Геостратегически интереси: Кубинските апетити на Русия

Путин масивно разширява влиянието на страната си
1 ное 2017 20:42, Елка Василева
71
Геостратегически интереси: Кубинските апетити на Русия
Владимир Путин и Раул Кастро. Снимка: архив, Reuters

Отношенията на Куба със САЩ охладняват, докато тези с бившия партньор Русия стават все по-близки - особено в нефтения сектор. Но и в други области Путин масивно разширява влиянието на Русия, пише Дойче веле.

През юли 2014 много шум предизвика едно съобщение на авторитетния московски вестник "Комерсант", според което Русия отново щяла да активизира подслушвателната си станция "Лурдс" в Куба, разположена само на 160 километра от американското крайбрежие.

Близо 3000 служители работеха някога в тази най-голяма секретна база извън Русия. По време на Студената война Москва я използваше, за да прихваща телефонни разговори и радиосигнали в САЩ. През 2001 г. Владимир Путин нареди по финансови съображения станцията да бъде закрита.

Преди три години се заговори, че тя отново ще бъде открита. Тогава се смяташе, че това е израз на повишения интерес на Москва към Латинска Америка и към дългогодишния съюзник Куба - включително и поради напрегнатите отношения със Запада и САЩ вследствие на сирийския конфликт и украинската криза.

Акустичните атаки

Подслушвателната станция продължава да не работи, а политическата обстановка не е по-различна от тази през лятото на 2014 г. Докато отношенията между Куба и САЩ охладняват бързо поради предполагаемите "акустични атаки" срещу американски дипломати на острова, отношенията с бившия партньор Русия стават отново по-близки.

Както по съветско време Русия, помага на Куба с нефтени доставки. Руската осведомителна агенция ТАСС съобщава, че в средата на октомври Кремъл и кубинското правителство са се споразумели за разширяване на руските нефтени доставки и за задълбочаване на сътрудничеството в нефотодобива на острова. Предвид на трудностите на Венецуела вследствие на икономическите и политическите й проблеми петролните доставки за Куба намаляха и полудържавният руски енергиен концерн Роснефт е готов да помогне.

Времето на ладите и москвичите

Още през март Роснефт се задължи  да достави на Куба 250 хил. тона нефт и дизел. Сценарият напомня отчасти за времето на Студената война, когато Съветският съюз беше основен гарант за икономическото, а с това и за политическото оцеляване на Куба. Братската помощ вървеше ръка за ръка със съветизацията на страната. Съветски продукти течаха към Куба и заместваха хладилниците, телевизорите и други потребителски артикули от САЩ. Освен това по улиците на острова се появяваха все повече лади и москвичи. През 1972 г. наред с Виетнам Куба беше единствената страна от т.нар. Трети свят, която стана член на Съвета за икономическа взаимопомощ.

През 1980-те Съветският съюз даваше на Куба икономическа помощ, възлизаща на 2 милиарда щатски долара годишно и близо 13 млн. тона нефт. Куба ставаше все по-зависима от Москва и чрез СИВ. Нищо чудно, че разпадането на Съветския съюз и на СИВ беше тежък удар за острова. Нефтените доставки паднаха от 13 на 4 милиона тона през 1993 г., вносът се срина със 75%.
 
Куба изпадна в дълбока и обхватна икономическа криза. Дълговете й към Съветския съюз възлизаха през 1991 г. на близо 35 млрд щатски долара.

Русия като наследник на Съветския съюз опрости през 2014 г. 90% от тези дългове. Останалите 3,5 милиарда щатски долара ще бъдат покрити чрез благоприятни условия за руски инвестиции на острова. Роснефт ще модернизира най-голямата рафинерия на Куба в Сиенфуегос, която поради намалените нефтени доставки от Венцуела понастоящем работи с половин капацитет.

Геостратегически интереси

Дипломатическите и икономическите контакти между Русия и Куба особено се засилиха след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. През септември двете страни подписаха пакет от споразумения, между другото в енергийния и в железопътния сектор, в хранително-вкусовата промишленост и текстилната индустрия. Освен това Русия ще изнася в Куба товарни автомобили, автобуси, локомотиви и асансьори.

Със 73% нарасна търговският обмен между двете страни през първото полугодие на 2017 г., достигайки 176,2 милиона щатски долара. Наистина той все още е много далеч от търговския обмен между Куба и най-важните й търговски партньори Китай и Венецуела. Тенденцията обаче е явно възходяща. Включително в туризма. Куба очаква тази година рекорден брой от 100 000 руски туристи. В спортната и културната области контактите също се разширяват.

В края на 2016 г. беше подписано споразумение, въз основа на което Русия ще помогне за модернизиране кубинската армия. Зачестиха и съобщенията, че Москва възнамерява отново да разкрие военна база на острова. Макар че това би било малко вероятно, ако Хавана е заинтересувана от подобряване на отношенията си със САЩ.

А те напоследък рязко се влошиха, след като през изтеклите месеци американски дипломати се оплакаха, че са жертва на "акустични атаки". У най-малко 22 американски дипломати и техни близки бяха констатирани мигрена, позиви за повръщане, "бели петна" в паметта, симптоми на глухота и дори загуба на слуха. Поради това преди няколко седмици американското правителство изтегли голяма част от служителите на посолството си в Куба и изгони от САЩ 15 кубински дипломати.

