Кризата с бежанците – европейският 11-и септември!

Иван Кръстев: Миграцията е новата революция!
22 авг 2017 21:08, Елка Василева
40
Кризата с бежанците – европейският 11-и септември!
Снимка: архив, Reuters

"Миграцията е новата революция" - под това заглавие "Шпигел онлайн" публикува интервю с българския политолог Иван Кръстев. Един от поводите е излязлата и на немски нова книга на Кръстев "След Европа", откъси от което публикува Дойче веле.

В книгата си Кръстев пише: "Кризата с бежанците се оказва европейският 11-и септември." 

В интервюто политологът сравнява последствията от тези две различни събития. А последствията си приличат: в резултат от 11-и септември в САЩ се провали дотогавашното американско тълкуване на глобализацията. До онзи момент там гледаха на глобализацията като на американизация; под фòрмата на разпространяване на английския език и на американската масова култура. Сега тази духовна нагласа е подложена на цялостно преосмисляне, казва Кръстев.

Кризата с бежанците носи най-малкото потенциала да разпадне Европа. Тя изважда на бял свят различия, на които дълго време не се обръщаше внимание – а това, ако щете, е благоприятен страничен ефект, обяснява политологът.

След избирането на Тръмп американската общественост изведнъж осъзна, че населението живее в две напълно различни Америки – провинциално-реакционната и космополитско-либералната; по същия начин сега Европа осъзнава своята поляризация – казва Кръстев. - Половината страни от ЕС още от самото начало се обявиха против приемането на бежанци. Тук аз виждам един разлом най-вече между Изтока и Запада, който обаче отчасти прилича и на американския конфликт между силите на реакцията и силите на либерализма, обяснява той.

Има редица исторически причини за отхвърлянето на бежанците от централно- и източноевропейските страни, казва политологът и обяснява: Тези причини са валидни не само при лидери-популисти като Виктор Орбан или Ярослав Качински, но са и дълбоко вкоренени в населението и могат да се открият във всички партии. Много от тези страни днес са етнически изключително хомогенни.

Мултикултурализмът често се възприема като крачка назад към едни недобри времена. Преди Втората световна война в Полша, например, една трета от гражданите са германци, евреи или украинци, докато днес малцинствата в страната съставляват едва 2 процента от населението на страната. Подобно е положението в Унгария и в Чехия. Роля играе и натрупаният опит със собствените малцинства – синти и рома, например, биват силно криминализирани. И разпространеното твърдение гласи: а как пък ще интегрираме сирийците, чиято култура е още по-различна? Към това се прибавят и предразсъдъците към исляма, разпространени в някои региони, където все още са дълбоко вкоренени спомените от времето на Османската империя, казва Кръстев.

Като други причини Кръстев посочва например различаващите се поуки, извлечени от Втората световна война. Западноевропейският антинационализъм, например на германското поколение от 1968 година, беше реакция на ксенофобията на нацистите. А антикосмополитските нагласи в редица средно- и източноевропейски страни могат отчасти да се обяснят със съпротивата срещу интернационализма, който принудително налагаха комунистите. Към всичко това се добавят и надигналите се след 1989 година едва ли не морални страхове от собствената смъртност. Става дума не за икономически страхове, а за въпроса: какви ли ще бъдем след 100 години, кой ли все още ще говори нашия език? След края на комунизма 2,5 милиона души напуснаха Полша, Румъния се стопи дори с 3,5 милиона.

През нашия век, казва политологът, миграцията е новата революция, която се ръководи не от някаква идеология, а от Google Maps: ако искаш да промениш живота, няма нужда да сменяш правителството, много по-умно е да смениш страната, където живееш. Мнозина очакват, че тъкмо източноевропейците ще демонстрират солидарност с мигрантите, понеже сами имат сходен исторически опит.

Във връзка с това, че в Унгария вече дори интернират избягалите хора, Кръстев казва,  че ако се абстрахираме от моралната присъда, тази позиция е разбираема.

