Там, където човекът се превръщаше в 640 грама пепел

"Изстрадахме неща, които човешкият мозък изобщо не може да си представи"
Обновена: 12 окт 2017 13:43 | 11 окт 2017 19:30, Елка Василева
108
Там, където човекът се превръщаше в 640 грама пепел
Януари 1945 година: освобождаването на Аушвиц. Снимка: Дойче веле

"Тук изстрадахме неща, които човешкият мозък изобщо не може да си представи", четем в записките на концлагерист в Аушвиц. Този разтърсващ разказ за зверствата на нацистите бе открит заровен в земята край крематориум №3, пише Дойче веле.

Всеки божи ден Марсел Наджари е гледал смъртта право в лицето. "Тук изстрадахме неща, които човешкият мозък изобщо не може да си представи", четем в записките му, писани тайно към края на 1944 година. Наджари, който е гръцки евреин, укрил записките си в термос, който заровил в земята край крематориум №3.

"Точно под градинката, скрити под земята, се намират две огромни помещения: едното е съблекалня, а другото - камера на смъртта. Именно там наблъскват хората. Когато броят им достигне 3 хиляди души, вратите се затварят и започва обгазяването", пише Наджари.

Записки от пепелта

В записките си концлагеристът описва как германците са използвали камшици, за да натъпчат хората "като сардели", преди да залостят вратите и да пуснат отровния газ. "След половин час отваряха вратите и тогава започваше нашата работа", разказва по-нататък Наджари. Той е бил причислен към група, която отговаряла за пренасянето на телата от газовата камера в крематориума, където "човекът се превръща в 640 грама пепел", пише Наджари.

В момента на откриването им записките на Наджари са в много лошо състояние, но междувременно са реставрирани и напълно четливи. Този месец те бяха публикувани за първи път на немски език. И са само един от общо девет документа, открити заровени на територията на бившия концентрационен лагер Аушвиц. Тези текстове, писани от общо петима концлагеристи, които са били заставяни да пренасят телата на избитите хора, са "едни от най-важните документи за Холокоста", казва историкът Павел Полян.

Той е изследвал записките в продължение на десет години, а заключенията си е изложил в книгата "Записки от пепелта". Повечето ръкописи са били открити още през пролетта на 1945 година - малко след освобождаването на Аушвиц. Полян не вярва, че може да има и други ръкописи, които още не са открити. Защото от почти 2 хиляди концлагеристи, заставяни да пренасят телата на умъртвените затворници, само стотина са оцелели от Холокоста. А от петимата концлагеристи, заровили свои записки в земята, Наджари е единственият оцелял.

Неговите записки са открити много по-късно от другите - чак през 1980 година. Намира ги студент, който участва в археологически разкопки в гориста местност край руините на крематориум №3. За разлика от другите текстове, изровени от земята още през 1945 година, записките на Наджари са били в много лошо състояние. След 35 години под земята четливи са били само 10 до 15 процента от текста.

Да оцелееш в ада

Марсел Наджари е роден през 1917 година. През април 1944 е депортиран в Аушвиц. Там той е зачислен към групата, отговаряща за пренасянето на труповете от газовите камери в крематориума. След края на войната Наджари се връща в Гърция, а през 1951 година емигрира със семейството си в САЩ, където работи като шивач. Умира в Ню Йорк през 1971 г. - на 54 години.

Докато е в Гърция, той пише мемоарите си, но очевидно не споделя с никого, че е заровил записките си край крематориума в Аушвиц. Безброй пъти е бил на косъм от самоубийството - искал е да се присъедини към обречените на смърт в газовите камери. Но мисълта за отмъщение го възпирала. "Натъжава ме не това, че ще умра, а че няма да успея да си отмъстя по начина, по който бих искал да го направя", четем в записките на Наджари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: ХолокостАушвиц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
36
 
! Отговори
PD преди 6 години
Много точен въпрос е, а защо евреите?В преследването на евреите, Хитлер не е новатор. поне по отношението на западната цивилизация. Конфликта е, между западния модел за създаване на нации и неподатливостта на еврейската религиозна общност към промяна.
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мине не мине някое време, и меткат ли меткат пропагандата.До такава степен сте дотегнали на целия свят. Дори да е истина /което е спорно, най-малкото/, не ви ли писна 70 години да осребрявате инсинуацията?Нали за пари и влияние е цялата работа?
18
6
 
25
 
! Отговори
Дьо ла Пан преди 6 години
"Точно под градинката, скрити под земята, се намират две огромни помещения: едното е съблекалня, а другото - камера на смъртта. Именно там наблъскват хората. Когато броят им достигне 3 хиляди души, вратите се затварят и започва обгазяването", пише Наджари. Да, и един мармот завива шоколад;)
17
1
 
