Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!

US военни разубеждавали "побъркани ненормалници" във Филипините
18 авг 2017 14:00, Елка Василева
134
Тръмп след Барселона: Вижте как ген. Пършинг е решил въпроса!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново е критикуван за възхваляване на предполагаеми методи, използвани от американския генерал Джон Пършинг срещу ислямски екстремисти във Филипините в началото на 20 век, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Тръмп написа в Тwitter след атентата в Барселона: "Проучете какво е правил американският генерал Пършинг на терористите след залавянето им. Повече не е имало радикален ислямски тероризъм в продължение на 35 години."

В своя туит президентът не посочи конкретна тактика, използвана от Пършинг, но в своята предизборна кампания разказа съмнителна история, според която генералът спрял мюсюлманските нападения във Филипините, като разстрелвал ислямски бунтовници с куршуми, потопени в свинска кръв. Яденето на свинско месо е забранено в исляма, а свинската кръв не би позволила на мюсюлманите да отидат в рая след смъртта.

Повечето историци отхвърлят тази легенда като несъстоятелна или преувеличена.

Тръмп беше критикуван, когато спомена историята в кампанията си, защитавайки използването на методи за изтезание като симулирано удавяне срещу заподозрени терористи. Тя се отнася за събития, станали във Филипините при опит за потушаване на ислямски бунт срещу американската армия между 1899 и 1913 г. Пършинг, който се прославя като командир през Първата световна война, е бил губернатор на населената предимно с мюсюлмани филипинска провинция Моро от 1909 до 1913 г. Той до голяма степен се справя с въстанието през юни 1913 г. в битка, при която загиват около 500 ислямски бойци.

Организации за проверка на фактите като "Политифакт" определиха твърдението на Тръмп като невярно. Според "Политифакт" обаче Пършинг е написал в мемоари, че друг американски командир във Филипините поне веднъж е направил така, че труповете на мюсюлмански бунтовници да бъдат погребани в един гроб заедно с мъртво прасе - като предупреждение към останалите.

"Не е приятно да се налага да вземаш подобни мерки, но изгледите да отидеш в ада вместо в рая понякога възпираха евентуалните убийци", написал Пършинг. Според "Политифакт" в бележка под линия към изданието на мемоарите от 2013 г. е цитиран друг генерал, който казал на Пършинг в писмо, че тази практика отдавна се прилагала "за разубеждаване на побъркани ненормалници".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези изверги обаче не са вярващи,а убийци,които са от криминалния контингент.Същите,или поне техните шефове ,са в тайна връзка с руските служби,защото имат общ враг-западът.Винаги,когато Путин е в изолация,когато се увеличат санкциите срещу Русия и не се изпълнят желанията му,се случват кървавите атентати на запад.Дано западняците проумеят,защото Путин е това което е,точно заради тяхната наивност.
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До историятаКак да се намесят във войната,като тогава щатите са били колния,подчинена на Англия и английските кораби блокират отвсякъде морските пътища на американците? Дори за паричната си ситема са се борили за освобождаването от английската такава.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаааа,докъде може да доведе невежеството,фанатизма и необразоваността!Това ми напомня за индийците-вегетарианци,които англичаните използват като войска във войните си,когато индийците отказват да се бият,защото трябвало да отхапят(откъснат) част от патроните с уста преди да заредят и стрелят,те отказали,защото били намазани с животинска мазнина и така се провалила войната.
64
3
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Ти явно си чел ВСВ от кориците на старите видеокасети с американски шувинистични филми.И Британия, и Канада, и Америка участват само на финала по активно.Питам знаете ли коя флотилия е най-силна във ВСВ....Незнание ,анализи и отговора - Френската!Любопитен факт Британците нападат Френската армада.
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Тия са на всяко гърне меродия и основин виновник за световните беди.Тръмп препоръчва стрелба по ислямисти със свински патрони,а сключва сделка за оръжие съсъ Саудитдска Арабия за 5 милиарда.И това ако не е лицемерие,здраве му кажи....
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Руската пропаганда превръща мозъка във вата а руските слуги в зомбита. Ако наистина вярваш в това, което си написал сериозно страдаш от ментално разстройство. По-добре е да разоравяш тия нелепости на сборището край Копринка.
61
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Футуролог-заключениеРуската *** винаги е използвала ислямския тероризъм в налудничавата си борба със Запада. На цял свят е а извести, че ИД е създадена от руски агенти завършили военна академия в Москва. Русия е тази, която подкрепя тероризма. Радостта, която руските слуги демонстрират от атентатите са едно от доказателствата.
60
6
 
10
 
! Отговори
АГРЕСОРИ-УБИЙЦИ преди 6 години
ЕДВА ЛИ ИМА СТРАНА ПО СВЕТА, КЪДЕТО АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НЕ СА ИЗБИВАЛИ ХОРА.ФИЛИПИНСКИЯТ НАРОД СЕ СЕ СРАЖАВАЛ С АМЕРИКАНСКИЯ АГРЕСОР ЗА СВОБОДАТА СИ.ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ СА УБИЙЦИ - ОТ ПЪРВИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ.
59
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХМДвете световни войни спасиха америка от голямата депресия. Те ги измислиха!
58
6
 
4
 
! Отговори
историята преди 6 години
До АнонименПодводниците на Дьониц стигнаха до мексиканския залив и Ню-Йдрк! Има кинодокументАризона Хитлер я обещава на Мексико ако воюват с него!Сталин е предупредел Рузвелт, че ако не се намеси, след 20 години ще превземе САЩ
57
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХМАко не бяха САЩ и Великобритания Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Но неблагодарна нация като руснаците отрича това а техните слуги вият на умряло като чуят истината.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MNOGO E UMEN,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САМО БИЙОсвен бой ,трябва да ги карат насила да ядат свинско !
54
4
 
10
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Най-голямата смешка е ,че Америка има кои знае какво участие във ВСВ.Тези са си присвоили половината бойна слава на Британската Империя и колониите и.Канада дори е по активния участник.
53
8
 
17
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Става дума за въстанието през юни 1913 г., в поробената от САЩ филипинска провинция Моро. С други думи, прехваления от Трумп, Пършинг, убива, в битка, 500 ислямски въстаници, борещи се за свобода, срещу престъпната американска окупация. В случая, американските окупатори са терористите!
52
4
 
6
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
И как точно го е решил?Продавали сте оръжия на цяла европа ,после сте се включили в последния етап от воината на, страната на победителите - естествено.50 години се хранихте от възстановяването на Европа и от страха от новия Звяр зад желязната завеса.Мисля ,че пак го решавате като Пършинг.
51
1
 
5
 
! Отговори
Томахоук преди 6 години
Войната е точно на радикализирани ислямски политически секти срещу мирна Европа. Проблемът е че точно генералите на Европа, САЩ, пък и Русия загубиха войната от ислямистите на бойното поле в Близкия изток и Северна Африка. И сега точно Генералите да ни казват какво да правим е меко казано неуместно!
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LosHoТочно исляма е проблема! Няма такова нещо като ислям, който да не е радикален. Просто има хора, които са по рождение мюсюлмани, но не се интересуват от религиозните глупости. Също като много християни, които празнуват коледа и до там. Всички религиозни мюсюлмани са опасни.
49
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
До АнонименСвинската мас за пържените картофки, а иначе за мезе шишчета от сланина и тук там заленчуци :). Е тва трябва да се дава на всички дето идват в Европа. Даже може да се раздели по държави - Англия - Бекон, Успания - Хамон, Италия - Прошуто и тн.
48
4
 
2
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
Не ме е страх. Просто някой ми е ср.л в гащите. Сигурно Путин.