Кръвта вода не става! Севернокорейска "принцеса" във властта

Тъй като е жена, Ким Чен Ун вероятно не я смята за заплаха
12 окт 2017 21:01, Елка Василева
40
Кръвта вода не става! Севернокорейска "принцеса" във властта
Ким Йо Чен. Снимка: архив, Reuters

Повишаването на 28-годишната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун до пост в най-висшия орган за вземане на решения в страната е знак, че той засилва позициите си, като привлича най-важните си хора по-близо до центъра на властта, казват експерти и служители.

Ким Йо Чен беше определена за кандидат член на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия - непроницаемия, всемогъщ партиен орган, където се решават най-важните държавни въпроси, съобщиха в неделя държавните медии на Севера.

Това я прави едва втората жена в патриархална Северна Корея, която става част от този клуб само за подбрани хора след Ким Кьон Хи, която заемаше влиятелни постове, докато нейният брат Ким Чен Ир управляваше страната, пише Ройтерс.

"Тъй като тя е жена, Ким Чен Ун вероятно не я смята за заплаха и предизвикателство за своето управление", каза научният сътрудник от Института за стратегия за национална сигурност Мун Хон Сик. "Както се казва, "кръвта вода не става", Ким Чен Ун мисли, че на Ким Йо Чен може да има доверие."

Още по темата

За разлика от своята леля, която беше повишена до пост в Политбюро през 2012 г., след като служеше повече от три десетилетия в партията, Ким Йо Чен се издига до властта с невиждана бързина.

Ким Кьон Хи не се е появявала, откакто през 2013 г. беше екзекутиран съпругът й Джан Сон Тхек, смятан някога за втори в йерархията в Пхенян. Според сведения, представени пред парламента през август, южнокорейското разузнаване смята, че сега тя се намира на изолирано място близо до Пхенян, където е подложена на лечение от неопределена болест.

Джан и съпругата му не са единствените роднини, загубили благоволението на Ким Чен Ун.

Отчужденият заварен брат на Ким Чен Ун - Ким Чен Нам - беше убит с отровно нервнопаралитично вещество на летище в Малайзия през февруари. Две жени са съдени за убийството, зад което според южнокорейски и американски служители стои режимът на Ким Чен Ун.

Ким Чен Нам, който живееше в изгнание в Макао, критикуваше династичното управление на своето семейство и брат му издаде постоянна заповед за неговото екзекутиране, казват някои южнокорейски депутати.

С вързана на опашка коса и черни костюми

Елегантно облечената Ким Йо Чен, която обикновено връзва косата си на опашка и се появява предимно с черни костюми и черни обувки с токчета, за първи път се показа по държавните медии през декември 2011 г., когато беше видяна да плаче до Ким Чен Ун на погребението на баща им.

Оттогава Ким се е появявала няколко пъти с брат си, смеейки се на концерти, яздейки бял кон, и усмихната, докато получава цветя от негово име на държавни церемонии.

Със своето младежко и живо присъствие на кадрите в държавните медии тя е в ярък контраст с обикновено мрачните генерали и застаряващи партийни функционери, които придружават Ким Чен Ун при изпълнение на официалните му задължения.

Младата наследница, която преди това само от време на време се появяваше на заден план, напоследък се придвижва към предната линия и центъра на снимките в медиите, помагайки на брат си на множество значими държавни прояви.

На голям военен парад през април по случай 105-ата годишнина от рождението на бащата основател Ким Ир Сен тя беше видяна как излиза бързо зад колоните и носи документи на брат си, докато той се готвеше да направи обръщение.

Същия месец тя стоеше до него на церемония за откриване на строителен проект в Пхенян.

През март 2016 г. тя придружаваше Ким Чен Ун при посещение, на което той даде напътствия на ядрени учени и обяви успешно разработване на смалени ядрени бойни глави.

"Официалното включване на Ким Йо Чен в 30-членния клуб за подбрани хора, в който влизат главните личности, определящи политиката на Северна Корея, означава, че нейната роля в режима ще стане още по-голяма", каза старши сътрудникът в Института "Седжон" южно от Сеул Чхеон Сеон Чхан.

Зад завесата

Освен нейната възраст почти нищо не се знае за Ким Йо Чен. За първи път тя попадна в общественото полезрение през февруари 2011 г., когато южнокорейска телевизия я засне на концерт на Ерик Клептън в Сингапур с другия й брат Ким Чен Чхол.

