Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?

А ако той беше мюсюлманин?
4 окт 2017 22:00, Елка Василева
177
Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?
Стивън Падок. Снимка: Reuters

Веднага след трагедията в Лас Вегас, отнела живота на 59 души, в интернет започнаха ожесточени спорове за това защо стрелялият срещу зрителите на концерт Стивън Падок не беше обявен за терорист.

Агенциите и медиите наричат 64-годишният мъж "вълк единак", "дядо", "играч" и "бивш счетоводител", но не използваха думата "терорист".

Засега не е ясно от какво се е ръководил Падок, извършвайки масовото убийство. Не бяха открити свидетелства за негови връзки с терористични организации, няма и доказателства, че той е имал някакво психическо заболяване.

Много потребителите в социалните мрежи обаче са уверени, че ако Падок беше мюсюлманин, той практически веднага щеше да бъде наречен терорист, незабавно свързвайки нападателя с ислямските екстремисти – дори без каквито и да са доказателства, пише Би Би Си.

Знаменитости, телевизионни звезди и учени обсъждат защо в случая със стрелбата в Лас Вегас терминът "терорист" не се използва.

Още по темата

Съгласно законите на щата Невада за акт на тероризъм се смята следното: "Всички действия, свързани с използване на насилие за причиняване на тежки телесни повреди или смърт на обикновени граждани".

На федерално ниво законът на САЩ нарича "вътрешен тероризъм" действията, които отговарят на три критерия: представляват опасност за човешкия живот, нарушавайки законите на страната или щата; имат за цел да сплашат или принудят към нещо граждани или представители на властите; извършени са предимно на територията на САЩ.

В определението на ФБР също се посочва, че за обявяването на някои действия за тероризъм е необходимо намерение "за сплашване или принуждаване на правителството, населението /или които и да са представители на тези групи/ за постигане на политически или обществени цели".

Именно този елемент като че ли е основен: организира ли се нападението само за причиняване на масови щети или по този начин нападателят се опитва да повлияе на правителството или пропагандира определена идеология?

Много потребители в социалните мрежи споделят снимка с текста на закона на щата Невада и въпроса защо въпреки очевидното определение шерифът на полицията в Лас Вегас Джо Ломбардо заяви на пресконференция за Падок следното: "Не знаем каква в онзи момент е била неговата система на вярвания. Сега ни се струва, че той е действал сам като вълк единак".

В Twitter думите "вълк единак" (lone wolf) е използвано след трагедията в Лас Вегас 200 000 пъти. А думите "терористично нападение" (terrorist attack) – над 170 000 пъти. Хората обсъждат защо има явно несъответствие между това как описват заподозрян с бял цвят на кожата и представителите на останалите раси.

Спорове се разгоряха и във Facebook. Потребителят Марсал от Индонезия пише: "Не го признават за международен терорист? Може би защото лицето му не е арабско!".

Потребителят Махмуд ел Авади пише, че е натъжен от новината за случилото се, но и че масовото убийство няма да се отрази на белите хората по същия начин, по който се отразяват нападенията на ислямистите на неговото семейство.

"След всяка масово убийство животът на моята жена е подложен на опасност, защото тя си покрива главата, моят син е нападан в училище, защото се казва Мохамед, към 4-годишната ми дъщеря се отнасят несправедливо, защото тя говори на арабски. Но ако си терорист бял и християнин, то изведнъж си душевноболен и всичко е наред", пише той.

Въпреки огромното мнозинство коментари в интернет с критика срещу властите и медиите за това, че Падок не беше наречен терорист, имаше и други гласове, опитали се да разберат защо се случва така.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Снимката на този убиец от моргата ли е взета?
52
2
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Падок не е терорист,а по-скоро сериен убиец с много малък антракт между всяко убийство.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости, извършителят не е приел исляма, а антифашизъм, което също е религия с политически цели сродни или преливащи се в тези на исляма. Затова приятелката му е била филипинка и е изпращал пари на семейството и, както правят много такива пиявици, хващат си бял ***. Жертвите са били републиканци и бели християни. А няма да се нарече тероризъм защото медиите са глобалисти мултикултуралисти и анти-бели....
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не ви е верен часовника днес.бг, той е приел исляма няколко месеца преди да направи този зловещ акт!А в повечето случаи се наричат терористи свързани с терористични организации.
49
2
 
3
 
! Отговори
Bg amerikanec преди 6 години
toa na snimkata prilicha na piqnica ot Lulin kaf amerikanec kvi 5 leva
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото чух, скоро бил приел исляма. Това не го ли прави директно ислямистки фундаменталист и терорист - камикадзе? Както и да го представят медиите, на мен ми изглежда точно така - пеихиатрично нестабилна личност, приела исляма и радикализирала се твърде бързо поради психиатрични причини.
47
1
 
5
 
! Отговори
:( преди 6 години
Гнус ме е че политиканите от всички възможни цветове веднага започнаха да трупат дивиденти на гърба на човешката трагедия.
46
2
 
1
 
! Отговори
войнствен атеист преди 6 години
до АТАКИСТАз ти викам че може, ти ми викаш - не. Ами отивай да четеш книжки. Друго няма какво да си пишем.до АнадолскиКакво искаш да ти кажа за експеримента? Единственият извод е, че холандците не си губят времето да четат нито християнското книжле, нито твоето. Браво на тях за което! :) И двете писания са един дол дренки.Апропо, ти като си разчленявал твойто книжленце със собствените си очи... какво мислиш за абзаците с пещерняшки морал в нея? А за варварщините, препоръчани от хадитите? :)
45
1
 
