Там, където човекът се превръщаше в 640 грама пепел

"Изстрадахме неща, които човешкият мозък изобщо не може да си представи"
Обновена: 12 окт 2017 13:43 | 11 окт 2017 19:30, Елка Василева
108
Там, където човекът се превръщаше в 640 грама пепел
Януари 1945 година: освобождаването на Аушвиц. Снимка: Дойче веле

"Тук изстрадахме неща, които човешкият мозък изобщо не може да си представи", четем в записките на концлагерист в Аушвиц. Този разтърсващ разказ за зверствата на нацистите бе открит заровен в земята край крематориум №3, пише Дойче веле.

Всеки божи ден Марсел Наджари е гледал смъртта право в лицето. "Тук изстрадахме неща, които човешкият мозък изобщо не може да си представи", четем в записките му, писани тайно към края на 1944 година. Наджари, който е гръцки евреин, укрил записките си в термос, който заровил в земята край крематориум №3.

"Точно под градинката, скрити под земята, се намират две огромни помещения: едното е съблекалня, а другото - камера на смъртта. Именно там наблъскват хората. Когато броят им достигне 3 хиляди души, вратите се затварят и започва обгазяването", пише Наджари.

Записки от пепелта

В записките си концлагеристът описва как германците са използвали камшици, за да натъпчат хората "като сардели", преди да залостят вратите и да пуснат отровния газ. "След половин час отваряха вратите и тогава започваше нашата работа", разказва по-нататък Наджари. Той е бил причислен към група, която отговаряла за пренасянето на телата от газовата камера в крематориума, където "човекът се превръща в 640 грама пепел", пише Наджари.

В момента на откриването им записките на Наджари са в много лошо състояние, но междувременно са реставрирани и напълно четливи. Този месец те бяха публикувани за първи път на немски език. И са само един от общо девет документа, открити заровени на територията на бившия концентрационен лагер Аушвиц. Тези текстове, писани от общо петима концлагеристи, които са били заставяни да пренасят телата на избитите хора, са "едни от най-важните документи за Холокоста", казва историкът Павел Полян.

Той е изследвал записките в продължение на десет години, а заключенията си е изложил в книгата "Записки от пепелта". Повечето ръкописи са били открити още през пролетта на 1945 година - малко след освобождаването на Аушвиц. Полян не вярва, че може да има и други ръкописи, които още не са открити. Защото от почти 2 хиляди концлагеристи, заставяни да пренасят телата на умъртвените затворници, само стотина са оцелели от Холокоста. А от петимата концлагеристи, заровили свои записки в земята, Наджари е единственият оцелял.

Неговите записки са открити много по-късно от другите - чак през 1980 година. Намира ги студент, който участва в археологически разкопки в гориста местност край руините на крематориум №3. За разлика от другите текстове, изровени от земята още през 1945 година, записките на Наджари са били в много лошо състояние. След 35 години под земята четливи са били само 10 до 15 процента от текста.

Да оцелееш в ада

Марсел Наджари е роден през 1917 година. През април 1944 е депортиран в Аушвиц. Там той е зачислен към групата, отговаряща за пренасянето на труповете от газовите камери в крематориума. След края на войната Наджари се връща в Гърция, а през 1951 година емигрира със семейството си в САЩ, където работи като шивач. Умира в Ню Йорк през 1971 г. - на 54 години.

Докато е в Гърция, той пише мемоарите си, но очевидно не споделя с никого, че е заровил записките си край крематориума в Аушвиц. Безброй пъти е бил на косъм от самоубийството - искал е да се присъедини към обречените на смърт в газовите камери. Но мисълта за отмъщение го възпирала. "Натъжава ме не това, че ще умра, а че няма да успея да си отмъстя по начина, по който бих искал да го направя", четем в записките на Наджари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: ХолокостАушвиц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
не само руснаци преди 6 години
До Dies IraeВ нета попаднах на снимки с ухилени американски войници,които строяха крематориуми в нацистки лагер!Снимките са доста!
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нацизъм, социализъм - едно и също е. И едните и другите са убийци.
78
1
 
5
 
! Отговори
Футуролог преди 6 години
То е повече от ясно че хитлеристите по възпитание са били с класи над СССРНяма спор и аз също го знам това нещо от дядо сиВисоката цел на Хитлер наречена ВИСША РАСА обяснява тяхното държаниеТ"ва да не са Ви м"аймунякопочитателите Маркс и Ленин с обноски и държание на нашия Слави ТрифоновИ все пак Хитлер е казал че чак след края на войната ще се реши дали изобщо България ще получи някакви територииХитлер планирал да изсели всички източноевропейци в Сибир и в тяхната земя да дойдат немци
77
1
 
