1950-1953 г.: САЩ изравниха със земята Северна Корея

"Бомбардирахме всичко, което се движеше" - загиват 20% от населението
5 сеп 2017 21:30, Елка Василева
417
1950-1953 г.: САЩ изравниха със земята Северна Корея
Снимка: архив, Reuters

От шест десетилетия насам режимът в Северна Корея пълни главите на хората с омраза към САЩ. Пропагандата функционира отлично заради колективния спомен за Корейската война, когато САЩ изравняват Северна Корея със земята.

Много неща липсват в Северна Корея. Но това го има в изобилие и функционира безотказно: пропагандата. Още в детската градина се насаждат омраза към САЩ и страх от "империалистическия агресор" във Вашингтон.

Тази пропаганда функционира отлично, защото се позовава на колективния спомен за Корейската война. Тази война и до днес определя живота и светогледа на севернокорейците, включително и поради факта, че още не е приключила - мирен договор няма, от над шест десетилетия насам е в сила само военно примирие, пише Дойче веле.

Началото

На 25 юни 1950 година севернокорейските войски преминават 38-ия паралел. С нахлуването си Пхенян цели да предизвика повторното обединение на Корейския полуостров.

Казано в прав текст: Северна Корея сама предизвиква началото на тази война.

Но когато сега американският президент Доналд Тръмп заплашва съвсем недвусмислено, че Северна Корея щяла "да се сблъска с неща, които изобщо не е смятала за възможни", това се вписва много добре както в пропагандата на Пхенян, така и в колективния спомен за събитията отпреди над шест десетилетия.

А когато американският министър на отбраната Джеймс Матис обвинява севернокорейското ръководство, че "унищожава собствения си народ", пропагандата отново съживява болезнената национална травма. Защото между 1950 и 1953 година севернокорейците вече веднъж преживяха унищожение.

Навремето американските бойни самолети бомбардират Северна Корея в продължение на цели три години. Без изобщо да мислят за цивилното население, както твърди американският историк Брус Камингс, окачествил действията на САЩ като военно престъпление.

"Имахме пълно превъзходство, бомбардирахме всичко"

В онези години американците хвърлят над Северна Корея повече бомби и напалм, отколкото в битката срещу Япония през Втората световна война.

По време на бомбардировките загиват 20 процента от цялото севернокорейско население, твърди генерал Къртис ЛеМей, който по време на Корейската война командва американските ВВС. В интервю от 1984 година той казва следното: "По един или друг начин изравнихме всеки град със земята. Също и някои градове в Южна Корея. Разрушихме дори град Пусан. По невнимание".

Подобна оценка прави и бившият американски външен министър Дийн Ръск, който по време на Корейската война отговаря за Източна Азия: "Между 38-ия паралел и китайската граница бомбардирахме всичко, което се движеше. Имахме пълно превъзходство във въздуха и изравнихме Северна Корея със земята".

А в интервю от 1954 година главнокомандващият съюзническите войски генерал Дъглас МакАртър изразява съжалението си, че не е получил разрешение да осъществи плана си за приключване на войната в рамките на десет дни. Този план предвиждал хвърлянето на "30 до 50 атомни бомби".

Освен това генерал МакАртър искал да превърне границата на Северна Корея с Китай в непроходима зона, като я опаше с петкилометров пояс от радиоактивен кобалт. Целта била да бъде осуетена по-нататъшна подкрепа за Северна Корея от страна на Китай. В крайна сметка обаче ООН и американското външно министерство отхвърлят плана на МакАртър.

Нечовешки жестокости

Към нелицеприятните исторически истини, които на Запад отдавна вече са забравени, но в съзнанието на севернокорейците са живи и до днес, спадат и масовите кланета. Като това в Но Гун Ри. Както стана ясно през 1999 година, американски войници са избили на това място стотици цивилни граждани, тръгнали да бягат от военните действия.

Още по-жестоки са антикомунистическите чистки, които провежда южнокорейската армия. Непосредствено след началото на войната са избити хиляди истински или просто предполагаеми комунисти и симпатизанти на Северна Корея. Със знанието и пред очите на американските офицери. Тъй като са засекретени десетилетия наред, докладите и снимките от тези престъпления виждат бял свят чак през 2008 година.