Докато напреженията между САЩ и Куба отново нарастват, партньорството ѝ с Китай, Иран и Русия се разширява. "Куба се опитва да диверсифицира отношенията си", казва Ричард Файнберг, експерт по Латинска Америка от мозъчния тръст „Брукингс“. "Тъй като по-тесни икономически връзки със САЩ не са много вероятни през следващите години, Куба търси алтернативни съюзници, главно силни страни като Русия и Китай, които могат да й предложат изгодни платежни условия", посочва Файнберг.

Русия преследва на острова съвсем ясни геостратегически интереси. "Не е трудно да разберем посланието на Путин. Той се стреми да възвърне имперското величие на Русия и връзките с Куба следват този модел", изтъква Файнберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
41
 
! Отговори
татко скубар преди 6 години
До Куба-тъжно е!то и за корейците крякахте от козяк гладни умиращи боси пък от първа ръка тренъора и другите хора който я посетили и качили снимков материал суперите им пълни градовете им красиви и даже продават българска бира та не вървите с тая дезийнформация проскубаните папагали и овци без мисловни дейности се хващат сменете плочата изтъркана и скибурца терзаите тролете срещу пари продаваите се но на този свят всичко ще ви се връща на вас и котилото ви
55
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, давали са им руснаците.И на нас не малко неща ни дадоха.А сега цицачите от US само изстискват сок от България и взима, влачат, мъкнат - дерат кожа след кожа.
54
21
 
39
 
! Отговори
До кака Лара преди 6 години
Како Ларо, достатъчно е да се разходиш до Куба и да видиш ретроавтомоболите от 60-те години, както и другите антики останали в оборот още от времената на "американското владичество", за да си дадеш отговор на въпроса в кой свят и на коя планета живеят тези хора. После се разходи до Матушката си русь, и отскочи на 50-60 км, от крайните предградия на маскава и Ленинград, после ако ти хареса там не се връщай тук изобщо, защото нашия свят добър или лош, не е част от тяхната паралелна вселена .... !!
53
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куба е доказателството че Русия може да спре времето.За последните 60г.времето в Куба спря.
52
8
 
54
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
До Анонимен N51А ти бе мурджо, откога стана европеец с тази заплата от 500 лева че започна да наричаш държави като Русия и Куба /които са далеч преди нас в много отношения - здравеопазване, образование и други . . . бананови републики !?
51
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
личи си че е най-влиятелния човек в света, щом на сащ им се меси в работите и избира президента им, смятайте !
50
21
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изостаналите бананови републики се подкрепят
49
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напиши и поне една статия която да е против САЩ. Те са с постоянните претенции, техните интереси нямат край. Каквото и да казваме, вярно е твърдението на баба ми: Тодоран си е тодоран... Като видя автора не чета статията съдържанието е ясно.
48
18
 
42
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Рушняка никого не е хранил товарищ, влачеха от всичките си подопечни в СеСеСерето всичко което имаше някаква стойност, а вкарваха само железа за скрап под формата на танкове и БеТеЕри. По Същия начен и братята сърби влечеха от всичките съюзни републики в бившата Югославия, а после след като напълниха Балканите с масови гробове, взеха да реват, че са жертва на НАТО-овска агресия .... !!!
47
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом искат пак да ги хранят, нека ги хранят.
46
21
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Путин не му остана друго освен да дърси "съюзници" в страниот 4,5 и 6я свят.
45
8
 
60
 
! Отговори
Ало преди 6 години
Ало, журналистке, първо опиши апетитите на САЩ. Няма да ти стигнат няколко страници. След това,ако не са те смъмрили, пиши за Русия. Бъди обективна, не злонамерена.
44
7
 
55
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до тук всичко е ноемално и ние го знаем някои да се учудва на нещосащ са обградили русия отвсякьде и какво очакват сега сами си предизвикватответни мерки на 90 мили от бреговете си
43
14
 
40
 
! Отговори
Браво на КУБА преди 6 години
Ураганите похвалиха единствено КУБА.В другите страни вкл САЩ нагли престъпници са принудили милиарди хора да увреждат все по тежко климата и земята с все по нагло вредни ненужни техники вкл инсталирани на автомобили jsm kletкi радио и телевизионни станции..Камери и проникващи скенери увреждат тежко земята.. кървави рани режат автомобилите облъчващи с led скенери и с xenon,halogen i lazer техники инсталирани вместо доказано безвредни фарове
42
34
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха хаааа...джуджето се прави на мъж.
41
16
 
59
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
40
37
 
52
 
! Отговори
Учил руски 7 годни преди 6 години
Напъва се да бъде империалист, горкия. Ама не може. Наследник на мужици, дъхтящи на чесън и водка. Това са те. Почти Петър Първи е този малък ***.кин
39
33
 
54
 
! Отговори
Куба-тъжно е! преди 6 години
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 60 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
38
24
 
47
 
! Отговори
Куба-тъжно е! преди 6 години
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 60 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
37
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименужасТ некъФ, ровят пенсионерите по кофите и като открият там едни пачки, изхвърлят ги през балконите, после продължават да ровят и откриват едни златни пирамиди и други бинго картончета, чагъркат пред сапунките - и пачките пак през балконите