7
 
! Отговори
Тоналд Дръмп преди 6 години
Болна, тежко болна държава състояща се от Стивън Падоковци, Хилъри Клинтънки и Джон Макккейновци. Военен полигон и резерват-развъдник на серийни убийци и опасно луди. Лечението е едно - пълна изолация, санкции и ембарго от целият останал свят. Само така имат шанс да се оправят. Иначе ще пренесат тази агресия върху човечеството. Прекъсвай докато не са запалили и нашата черга.
44
3
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Анадолец, всеки чукaн се уморява от истината!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ГО НАРИЧАТ ТЕРОРИСТ ЩОТО ТОЙ НЕ Е ТЕРОРИСТ!!!ТОЙ Е АНТИТЕРОРИСТ ТЕРОРИСТ!!ИЗТРЕПАЛ ГИ Е СЛЕД 22 ЧАСА ВЕЧЕРТА!!!СЛЕД 22 ЧАСА ВЕЧЕРТА СЕ ПАЗИ ТИШИНА И НЕ СЕ ВИКА ПО МЕГАФОНА!!!ПРЕДИШНИЯ ПЪТ КОГАТО Е БИЛ НА ПОЧИВКА ВЪВ ЛАС ВЕГАС СА МУ СКЪСАЛИ НЕРВНАТА СИСТЕМА ЦЯЛА НОЩ КОНЦЕРТ НЕ Е МИГНАЛ А ЛЕГЛОТО МУ Е ВИБРИРАЛО ОТ БАСОВЕТЕ ВСЕ ЕДНО Е ВИБРОЛЕГЛО :DСЕГА СЕ Е БИЛ ПОДГОТВИЛ И Я МУ ВДИГАТ ШУМ Я ГИ Е ОТСТРЕЛЯЛ КАТО ПАТИЦИ!!!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До войствен атаистКолега не му обяснявай повече...просто не разбира!Писах ти на 50 нещо!ДО АТАКИСТУМОРИ МЕ! Няма да обяснявам вече... Ако иска колегата войствен атаист да продължава с теб...ама мисля, че и него умори!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Впрочем откога на наркоманите мозъчните им клетки са промити, а не увредени(болни) от наркотика?"Отговарям ти за последно...Ти от упойващи вещества само наркотика от типа,който пристрастява човека ли познаваш... Забравих името на веществото, казаха го по тв... Един вид някво, което му дава кураж! Все пак не е лесно да знаеш, че днес ще умреш:-) историята с девиците не стига само :-) :-) :-) аре легай си вече!
40
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 51 Атеисте, здрав мозък не може да бъде промит до такава степен, че да вярва в 40-те девици на небето. Иначе продължавай да пишеш едно и също.
39
2
 
6
 
! Отговори
войнствен атеист преди 6 години
до АТАКИСТГрешката ти е, че си мислиш че този с промития мозък ще мисли по същия начин като теб: "ей сега ще се взривя сред ей тая тълпа от невинни" НЕ. Мисли си: "ще се взривя сред ей тея НЕВЕРНИЦИ". Промивката не става от днес за утре и не са просто обещания за награда в отвъдното. Говорим за фундаментална, но постепенна промяна на морала и светогледа.Говорим и за пълни лузъри, които нищо не са направили от живота си и никога няма да го сторят. Т.е., "ограничени умове", както писах по-рано.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
" Та този пич най-обстойно разчленява целия к*ран барабар с най-приетите в исляма хадити, като дори го чете на арабски."Добре, ти вярваш на разчленен Коран от идил! А аз съм си го разчленил лично с моите очи! Разбираш ли какво искам да ти кажа...А и в ютоб има една социална атракция четат абзац от Библията:-) но е увита с корица от Корана... :-) хората веднага почват да критикуват... После се остават шок, като разберат, че е абзац от Библията...гледай и това! Забавно е!
37
3
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Мхм, значи то наркоманите ги изкара камикадзета?Браво! То било много лесно- вкарваш му дозата и върви да се гърми сред хората?Анадолски, не ме занимавай с болните си фантазии, моля!Впрочем откога на наркоманите мозъчните им клетки са промити, а не увредени(болни) от наркотика?
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 64 години приел исляма,но играел комар и пиел.После стрелял от два прозореца едновременно.Който иска да вярва.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До АТАКИСТАбе точно тези, които се взривяват се обучават, т.е промиват им мозъка още от ергенска възраст или пък са ергени... На един ерген мога за един час да го накарам да си мисли, че е Супермен! Ти да не мислиш, че избират случаен от групировката им за това, а им се дава и упойващо вещество, това е доказано от медицинските прегледи от предотвратените атаки в Турция!!! Аре въри легай вече!
34
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 48 Атеисте, аз не мога да нарека по друг начин човек, който е повярвал на някой, че ако се самоубие и избие невинни хора ще отиде на по-добро място с '''ите му...ако не БОЛЕН МОЗЪК! Промит мозък е ако го накарат да повярва в Бойко Борисов или в Бай Дончо. Не и другото.