Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва

Руският печат за дипломатическата криза между Русия и САЩ
22 авг 2017 22:20, Елка Василева
279
Спрените US визи: Победа за Кремъл или удар върху елита в Москва
Снимка: архив, Reuters

Дипломатическата криза между Русия и САЩ удари туристите, пише "Комерсант" в коментар за решението на Вашингтон да спре издаването на неимиграционни визи в мисиите из цяла Русия, което ще бъде подновено от 1 септември, но само в Москва.

Руските граждани може би ще чакат за визи по половин година; туристическият поток от Русия за САЩ неизбежно доста ще се свие, прогнозира вестникът.

Посолството на САЩ обясни вчера новата мярка с руските ограничения върху броя на американския дипломатически персонал във федерацията, въведени във връзка с последните антируски санкции на Вашингтон.

Източник, близък до Държавния департамент, обяснява пред "Комерсант" логиката на визовите промени: "Основната задача на американската дипломация в Русия е да защитава интересите на гражданите на САЩ (намиращи се в Русия). Втора задача е да работи с Русия в приоритетните за САЩ сфери и като цяло да отстоява националните интереси на САЩ. Издаването на визи за руски граждани е важна задача, но първите две са по-важни, а съкращаването на хората по третото направление не е наш избор. Това е избор на руските власти."

"Белият дом цели САЩ да спечелят, а Русия да изгуби. Общо взето, американските власти винаги си го поставят за цел в отношенията с когото и да било. Това не е тайна", коментира политологът Владимир Брутер, цитиран в материала.

В най-скоро време от пътувания до САЩ ще трябва най-вероятно да се откажат и обикновените руски туристи, и спортистите, заминаващи за състезания, студентите и учените, дипломатите, участниците в програми за обмен, журналистите, дори транзитните пътници, прогнозира всекидневникът.

Решението на Вашингтон "се очакваше и нещо повече, бе абсолютно неизбежно", смята аналитикът Фьодор Лукянов. Според него САЩ влагат в него и политически смисъл, отправяйки сигнал: "Вие (руските власти) взехте мерки (срещу САЩ) и от тях сега ще страдат собствените ви граждани". "Според мен това ще се изтъква постоянно", добавя Лукянов.

Отговорът на САЩ е непропорционален, удря обикновените граждани и най-вече новото поколение, за което изразът "студена война" не означава нищо и което е свикнало да пътува където си ще, подчертава Виктория Журавльова, експерт американист, говорила пред "Ведомости".

Москва и Вашингтон "минават към модела за взаимодействие "Русия-Украйна", сякаш сме в състояние на война", допълва тя.

"Визовият конфликт със САЩ укрепва изолацията на Русия", пише "Ведомости" в редакционен коментар. Но повечето жители на страната няма и да забележат проблема с визите за САЩ, както не забелязаха и продоволственото ембарго, смята вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Онези, които не са планирали или не могат да си позволят пътуване до САЩ, по принцип са изцяло съгласни с държавата и виждат в Америка враг. Съответно културната изолация ще се укрепва и този ефект е доста по-широк от техническия ефект на визовите ограничения", пояснява изданието.

То вижда в ситуацията едва ли не победа за Кремъл. "Нали съветските граждани не пътуваха в чужбина и всичко беше чудесно; защо не измъкнем тоя тезис, та да го добавим към други популярни лозунги за предимствата на късния социализъм", иронизира "Ведомости".

САЩ "се опитват да предизвикат у гражданите на Русия недоволство от действията на руските власти - това е позната логика, това е логиката на онези, които организират цветни революции", коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Според "Независимая газета" визовите ограничения на САЩ ще са удар предимно за руския елит.

Повечето хора в Русия са ангажирани днес със собственото си оцеляване, не им е до презокеански пътувания. А оранжевите революции се правят от елитите - те искат повече свободи и имат какво да губят, разсъждава наблюдателят Алексей Макаркин.

"Съответното недоволство съвсем очевидно расте в средите, свързани с властите. За мнозина Америка вече е втори дом, там са децата, семействата, имотите им. И ако конфронтацията продължи, това ще е в разрез вече с личните интереси" на хора с важни функции в държавния апарат на Русия, твърди политологът.

"Руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ бяха въвлечени в игра, чиято безсмисленост добре схващат и двете страни, но никоя от страните не може да я избегне", резюмира анализаторът Андрей Кортунов, цитиран в "РБК".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАСТАВИТЕ КУЧЕТА СИ ЛАЯТ, РУСКИЯТ КЕРВАН СИ ВЪРВИ...
180
6
 
3
 
! Отговори
GRN преди 6 години
Цялата Русия е за скрап. Не ни занимавайте с тая страна от Третия свят!
179
1
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименВидях видеото. Първо - парадът е през 2011г., (защо качено е преди три дни не знам), второ - никой не скандира Русия, Русия. Трето народът е със гръцки и руски знаменца - тоест има предварителна подготовка за посрещането на кораба и моряците от властта.
178
5
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До АнонименНека троловете на Сорос да си пуснат видеото от посещението на двата руски военни кораба миналия месец в гръцкия град Александрополис...--------Е, как няма да им се радват!Нали Александруполис ( бивш Дедеагач) руснаците са го взели от България и са го подарили на Гърция.
177
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
САЩ премахва визите за Русия - разбира се, че е победа за Русия, така както ЕС премахна визите за Украйна. ''Безвиз'' за Украйна, ''безвиз'' за Русия. Поне така го обясниха по една руска телевизия............. А причината е, че посолството на САЩ не може да обслужва повече руските граждани, след като Русия им съкрати сътрудниците с 750 души.
176
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Расатеи янките ше го преместят :) Кво ше пият ушaнките бе - кумис или лимонада от съседския гараж?
175
6
 
9
 
! Отговори
Расате преди 6 години
Сега руснаците да спрат Мак Доналдс в Русия и да вдигнат митото на продуктине на Кока Кола като отговор.
174
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека троловете на Сорос да си пуснат видеото от посещението на двата руски военни кораба миналия месец в гръцкия град Александрополис ,и да видят как там в натовска Гтрция кога руските моряци маршируваха по улиците на града ,цялото население се беше струпало по улиците и посрещаше руските моряци с ръкопляскания и скандирания Русия Русия .Това по разбираеми причини не беше отразено от нашите небългарски- еврейски медии,но видеото го има в тубата
173
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ВИЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ НОВИНАТА ,ВАШИЯ НАТАНЯХУ РАЗБРА ВЕЧЕ КОЙ Е НОВИЯ СВЕТОВЕН НАЧАЛНИК И ЗАТОВА ВМЕСТО ЗА ВАШИНГТОН ЗАМИНАВА ЗА СОЧИ В РУСИЯ ДА СЕ МОЛИ НА ВОЛОДЯ ДА СЕ НАМЕСИ И ДА СПРЕ НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ИРАН И ХИЗБУЛА В СИРИЯ ,КОЕТО Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА НЕЗАКОННАТА ДЪРЖАВА ИЗРАЕЛ.ДА ПОЯСНЯ ,ЧЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА В ДАВОС НАТАНЯХУ ОБЯВИ,ЧЕ ЗА ИЗРАЕЛ Е МНОГО ПО ДОБРЕ ДА ИМА ЗА СЪСЕД В СИРИЯ АЛ КАЙДА ВМЕСТО ПРО ИРАНСКИЯ РЕЖИМ НА АСАД И ВИДЯХМЕ КАКВО СТАНА
172
7
 
6
 
! Отговори
Гларус преди 6 години
За Русия ,която се води враг на САЩ, е обяснимо отрязването на визите,въпреки че като паднат приходите в казината в Лас Вегас и продажбите на имоти във Флорида друга песен ще се запее, но за най-верния копой на щатите България защо има визи.Защо нашите студенти като *** за соц.помощи се редят пред посолството и мнозина от тях излизат разревани с отговора Bad english.Къде е сраведливосата братя?Та ние и гъзината си дадохме за вас а вие ни третирете наравно с руснаци,нигерийци и сомалийци.
171
14
 
