Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения

Маневрите "Запад 17" ще се състоят от 14 до 20 септември
24 авг 2017 22:36, Елка Василева
405
Демонстрация на мощ: Русия готви мащабни военни учения
Снимка: архив, Reuters

Русия се готви да предприеме като демонстрация на мощ може би най-големите си военни учения от края на Студената война, които ще бъдат следени внимателно от НАТО на фона на напрежението между Запада и Изтока.

Западни представители и анализатори предполагат, че до 100 000 войници и логистичен персонал ще участват в маневрите "Запад 17", които ще се проведат следващия месец в Беларус и Русия, включително в Калининград. Москва съобщава за значително по-малка численост на участващите.

Ученията, които трябва да се състоят от 14 до 20 септември, ще протекат в период на обтегнати отношения между Русия и САЩ. Наскоро Конгресът наложи нов кръг от санкции на Москва в отговор на твърденията за нейна намеса в изборите в САЩ през 2016 г., пише "Гардиън".

Предвижда се първите руски войници да пристигнат в Беларус в средата на август. Москва описва "Запад 17" като редовни маневри, които се провеждат на всеки четири години, отдавна са планирани и не са реакция на последните санкции.

Централата на НАТО в Брюксел заяви, че не смята да реагира на маневрите, като разположи допълнителни войски по руската граница. Представител на НАТО каза: "НАТО ще наблюдава отблизо ученията "Запад 17", но ние не планираме никакви големи учения по време на "Запад 17". Нашите учения се планират много отдалеч и не са свързани с руските".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обсъди "Запад 17" по време на визитата си в Естония през юли и изтъкна възможността за разполагането в страната на американските системи за ПВО "Пейтриът". Възможно е САЩ да дислоцират допълнителни войници в Източна Европа по време на учения или да отлагат планирана ротация на други.

Командващият на американските сухопътни сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис каза през юли на пресконференция в Унгария: "Всички, които живеят близо до Западния военен окръг, са леко обезпокоени, защото чуват за мащабите на ученията".

Руските въоръжени сили бързо се модернизираха в последното десетилетие и "Запад" им дава възможност да тренират групово.

Москва обвинява за нарастващото напрежение по оста запад-изток разширяването на НАТО в източна посока и разполагането през последните години на още натовски войници в страни, граничещи с Русия. НАТО казва, че повишената численост на войските на пакта, дислоцирани в тази част на Европа, е отговор на руското анексиране на Крим през 2013 г.

Русия не е обявила колко войници ще участват в "Запад 17", но руският посланик в НАТО Александър Грушко каза, че не се предвижда в отделните фази на маневрите да участват повече от 13 хиляди войници - лимитът, над който Русия съгласно международните споразумения ще е задължена да допусне военни от други страни да наблюдават ученията.

Теоретично Русия може да раздели маневрите на няколко части, за да спази ограничението от 13 хиляди. Западни анализатори казват, че предишните учения "Запад" са включвали около 70 хиляди военен и спомагателен персонал, въпреки че Русия предварително е информирала НАТО, че числеността няма да надхвърли 13 хиляди.

Игор Сутягин, съавтор на "Новите сухопътни сили на Русия", чиято официална премиера е на 20 септември, казва: "За съжаление не може да се вярва на това, което казват руснаците". По думите му "сто хиляди е може би преувеличено, но 18 хиляди е напълно реалистично".

Той не очаква атака срещу балтийските страни, тъй като те са членки на НАТО. "Все пак има по-лесни начини да извършиш самоубийство", казва той. Но допълва, че Путин е майстор на неочакваните неща и че Русия може да предприеме действия другаде, например да завземе още територия на Грузия.

В публикувана през май съвместна статия на полк. Томаш Ковалик, бивш специален помощник на председателя на Военния комитет на НАТО и директор на департамент в полското министерство на националната отбрана, и Доминик Янковски, високопоставен чиновник в полското външно министерство, пишат, че Русия е поръчала 4000 вагона за транспортиране на войските й до Беларус и се изчислява, че военният персонал може да наброява 30 хиляди. Като се добавят военните части, които вече са в Беларус, и тези от руската Калининградска област, както и войниците, пристигнали по въздух, това може да се окажат най-големите руски военни учения от 1991 г.

НАТО е заявила, че най-големите нейни учения "Трайдънт джавелин 17" за тази година (8-17 ноември) ще включват едва 3000 войници. "Трайдънт джавелин 17" са подготовка за по-големи учения догодина - "Трайдънт джънкчър 17" с участието на около 35 хиляди войници.

Представителят на НАТО добавя: "Засилихме нашето военно присъствие в източната част на съюза в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия и нейното военно засилване в региона. Ние имаме четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските страни и Полша, ясно напомняне, че нападение срещу един от съюзниците е нападение срещу всички. Обаче силовата позиция на НАТО не е реакция на "Запад 17".