Тримата, за които има информация, че са ходили на училище в Швейцария, са пълнокръвни братя и сестри, родени на Ким Чен Ир от четвъртата му партньорка Ко Йон Хи.

Най-големият син на Ким Чен Ир - Ким Чен Чхол - не участва в политиката, а води тих живот в Пхенян, където свири на китара в група, казва бившият заместник-посланик на Северна Корея в Лондон Тхе Йон Хо, избягал в Юга.

През 2014 г. Ким Йо Чен беше назначена за заместник-директор на отдела за пропаганда и агитация на Корейската трудова партия, който се занимава с изпращане на идеологически послания в областта на медиите, изкуството и културата.

Назначаването й на този пост накара финансовото министерство на САЩ да я постави през януари в черен списък заедно с още шестима севернокорейски служители за "тежки нарушения на човешките права" и цензура, прикрила "нечовешкото и потисническо поведение" на режима.

Миналата година бившият ръководител на южнокорейското разузнаване каза, че се смята, че Ким Йо Чен "злоупотребява с властта", наказвайки висши служители на пропагандния отдел за "дребни грешки".

На снимка, публикувана в севернокорейските държавни медии през януари 2015 г., се виждаше, че тя носи пръстен на безименния си пръст по време на посещение в център за детски грижи.

Служители на южнокорейското разузнаване казват, че Ким може да се е омъжила за свой състудент от престижния университет "Ким Ир Сен", но няма потвърждение дали тя наистина е омъжена, нито за кого.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
дзънннннн преди 6 години
по нареждане на руските другари--------------------------------------------Психар, какво общо има тази статия с оригването ти за "руските другари"?Пийте си хапчетата бе хора, завивайте се добре и леки разходки.
31
0
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 6 години
"Абе турците за 500 години не са изтрепали толкова българи колкото са изтрепани в концлагерите по нареждане на руските другари"Само кръвния данък е няколко милиона български момчета. А като имаме предвид колко хора сме били след освобождението, приблизително 3 милиона, и колко сме в края на социализма , можем да заключим, че говориш абсолютни глупости....
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 23Абе турците за 500 години не са изтрепали толкова българи колкото са изтрепани в концлагерите по нареждане на руските другари
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Партията рече Пълни глупости! Защото от 89г. досега не са преставали да управляват другарите, независимо от коя партия. Просто се въртят на ротационен принцип и се правят на различни, а стадото блее.
28
13
 
8
 
! Отговори
Партията рече преди 6 години
Ние сме по- напред от севернокорейските другари! Ние отдавна повишихме Елена Йончева, Елена Поптодорова / оная дето крадеше по летищата/,Йотова я направихме вице-президент! Въобще-инвестицията във другарките се заплаща добре-ей на другарката Елена Йончева сума ти пари изхарчи за смотани материали, а сега-съди и министър-председателя! Така че-ние сме по-напреднали от северно-корейските другари и другарки!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Е не всички могат да са убъви к"ат дилянщу и родата му
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32 и още се разграбва създаденото тогава .
25
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Затова НРБ фалира три пъти за 45 години социализъм.
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозна като всички комунисти.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е достатъ4но дебела трябва поне фигурата на деян пеевски да има та да я вземат на сериозно я виж дядои баща и брат и какви охранени *** са
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НРБ беше развита европейска държава с мощна икономика в която тоалетната хартия беше изключително дефицитна , а доларовият и дълг беше 6 пъти по-голям от годишният и външен стокооборот .
21
0
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Да! Прав си! Жълтите са с друг чип в главата!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само на мен ли ми се струва или на тая косата и почва на половината от черепът?
19
2
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
чети историята! Япония е окупирала Китай и е избила десетки милиони мирни китайци!
18
6
 
12
 
! Отговори
китайски експерт преди 6 години
Ким е забит,като трън в седалището на Тръмп!
17
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Живков беше завършен ***, дъщеря му беше болна, нещастна жена.
16
5
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Тръмп си е чист комунист, ама американците не смеят да си го признаят.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хелоу капитализъм, а Тръмп кой назначи за висш съветник в Белия дом?
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да здравствует коммунизм,
13
7
 
15
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Няма на света на света народ,който се подиграва така със САЩ от Севрно корейците,което е похвално ..