Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?

А ако той беше мюсюлманин?
4 окт 2017 22:00, Елка Василева
177
Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?
Стивън Падок. Снимка: Reuters

Веднага след трагедията в Лас Вегас, отнела живота на 59 души, в интернет започнаха ожесточени спорове за това защо стрелялият срещу зрителите на концерт Стивън Падок не беше обявен за терорист.

Агенциите и медиите наричат 64-годишният мъж "вълк единак", "дядо", "играч" и "бивш счетоводител", но не използваха думата "терорист".

Засега не е ясно от какво се е ръководил Падок, извършвайки масовото убийство. Не бяха открити свидетелства за негови връзки с терористични организации, няма и доказателства, че той е имал някакво психическо заболяване.

Много потребителите в социалните мрежи обаче са уверени, че ако Падок беше мюсюлманин, той практически веднага щеше да бъде наречен терорист, незабавно свързвайки нападателя с ислямските екстремисти – дори без каквито и да са доказателства, пише Би Би Си.

Знаменитости, телевизионни звезди и учени обсъждат защо в случая със стрелбата в Лас Вегас терминът "терорист" не се използва.

Още по темата

Съгласно законите на щата Невада за акт на тероризъм се смята следното: "Всички действия, свързани с използване на насилие за причиняване на тежки телесни повреди или смърт на обикновени граждани".

На федерално ниво законът на САЩ нарича "вътрешен тероризъм" действията, които отговарят на три критерия: представляват опасност за човешкия живот, нарушавайки законите на страната или щата; имат за цел да сплашат или принудят към нещо граждани или представители на властите; извършени са предимно на територията на САЩ.

В определението на ФБР също се посочва, че за обявяването на някои действия за тероризъм е необходимо намерение "за сплашване или принуждаване на правителството, населението /или които и да са представители на тези групи/ за постигане на политически или обществени цели".

Именно този елемент като че ли е основен: организира ли се нападението само за причиняване на масови щети или по този начин нападателят се опитва да повлияе на правителството или пропагандира определена идеология?

Много потребители в социалните мрежи споделят снимка с текста на закона на щата Невада и въпроса защо въпреки очевидното определение шерифът на полицията в Лас Вегас Джо Ломбардо заяви на пресконференция за Падок следното: "Не знаем каква в онзи момент е била неговата система на вярвания. Сега ни се струва, че той е действал сам като вълк единак".

В Twitter думите "вълк единак" (lone wolf) е използвано след трагедията в Лас Вегас 200 000 пъти. А думите "терористично нападение" (terrorist attack) – над 170 000 пъти. Хората обсъждат защо има явно несъответствие между това как описват заподозрян с бял цвят на кожата и представителите на останалите раси.

Спорове се разгоряха и във Facebook. Потребителят Марсал от Индонезия пише: "Не го признават за международен терорист? Може би защото лицето му не е арабско!".

Потребителят Махмуд ел Авади пише, че е натъжен от новината за случилото се, но и че масовото убийство няма да се отрази на белите хората по същия начин, по който се отразяват нападенията на ислямистите на неговото семейство.

"След всяка масово убийство животът на моята жена е подложен на опасност, защото тя си покрива главата, моят син е нападан в училище, защото се казва Мохамед, към 4-годишната ми дъщеря се отнасят несправедливо, защото тя говори на арабски. Но ако си терорист бял и християнин, то изведнъж си душевноболен и всичко е наред", пише той.

Въпреки огромното мнозинство коментари в интернет с критика срещу властите и медиите за това, че Падок не беше наречен терорист, имаше и други гласове, опитали се да разберат защо се случва така.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари