Европа притеснена: Либералите се връщат на власт в Германия?

Те ще са неудобен съюзник за Меркел в една евентуална коалиция
19 сеп 2017 22:22, Анисия Иванова
63
Европа притеснена: Либералите се връщат на власт в Германия?
Снимка: БТА

Основна партия в политическата история на Германия - либералите, се готвят след изборите в неделя да се върнат в парламента и може би в правителството. Перспектива, която би могло да превърне Германия в не чак толкова удобен партньор за останалата част на Европа.

Под ръководството на младия и фотогеничен лидер Кристиан Линднер Свободната демократическа партия (СвДП) претърпя промяна, при която някога центристкото и дълбоко проевропейско движение се превърна в ясно клоняща надясно формация, която често пъти се показва като евроскептична и твърда по въпроса за имиграцията.

След като бе изхвърлена от Бундестага през 2013 г., партията се готви да се върне в долната камара на германския парламент на изборите на 24 септември и съответно да стане възможен партньор за бъдещото коалиционно правителство.

Опасения в Европа

Последните допитвания до общественото мнение дават на либералите около 9 процента. "Ясно е, че ние имаме добра възможност да се върнем, кой би повярвал в това?", каза миналата седмица 38-годишният Кристиан Линднер, присъстващ във всички телевизионни предизборни клипове на партията си, на които винаги се появява с бяла риза и непринуден вид.

Канцлерският пост изглежда, според социолозите, гарантиран за четвърти път на Ангела Меркел и на нейната консервативна партия, на която допитванията отреждат 37 процента. При пропорционалната избирателна система в Германия обаче те ще имат нужда от съюзници.

Разбира се, вариантът за продължаване на настоящата коалиция със социалдемократите остава възможен. Този дясно-ляв тандем обаче допада все по-малко на обществото и вече се разглеждат други опции, в това число и с либералите.

Първият вариант предвижда консерваторите и либералите да управляват. Техните резултати от изборите обаче може и да не им стигнат за общо мнозинство.
Следователно, и въпреки че либералите днес са много резервирани, хипотетичен сценарий е разширяване на тандема с еколозите.

Всичко в крайна сметка ще зависи от резултатите на четирите "малки" партии след консерваторите и социалдемократите - СвДП, Зелените, националистическата десница "Алтернатива за Германия" и радикалната левица. Всички те имат в допитванията около 10 процента.

"Главният въпрос на тези избори е да разберем кой ще е третата сила", заяви генералният секретар на либералите Никола Беер.

СвДП е натрупала опит да играе ролята на централен фактор в управлението. От създаването на Федерална република Германия през 1949 г. партията беше с изключение на двайсетина години в състава на всички коалиции в страната. За последно тя бе част от правителството на канцлера Ангела Меркел в периода 2009-2013 г.
Хипотезата за връщане на либералите във властта вече поражда известни опасения в Европа, защото се очаква партията да втвърди позицията на Германия по няколко въпроса.

Реформата на еврозоната, предвиждаща общ бюджет и министър на финансите, за която лобира френският президент Еманюел Макрон, ще "умре и ще бъде погребана", смята Кристиан Одендал, икономист от Центъра за европейска реформа.

"Ако идеята е да се осигури на еврозоната собствен бюджет, ако става дума за тунел с пари, потеглящи от Германия и отиващи директно при другите страни, тогава това финансово споразумение ще стане без нас", предупреди в неделя Кристиан Линднер на конгрес. Същото важи и за разширяването на еврозоната със страни като Румъния и България.

Проруски позиции

Изразените в последно време от СвДП проруски позиции, в противовес на линията на Меркел, също предизвикват дебати. Още повече че ако партията влезе в правителството, тя може да получи министерството на външните работи.
В името на икономическите интереси лидерът на либералите призова да се признае анексията през 2014 г. на Крим от Русия, отричана от ЕС, и да се пристъпи към вдигане на санкциите, наложени на Русия.

"Сигурността и благосъстоянието на Европа зависят и от отношенията с Москва", се аргументира Линднер.
Отвъд тези въпроси либералите се показват твърди по въпроса за имиграцията, критикувайки политиката на отворени врати на Меркел към бежанците през 2015-2016 г. До степен, че един от лидерите на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд каза, че може да си представи коалиционно правителство между неговото националистическо движение и СвДП.

Либералите във всеки случай са готови да бъдат неудобен съюзник за Меркел в една евентуална коалиция. "Как бихте искали да изградите страната, ако можехте да започнете от нулата?, пита Кристиан Линднер в един от предизборните си клипове. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
2
 
! Отговори
До До 16 преди 6 години
Явно не си бил български студент в Москвазатова не си чувал за Вова Глубокий - най-доброто руско гейчче още от съветско време.Няма български студент да не го е цепил.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жълтурът Ким изплющя рижото на сухо. Сега рижото се оплаква в ООН.
10
1
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Пълен си с лакове като shit със витамини!
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да знаете само как свири жопата на Путин, като я блъска български ***...Като жетварска стомна...
8
4
 
19
 
! Отговори
Ако пак изберат преди 6 години
бабата, значи германците наистина се нуждаят от спешна помощ на психотерапевт!Възможно ли е една толкова стабилна и разумна нация така силно да се повлияеот чужди агитатори, които й вменяват чувство за вина?Англичани и американци да не би да не са водили войни и да не са се намесвали в живота на други народи? Евреите да не би да не се намесват по техния си начин, чрез инвестиции, банково дело, лобистки действия?Възможно ли е да не проумяват какъв таралеж им сложи в гащите тази жена?!
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на путин като му го набия изотзадзе,повръщща отпред.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,***.Датиебапуткатамайна,
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците разбраха, че с неандерталците от кравария НЯМА БЪДЕЩЕ!Все повече народи разбират, че примитивните сащ са стъпка назад в еволюцията!Естествен процес е, нормалните хора да потърсят съюз с Росия!
3
0
 
9
 
! Отговори
едно на наум преди 6 години
Политиците са тотални корумпета и измамници ако им отворят офшорните сметки ще искочат 2-3 трилиона долара - крадени пари за влияние !
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия ако си изберат пак геносен Меркел, ги отписвам временно.
1
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сигурността и благосъстоянието на Европа зависят и от отношенията с Москва", се аргументира Линднер..............УМЕН ПОЛИТИК, ЗАТОВА ЩЕ ВЛЕЗЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЩЕ КЪСА НЕРВИТЕ НА МЕРКЕЛКАТА.