13
 
! Отговори
срамът да си човек преди 6 години
до КирилИма ли някакво значение какъв е лагера - хитлеристки,сталинистки,щатски/ срещу индианц/ и пр.Той по същество е срещу човека.Пародията е , че човека,а не жиеотното е срещу човека т. е разума е срещу хуманността.Зловещо ,погледнато от всички ъгли.
76
9
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
има ли още наивни мозъци които вярват на глупостите за работническите лагери на нацистка германия ? вземете се пообразовайте малко
75
4
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 6 години
Това е война, ти какво очакваш от немците? Да стоят и да ги избиват ли? Провери защо Хитлер нахлува в Полша, каква е била истинската причина?
74
5
 
5
 
! Отговори
ал преди 6 години
До Wie bitteНикой не го интересуват такива дреболии.....
73
5
 
7
 
! Отговори
срамът да си човек преди 6 години
Нито немците , нито руснаците са минали с мир през България.Нелогично е завоевателя да е миролюбец.Що се отнася до концлагерите - това е срамът, ужасът на човечествотоСега Меркел се стреми да заглади историята от предците. си , но уви ! неуспешно.За Европа става по-зле.
72
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми хвалете Хитлеризма,никой не може да ме убеди,че да избиеш толкова много хора,БЕЛИ ХОРА,ЕВРОПЕЙЦИ,а уж Хитлеристите са били за бяла раса,да унищожиш собствената си държава и континент е нещо добро!Да потопиш Европа в руини и смърт не е геройство.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeАх, Диа Рия ! Ти се завърна ! Коя е днешната конспирация, я кажи ?!
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така еТези моряци не са само от "Аврора",а от целия балтийски флот!През1924 год се вдигат в Кронщад,където са били,на бунт но нямат достатъчно оръжие,и червените ги избиват!
69
14
 
33
 
! Отговори
сс преди 6 години
баба ми и дядо ми лично са ми разказвали как са преминали немските войници през село и как руските. немските са били под строи лъснати раздавали са шоколад и храна на децата който са бягали покрай тях, по късно като идват руснаците вземат агнета храна минават като хунта влизат и си вземато от къщите и дворовете каквото си поискат, има и изнасилени, така че си направете сметка кои какви са???
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До историкза начало можеш да разкажеш за Голодомора и Гулаг.
67
9
 
21
 
! Отговори
Wie bitte преди 6 години
Моля някой да ми обясни /смислено/ как се пренасят 3 000 трупа в ... /крематориум, камера, пещ и за колко време и се изгарят?!?В сегашните крематориуми е необходимо около 1,5 - 2 часа за една кремация /за едно тяло/.
66
5
 
6
 
! Отговори
историк преди 6 години
А пъкна 69 съвсем му е изтекъл мозъка от 69-ки. Тоз кораб Аврора трябва да е бил по-голям от самолетоносач с този екипаж от 15 000 човека.То бива фантазия, бива ама това минава всички граници.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63 Поинтересувай се по въпроса за да не се излагаш. Хубаво е преди да напише нещо човек да е попрочел малко по въпроса.
64
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 57 Кова което си написал за Русия ли се отнася?
63
3
 
14
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До До Хитлерови 51 Да допълня и 15 000 моряци избити от Ленин през 1924г.Това са същите моряци дали началота на революцията с кораба Аврора.През 24г. се вдигат на бунт срещу червения терор , казвайки че не са се били за това и искат промяна.Част от тях избягват по леда в Финландия и се спасяват .Останалите се предават и са зверски избити.
62
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдейки по днешните юдейски деяния е било напълно заслужено, но недостатъчно.
61
9
 
26
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
О ужас в момента на едно от тези места има еврейска държава (тя е тайна нацистка) Защо САЩ и Русия още не са я обсипали с ядрени бомби? Колко пъти сменяха плочите пред Аушвиц? Поне 5 пъти.Сега не пише числа, а много (неопределено) Защото през 10 години трябваше да се намалят цифрите.Да не говорим, че много еврей след войната започват да подават фалшива информация за загинали роднини за да получат репарации което изкуствено издува едно изключително завишено вече число на жертвите. Доказано!