Чистката в Саудитска Арабия – без прецедент в историята на кралството

Безпрецедентно е и неочакваното издигане на престолонаследника
6 ное 2017 21:15, Елка Василева
47
Чистката в Саудитска Арабия – без прецедент в историята на кралството
Мохамед бин Салман. Снимка: архив, Reuters

Изненадващото отстраняване от длъжност и арестът на десетки министри, членове на кралското семейство, висши чиновници и висши офицери от престолонаследника на Саудитска Арабия е безпрецедентно събитие в 85-годишната история на кралството.

Същото обаче важи и за неудържимия засега възход към трона на един трийсетинагодишен член на кралското семейство, който само допреди три години беше почти неизвестен сред кръга на по-възрастните принцове с по-голям опит, пише Асошиейтед прес.

Основано през 1932 г. от крал Абдул Азиз бин Сауд, кралство Саудитска Арабия до днес е било управлявано от шестима монарси, като всички те са били синове на бащата основател, починал през 1953 г. Никой от тях не е бил 50 или по-малко годишен, поемайки управлението на огромното, богато на петрол кралство. Настоящият монарх, крал Салман, беше на 79, когато се възкачи на трона преди близо три години.

Шоковите действия на престолонаследника Мохамед бин Салман говорят за смел опит той да укрепи властта си чрез ,както бяха обявени, антикорупционни мерки. Мохамед ще е първият на трона от своето поколение, при което властта преминава от синовете на краля основател Абдул Азиз у негов внук.

От десетилетия властта се е предавала от брат на брат, но принц Мохамед ще наследи трона от баща си. Освен това принцът е и министър на отбраната, и ръководи всички аспекти на икономиката, планирането, реформите и сигурността на страната.

Само преди два-три месеца не беше толкова сигурно, че той ще се възкачи на престола.

Принц Мохамед бин Найеф, опитен в управленските дела, беше първи в линията за наследяване на трона, но крал Салман го лиши от статута на престолонаследник и от функциите му на шеф на борбата с тероризма и вътрешен министър.

В резултат на това синът на краля, принц Мохамед бин Салман, както изглежда, няма да има много съперници за трона.

По-рано крал Салман отстрани от списъка на наследници на трона своя полубрат принц Мукрин. През април 2015 г. Салман назначи принц Мохамед бин Салман за втори в този списък, давайки му титлата заместник-престолонаследник - стъпка, изненадала мнозина по-високопоставени и по-опитни членове на управляващото семейство.

Теоретично изборът на престолонаследник след възкачването на нов крал на трона е задължение на специален орган - Съвета за лоялност, създаден през 2007 г. от покойния крал Абдула и съставен от синовете и изявени внуци на краля основател Абдул Азиз. Във вихъра на промените след 2015 г. обаче ролята и влиянието на съвета бяха ограничени.

Въпреки усилията за консенсус Саудитска Арабия продължава да е абсолютна монархия, в която всички важни решения си остават правомощие на краля.

Дори при разногласия обаче кралското семейство винаги е следвало традицията да говори в един глас, особено по въпроса за наследяването, за да демонстрира единство пред влиятелните племена и духовенство в Саудитска Арабия. Арестите на изтъкнати принцове изглежда променят начина, по който кралското семейство се справя с вътрешните спорове, но ще насочат вниманието към престолонаследника като смел реформатор, решен да модернизира консервативното кралство, където се намират най-важните ислямски светини.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някой беше сметнал, че така ще конфискуват към 800 милиарда долара активи. После, ето как ще се финансира и планувания мегаполис върху три държави на стойност поне 500 милиарда долара.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименdali shte docacash
33
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
каква корупция какви 5 лева всичко е вьпрос за пари по малко наследници за да не се дели на повече хора и наи важното кои ще получава комисиониите от орьжеинитесделки
32
1
 
16
 
! Отговори
fsdfsd преди 6 години
Първобитна държава, създадена от човек, който имал 12 жени и 50+ деца. Това е извратено дори.
31
0
 
0
 
! Отговори
Расате преди 6 години
https://southfront.org/oil-spiders/
30
0
 
8
 
! Отговори
Расате преди 6 години
За едно денонощие в СА загинаха двама принца единият при катастрофа на вертолет край границата с Йемен вчера, а другият при престрелка с охраната му в опит да бъде арестуван. Още по-интересно е, че застреляният принц Абдула Азис бин Фахд е бил в активни контакти с подалия оставка онзи ден премиер на Ливан Харири, който е и саудитски поданик. Той изненадващо обяви оттеглянето си именно в Рияд по време на официално посещение. Явно изтъкването на Хизбулла като причина за оттеглянето му е за наивници и действителната причина е, че ливано-саудитът Харири е поредна жертва на голямата чистка в
29
1
 
