САЩ могат да дадат "подсладител" и на Русия, и на Украйна

Ройтерс: Реалистично решение за Украйна? Ето как би изглеждало то
12 сеп 2017 21:40, Елка Василева
223
САЩ могат да дадат "подсладител" и на Русия, и на Украйна
Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джим Матис иска администрацията на Тръмп да достави на Украйна "отбранителни оръжия" с които да се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, окупиращи части от източноукраинския район Донбас. По време на пресконференция при неотдавнашното си посещение в Киев Матис каза, че тези оръжия "не са провокативни, ако не си агресор, а Украйна очевидно не е агресор", пише Джош Коен от Ройтерс.

Матис подчерта, че Доналд Тръмп още не е взел решение относно въоръжаването на Украйна, но е безспорно, че са налице легитимни аргументи той да направи това. Москва незаконно анексира украинския Кримски регион през март 2014 г., а Кремъл изпраща както оръжия, така и руски войници на своите сепаратистки протежета - т.нар. "Донецка народна република" и "Луганска народна република", които се бият срещу украинските войски.

Въоръжаването на Киев ще му помогне да се противопостави по-добре на руската заплаха, като в същото време ще позволи на Вашингтон да изпрати силен сигнал на руския президент Владимир Путин, че промяната на границите със сила е неприемлива.

Колкото и оправдан да е гневът от поведението на Русия, ответната реакция крие рискове. Ако САЩ въоръжат Украйна, Кремъл почти сигурно ще отвърне по начини, които биха накърнили интересите на американската национална сигурност.

За начало Русия може да ескалира насилието, като изпрати още войници и оръжия в подкрепа на своите сепаратистки протежета там, и Путин вече намекна, че това ще се случи. След това Тръмп може да се окаже под натиск да прати още оръжия, с което ще увеличи напрежението в руско-американските отношения.

Русия може да отвърне с удари срещу американските интереси в други части на света. В Северна Корея тя може да подкопае исканите от САЩ санкции, предназначени да принудят Пхенян да прекрати програмата си за ядрено оръжие. Макар че редица руско-севернокорейски икономически проекти остават замразени заради ембаргото, Москва може да ги рестартира, с което да снабди Пхенян с допълнителна твърда валута за своите ядрени и ракетни опити.

В Сирия Путин може да прекрати руско-американското сътрудничество по налагане на примирие в Южна Сирия. Москва може също така да разположи още оръжия - може би, дори и ядрени - в руския Калининградски регион - анклав, който граничи с Полша и Литва, или да изпрати руски оръжия на екстремистките талибански бунтовници в Афганистан, за да подкопае предвиденото от Тръмп увеличаване на броя на американските войници в тази страна.

Предвид на рисковете за американските интереси от въоръжаването на Украйна, Тръмп трябва внимателно да прецени както плюсовете, така и минусите от такава стъпка. Междувременно САЩ могат да помогнат на Украйна по други начини, които включват повече подкрепа за украинските реформатори, борещи се срещу корупцията, подтикване на международните донори да помогнат на Киев за възстановяване на пострадалите от войната региони, и натиск върху европейските страни да не позволяват на техни фирми да продават на руски оръжейни купувачи.

Онова, от което Украйна най-много се нуждае, е да получи възможност да завърши икономическите и политическите реформи за укрепване на младата си демокрация. Тази цел обаче все още остава непостижима въпреки вторите Мински споразумения от февруари 2015 г. - пакет от мерки, подписани от Русия и Украйна, за слагане на край на войната.

Именно тук Вашингтон може да заложи дипломатическата си тежест за постигане на резултат. Това ще изисква креативна дипломация наред с някои неприятни компромиси и от двете страни, но това може да бъде направено.

Ето как би изглеждало едно реалистично споразумение.

За начало, възможността за приемане на Украйна в НАТО трябва да бъде снета от масата. Украинското членство в тази организация остава невралгичен въпрос за Кремъл. В речта си през 2014 г., обявявайки анексирането на Крим, Путин каза, че изявленията на Киев за скорошно присъединяване на Украйна към НАТО "биха създали не илюзорна, а напълно реална заплаха за цяла Южна Русия".

Оставането на Украйна извън НАТО няма да бъде голяма жертва за членките на НАТО. Подавляващата руска военна мощ в черноморския регион е такава, че алиансът не би могъл ефективно да защитава Украйна, и много страни така или иначе не подкрепят приемането на Киев. Приемането на нови членове изисква одобрението на всички 29 страни членки. Това прави разширението с Украйна изключително малко вероятно. Киев би загубил малко, отказвайки се от членство в НАТО, но това потенциално му отваря вратата да иска отстъпки от Москва в други сфери.

