Европа притеснена: Либералите се връщат на власт в Германия?

Те ще са неудобен съюзник за Меркел в една евентуална коалиция
19 сеп 2017 22:22, Анисия Иванова
63
Европа притеснена: Либералите се връщат на власт в Германия?
Снимка: БТА

Основна партия в политическата история на Германия - либералите, се готвят след изборите в неделя да се върнат в парламента и може би в правителството. Перспектива, която би могло да превърне Германия в не чак толкова удобен партньор за останалата част на Европа.

Под ръководството на младия и фотогеничен лидер Кристиан Линднер Свободната демократическа партия (СвДП) претърпя промяна, при която някога центристкото и дълбоко проевропейско движение се превърна в ясно клоняща надясно формация, която често пъти се показва като евроскептична и твърда по въпроса за имиграцията.

След като бе изхвърлена от Бундестага през 2013 г., партията се готви да се върне в долната камара на германския парламент на изборите на 24 септември и съответно да стане възможен партньор за бъдещото коалиционно правителство.

Опасения в Европа

Последните допитвания до общественото мнение дават на либералите около 9 процента. "Ясно е, че ние имаме добра възможност да се върнем, кой би повярвал в това?", каза миналата седмица 38-годишният Кристиан Линднер, присъстващ във всички телевизионни предизборни клипове на партията си, на които винаги се появява с бяла риза и непринуден вид.

Канцлерският пост изглежда, според социолозите, гарантиран за четвърти път на Ангела Меркел и на нейната консервативна партия, на която допитванията отреждат 37 процента. При пропорционалната избирателна система в Германия обаче те ще имат нужда от съюзници.

Разбира се, вариантът за продължаване на настоящата коалиция със социалдемократите остава възможен. Този дясно-ляв тандем обаче допада все по-малко на обществото и вече се разглеждат други опции, в това число и с либералите.

Първият вариант предвижда консерваторите и либералите да управляват. Техните резултати от изборите обаче може и да не им стигнат за общо мнозинство.
Следователно, и въпреки че либералите днес са много резервирани, хипотетичен сценарий е разширяване на тандема с еколозите.

Всичко в крайна сметка ще зависи от резултатите на четирите "малки" партии след консерваторите и социалдемократите - СвДП, Зелените, националистическата десница "Алтернатива за Германия" и радикалната левица. Всички те имат в допитванията около 10 процента.

"Главният въпрос на тези избори е да разберем кой ще е третата сила", заяви генералният секретар на либералите Никола Беер.

СвДП е натрупала опит да играе ролята на централен фактор в управлението. От създаването на Федерална република Германия през 1949 г. партията беше с изключение на двайсетина години в състава на всички коалиции в страната. За последно тя бе част от правителството на канцлера Ангела Меркел в периода 2009-2013 г.
Хипотезата за връщане на либералите във властта вече поражда известни опасения в Европа, защото се очаква партията да втвърди позицията на Германия по няколко въпроса.

Реформата на еврозоната, предвиждаща общ бюджет и министър на финансите, за която лобира френският президент Еманюел Макрон, ще "умре и ще бъде погребана", смята Кристиан Одендал, икономист от Центъра за европейска реформа.

"Ако идеята е да се осигури на еврозоната собствен бюджет, ако става дума за тунел с пари, потеглящи от Германия и отиващи директно при другите страни, тогава това финансово споразумение ще стане без нас", предупреди в неделя Кристиан Линднер на конгрес. Същото важи и за разширяването на еврозоната със страни като Румъния и България.

Проруски позиции

Изразените в последно време от СвДП проруски позиции, в противовес на линията на Меркел, също предизвикват дебати. Още повече че ако партията влезе в правителството, тя може да получи министерството на външните работи.
В името на икономическите интереси лидерът на либералите призова да се признае анексията през 2014 г. на Крим от Русия, отричана от ЕС, и да се пристъпи към вдигане на санкциите, наложени на Русия.

"Сигурността и благосъстоянието на Европа зависят и от отношенията с Москва", се аргументира Линднер.
Отвъд тези въпроси либералите се показват твърди по въпроса за имиграцията, критикувайки политиката на отворени врати на Меркел към бежанците през 2015-2016 г. До степен, че един от лидерите на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд каза, че може да си представи коалиционно правителство между неговото националистическо движение и СвДП.