42
 
! Отговори
ген.Карбишев преди 6 години
До Анонимен 9Абсолютно си прав!Но никой не оправдава нацистите!Става дума за "богоизбрания народ",дето възмечтава световно господство!И по-точно за ционистите!За такива като Симон Визентал,"палача на нацистите",за който се разбра, че е бил сътрудник на Гестапо!Полша и СССР дават многомилионни жертви,но за тях се мълчи,единствените жертви са евреите!И до като крещят какви жертви са, изобщо не забравят да лапат пари от Германия,която до този момент е платила на Израел над 150 млрд евро!
16
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не обича евреите.
15
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахаааа, заровил ги, оцелял и после на никого не казал за тях и умира, но после ненадейно ги открива студент заровени там при археологически разкопки чак през 1980 г.Толкова зле съшита история с бели конци не бях чел скоро. Продължават да ни облъчват с лъжите за тези неща. Има евреи историци и професори, които отричах холокоста и споделят, че е една огромна манипулация, за да могат на евреите да дадат земя и да си направят държава, за да могат да владеят света. Има видеота в тубата. Гледайте!
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
евре йски приказки
13
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най много злини причинили на света са евреите.
12
8
 
46
 
! Отговори
.... преди 6 години
А, защо именно евреите са били основната цел на Хитлер? Гаден, фанатизиран народ! Най- гнусните създания, които манипулират глобалното унищожение на народите са именно група евреи! Ами българският геноцид, арменския, или те не са важни, а войните в Сирия, Либия и.т Защо, по Хитлерово време, когато казва край на световната банка, Германия става страната с най- мощна икономика? Да не изброяваме и масоните - 90% евреи. Войната в Домбас и пр и пр, но много трябва да чете човек, за да размишлява
11
6
 
45
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Не са били 2 хиляди. Били са 6 милиона. Навсякъде и винаги са 6 милиона. А че Циклон -Б е пестицид против въшки и не става за тровене на хора е малка подробност.
10
15
 
3
 
! Отговори
Чивас преди 6 години
До Анонимен 7Някои повтарят като папагали прочетено оттук оттам и искат да ги вземат за мъдри философи, но всъщност са и ще си останат най-обикновени анонимници, липсата на които въобще няма да се отрази на никого и на нищо
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад звездичките са ромите, които са *** навсякъде по света и това не е нецензурна дума.Същите братя, от съветската страна са воювали като лъвове за победата над фашизма.Моите уважения!Може този, които ме тика да пиша роми, не знае за това.Те тогава не са знаели, че са роми, защото ЕС го е нямало , за да ни каже кое е вярно и кое-не.Зверовете съществуват, никога няма да свършат...
8
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безумие е да търсите оправдание за това чудовищно издевателство над човечеството!Освен евреи, ако не ви е известно, са изгорени много ***, поляци, руснаци , българи...Бил съм в Маутхаузен, Австрия, в близост до Линц - родният град на Хитлер, където не можеш да преброиш паметните плочи на народите, чиито синове са изгорени в пещите.На входа на концлагера има скулптура на пленен съветски генерал, който е заливан със студена вода гол, докато се превърне в леден блок!И има оправдание!?
7
5
 
20
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
Еваларка на редакцията! И за кво ги пускате тия статии... от емпатия? Едва ли! По-скоро, за да разцвърчим форумните мишки. Не и е мястото на тази статия тук.
6
2
 
51
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Те са древен и "богоизбран" народ затова трепят своите братовчеди - палестинците. Защото палестинците са секта според тях. И Корана, Библията, Фейсбук, Гугъл и т.нт (съвремените библии) са тяхно дело. Всички сме гои. Някои са повече гои другите по малко ако слушкат. Но евреите са "толерантни" по принцип. Сина на Нетаняху си имаше приятелка която не беше еврейка и "проблема" стигна чак до техния Меджлис - Кнесета. Инак са толерантни и добри.
5
13
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва много внимателно да се проследят причините за Холокоста. Все още не се казва цялата истина, а това рискува подобно нещо да се повтори и в бъдеще. Хората ги учат само на това какво чудовище е Хитлет, но не и какво са причинили евреите на народите по света, за да бъдат толкова мразени.
4
12
 
50
 
! Отговори
спечелих баса преди 6 години
Става дума за холокоста,нали!?Дето тровели горките евреи с Циклон-Б!Дето в нета вече свободно пише,че не става за тая работа!Ама няма начин да го сменят,щото много въпроси ще изскочат!Не защитавам германците,те достатъчно си платиха и за шантавия си фюрер!Но не понасям алчни тарикати,готови да смучат безжалостно труда на другите!
3
27
 
13
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Да. И за арменския геноцид същата работа както за еврейския. Не вярвам нито в едното нито в другото. Между другото в страни като Франция ако кажеш, че смяташ приемерно, че няма арюенски геноцид има вероятност да те съдят. Ако решиш пък нещо да се усъмниш в холокоста направо вкарват в затвора.
2
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мдааа за съжаление живота доказва, че който е престъпник, той живее добре, ето, германия е най-богатата европейска държава...
1
8
 
79
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Каква трогателна история. И само евреи ли загинаха там? Нямаше ли и други? Или те не са важни? Германия да продължава да плаща и всяка година да приема бежанци за да докаже, че вече не е нацистка.