Навремето в много държави от Централна и Източна Европа доверието в европейските институции беше по-високо, отколкото доверието в собствените им правителства. Бежанската криза преобърна тази тенденция. Орбан и компания излъчват следното съобщение: ние може и да сме по-корумпирани от технократите в Брюксел, но оставаме при вас, и то в най-прекия, географски смисъл на думата; ние обявяваме, че сме солидарни с вашата идентичност, а не с идентичността на новопристигащите... Орбан успя виртуозно да инструментализира политиката си към бежанците, за да затвърди собствената си власт. И не е чудно, че сега, след като херметично затвори Унгария срещу притока на бежанци, той започна да разпространява конспиративни теории с антисемитски привкус – примерно срещу милиардера Джордж Сорос. Защото ще трябва да се легитимира по нов начин, смята политологът.

Запитан защо европейският Запад толкова дълго беше сляп за тези процеси, Кръстев  обяснява, че след 1989 година Западът тръгна да се държи като терапевт, който разговаря с пациент.

Тогава се смяташе, че след като са преодолени идеологическите конфликти, сега глобализмът ще ускори отмирането на държавата и на национализма. Защото нали европейският проект се корени в универсалната идея за човешкия прогрес: в едно демократично общество човечеството непрекъснато се развива. Но бежанската криза постави това под въпрос, показвайки, че историята функционира доста по-противоречиво: хора, които се чувстват като мнозинство – при това из цяла Европа - внезапно се уплашиха от някакъв заговор на космополитските елити и на мигрантите, казва политологът.

Към края на интервюто Иван Кръстев отговаря на трудния въпрос как може да изглежда една европейска политика към бежанците, която е алтернативна на сегашната. Политологът смята, че на първо време трябва да се насочат повече пари към Южна Европа и да се търси с една африканска страна сделка, подобна на тази, която Меркел сключи с Турция. И обръща внимание на нещо много важно:

"Все още няма общоевропейски план, защото дебатите около него се намират под много силен натиск, който елиминира търпението от политическите процеси и започва силно да морализира всяко решение: решенията за Доброто и Злото трябва да се взимат веднага. Но политиката има нужда от време."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
Офф! преди 6 години
"той започна да разпространява конспиративни теории с антисемитски привкус"...Кръстев ли си, Полумесецов ли си, атентатите конспративна теория ли са или са всекидневие е Европа? Планът Калерги конспиративна теория ли е или не виждаш какво се случва пред очите ти?
28
2
 
9
 
! Отговори
дъновист-меркелист преди 6 години
До Анонимен 27Абсолютно прав си!Смешното в случая е,че Кръстев наистина е прав!Както американците си направиха сами 11 септември,така и ЕС сам си направи проблема с мигрантите!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната шоросоидална помия на НПО-произведението Иван Кръстев,в подкрепа на непрекъснато насажданата от господарите му глобализация ,при което,върти,суче,но все натам насочва нещата.Както се казва,на НПО-фронтовия брътвеж,нищо ново!Непрекъснато се насажда на Стадото,мантрата за някаква "криза с бежанци",за да се прикрие войната на глобализма срещу националната идентичност,посредством био-оръжието "бежанци"!Плоско и тъпоумно,до заспиване,ако не беше зловещо,като реализация!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
революция -дрън-дрън, бля-бля . През ден стават атентати точно от тия бежанциа интелектуалците вместо да събудят обществото си разтягат локуми за политики , за революции за решения които видиш ли били бавни и трудни ...Т...пак е този И. Кръстев
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати глупавото заглавие... Двете нямат нищо общо...
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не малко икономисти,финансисти,юристи,журналисти,политици,политолози,социолози и т.н. са все "дренки от един дол"- ментално деформирани по рождение,възпитание и /или образование некадърници и комплексари ,отличаващи се от нормалните хора с това,че винаги могат да обяснят защо не са се случили предвижданията им с непонятни за тях думи!Непонятно е кой и защо им плаща за тази дейност!В последна сметка животът е един!Да изхвърлим кл.оуните от политиката и заживеем нормално!
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от констатациите са му верни и без идеологическа окраска. Според мен човекът е изложил проблемите и причините на яве на разбираем за всички език. На западняците обяснява просто, защо не искаме "мигранти", а на изтока показва защо подобни недоразумения като А. Меркел Махмуд все-още припяват изтъркани припеви... Опитаха се да ни убедят в тяхната "правота", но номерът не мина. А иначе всеки си прави сметката. Западняците си правят тяхната, само че без нашата, но ще им излязат криви сметките.
22
3
 