18
 
! Отговори
редник преди 6 години
Където са "окупирали" руснаците никнат заводи и училища и армии , където са "освободили" американците ги закриват ! Също като рекламите си , лъскави и цветни а вътре евтина химия и заробващи консумативи ! Продадохме се за смартфони и уиски , точно като индианците за мъниста и огнена вода...
170
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пхах 240Прав си за едно.....нека ги орежат! Така ще ДОКАЖАТ ЗА СЕТЕН ПЪТ колко са лицемерни........."Искаме свобода, права на всички хора, толерантност"......дрън-дрън-дрън....краварски клишета......А като нещо не им хареса.....хоп кепенците! Или санкции! Мдааа, много "демократично" и най-вече юридически правилно! Няма ООН, няма други институти....има само кравешки глад! А колкото до дъщерите ....слушай по-малко щуротиите на западналите зелки, няма да те научат на акъл! Те си живеят в 19век
169
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До опетков 241Слушай, че си ***......това се вижда от километър! Но имаши елементарно мислене и използваш *** клишета, които много скоро самото развитие на историята ще ти докаже че са ИЗМИШЛЬОТИНИ.......Я ми пакажи какво спечелиха Грузинците като се отделиха от СССР....СЕГА ПАК СЕ ВРЪЩАТ...И МОЛДОВА...И АРМЕНИЯ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ РЕПУБЛИКИ ВИДЯХА, ЧЕ БЕЗ СЪЮЗ НЕ МОГАТ ДА ПРОКОПСАТ!
168
12
 
20
 
! Отговори
Пхах преди 6 години
До НЗАми нека ги поорежат още бре. Тогава като нищо ще бият шута на дъщерята на путин от холандия и на дъщерята на лавров от щатите и на всичките от елитите им. Кой ще по прекаран според теб?
167
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 236Уауууууууууу, виждам че в твоята глава веят същите ветрове като в краварските!!!! Ха-ха-ха.....хората вече правят нови атом двигатели, електромагнитни задвижвания....тоя ветрове го веят......Ну, ну.....продължавайте нататък......с вятъра може и до Марс да стигнете.....Боже каква скръб.......в главите на нашите младежи няма и капка разум, логика....абе ...детски акъл, играе си на компютърни игри и се рее...по ветровете....ха-ха-ха...
166
14
 
20
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен 237 Това глупост ли е или шега. Руснаците никого не били колонизирали. Ти в кой свят живееш? Най-дивите, алчни, жестоки, безскрупулни колонизатори са руснаците. Питай грузинци, арменци, татари, дето не били имали държави. Не ни разсмивай с неграмотност. Самата ти родина България до 1989 г беше колония на СССР, с губернатор и местни руски феодали във всяко министерство.
165
15
 
15
 
! Отговори
Golden democracy преди 6 години
Между другото- не за визите, но и за визите... В Украйна и трите им златни находища вече са купени от канадско-американски фирми. Също като при нас. А народецът бяга през глава от Украйна. Щом е толкова хубаво в "демократична Украйна" и щом е толкова лошо в руския Крим, който впрочем си е исторически руски и никой не бяга сега от него, защо украинците живеят в мизерия, емигрират като луди и са им взели американците като на нас златото?
164
20
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Темата за поредните санкции към Матушката рус, този път с визите, пак възбуди духовете на рушофилската общност в сайта. Влизайки в този форум винаги се чудя къде съм попаднал, изобилието на рускини, рушки оККупанти и вякакви други прорушки елементи, ме кара да си мисля, че този сайт не е български. Уж са ни окупирали американците, а тук навсякъде продължава да смър.ди на рушка газ. Турското робство вече го забравихме, но съвеЦкото няма ка да го забравим с безродниците *** които наследихме..
163
9
 
12
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
До Анонимен Не си наясно. Не турците, а руснаците драпат да го превземат през 17 век. На Крим са живели т.н. кримски татари, те са били васали на Турция, но са имали собствен хан. Императрицата, не помня Елисавета или Екатерина излъгала хана, като му обещала по-голяма независимост ако се бие с руснаците против турците. Е, турците били изгонени и след това както обикновено руснаците забравили обещанието си и анексирали (завладяли) Крим, изгонили хана и после знаем какво се е случило.
162
6
 
10
 
! Отговори
+/- преди 6 години
Спрените визи за руснаци-поредната безпомощност на Вашингтон. Както става ясно, САЩ имат 3 пъти повече служители в посолството си в Москва от Италия или Гърция, като италианското и гръцкото посолство там обработват с три пъти по-малко персонал 6 пъти повече визи, а италианците и гърците не са сред най-работливите. Следователно щатът на посолството на САЩ в Москва е от шпиони. Т.е. Русия спечели от изгонването на US-cops по-малко американски шпиони официално на територията си. САЩ не спечели нищо