Рамзан Кадиров – мюсюлманин № 1 в Русия, нужен на Кремъл

С водопад от пари Путин плаща за крехкия мир в Чечения
10 сеп 2017 20:45, Елка Василева
192
Рамзан Кадиров – мюсюлманин № 1 в Русия, нужен на Кремъл
Рамзан Кадиров. Снимка: архив, Reuters

В Русия двама души са над всякакви закони: президентът Владимир Путин и… Рамзан Кадиров. Президентът на автономната република Чечения има големи амбиции, коментира Дойче веле.

Чечения е една от над 80-те републики в Руската федерация. Рамзан Кадиров управлява автономния регион от 2004 година като лично владение, което само на хартия е свързано с руските закони.

Елементи от шериата са неотменна част от обществения живот. А всеки, който си позволи критика срещу Рамзан (както го наричат в Русия), било то в интернет блог или с някаква невинна петиция, е заплашен от публичен бой с камшици. Който после се пуска на видео в YouTube.

От време на време политически противници и правозащитници просто безследно изчезват. В местната полиция и в подразделенията на вътрешното министерство работят предани на Кадиров хора, някогашни сепаратисти и бивши руски войници, сменили фронта.

Цената на стабилността

Чечения се финансира от Кремъл. С водопада от пари руският президент Владимир Путин всъщност плаща за крехкия мир във взривоопасния регион.

Тази седмица Кадиров организира масова демонстрация в столицата Грозни за подкрепа на "преследваните мюсюлмани в Мианмар". Властите твърдят, че в демонстрацията са се включили един милион души. Разбира се, повечето демонстранти никога не са и чували за Мианмар. Просто техните шефове, директори на училища и декани на университети, са ги принудили да участват.

Когато Кадиров реши да организира демонстрация, чеченците буквално нямат избор, в противен случай ги очакват неприятни последици.

Само още двама души в Русия могат да съберат толкова много хора за толкова кратко време: Владимир Путин и патриархът на православната църква Кирил.

В своята реч Кадиров призова "нашия национален лидер Владимир Путин" да "действа във връзка с кризисната ситуация на братята в Мианмар". И обвини Запада, че си затваря очите, но същевременно "постоянно призовава за защита на хомосексуалните".

Това беше ясна препратка към присъдите срещу гейове и лесбийки в Чечения през тази година, които предизвикаха международно възмущение. Но в Северен Кавказ, където ислямизирането се разпространява много бързо, тази антизападна реторика носи още повече популярност на чеченския президент.

Майстор в две изкуства

Рамзан Кадиров обясни още, че ако Москва не се вслуша в съвета му, той си запазва правото да "оспори" официалния външнополитически курс на Русия, тоест - на Путин. За подобно изказване всеки друг местен велможа щеше начаса да бъде уволнен от президента. Това обаче не важи за силния човек в Чечения, който минава за мюсюлманин №1 в Русия и дори се стреми към международно признание.

Някои смятат изявленията на Кадиров за лицемерни. Защото чеченският президент редовно мълчи, когато в Русия арестуват мюсюлмани или ги малтретират по скалъпени обвинения в тероризъм. Освен това стотици, ако не и хиляди ислямисти от Северен Кавказ се присъединиха към терористите от ИД въпреки твърдението на Кадиров, че е изкоренил екстремизма в своята република.

Кадиров е майстор в две изкуства, които са задължителни за политическата класа в ерата на Путин: агресивната реторика по адрес на Запада и ласкателствата към президента в Москва.

В Чечения не се развяват много руски знамена, но портретите на Кадиров и Путин един до друг са на всяка крачка.

Според чеченския президент тези, които са срещу Путин и Кадиров, са "агенти на ЦРУ" или "мръсни гейове".

Кадиров е нужен на Кремъл

Кремъл нито желае, нито може да озапти Кадиров. Не може, защото руският президент иска да запази мира в Северен Кавказ с всички средства. А не желае, защото Рамзан е полезен инструмент за режима на Путин: той умее да сплашва опозиционните политици, правозащитниците и всички други сегашни или бъдещи противници на Путин. А руският президент сякаш играе играта: "След като мен не ме харесвате, какво ще кажете тогава за Кадиров?"

Мнозина в Чечения не обичат Кадиров. Ветераните от чеченските войни смятат, че неговата позиция на недосегаем от закона обижда тях самите и падналите им другари.

Хора от средната класа в градовете не харесват неговите изблици срещу Запада и войнствения му имидж. Консервативните православни християни пък се опасяват от ислямизацията на Русия.