В замяна на отстъпката относно НАТО Москва следва да приеме, че не може да отнеме правото на Украйна да се стреми към членство в Европейския съюз, което е приоритет за Киев. Това ще бъде труден за преглъщане хап за Москва, защото тя иска Украйна да влезе в доминирания от Русия блок за свободна търговия, който има за цел да консолидира руското влияние в рамките на бившия Съветски съюз.

Време е обаче за Кремъл да приеме, че Киев иска решително скъсване с руската политическа и икономическа орбита, и Вашингтон трябва ясно да каже на Москва, че тя няма право да попречи на Украйна да следва своето виждане, че бъдещето й е свързано със Запада.

Когато тези два геополитически въпроса бъдат разрешени, за Вашингтон ще бъде по-лесно да помогне на Русия и Украйна да постигнат споразумение в други сфери. Всяко окончателно споразумение трябва да изисква Кремъл да прекрати военната подкрепа за неговите сепаратистки протежета в Източна Украйна и да позволи на Киев да възстанови пълен контрол над границата си с Русия.

В замяна Киев трябва да се откаже да използва военна сила за връщане на своите окупирани от сепаратистите източни територии и също така да предложи някакъв вид специална автономия на ДНР и ЛНР. Тя би включвала пълен контрол върху техните данъци и разходи, както и върху социални въпроси като образование, култура и статута на руския език.

Най-труден за решаване е кримският проблем. Москва казва, че смята Крим за част от Русия, докато украински официални лица настояват, че той е част от Украйна. Поради тази причина всяко окончателно споразумение вероятно ще трябва да отложи преговорите за Крим - може би като се приложи някаква формула за споделен суверенитет или Русия да плати на Украйна за отнетата територия.

САЩ могат да направят това по-приемливо за Украйна, като не признаят Крим за част от Русия, докато не се постигне сделка за някакъв приемлив за Киев статут на полуострова. САЩ приложиха подобен подход при анексията на балтийските страни от Съветския съюз по време на Студената война.

Постигането на подобно споразумение няма да бъде лесно. Путин може да не приеме нищо друго, освен връщане на Украйна обратно в руската орбита, а пък Киев може да сметне за неприемливо всяко споразумение, което го лишава от членство в НАТО или е половинчато за Крим. САЩ обаче могат да дадат "подсладител", като предложат смекчаване на санкциите срещу Русия, а на Украйна бъде предложена помощ за възстановяване на разорения от войната Донбаски регион.

Това са трудни компромиси. Но те са по-добри от алтернативата за безкрайна война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: УкрайнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
6
 
4
 
! Отговори
От Киев преди 6 години
Первие нано импланти против УКраинские експерти у нас попали в 2011 года..Очень длинние волосовидние..Тровили наши братушки с помощи спец напитки и лекарства.ПОлзовали пси препрограматориптови руководиели МОсква,Брюксел и Вашингтон с цел полная окупация на УКраина..ТАм територия среагировала сразу и местние которие охраняют тспец региони провели законние референдуми..НАркомани на власт в Киев напали с оружие ДОнбас
104
8
 
4
 
! Отговори
К сожалением преди 6 години
Напоминаем что за окупация Украина с помощи подсластители /switters/ и зомби пиво ползовали тоже спец наркотики з а обсебление депутати и спец импланти с которие поразили много в тм числе порошенков.Петър.За каждой случай облучали милиони по телевизии на украинском с антируская пропаганда на машинной иврит. Против Москва в ето време тровили десятки милиони с подсластиели и анти украинская пропаганда>киев и Москв апотеряли вместе десятки трилиони $ за следущие петдесят леть
103
3
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Държавният секретар на САЩ Джим Матис....Явно съм проспал последните рокади в екипа на американския Президент... Или пореден джурналистически бисер :-)
102
6
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Русо-реалистНека се оправят без вашите и на менторите ми грижи. Гледайте в собствената си копаня...
101
28
 
12
 
! Отговори
Русо-реалист преди 6 години
Това, че си ми цвъкнал минус уви, не променя по никакъв начин материалните факти, които съм писал за Русия. Руснаците са хубави хора, но са малтретиран, гладен и сиромашки народ! Народ, който реално в днешно време живее във Феодален строй!
100
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сороските *** нападнаха като прочетоха Россия. Не ми пука особено за тях на мен лично, но щом Крим искат да са част от Русия, нека са. Потрошенко пионката ще има да взима един голем. Айде не ми обяснявайте какво е положението в Русия, какво да е след оня убиец на Европа - Сталин. Едвам се закрепиха. А ФАЩ като убиваха и изнасилваха араби всичко беше ок, нали?
99
25
 