Т.нар. Комисия за помирение, назначена от бившия южнокорейски президент Ро Мо Хюн, изчислява броя на жертвите на най-малко 100 000 души. За много от тези кланета неправомерно са обвинени севернокорейците. Но в интерес на истината трябва да се каже, че те също са провеждали кървави чистки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: САЩСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
2
 
20
 
! Отговори
До факт преди 6 години
Факт е че говориш пълни глупости. САЩ са пазители на собствените си интереси. САЩ не са спряли да провокират войни в последните десетилетия и само там където има петрол или нещо което тях ги интересува. В Нигерия Боко Харам избиват хиляди хора. Къде е САЩ? Нали са борци против терора? За тах войната е бизнес, и те никога няма да престанат да я правят. Винаги със същият номер. Ангели спасители на демокрацията и мирът. Моли се да не решат да те спасяват само, че след тях и трева не никне
219
2
 
14
 
! Отговори
до 277 преди 6 години
Истината и свободата според вас е комунистическо мислене. Интересно разсъждение. По вашата логика агресивното военно унищожение на суверенни държави и подкрепяне на ислямските терористи в Ирак и Сирия от САЩ е демократично мислене ?
218
1
 
12
 
! Отговори
евродебил преди 6 години
Геноцид, "с мандата на ООН".
217
4
 
15
 
! Отговори
Веселяка преди 6 години
До АлексЯвно не разбираш нищо, този път не само САЩ няма да го има, но и живот на планетата Земя. Твоят явно е празен, но нашият си ни е скъп, така,че престани да се кланяш на американците и не обвинявай Северна Корея, че пази свободата си от "демократичния САШ" избил до сега милиони невинни.
216
3
 
9
 
! Отговори
до 270 преди 6 години
С мандата казваш на ООН. Това не е ли същото оон което не се намеси при унищожението от САЩ на Ирак, Либия, при създаването , финансирането на Ислямска държава ? Не е тайна, че това ООН в този вид е купено от Сорос .
215
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ГОДИНА В КИТАЙ СЕ СЪСТОЯ СРЕЩА МЕЖДУ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ТРИТЕ ОГРОМНИ СТРАНИ-РУСИЯ,КИТАЙ И КАЗАХСТАН.НА ТАЗИ СРЕЩА КИТАЙСКИЯ ЛИДЕР СИ ДЗИПИН ОБЯВИ НАЧАЛОТО НА НАЙ ГРАНДИОЗНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЕКТ НОВ ПЪТ НА КОПРИНАТА В КОЙТО ПРОЕКТ ПЕКИН ЩЕ ВЛОЖИ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ И ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА НА КАЗАХСТАН,РУСИЯ И БЕЛАРУС КИТАЙСКИ СТОКИ ЩЕ ВЛИЗАТ В ЕВРОПА.ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА КАШЕРНИЯ КРАВАРНИК ЗАПОЧНА ДА ДРЪНКА ОРЪЖИЯ И ДА ЗАПЛАШВА С.КОРЕЯ ,ТА ДА БЪДЕ ПРИТИСНАТ КИТАЙ .ТОВА Е ПРИЧИНАТА
214
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки че Ким е един невменяем маниак и сериен убиец, не трябва никога да забравяме кой провокира директно или зад кулисно всичките войни и военни конфликти. Същите тези дето с огън и смърт, вкарват "демокрация" само че само там където има петрол. Питайте Ирак, Либия например след огромнага услуга на САЩ че ги отърваха от тираните, на какъв хал са сега.
213
11
 
0
 
! Отговори
До 273 преди 6 години
Само до тук ли достига ограниченото ви комунистическо мислене? Да представите ситуацията като един мъченик Ким опълчил се срещу тиранина САЩ?С какво се е опълчил на САЩ? С конкурентна икономика? С качествени продукти, завземащи пазари и конкуриращи американските стоки? С изградено общество и добри съюзници, които да се противопоставят на лошите САЩ?С какво се опълчва, освен с манията си да се въоръжава и страха някой да не му отнеме властта? За да може да продължава да държи в глад народа си?
212
1
 