Но докато Путин продължава да възлага доверие на Кадиров, те са принудени да мълчат. Защото нямат свой собствен "Рамзан", който да говори от тяхно име.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 151 ; Русия няма ресурса и военната сила да приключи дори Нигерия ,ти за Чечня ни говориш...
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рамзан Кадиров е нито мюсюлманин,нито демократ,той е човек на Путин,който разиграва евтин театър.
103
2
 
5
 
! Отговори
До 146 преди 6 години
Аз лично съм чел стотици новини, статии и репортажи за ужасите в Саудитска Арабия. Не те знам от коя планета падаш и твърдиш, че никой не говорел и не се споменавало. Американците са същите като руснаците, отвратителни лицемери! Тези две имерии са двете страни на една и съща монета. Колкото по-бързо го осъзнаят хората в нормалните страни и спрат да избират "по-добрите", толкова по-добре за всички нас!
102
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ви го и другия най-опасен за правилния тогава за Европа режим в Русия :-). И двамата се опитват да спрат войната в Чечня, но други имат интерес от нея. Въпроса е кои са те. И докато при Рохлин някой се опитват да сложат Путин в контекста на убийството му, то при Романов Путин е още дребна пешка. Дори не е офицер или кон ;-).https://youtube/watch?v=vDiaVkLT84YТака, че Дойчевелевския Кадиров служи ама не е ясно кому. Как, бе - крадеца вика дръжте крадеца :-))).
101
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 147Говорил си ти... звездите ти го говорят. Русия за 2 часа ще приключи темата Чечня. В дневният ред на Русия чеченците са 99-то място.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a?
99
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СИРИЙСКАТА АРМИЯ С ОСТАРЕЛИЯ РУСКИ ЗРК КОМПЛЕКС С 200 СВАЛИ НАД СИРИЯ ИЗРАЕЛСКИ ИЗТРЕБИТЕЛ НАРУШИЛ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА СИРИЙСКАТА АРАБСКА РЕПУБЛИКА ,ВТОРИЯ ИЗРАЕЛСКИ ИЗТРЕБИТЕЛ Е УСПЯЛ ДА СЕ ИЗМЪКНЕ КАТО Е НАВЛЯЗЪЛ В ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ЛИВАН ТОВА СЪОБЩИ НОВИНАРСКИЯ КАНАЛ РУССИЯ 24
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редакцията ... четете ли си материалите преди да ги публикувате??? Що за бисер е това "Чечения е една от над 80-те републики в Руската федерация." ??? .......
97
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорил съм с много руснаци участвали във войната в Чечня. До един са категорични че чеченците са неуправляеми. Там загинаха много руснаци и решението беше мир на всяка цена. Убиха Ген. Лебед защото искаше да оправи нещата но Елцин не му разреши. Целта на войната беше бялата нефт и оръжието което се продава. В Чечня има ред и дисциплина, но излязат ли извън границите на републиката стават неуправляеми. За пример англичани и германци на Слънчев бряг.
96
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А мюсулманин #1 в света,кралят на Саудитска Арабия,дето рязането на главите на "неверници" е ритуал,като "добро утро",е вечен и най-добър приятел на американските президенти,главен снабдител на съвместното им отроче ИДИЛ с пари,оръжие и главорези,ама за тази велика и ненарушима дружба,нито един западен ***,разпространяващ "истината",няма да драсне и един ред!
95
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Москва щели да минават на воден режим, но геройски измиха кръвта по площадите от курбан-байряма. Град-герой!
94
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Умеел да сплашва"!!! Това е обикновена лъжа! Джуджето от Кремъл полза Кадиров, да му набира убийци за разправа с опозиционери!
93
15
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Родните продажни путинисти са готови да сложат *** по заповед на Бащицата. Долни мамелюци са. Истински врагове на Българите!
92
7
 
17
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 6 години
Виждам, че най-умния русофил се е включил в дискусията! От коментарите му личи превъзходството на великата руска култура и традиционен православен морал. А от плюсовете дадени на предишни негиви коментари е видно, че се ползва с голям авторитет сред русофилите във форума.
91
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Рамзан може да изкорени алкохолизма в Русия! Ще въведе шериата, ще налага с камшици пияниците а в крайни случаи ще реже и глави. По същия начин ще се процедира и с проститутките. А всички рускини ще ходят със забрадки. Постепенно руснаците ще приемат правата вяра, неслучайно Путин вдигна най-голямата джамия в Москва и всичките му съюзници са все мюсюлмани.
90
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, пък догодина на Копринка, всички с фанелки с лика на Кадиров и сборището ще започва с общ намаз. И кебапчетата и кюфтаците без свинско! Само от говеждо и афнешко. Путин акбар /засега/.
89
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рамзан Ахматович Кадиров ще смени Владимир Владимирович като вожд на Руслямската джамахирия.
88
13
 
5
 
! Отговори
До ТТ преди 6 години
И кой план на Германия не проработи , че не разбрах.Дали този за справяне с демографската криза или ти си мислиш , че два процента ще претопят останалите деведесет и осем.Арабите сте наистина прости-те ви купиха и използваха , като нерез , но вие грухтите от щастие.Типично по мюсюлмански-все не разбирате , че сте разпорени.
87
11
 
1
 
! Отговори
ТТ преди 6 години
Може ама само по Шиитски. Техеран удобрява това. Айатолаха гледа как добре се развива съюзника му, как добре джамиики си строи и Сауди араба мрази. Браво. Петилетката за 2 години по проекта с ислямизацията. Ся и другата *** в Европа ще я преизбират, че в Германия плана изостава.
86
11
 
8
 
! Отговори
кондйо преди 6 години
Аз не разбрах или,в Русия има градове и области в които власта закона на шериата и хората ходят фесове на главите.Да,чувал съм че Путин откри най голямата джамия в Европа в Москва заедно и другия фес=Ердо,ама чак шериати.Жалко за братушките,вместо Европа,Евроазийски съюз с фесовете от Казакстан,Таджикиста,Тъпостан и Путинистан.Така няма да се оправи Русия.