Либералите във всеки случай са готови да бъдат неудобен съюзник за Меркел в една евентуална коалиция. "Как бихте искали да изградите страната, ако можехте да започнете от нулата?, пита Кристиан Линднер в един от предизборните си клипове. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Интересно е колко "големи " политици има из Германия, а никой не пита чичо Сам, по кой път да поемат ??? Че тя ,Германия, след Първата война до днес е ЩАТ от САЩ !!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
До Ааааа,"Европа е на християните!!!!!"На кои християни?
30
1
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Либералите са основоположниците на демокрацията. Не трябва да се плашите от тях ;-)
29
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли някой демократ на хранилка от ОО ми обясни, защо Путин, който управлява Русия от 2000 г. насам и и е избиран от руснаците е лош диктатор, е Меркел, която управлява цяла Европа от 2005 г насам, но е избирана само от германците не е диктатор, а демократ?
28
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ааааа,За радост на истинските фашисти в Москва
27
4
 
29
 
! Отговори
Ааааа, преди 6 години
Не се изказвайте от името на цяла Европа.Притеснени са неофашистите.Превърнаха ни в мюсюлманска клоака. Нека либералите им объркат плановете. Европа е на християните!!!!!
26
2
 
50
 
! Отговори
Европеец християнин преди 6 години
Пожелавам на госпожа Меркел голяма,твърда,упорита опозиция в новия парламент.Да не и позволяват да прави каквото тя иска,да и покажат,че не е единствения политик в Европа,да яозаптят поне малко.
25
0
 
30
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Afd националсоциалистическа??? Ей ви ги лъжите и манипулациите!Дясна - да! Но по-точно ще е народна!И още - либералите мислили за коалиция със зелените - пълна измишльотина! Зелените пречат на екстрадацията на афганистанци...пакистанци...конгоанци...и всякакви навлеци...искат още "клети бежанци"...как ще стане такава "копулация" не ми е ясно!
24
3
 
32
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Гидо Вестервеле гея се спомина....сега пак са си намерили "фотогеничен" опортюнист.Ако "фотогеничен" решаваше избори...Мурксулската ханъма отдавна щяха да я гризят молците.И тези лъжи с "продясната" политика на немските либерали - май наистина целят да отнемат електорат от AFD! От години вече се вихри "лов на вещици" Меркел - както и у нас наруши нагло немския Грундгезетц...унищожи правото на мнение...правото на глас...наложи сталинска цензура, и превърна медиите в "послушни маши"!
23
7
 
74
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Тотално сбърканата политика на световния елит, чиито слуга е Меркел, превърна Европа в гето. Факт !Системата на Новия световен ред обаче е такава, че уж имаш право на избор, а всъщност ти предлагат едно и също с различна украска ..Промяна няма да има !Нито в Германия, нито в Европа.Само Трета световна война може да промени нещо. Не казвам, че е хубаво да има такава, но без нея светът ще се превърне в глобален затвор, в който господарите на Меркел ще кръстосват хората като опитни мишки.
22
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либералите в Германия са запризнаване присъединяванетона Крим и сваляне на антирускитесанкции. Освен това никаквистрани като Румъния и Българияв Шенген.Това звучи красиво -докато на власт тук се крепикорумпето Борисоф никаквиевропейски отстъпки.
21
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България незабавно в Шенген, заедно с корупцията у нас, която идва предимно от десния сектор и "дружбата" му съсСАЩ..
20
3
 
22
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Че до сега нали проблема беше либерализма,тия кви либерали са!?!?..едно котило ,с различни имена..като у нас!
19
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В името на икономиката" ,да престанем да спазваме законите и всеки да си прави,каквото иска в Германия и ЕС.България незабавно в ЕС,заедно с корупцията у нас,която идва предимно от левия сектор и "дружбата" му с Русия.
18
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено националсоциалисти могат да спасят Германия и Европа... Жалко че са изпреварили времето си с 80 - тина години...
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига трий деебба твойта мама еничарска! Само дразниш хората, негодник ***!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият вариант предвижда консерваторите и либералите да управляват....е как е възможно за има такова животно? не го разбирам това? сбъркана работа, сбъркани като цяло германци, без никакъв генерален екзенстициален вектор в главата... (((значи и консервите им са толкова консерви и либералите им са толкова либерали ... мижи да те лажем - офцете да си мислят, че "избират"!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигорно време му дошло на милия
14
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некъв пинкооо дава наклон на Меркел, която направи Германия лидер с 250 милиарда излишък. Айде популисте няма смисъл...Хората обичат новото и говоренето , но трябва да се гледа реалното.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле, кви либерали бе ..това са некви смешници, скелети от гардероба, работещи за меркел, имащи за цел, да отмъкнат от гласовете на афд.всички меркелски партийки треперят пред това което може да случи,а тое немците да се събудят и да вземат нещата в свои ръце.историята показва, че германския народ рядко избухва, но направи ли го,е гарантирано, че ще хвърчат яко глобалистки зъби !!