По времето на Студената война "Запад" бяха най-големите военни маневри на Съветския съюз и в тях участваха вероятно от 100 до 150 хиляди военни. След разпадането на Съветския съюз ученията бяха възобновени през 1999 г. и оттогава се провеждат през четири години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калининград също е в Русия, *** - превдо.инрелигентна!
287
6
 
11
 
! Отговори
баба НИНА преди 6 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО СЕ НААКВАМЕ СЛЕД ВСЯКО МЪРДАНЕ НА РУСИЯ,СРЕДНА ЗАПЛАТА,АМИ АКО ХЛЯБА ТИ Е 15 СТ,КАКТО ПРИ БАЙ ТОШО МОЖЕШ ДА СИ КУПЯ 1500 ХЛЯБА,А СЕГА КАПИТАЛИСТИ МОГА ДА СИ КУПЯ 200 И Т.Н. КАКВО МИ ГОВОРИТЕ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ГОСПОДА ГРАБИТЕЛИ НА МОЯ ТРУД И НА НАРОДА МИ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА МЛЪКНЕТЕ И ДА СЕ СКРИЕТЕ В АМЕРИКАНСКИЯ БАЛОН.
286
5
 
8
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
АКО ВСИЧКИ НАТОВСКАРСКИ ДЪРЖАВИ СА ВЪОРЪЖЕНИ КАТО НАС,НЕ ВИЖДАМ ОСВЕН ДА СЕ ПРИКАЗВА КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА СЕ ВЪРШИ,ПРОСТО НИКОЙЙ НЯМА ДА ГИ НАПАДНЕ,ПЪК ТЕ СЕ НААКВАТ ПОСТОЯННО ЗА ДА ВЗЕМАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ПРОДАЖНИТЕ ДЪРЖАВИ.ПО 2 ПРОЦЕНТА,ЦЕНТРАЛИ АМЕРИКАНСКИ ,БАЗИ БЕЗДА ПЛАЩАТ,ИЗОБЩО СКУБЕНИ ПИЛЕНЦА СМЕ НА БАТКО.
285
4
 
5
 
! Отговори
ВУТЕ преди 6 години
До Анонимен-321 В САЩ и Англия жените ходят на пазаря с памперси от страх да се *** от Руските маневри.
284
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е едно gomno
283
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Р7СИЯ СИ Е РУССИЯ !!! И. НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ 21-22 06 1941година!!!
282
7
 
19
 
! Отговори
АТОМНИЯ преди 6 години
Страаахххххххх , руснаците идваааттттттт !!!!!! ;)))) Кво става , а ?????
281
10
 
14
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
До редникИ какво точно губи Америка? Коя Америка, Северна, Централна или Южна?
280
13
 
16
 
! Отговори
редник преди 6 години
Америка ден след ден губи ! И цялата пропагандно-хипнотична машина не може да го компенсира !
279
20
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До СПОМЕНИ СПОМЕНИ...Никой не се е наредил на опашка за руско оръжие.Индия даже изрита МиГ и се метна на Рафал.Бразилия се метна на Грипен.Руснаците имат добри танкове - Т-90, и ги имат в голямо количество.Само това.
278
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактитеТи нормален ли си?Какви бели хора?Те от 120 години се кръстосват с азиатските племена, а от 100 години вече и вярата не ги спира да го правят. Бели има само в европейската част на бившия СССР, най-вече Беларус и Украйна.
277
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Фактите 315 Глупости,Русия е най-големия защитник на мюсюлманските държави.Не случайно Русия са срещу всички бели и технологично напреднали страни.Държавите които стоят за Русия са ,Казакстан,Сирия и Индия.Китай имат само пазарно партнъорство и нищо повече.Докато зад САЩ ,седи целия свят и общо взето всички напреднали държави ! Сами си правете изводите.
276
11
 
18
 
! Отговори
Фактите преди 6 години
Русия е единствената бяла държава крепос и опора на бялата раса и християнската етика Факт Затова нсички сатанисти ГиЛ транс и пр перверзняци и диаболсти искат да я унищожат Унищожат ли я унищожават и нас Факт
275
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислите си, че като са евтини руските оръжия са нефункционални ли? Заблудени сте. Четете английските вестници какво пишат за руското оръжие и вижте в Сирия и Ирак пораженията какви са. И турските танкове вижте с какво ги унищожават. А САЩ е мощна държава, защото продължава да краде там където се е намъкнала. Базите и тецовете в България напр. Научете от Ирак и Афганистан какво изнесоха. И от другаде също. Мародери са.
274
4
 
2
 
! Отговори
Праз със свинско преди 6 години
До PinochetГлупендер, ти знаеш ли на колко години е Джордж Сорос ?Или просто е удобна изтривалка.
273
16
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До СПОМЕНИ СПОМЕНИ..308 . Краварите гузно траят.Ти какво искаш бе , война ли? Краварите бутат света напред и си живеят живота.Живота е един и не бива да се пропилява при социализъм.Дабре че приключи.Я го гледай! Заревал за руснаците..Като си харесват мизерията ,да си живеят така , но да не пречат на чужди държави .
272
13
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Предпочитам да демонстрират силна икономика и интелект.За военната мощ знаем.Интересно какво ще правят с тази военна мощ, като никой с нищо не ги заплашва.
271
21
 
13
 
! Отговори
ssdd преди 6 години
До СПОМЕНИ СПОМЕНИ...Само глупости си изписал русофилски олиго*френ.САЩ продават най-много военна техника на държави по света,защото имат най-модернизираната техника и последна степен на технологиите.От друга страна Руските пияници ,продават техника само на бедни мюсюлмански и арабски държави по простата причина ,че руската техника е посредствена и евтина.С ква наглост стравнявате едно бедно джудже като Русия с най-силната и влиятелна държава за всички времена САЩ..
270
10
 
22
 
! Отговори
СПОМЕНИ СПОМЕНИ... преди 6 години
Спомняте ли си като руснаците се включиха срещу ислямска държава?Посзнавачите по-долу твърдяха че руските самолети щели да падат като круши. Нямало да издържат натоварването. Руските щертви нямало къде да ги съберат...И какво излезе?над 14 000 полета дотук! Без бойни загуби. (два самолета паднаха зад борда, *** да не срвняваме колко краварски са паднали)! Всички азитски и арабски страни се наредиха на опашка за руско оръжие.А краварите какво ?- гузно траят...
269
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мощни като бургаските батки.