Ксения Собчак – идеалният съперник на изборите за Путин

Руски издания за кандидатирането на тв звездата за президент
19 окт 2017 21:34, Елка Василева
45
Ксения Собчак – идеалният съперник на изборите за Путин
Ксения Собчак. Снимка: Reuters

Вестниците в Русия коментират на първите си страници съобщението на телевизионната звезда Ксения Собчак, че ще се бори за президентския пост на изборите през март. Кандидат като нея ще направи кампанията по-ярка, но може да създаде и нови проблеми на Кремъл, пише "Ведомости".

Изданието припомня коментар на опозиционера Алексей Навални за плановете на Собчак: "Тя май е решила (. . .) да участва в доста гадната кремълска игра, наречена "Ще довлечем на изборите едно либерално посмешище за отвличане на вниманието". Навални нарече възгледите на Собчак "доста канибалски".

Зам.-председателят на руския парламент от партията "Единна Русия" Пьотър Толстой смята, че участието на телевизионната водеща ще внесе нова интрига в изборите като "един блестящ кандидат, олицетворяващ изцяло светогледа на известен вид кандидати".

Още по темата

"Утре ще поиска да се кандидатира някой клошар и какво - ще се втурнете да му искате коментари?", негодува зам.-председателят на Държавната дума Игор Лебедев, либералдемократ. "Нека изчакаме да я регистрират. Ако това стане, може смело да заявим, че изборите се превръщат в "Дом-3" - пореден епизод от популярно руско риалити шоу, добавя той.

Собчак заяви, че кандидатурата й ще стане аналог на отменената графа "против всички" в руските изборни бюлетини и се обяви "против начина, по който е уреден днес политическият и обществен живот" в страната.

Тази логика сочи, че нейното участие в надпреварата до голяма степен цели да насърчи активността и да абсорбира електората на Навални, смята политологът Дмитрий Бадовски. "Собчак обаче ще вземе да претендира за диалог с основния кандидат, което поражда повече рискове, отколкото изгоди. Ако постигне що-годе съществен резултат и той се възприеме като гласове "против всички", това също няма да представи в добра светлина победата на Путин", добавя той.

Включването на Собчак вече гарантира шумотевица около президентската кампания, заявява в "Комерсант" Сергей Обухов, секретар на ЦК на руската компартия, отговарящ за изборните технологии. И допълва, че не би се учудил, ако види в надпреварата популярния певец Сергей Шнуров, известен като Шнур, рапърите Оксимирон и Гнойния или друг някой кандидат от "политическия зоопарк".

Ксения Собчак е "идеалният съперник" за днешния президент Владимир Путин, твърди "РБК", цитиран от Би Би Си. Тя е компромисна фигура за президентската администрация и за либералния електорат, смята анализаторът Игор Бунин.

"Фигурата й, от една страна, устройва президента, защото той я познава (работил е в градската управа на Ленинград, после Санкт Петербург, заедно с баща й Анатолий Собчак, б. пр.), а от друга - тя може според политтехнолозите да развълнува младежта", пояснява Бунин. Според него телевизионерката ще има за задача да привлече към изборите "светски хора, недоволни от преобладаващия православен дискурс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин носеще куфарите на бащай
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЯ е цели 1 58 ще има да стър4и над Путин ))))
33
0
 
0
 
! Отговори
назначена опозиция преди 6 години
както при нас:Харалампи Анчев, юрист, близък до СДС, служебен министър в провителството наСофиянски, агент Чавдар на Шесто управление на ДСПроф. Богдан Богданов, агент Николов, също шестак, Писателят ГеоргиДанаилов, агент Андрей от Второ главно управление на ДС, един от първитедиректори на Агенцията за българите в чужбина след 10 ноември 1989 Известният седесар Станислав Даскалов агент Явор и Гастона от Второ и отПърво главно.Икономистът на СДС Венцислав Димитров, който доведе Иван Костов наРаковски134 , се оказа с псевдоним Попов агент в СГУ-ДС, 2 отдел.Никола Ка
32
0
 
