Удар, а после викове, бяг, хаос... кръв: "Рамбла" след атаката

Очевидци описват сцената на ужасяващата атака в Барселона
Обновена: 18 авг 2017 10:26 | 18 авг 2017 10:15,
115

Снимка: БТА

Испанският поет Федерико Гарсия Лорка някога е казал за "Ла Рамбла": "Единствената улица в света, която ми се иска никога да не свършва". 

Вчера обаче туристическият булевард в испанския град Барселона беше окървавен от терористична атака, отнела живота на 13 души. Свидетели описват сцената на хаос и паника минути, след като микробус се врязва в тълпата туристи.

Стив Гарет е бил на близък пазар и се е укрил с няколко други хора в пекарна, след като хората са се втурнали натам, в търсене на подслон.

Една от жените, укрила се с него, твърди, че е чула изстрели, веднага след като микробусът се е врязал в тълпата.

"Много хора тичаха към пазара, с много крясъци и викове", разказва пред BBC Гарет.

"Охранителите веднага реагираха. Изтичахме в пекарната с четири или пет човека и веднага се втурнахме към горния етаж и залегнахме, докато огромна вълна от хора тичаше през пазара", разказва свидетелят.

"Идвайки от Англия ми напомняше много на случилото се в Лондон, така че бяхме много притеснени за това, което ще последва", разказва Стив Гарет.

Той си спомня, че е имало "две вълни от хора", които са се втурнали към пазара, последвани от въоръжена полиция.

"Изглеждаше сякаш търсят някого. Минаваха много внимателно, сергия по сергия", описва Стив.

Друг свидетел Аамар Анвар се е разхождал по "Рамбла" по време на смъртоносната атака. По думите му е било "фрашкано" с туристи.

Пред SkyNews той разказва, че е чул звук от сблъсъка, след което всички са започнали да бягат.

"Полицията пристигна много, много бързо там, полицаи с пистолети, с палки, навсякъде. След това цялата улица започна да бъде изблъсквана назад", спомня си Анвар.

"Полицаите на място просто крещяха на хората да вървят назад", споделя свидетелят. Той видял поне пет или шест човека сериозно ранени на земята.

Друг свидетел, Том Гуелер, който живее на съседна улица, е избягал от мястото, виждайки ванът.  Пред BBC той разказва, че е чул писъци и звук от удара.

"Видях тълпата да се разделя и микробусът летеше с пълна скорост през средата на "Рамбла" и веднага знаех, че е терористична атака или нещо такова", смята Том.

"Избягах, живея наблизо. Трябваше да тичам назад 50-на метра и да се кача в апартамента си, за да видя какво се случва на пътя под балкона ми", разказва свидетелят.

По думите му микробусът не е намалил скоростта си, просто е карал бясно през тълпата. Той твърди, че много от магазините са спуснали щорите си и въоръжена полиция е била позиционирана на ъглите на улиците, с цели кордони по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Путин дойде на власт вижте само какво се случва - 11 Септември, атентата в Мадрид 2004, 200 атентата в Европа последните 5 години
39
1
 
11
 
! Отговори
от Брюксел преди 6 години
Хайде всички заспали брюкселчани във форума, запалете свещи и пейте с мен (хайде, знаете го текста):Радост - ти дете на Рая,ти, божествен ясен плам!Ний пристъпваме в омая,о, богиньо, в твоя храм.Твоя светъл чар спояватуй, що светски нрав дели,братя всички люде стават,щом с крила повееш ти.Припев: Прегърнете днес, о, люде, целий свят вий със любов!...Хайде, тука на припева сте вие!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тероризъм в Европа винаги е имало и то в много по-големи размери! В момента това, което се води е една информационна и добре разработена психологическа война. Не става въпроз за ИД или за Джихад. Явно разни икономически структури имат за цел да сринат Европа и Еврото. Дали са САЩ или Русия или просто евреи не е много ясно. Но пък да ни заблуждават, че става въпрос за имигрантски прояви и че това има общо с арабското нашествие е просто смешно. Арабите си живеят много добре тук и без този цирк.
37
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това беше подпалено и организирано от Кремъл!Русия е Световен терорист N1
36
1
 