30
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 6 години
Чистките и диктатурата на Ким Чен Ун са като забавна игра за чавдарчета в сравнение с тия диваци. Ама нали поговорката е "Всеки дивак приятел на Големия Брат е джентълмен", та така.....
28
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само чакам да им свърши нефта, че да ги видя пак да яхват камилите.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не казвате, че въпросните отстранени са били в бизнес отношения с Клинтън и бандата и, като част от тях са имали богати педофилски досиета ??? Арабия не напразно прави чиста на деградиралите си елементи.
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитата са в 13 век и още повече деградират - петрол имат бол ама нямат вода, нямат и земеделие. Ако спрат доларите от УСА, камиларите ще си ядат ла*ната.
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАМ СЕ ТРЕПАТ ПРИНЦОВЕТЕ ЕДИН ДРУГ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ!!!АЛЧНОСТТА ЗА ВЛАСТ И ПАРИ Е КАТО ПРИ СРЕДНОВЕКОВИЕТО УПРАВЛЕНИЕТО НА КРАЛЕТЕ И АЛЧНОСТТА НА РОДНИНИТЕ ИСКАЩИ ДА СЕДНАТ НА ТРОНА!
24
0
 
12
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
2,ти сериозно ли мислиш, че Дневник ще препишат точно от Днес.бг :DDDВсъщност, под тяхната статия е споменат източника - БТА. Както и тук, ако се загледаш.
23
6
 
30
 
! Отговори
ОФ преди 6 години
Без намесата на Глобалния Предиктор това не би били възможно.Показателно е, че се случва след посещението на краля Салман в Москва.Арестуваните и обвинени в корупция са проамерикански и пробритански саудити.Корупцията процъфтява там, където са влязли англосаксите.Британците са бесни, че сред арестуваните е собственика на "Тimes".Световният жандарм е разжалван.
22
17
 
28
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Още трябваше да са колонии....особено алахогъзвите такива! Вместо да мърсят цивилизования свят - камшик и бачкане!Поне полза щеше да има!
21
16
 
28
 
! Отговори
Циник до Андрешко преди 6 години
Въпрос на еволюция! Шебеците са заседнали в тъмните векове преди средновековието! Цитирал съм го и друг път..Африкански вожд за немските колонизатори:"Немците дойдоха с картечници - но донесоха закон , и ред!" И тези гейташки превземки с колониялната история супер ме дразнят впрочем! Личи си що за диваци са - Мароко , Алжир, Конго, ЮАР...големи филантропи се извъдихте! Тези шебеци - не знаят какво да правят със свободата! Колят се като преди! Не ми пука кой - къде ги е натикал! Още трябваше
20
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШибиРибиАбе не е баш тъй, парите от петрола са ги инвестирали в доста други неща. Че ще се врътне кранчето като свърши бензина ще се врътне, но са се подсигурили да има от къде да цоцат и след това. Притежават 1/6 от краварската икономика и още една камара други неща. Със сигурност няма да дойдат да ти копаят лозето.
19
6
 
15
 
! Отговори
Земята протестира преди 6 години
Саудитска арабия ,Дубай и много други ограбващи земята вкл петрола державици са в плен на ПРОЕКТАНСКАТА МАФИЯ<>>Стоици милиарди отиват за НАГЛО ВРЕДНИ НЕНУЖНИ ПРЕСТЪПНИ СГради..УВредена е огромна територия от високи сгради от КНДР до САудитска Арабия.НЕДЕЙТЕ СТРОИ НЕБОСТЪРГАЧИ ОПАСНО Е ЗА ЗЕМЯТА
18
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно какво точно разбират под "корупция" шайка примитивни фанатични ислямистки диктатори...
17
1
 
19
 
! Отговори
от религията им преди 6 години
Арабия е ,,пустиня,, ако незнаете и ква вода пият никаква водата е по-скъпа от петрола
16
8
 
4
 
! Отговори
демокрация преди 6 години
и този от снимката изненадан чистка на духовният климат ,,менарета,, ,,джамии,, ,,получава им се като водят мъжете за носа с фалшива религия,, по-*** по-добре религията ислям виновна християнството не