Ще управлява ли Меркел още 4 години и с кого?

Германците избират нов парламент
Обновена: 24 сеп 2017 15:47 | 24 сеп 2017 09:08, Анисия Иванова
85
Ще управлява ли Меркел още 4 години и с кого?
Снимка: БТА

Германците избират днес нов парламент. Изборите се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип, предадоха световните агенции.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36 процента. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще получи 21,5 процента. Алтернатива за Германия, определяна като популистка и антиимигрантска, ще получи 11 процента (АГ). Либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) ще получат 10 процента, Левите - 8,5 процента, а Зелените - 8 процента.

Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага (долната камара на парламента), предаде Франс прес. Минималният брой на местата в Бундестага трябва да е 598 души. Половината от местата (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5 процента. Другата половина от местата (299) са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50 процента или не.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия. Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва Франс прес.

Броят на депутатите в новоизлъчения парламент се определя чрез сложни калкулации. Те в крайна сметка водят до набъбване на броя на депутатите в Бундестага. В досегашния парламент депутатите бяха 613, а според прогнозите в новия могат да достигнат 700. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Избирателната система е такава, че да изключва прекалено малките партии от парламента, отбелязва ДПА. Като резултат от това една партия трябва да прехвърли прага от 5 процента от националния вот или да победи в три избирателни окръга, допълва ТАСС. Бариерата от 5 процента не е в сила за партиите, представляващи националните малцинства.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство ще е неизбежно коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборният ден днес започва в 8 ч. сутринта и приключва в 18 ч. вечерта местно време. На изборите през 2013 г. 24,3 процента от избирателите пратиха бюлетините си по пощата. Очаква се рекордът в тази насока да бъде подобрен.

В настоящите избори взимат участие 4800 кандидати. От тях 29 процента са жени. Средната възраст на кандидатите е 47 години, като най-младият е 18-годишен, а най-възрастният е 89-годишна немска актриса и общественичка, авторка на детски и кулинарни книги и политически деец Барбара Рютинг, допълва ТАСС.

В изборите участват 42 партии, като 16 от тях участват за първи път. Сред партиите новобранците са Съюз за въвеждане на основен базисен доход, партията Немски център и Партията на промяната, на вегетарианците и на веганите.

От тези общо 42 партии само четири бяха представени в досегашния парламент и това са ХСС/ХДС, ГСПД, Левите и Съюз 90/Зелени, обединила преди повече от 20 години двете отделни партии - Съюз 90 и Зелени.

Кандидатите за изборите могат да бъдат издигани от партии или да бъдат независими. Във втория случай независимият кандидат трябва да представи 200 подписа в своя поддръжка.

Досега в Германия е имало само три пъти предсрочни избори -1972 г., 1983 г. и 2005 г., допълва ТАСС. Изборите по принцип се произвеждат на четири години и датата се определя от президента.

Жителите на столицата ще съчетаят гласуването на парламентарните избори с традиционния берлински маратон и с гласуване в референдум за съдбата на берлинското летище Тегел - дали то да продължи да работи паралелно с новостроящо се летище или да преустанови работа, припомнят ДПА и Франс прес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
13
 
! Отговори
Далновиден преди 6 години
След още 4 години Меркел германският химн ще е:Дойчланд,Дойчланд,Аллах акбар!Майне либе халифат!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ммммЕ- слочаенос.
45
1
 
5
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 6 години
КАТО ЧУЯ:ПРОЕКТПРОТЕКЦИЯПРЕСТРУКТУРИРАНЕПРОСТИТУЦИЯПЕОСТАЩИНА...ПРис..а ми се....ха-ха.
44
1
 
6
 
! Отговори
мммм преди 6 години
МЕРКЕЛ, МАКРОН, МЕЙ, МАТАРЕЛА,............
43
5
 
15
 
! Отговори
andreshko преди 6 години
Колко пъти и германците трябва да се спъват в една и съща бабичка,за да им дойде акъла.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел е проект. Толкоз!
41
3
 
14
 
! Отговори
mama преди 6 години
Ще управлява ли Меркел могат да кажат само ония от запад. Те гиздосаха макарона и суджука-без никой да ги иска.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тарам буките казаха " НЕ " на баба Гела, говорила против бащицата Реджеп . Европа я чака синдрома ДПС - НЕЖИВЕЕШ В ТУРЦИЯ НО ГЛАСУВАШ ОТ НЕЙНО ИМЕ !
39
4
 
15
 
! Отговори
men преди 6 години
да им е честита на дойчистанците лицемеркелицата. още 4 години и щази бабичката ще ги довърши.
38
5
 
25
 
! Отговори
SS14W88Антимиграцион преди 6 години
Дано Алтернатива за Германиия да влязат в Бундестага !!!
37
7
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Абе адано управлява, пък няма значение с кого. Дано да завърши с успех започнатото - сриване на ЕС и създаване на Обединени Германски Емирства
36
16
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Ще, Ще. Той немският избирател не е *** като българския. То се вижда и по състоянието на немската икономика.
35
3
 
7
 
! Отговори
СССР-Германия преди 6 години
До Германия-РусияСССР предоставяше украинските степи за нелегално изпитание на танкове, самолети и тежка артилерия на германския Вермахт! ЗАЕДНО окупираха Полша но Финландия не!
34
0
 
9
 
! Отговори
Германия-Русия преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Стара е бойната дружба на германците с руснаците още от битката на народите при Лайпциг с Наполеон. Оттогава цялата руска военна бюрокрация е от германски тип!
33
2
 
3
 
! Отговори
ТЕОКРАЦИЯ преди 6 години
Демократическата диктатура е властта на комунистическата тълпа от народа.Теокрацията - това е божията диктаура с 10-те божи заповеди- нейната конституция!
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трика с плика е ясен. При такива усложнени избори винаги печели този който е по хитър и се Справя с аритметиката. Тя затова баба им Меркелица печели досега изборите. Добра е в аритметиката има хора и в броенето пресмятането и изчисляването. Много интересно при 65 милиона избиратели 500 дупетата. А при нас 5 милиона 240 дупетата?!? Как стават тези номера неам напредстава. Къде са 65 милиона къде са 5 милиона?? Да не би да сме 50 милиона народ в БГзатова да имаме 240 дупе.та пък ние да незнаеме?
31
2
 
16
 
! Отговори
Германия на германци преди 6 години
...и на техните съюзници- българи,румънци,италианци и японци................................Американските им окупатори доведоха мигрантите!!!! Да си ги задържат за тях!
30
2
 
21
 
! Отговори
до 44 румен преди 6 години
Колко евро- трогателно ! Насълзиха ми се очите с евроатлантически сълзи. Заплаках по евроатлантически нежно подпрял глава на рамото , на Африкански беженец.....
29
1
 
10
 
! Отговори
германското чудо преди 6 години
До сценария е ясенСАМО ЧУДОТО ще ни спаси от световния ционизъм, дето сам си ги избира без избори!
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A демократично ли е в деморкатичния Европейски съюз и в демократичния запад един демократичен държавен лидер да управлвява деморатично 16 деморатични години поред 4 демократични мандата?