1
 
! Отговори
Луцифер преди 6 години
В Русия най-лесно се разбера кой е истински противник (съперник) на Путин. Те не живеят дълго...
31
2
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 6 години
Какъв опонент на Путин може да бъде тази Ксения Собчак, след като Путин дълги години е бил дясна ръка на баща й (мэр Санкт Петербурга, Анатолий Собчак), който самите руснаци свързват с множество най-тежки престъпления ?!?...Гнусен неоБолшевишки фарс!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ксения Собчак е нещо като нищо. Изявяваше се като водеща в музикално шоу по първи канал на руската тв Две звезди.После в едно цирково шоу пак по държавния тв.канал. Тя е от онези разглезени момичета, които не наят какво искат освен увтина популярност. Е, сега руснаците има с какво да се позабавляват по време на изборите.За статията - личи непознаването на руската политическа действителност, изобщо непознаването на Русия.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нашите опозиционери например продадоха авиокомпания за 300 хил долара. Ей това са истински американски, демократични опозиционери, а не тези руски ватенки!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фамилията на баща и е съзвучна с куче (Собака), а той беше силен политик, известен с корупция и далавери. Освен всичко друго беше много близък приятел и покровител на Путин, докато Путин беше дребна риба.Ксения Собчак руснаците наричат Собчачка, което е подигравателно и съзвучно с ***, заради обратната и захапка, като на булдог и отвратителния характер.Известна е като храненик на американските НПО, а също и с безброй конфликти, които навсякъде създава.Статията е абсурдна, няма шанс.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Телевизионната звезда Собчак"?!?Тя е толкова звезда, колкото ***, които всеки ден гледаме в Биг Брадър.Една *** овца, но нагла и безцеремонна, готова на всякакви долни изяви, като всички *** обучени от САЩ, за да им служат. Уж е опозиционерка, бореща се срещу Путин.Хванаха я преди две години, че в къщи има каса с над 100 плика с крупни суми от или за незаконни подкупи.А и защо все ни цитирате "Ведомости"? Ами да, и на тях, като Днес-БГ САЩ им плащат за угодна пропоганда.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НЕОГРАНИЧЕН ВПН А изборите в САЩ са върхът на честноста .Там не фалшифицират ,при демокрацията никак ,ама хич не фалшифицират изборите .Демократите са извор ненапит ,честни като ангели Божии.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9 Нали напусна Русия и замина да живее в Украйна . Ами сега ?
24
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "-"така е .. опозиционерите в русия липсват. Просто ги отстрелват или изпращат в колонии.
23
2
 
15
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Мнозина от коментиращите понятие си нямат коя е Сабчак!Това "недоразумение" няма никакъв шанс!!!!А, за марионетката на държавния департамент и спецслужбите на САЩ - Наливални -) - да не говорим.Всъщност, истинския проблем на РФ е в липсата на силна и конструктивна опозиция и опозиционни лидери.
22
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Анонименрусия е най-голямата държава на света, с най-много залежи от всичко и голямото постижение е, че сами си правят законите ли?! И това не е вярна другаря Шаломов изпълнява всяка заповед от изсраел. Тъй че сори, ама написаното от тебе е пълна простотия.
21
0
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Дъщерята на кмета -президент?Сега първо да почакат властта да каже дали става,после ще видим.Приликата с лица и събития у нас е случайна
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия може и да не е съвсем демократична, но поне техните закони си се пишат в Русия. Някой може ли да ми докаже, че българските се пишат в България? Някой може ли да си представи атинските или спартанските закони да са се пишели в Троя? А нали това е същността на демокрацията! Управление от народа(демоса) чрез закони, писани от самия тоя народ! Евроатлантиците ни даже не осъзнават колко са далече от истинската демокрация ;)- Погледнете определението за Технокрация и ми кйажете какви виждате ;)-
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фигурата и не ме устройва - свикнал съм на по - млади рускинчета. Имат моето уважение. Не са като полякинчетата или украинчетата.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% от руснаците ще се подхилнат ако някой им каже, че Собчак може да стане президент. 15 % ще му премерят температурата на твърдящия подобно нещо. 5% ще се разплачат - в крайна сметка това значи, че няма да е Путин ;)А човека си е заслужил отношението на национален герой в Русия.
17
4
 
23
 
! Отговори
Мегачеп преди 6 години
"Фигурата й, от една страна, устройва президента..."Абе честно казано фигурата и и мене ме устройва. Особено от задната страна. Ще я кллатя като шебек телена мрежа. Дър-дър-дър-дър.
16
1
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Цирк