7
 
! Отговори
евродебил преди 6 години
Един от многото геноциди по света и у нас след ВСВ извършени "в името на свободата, демокрацията и правата на човека".
211
12
 
2
 
! Отговори
факт преди 6 години
Съюзниците на Русия-повечето са мюсулмански държави,всъщност всички без Беларус.Всички са бедни,изостанали,мюсулмани и при тях няма никакво развитие,както и в самата Русия,където човека е нищо,а вожда слънце притежава държавата и природните и ресурси.Парите от петрола не отиват при руснака,който бачка за едни 500 евро,отиват при олигарсите и Путин,и за защита на ислямските диктатори,тоест за защита на исляма.
210
21
 
2
 
! Отговори
факт преди 6 години
САЩ са пазители на свободата и демокрацията,и са винаги насреща да посрещнат подобаващо откачени диктатори и комунисти чевекоядци,като за това плащат голяма цена.Например повечето съюзници на САЩ имат по висок стандарт на живот от тях.Да вземем например една Западна европа.Повечето американци могат само да си мечтаят за живота на германеца,австриеца,шведа,норвежеца,датчанина и т.н.САЩ поемат отбраната на Европа от империята на злото и ислямските фанатици,и изкупуват европейските стоки.
209
2
 
18
 
! Отговори
до 271 Алекс преди 6 години
Какъв коментар ! Изпълнен с омраза към една държава която се опълчи на световния терорист САЩ и разработва ядрено оръжие да се защитава от този агресивен терорист. Колкото и да се стараеш прозира слабостта на платения драскач от сороското НПО.
208
16
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Както е тръгнало, ще я изравнят пак. Същата простотия като руснаците правят, вместо да развиват икономика те трупат оръжие (на всичко отгоре придружено с постоянни заплахи). За това вместо търговия ще получат война. Дано обаче да ги смажат бързо че не вярвам някой да иска 2ра Сирия. (освен може би Путин?)
207
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията услужливо "забравя" , съвсем в стила на руската хибридна пропаганда, че в Корея САЩ действат с мандата на ООН, заедно с още 18 държави.
206
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си с уникално промит мозък, да се радваш на един диктатор народоубиец като Ким.И да си против тези, които искат да го усмирят, по някакъв начин.Че и да защитаваш тезата, че всеки луд на тази планета имал право да притежава ядрено оръжие.Това може да са разбирания само на един рубладжиия-пуутлераст.
205
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХОДИ и ЦЕЛУВАЙ портретите на тРЪМП , оБАМА и т.н. ....и се успокоявай....... колко са ти демократични и правилни мислите
204
3
 
24
 
! Отговори
Фактите преди 6 години
Някой по-долу беше дал удачен пример с Кадафи за това какво се случва с онзи, който се откаже да разработва ядрено оръжие и "клекне" пред САЩ като кученце очакващо да му се подхвърли кокал. Ким явно си е направил правилен извод - без ядрени бомби и балистични ракети досега щеше да прави компания на Кадафи на оня свят. Сега обаче, може да си позволи да се гаври и присмива на всички.
203
3
 
36
 
! Отговори
Истината преди 6 години
По време на Корейската война американските военни сили и съюзниците им избиват 1/4 от населението на КНДР. Няма данни корейски войски да са избивали цивилно американско население. Изводите за това кой всъщност е агресор и варварин оставям на интелекта ви.
202
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО СЛЕД КАТО НЕЗАКОННАТА (ДЪРЖАВА) В ПАЛЕСТИНА-ИЗРАЕЛ МОЖЕ ДА ПРИТЕЖАВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ , ДРУГИ СТРАНИ ДА НЯМАТ СЪЩОТО ТОВА ПРАВО ДА РАЗПОЛАГАТ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ С КОЕТО ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ .ПОДПАЛВАЧИТЕ НА ВОИНИ И ГРАБИТЕЛИ ЦИОНИСТИ В САЩ,
201
17
 
4
 
! Отговори
До 262 преди 6 години
Ами...ако не можеш сам да си отговориш на въпросите, които задаваш, то...няма как да осъзнаеш отговорите, които бих ти дал на тях.Ходи целувай портрета на Путин...и се успокоявай...колко са ти демократочни и умни съжденията.