19
 
! Отговори
Промитите мозъци - преди 6 години
да проучат идеята за Златния милиард.Нямало било кой да работи! След 1-2 поколения работа ще има само за половин милиард души. Още толкова ще бъдат старците и децата. Ако на Земята живеят само 1 милиард души, природните ресурси ще се възпроизвеждат.Ако третият свят се множи със сегашното си темпо, след по-малко от 300 години ресурсите ще си изчерпат. Едно-две поколения ще оцелеят чрез канибализъм и после - край! Това ли искат тези, които канят мигрантите и онези,които създават по много деца?
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото и да говорят толерантите на запад ,хората не са равни,едните идват от примитивни,силно религиозни общества,други са расли в просветени и развити нации,не можеш да кажеш,че един бушмен е равен на един норвежец или германец и е глупаво да ги приравняваш,това може да стане единствено ако бушмена е роден и израснал в норвежко семейство още от бебе,човек израснал в определена среда не може да бъде променен както си фантазират на запад
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на този сайт цензурират вече думите со.ро.со.ид и то.ле.ра.ст, ясно е какви са и те
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието ти говори за аналитичен доклад, а като прочетеш и виждаш поредната пропаганда на Шпигел, Мигел, Дойче веле и български ***. "Лошият Орбан, който лъжел народа си" - а за това, че в момента Унгария е една от най-спокойните държави нито дума. За терористичните актове, извършени от "бежанци" - отново нищо. Че превърнаха швеция от рай в безвъзвратно западащо общество и столица на изнасилванията- нищо.
18
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава Богу, че поне в България има стабилно правителство!
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я сум Карал курс "Специализация" по компютърни науки - Машинно обучение курс на Принстън , чрез Crursera.. Ще хвана и аз голям да го извадя като Иван Кръствев със специализацията от Оксфорд.. Ще викам ето я сум учил в Принстън , Силициевата долина
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къв е този със специализацията от Оксфорд да ну поучава бе .. ЦРУ да го уредило с диплома магистър или доктор.. Специализация един курс да си минал 5 кредита да си взел голям го вадиш специализант..
15
2
 
13
 
! Отговори
Slayer преди 6 години
Иван Кръстев: Миграцията е новата революция!Виж като стане революцията си сложи отличителен белег да те разпозная бързо и да негубим време
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Сорос не му стигат парите да купи университетска степен магистър или доктор от Оксфорд затова купува "специализация" соросояди хората не са будали .. свърши се соросояди този номер със специализациите не върви.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новата революция ще е добрата стара гилотина за европейските политици.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой от тези соросояди не завършил на запад , всички са завършили в България .. и са карали специализация за чужда сметка.. По това ще познаете "специализация" не бакалавър , магистър или доктор от Оксфорд , а специализация.. това нещо специализация по закон нищо не значи..
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислете , мислете не копирайте шаблони от някой само защото му пише в укипедията специализация в Оксфорд.. Мислете специализация не значи университетска степен или диплома магистър.. А ядене и пиене секс за сметка на ЦРУ лятен курс за шпиони на ЦРУ.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои си мислеха,че обикновените европейци са безропотни васали,роби.Да,ама не!Явно при обикновените европейци не минават някои от номерата,които минават на други места и сега затова им снесоха бежанци от собствените им управници,за да бъдат покорени.