Стигна ли вятърът на бунта от Каталуния до брега на Темза?

Канви - малък английски остров, също иска независимост
Обновена: 20 окт 2017 21:22 | 20 окт 2017 19:48, Елка Василева
8
Стигна ли вятърът на бунта от Каталуния до брега на Темза?
Снимка: архив, Reuters

На 1500 километра от Барселона малък английски остров също иска своята независимост. Остров Канви, с 40 000 жители, намиращ се на север от устието на река Темза, желае да разруши всички мостове с континента,  пише Франс прес.

Всичко започна миналата седмица на обществено събрание по повод зала за тържества, която по решение на съвета на Касъл Пойнт има опасност да бъде разрушена и на нейно място да бъдат издигнати жилища. Тази административно-териториална единица включва остров Канви и съседните селища Бенфлийт, Тъндърсли и Хадли, намиращи се на "континента", от другата страна на Темза.

Твърде "несправедлив" проект според Дейв Блакуел, лидер на Партията за независимост на остров Канви, около 70-годишен, баща на четири деца. "Дошло ни е до гуша да сме вързани за "континента" и "континентът" да взима решения вместо нас", гневи се той. Застанал начело на бунта, той обяви, че започва петиция, а защо не и референдум за отделяне от Касъл Пойнт.

"Ако утре бъде организиран референдум, 80 процента от хората ще се обявят за независимост", заяви Блакуел.

Един от тези хора е Сю Томас, шефка на кафене "Сю". "Ще бъде добре за хората в Канви, ако може най-сетне да започнем сами да взимаме решения и да имаме думата за случващото се", заяви категорично ресторантьорката, с небесносини очи и морскосиня престилка.

"Много добра идея!", стига още по-далеч Дейв Тайлър, на 74 години, докато нагъва лакомо тост с бекон и гъби. "Парите ще бъдат харчени в Канви, а не някъде другаде", обяснява той и се оплаква, че в момента "доброволци чистят плажа и поправят пейките" поради недостиг на публични средства.

Всеки жител на Канви си има своя собствена идея как да бъдат използвани парите: трети автомобилен път за свързване на острова с "континента", за да бъдат разтоварени първите два; или система за отводняване за защита на острова от наводнения; или пък допълнителни тоалетни по плажната ивица.

Някои заговарят за славния период, в който остров Канви си е имал свой собствен местен съвет, преди да се влее в създадения през 1974 г. съвет на Касъл Пойнт.

МиниБрекзит

Партията на независимостта въобще не е създадена на шега, а е истинска политическа сила в тази популярна сред лондончани ивица земя, на 40 минути с влак от столицата. Девет от общо 11 общински съветници и 15 от общо 18 местни съветници представляват острова в съвета на Касъл Пойнт.

"Създадох партията преди 14 години, винаги сме се борили за независимост и движението се разрасна. Сега на хората им е дошло до гуша от традиционните партии и искат да вземат бъдещето в свои ръце", казва радостно Блакуел.

Дали вятърът на бунта, дошъл от Каталуния, не е стигнал чак до бреговете на Темза? "Хората и на двете места искат право на самоопределение", казва Блакуел, но сравненията спират дотук: "Каталуния иска да се отдели от страната, а ние не. Няма да направим така, че полицията за борба с безредиците да дойде дотук, това е сигурно".

Според Блакуел неговите съграждани искат да се еманципират главно заради местния "манталитет". "Хората не искат да бъдат управлявани от друг", "това са бунтовници", само че "миролюбиви и приятелски настроени", казва с усмивка.

"Обкръжени сме от вода, мисля, че това ни вдъхва чувство за независимост", се осмелява да каже 39-годишният Едуард Паркин, касиер в "Паркинс палейдиъм", един от бутиците за игри и ротативки, с които е осеяно крайбрежието.

Регионът гласува масово в подкрепа на излизането на Обединеното кралство от ЕС на референдума през юни 2016 година. С дебата за независимостта "нещата стоят по абсолютно същия начин, само че в по-малък мащаб", смята Блакуел.

В Касъл Пойнт се оплакват от тези сепаратистки прищевки "в момент, когато всички съвети изпитват все по-голям бюджетен натиск и търсят начини да работят заедно", коментира ръководителят на съвета Колин Райли. Щом утихне медийното внимание, "се надявам, че ще можем бързо да се захванем за работа", допълва той.

Но Дейв Блакуел, чието лице се появява по националните медии и дори по испанската телевизия, се хвали вече с първа победа: "Преди никой не знаеше къде на картата се намира остров Канви, а сега знаят!"
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
КИсело мляко немат преди 6 години
Повече кисело мляко да ядат..Както вече отбелязахме в нашат амила Родина /BG нагли престъпници менкат на власт доказано престъпни групировки маскирани като партии,ликвидираха поминъка на милиони,обезлюдиха северна БЪлгария.Увредиха милиони деца с педофилски камери инсталирани корупционни в ясли,градини и училища а ПРОТЕСТИ НЕМА>>КИселото нялко създава увереност че след педесет милиона години КЕ живееме ОТЛИЧНО
6
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 6 години
Съдателя на партията е на 74г....аха разбрахме....май просто сте изкуфели....нямате публични средства защото сте една шепа хора...а като станете независими кой ще плаща данъци а куха 74г. лейко...от тия 40000 половината сигурно са ти набори песионери....ейййй не е лесно да си т.ъ.п
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SKORO FAKULTETO I STOLIPINOVO SCHTE ISKA NEZAVISIMOST I SCHTE BYDAT OBQVENI ZA REZRVATI
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
личи си че не са имали за съседи "дружелюбния ислям".след 500г турско робство и клане, чак в ДНК-то на българите е че ако не сме единни, тия ще ни смажат
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ни интересува това нас, нормалните хора?
2
1
 
9
 
! Отговори
Изнасилев преди 6 години
За вятърът на бунта не знам, но вятърът на оглупяването отдавна е минал през главата на "агент" Василев. Не просто вятър, а цяло торнадо дори.
1
2
 
11
 
! Отговори
фдфд преди 6 години
бе... не.Вятърът от Крим дали ще стигне?