13
 
! Отговори
Аталнтик преди 6 години
ГЕЙ ПАРАД ! ГЕЙ ПАРАД ! ИСКАМЕ ГЕЙ ПАРАД ! И ТО МОЩьььььЕН !
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега видях че Меркел няма деца. Това обяснява доста неща.
34
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Путин построи най-голямата джамия в Европа... предател !
33
2
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Това е примера за така наречената европейска демокрация! Виждате до какво ни доведоха шепа така наречени политици - начело с Мурксул-ханъм! Тази , която никога не е била майка САМОВОЛНО НАРУШИ КУП НЕМСКИ , И ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОНИ, и направи нас и децата ни жертвени агнета на олтара на исляма! Включи брояча на масакрираните европейци през 2015 година, когато направи Европа на кланница за всеки алахогъзен тарамбук! Задуши всяка съпротива, и наложи драконова цензура! Виждате какво може да направи ЕДНА
32
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
ИД е САЩ и САЩ е ИД
31
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата русофилистиик-путинофиилска измеет е тук!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се превземате. Скоро имаше атентат в Московското метро. Те нали не са с Мерки ?:)) Нали уж затворена държава ? Нали уж са старовремци. ..нови не пускат там ? По-Добре тишина направете по разумно е в такъв момент. Не сте чак толкова умни да решавате такива проблема.
29
3
 
8
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 6 години
Не са подигравки, това е жалката действителност и ясната безпомощност на ЕС да се справи с тази гнила организация ИД. Както и единствените средства за борба с тероризма /очевидно/. Ако наравно с "меченцата" и "же суи" имаше адекватни, релевантни действия, защитаващи свободния евпорейски гражданин и осигуряващи му спокойствие и правото да живее свободно и безопасно в собствените си територии, никой нямаше да се шегува с това....
28
3
 
19
 
! Отговори
Меркел Акбар преди 6 години
Любов и интеграция! Да се хванем за ръце и да пеем химна на Европа!
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барселона,19.02.2017 петстотин хиляден митинг с плакати"Добре дошли бежанци" и "Не на расизма и ислямофобията" с искане увеличаване приема на бежанци!!Шест месеца по-късно удар,викове,бяг,хаос,два реда сълзи и сополи!!Жертви!!Жертви няма!!!Има съучастници в извършеното масово убийство и толерантни самоубийци!!Съжаляват се за загубата на МИСЛЕЩИ ХОРА!!!Не на овце!!!Оппппп,овцата е с по-голям инстинкт за самосъхранение и оцеляване!!Извинете ме за определението,животни!!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега на същия площад се монтират казани със сви.нска мас и се варят всички роднини на шофьора. След това се захаросват и се дават за храна на диви пра.сета в зоологическата градина, като входа за посетители е безплатен в този ден. Нека се спазят халал традициите.
25
1
 
16
 
! Отговори
до СатаНАТО преди 6 години
"Дали руснаците нямат интерес от всичко това?"Ако ти прегледат главата дали освен вакуум ще открият и наличие на мозък?
24
0
 
16
 
! Отговори
разгневен преди 6 години
Като "не могат да ни уплашат" тогава защо европейските политици ходите с въоръжена охрана ??? Нали сте много безстрашни, ходете си пийте кафенцето по "Ла Рамбла" или "Шанз Елизе" само че без 1000 човека охрана около вас.
23
0
 
25
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Историята има някаква странна цикличност! В римската империя е имало болници сравними по хигиена със сегашните стандарти..водопроводи...бани...и течаща вода.Години по-късно парижани, и лондонци са изхвърляли нощните си гърнета през прозорците направо на улицата, а дамите в двора на краля слънце са носили капани за въшки а върха в медицината е било пускането на кръв! Питам се - отново ли сме в период на регресия, когато диваци, и варвари - ще ни диктуват - как да живеем, и с кого да се съобразяваме
22
3
 
9
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
не на расизма и ислямофибията ... търпимостт смиреносттт ... така ли беше?
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега китчици, меченца, някоя и друга крокодилска сълзица от баба+чичко+други там някакви си толерасти, две три приказки от сорта ние сме Барселона, ние сме Ла Рамбла....и пак никакви ефективни действия срещу тая зараза, която ни атакува всеки Божи ден! Ама ние сме за ошамарване, защото сме оставили политиката на Европа в ръцете на страхливи, криещи се зад гърба на собственото си безсилие и нежелание за справяне с проблемите!