13
 
! Отговори
Русо-реалист преди 6 години
В Русия е истината казваш. А каква е истината, да си признаем? В Русия истината е, че е гангстерска страна, владяна в последните 100 години от Червения Октопод на комунистическата мафия. От товарищ Ленин, та до Путин! Обикновения човек в Русия мизерства и популацията на етническите руснаци се топи и има силен негативен прираст. Лосиона за вана е национална напитка от епидемиологично естество. Нищо лошо не чувствам към руския народ, напротив, обичам ги и ги съжалявам!
98
27
 
7
 
! Отговори
Вильо Рашин преди 6 години
Късия го е страх от Тръмп. Факт!
97
10
 
30
 
! Отговори
В РУСИЯ Е ИСТИНАТА преди 6 години
САЩ вече никой не ги брои. Все повече събития по света ще се случват, а "великата" американска държава ще остава само ням свидетел на тях.Какво ще става в източна Украйна и въобще в цяла Украйна зависи от Путин и Кремъл.
96
18
 
8
 
! Отговори
ПЕТКО преди 6 години
До до 143ТОЧНО ТАКА И ЩЕ НАПРАВЯТ ТЕЗИ ЖАЛКИ *** И СЛУГИ НА КРЕМЪЛСКИЯ САТРАП. ДАНО НЕ СЕ СТИГА ДОТАМ И НЯКОЙ НАЙ-ПОСЛЕ ДА СПРЕ ТОЗИ ЛУД ПСИХОПАТ.
95
14
 
7
 
! Отговори
ПЕТКО преди 6 години
ХА-ХА-ХА, ТОВА ЗА ДРЪВЦЕТО ГО СЛУШАХМЕ ДЕНОНОЩНО ПО ВРЕМЕ НА СОЦА,А СТАНА И СТАВА ВСЕ-ОЩЕ ОБРАТНОТО.НЕЩО СИ СЕ ПООБЪРКАЛ.НОРМАЛНО ЗА СЛАБОУМЕН ТРОЛСКИ ***.
94
18
 
9
 
! Отговори
ПЕТКО преди 6 години
KОЛКО СТЕ ЖАЛКИ ВСИЧКИ РУСОФИЛИСТИЧНИ ***. НЕ СТЕ В ЧАС ВЪОБЩЕ. А И *** СИ ХАРЧИ НАПРАЗНО ПАРИТЕ ЗА ***-*** КАТО ВАС.НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ.ХОРАТА ОТДАВНА ПРОГЛЕДНАХА И ВИДЯХА КЪДЕ Е ЗЛОТО И КЪДЕ Е ЧОВЕШКИ И НОРМАЛЕН ЖИВОТА! СМОТЛЬОВЦИ!
93
34
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Путин е едно жалко л'йно, така че никой германец не мечтае да му е съюзник. Путинчо е само един жалък недоносен у род. Съюзниците му само ще намаляват.
92
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ сънуват кошмари как Германия и Русия са съюзници.
91
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименвярно е, всички намразиха САЩ, откакто затегна визите и зелените си карти
90
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин да освободи Европа и да стане мир.
89
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката да не е намек, че САЩ ще ядат дървото?
88
15
 
13
 
! Отговори
до 143 преди 6 години
Червена ***,колко българи затрихте,колко семейства оставихте без бащи и майки,колко българи избягаха заради вас и комунистическия ви рай.Колко българи застреляхте по границите за да вашите господари от Кремал.Идва ви краят,този път ще ядете дървото.От СССР остана Русия,от Русия ще остане Чечня,ще носите фесове и ще се кланяте на Путин и Рамазана за един банан.
87
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до136"между 24 и 48 часа. Това е времето, в което руските танкове ще са в центъра на Киев."Това ще е началото на края, на империята на злото !
86
11
 
8
 
! Отговори
до 143 преди 6 години
Не са прави на не разбрал като идола ти от Кремал дето избива украинци.Крим е част от Украйна и всеки жител на Крим е украинец.Който се чуства руснак да си заминава за Русия.То и в България живеят руснаци,значи утре Русия може да дойде да защити и тях и да избие десет хиляди българи.Ще ти харесали,сигурно,пръв с твоите братушки ще колиш и стреляш по българи русофилска *** такава,както по комунизма едни българи пращаха други в лагерите на смърта.