които трябва да бъдат опазвани от всякакви промени, дори от най-баналните.

Подобен поглед може да получи подкрепа от съвсем неочаквана страна: от крайно десните привърженици на националната идентичност. Те също се съпротивляват срещу всякакви промени, те също не желаят и да чуят за динамиката на съвременните общества. Привържениците на тоалетната, "отчитаща културни различия", и крайно десните националисти намират общ език в едно: в подмолната си враждебност към модерността.

Любов към фундаментализма?

Авторите на идеята за това клекало стигат дори по-далеч. Защото тоалетната нарочно е инсталирана така, че да не сочи на югоизток, към Мека. Та нали голият задник със сигурност ще обиди Всемирния Творец. А ние си мислехме, че подобна скована и повърхностна ритуалност европейците всъщност са оставили зад гърба си още по времето на своите борби за свобода от Просвещението нататък. Очевидно сега тя се завръща през задната вратичка на тъй наречената "междукултурна чувствителност". Мигар трябва да заподозрем хората, измислили това клекало, в тайничка привързаност към религиозния фундаментализъм?

Всички мои арабски приятели ме уверяват, че нито житейското им щастие, нито интеграцията им се решават в тоалетната. И че смятат кьолнската идея за смехотворна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: германиямюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
5
 
! Отговори
До анонимния 1000г. преди 6 години
Казваш развитието на мюсюлманите било спряло преди 1000г. ? Всъщност наистина беше спряно, но този процес започна преди 10-ина години. Страни като Либия, Ирак и Сирия бяха върнати 1000 години назад!ИД не се появи случайно! Хюсеин и Кадафи никога нямаше да позволят нейното създаване. А Сирия си беше направо светска държава.Не се оставяйте да ви пълнят главите с лъжи!
106
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Доживях българи да са по политически коректни от германците. Мислех си, че те само са заразени от вируса на тоталната политическа коректност. Отново криворазбраната цивилизация -медии попили вече отминали тенденции на запад.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли, че може да се хване спин от тоалетна? Ако предният не е станал!
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност от хигиенна гледна точка,за обществени тоалетни е по-добре да са с клекала /освен тези,които са снабдени с апарати за постелки за седалата/. Даже има случаи на лепнали болести в обществена тоалетна.
103
1
 
5
 
! Отговори
Стани Да Седна преди 6 години
а не стани да клекна:Седенето отпуска и кара хората,отишли по "нужда" да мислят за други неща:да четат, да чатят,да телефонират,да "замезват",да пийват и други.Клякането е нормалното и не толерира подобен разход на време и енергия(ползването на биде изравнява хигиената). Всъщност хемороидите при клякащите култури са почти непазнати, а бич за седящите култури.Разделението между трапезата и тоалетната е разделение в културите(при едните ги дели стена,при другите крачка).А pardeneto в Германия?
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вицепремиера кога ще го съдят за Незаконните проверки по Морето , какво кога каза че било
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко глупави Гласоподаватели в таа хипнотизирана Държава , никой не се интересува от къде е Статията само коментират като ненормални и неорентирани после що си избрахте ГЕРБ&ООД
100
0
 
1
 
! Отговори
seira преди 6 години
КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":ТАШАКЛАРЪ !
99
0
 
0
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Абе да ти кажа ако става въпрос точно за Китай, че даже и за Индия не знам колко е минало времето и колко е бъдеще, ама ми се чини, че няма да е повече от 1 - 2 години минало! :)
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
113 Говориш в минало, ама много минало време.
97
2
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Ееее и ти сега ше кажеш, че всичко са го открили аработе и мюсюлманите! *** недеи така! И те са дръпнали нещо и от китайците и от индииците и от всяка цивилизация която са поробили и след това прецакали! Колкото до кръстоносните походи, ми не забравяй, че особено по нашите земи да не говорим за Китай и част от сегашна Индия тогава е имало култура и наука където в европа до тогава не са били и мечтал иза нея! Така, че да ми говориш как арабите разбираш ли били... еми замисли се малко!
96
1
 
5
 
! Отговори
А къде е преди 6 години
А къде е пръскалото за подмиване на задниците.Те това искат най -вече, що го е забравил немеца.
95
1
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи това за клекалата при мюсулманите си е мноого вярно! Те си ги използват! Още повече, че при нас понеже сме били 5 века пот турско робство, то все още има клекала при това на много места (нищо, че още древните римляни са имали къде къде по удобни тоалетни)! Инак мисля, че на тях и тяхната рилигия им е по-лесно с тия клекала понеже след работата те задължително се замиват и май май с тия клекала им е по-лесно!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че колирания Текст от dw е то 14.08.2017
93
0
 
2
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
Краден Материал от Дойче веле и то на български какво има за коментиране тука
92
2
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Миналото си е минало, а настоящето е, че докато европейците правят самолети, летят в космоса, обмислят как да пътуват сред звездите и произвеждат сондите, с които шейховете добиват нефт, 99,9% от мюсюлманите мислят само коя коза да опънат и дори не са чували за древните си философи, поети и математици, за разлика от нас.А за това е виновна предимно религията им.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харабийките, каквото ида са били, е в миналото. Ако не били преписвали от гърците ...Те и гърците бяха голяма работа, ама я го виж сега.
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз попитах колко са са с нобелови награди. Не попитах дали има. Ами познайте - 1.4 %. 12 души от 881 индивида до 2015а.Та те трябваше да са над 200 човека. Представляват 24-5% от световното население. Нали виждам какво е по IT и консултантските компании 85 % европейци от християнски семейства (доста бяха атеисти), а останалите 15% бяха или от САЩ, Австралия или от развитите региони на Азия. Ама нямаше едно паки или афганистанче, или каквото и да е мюсюлманин. Но по дюнерите - преливат.
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕвропейците от друга страна са поставили религията си (ретроградна и консервативна по своята същност) на заслуженото й място - там, където да не пречи на развитието им. Затова европейците се развиват и движат света, а мюсюлманите, освен ако нямат ценни полезни изкопаеми, които да продават без да си напрягат мозъците, са в застой и са обречени на мизерия, та имигрират при омразните им европейци. Е, чувствата ни са взаимни.
88
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не знам колко са значими достиженията на арабите и др. мюсюлмани в миналото, ...Не само това, но и доста неща явно не знаеш.