САЩ – страната, в която има повече оръжия, отколкото хора

ФАЦ: Не трябва ли да се помисли за достъпа до огнестрелни оръжия в САЩ?
8 ное 2017 21:30, Елка Василева
71
САЩ – страната, в която има повече оръжия, отколкото хора
Снимка: Reuters

В една страна, където има повече оръжия, отколкото хора, може би все пак трябва да се вземат мерки за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Това коментира „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ /ФАЦ/ по повод поредната кървава баня в Съединените щати, цитиран от Дойче веле.

Все едно и също оправдание: това било дело на "психично болен индивид", заяви американският президент Доналд Тръмп след трагедията в Тексас, където въоръжен мъж застреля 26 души в една църква.

Подтекстът на това изявление гласи следното: деянието на един объркан човек няма нищо общо с обстоятелството, че в САЩ е толкова лесно да си набавиш оръжие.

Изкушение е да сведеш проблема до образа на побъркания човек, защото в случая деянието наистина е извършено от един психично болен мъж. Но какво се случва, когато се окаже, че нарцистичното ни общество "произвежда" все повече объркани индивиди, които в един момент решават да вдигнат ръка срещу други хора? Какво се случва, когато се окаже, че "сериозният проблем с психичното здраве", провидян от Тръмп, става все по-труден за решаване, тъй като обществените причини за него са много по-дълбоки?

Докога така?

Не трябва ли тогава все пак да се помисли по въпроса за достъпа до огнестрелни оръжия в една страна, в която има повече оръжия, отколкото хора? Какво още трябва да се случи?

Още по темата

В началото на октомври въоръжен мъж застреля в Лас Вегас 59 посетители на музикален фестивал. През юни миналата година нападател отне живота на 49 души в нощно заведение във Флорида. А през лятото на 2015 г. бял мъж уби деветима афроамериканци в Южна Каролина. Всеки ден ново нападение.

По данни на ФБР една трета от всички престъпни деяния в САЩ, свързани с насилие, се извършват с оръжие. Само от началото на тази година от огнестрелно оръжие са загинали 13 158 души.

Защитниците на либералните оръжейни закони дълго време можеха да се крият зад Втората поправка на Конституцията от 1791 година, която разрешава носенето на оръжие. Но в онези години животът е бил такъв, че на много места в страната хората наистина е трябвало сами да се бранят от престъпления. А и все още не е имало автоматични оръжия. Не са съществували също медиите и интернет, където днес лесно можеш да откриеш лоши примери за подражание.

Крайно време е!

Сега изглежда има известно раздвижване, след като председателят на Римокатолическата епископална конференция кардинал Даниел ДиНардо заяви, че трябва да бъде предотвратена "всяка форма на безсмислената демонстрация на сила с огнестрелно оръжие". Да, затягането на оръжейните закони няма изведнъж да сложи край на кървавите бани. Но все пак е за предпочитане пред безпомощното бездействие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: оръжиянападенияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото вярно в статията е че на психично болните не трябва да се разрешава притежаването на оръжия - не само огнестрелни.А иначе авторът да си помисли по въпроса със забраната на бусове и камиони - с тях се извършиха най-смъртоносните атентати в Европа.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Изгърбич ЗадвратянПодгърбич На..ян, какво намеси руските сайтове! Бактън от примитивни шорошианци!В Русия излезе една книга, продаваши си и тук - "Здравствуй, оружие", в която аргументирано се пропагандира либерализация на оръжието за самоотбрана в Русия, исвестна с доста рестриктивните си закони. Там, даже да ти позволят да си купиш пистолет, той е с понижени ТТД, сравнен с бойния. Примерно - кал. 360, по-калпаво изпълнение. А бандитът си намира като минимум ТТ!
48
0
 
17
 
! Отговори
Обезоръжен преди 6 години
Вижте, не изкривявайте нещата BG и USA с оръжията. При нас ситуацията е на 100% обратно. Мутрите са тъпкани с оръжия - нелегални, гални и тн... а обикновения човек има само сопа или нож като му влезе *** в къщата да краде. Отгоре на всичко ще го осъдят доживот, ако пребие мангото. Айде да видим, ако мангото знае, че се стреля и даже стопанинът ще получи награда за скалпа му, а не затвор. Ще си почива тогава родната полиция... Че има ненормални има, ама нали затова са психотестове разрешителни.
47
0
 
6
 
! Отговори
№47- II преди 6 години
...магазинче за оръжия видях някакъв бивш министър, който се хвалеше с колекцията си от пистолети и пушки. Искаше да купи полуавтоматична пушка "Црвена застава" и гласовито умуваше как щял да завари алуминий върху стомана, за монтиране на оптика. Изсмях си и си тръгнах. С гадната мисъл - откъде-накъде този ще може да има десетки цеви? Или за него законите на важат! А ние сме се загрижили за ТХ!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Народът ни казва: "Има наука, има отука!". По принцип съм всеки психически нормален, с чисто криминално досие, пълновъзрастен гражданин да има правото да притежава КНОза самозащита. В Чикаго, където бяха въведени строги рестрикционни правила, убиjствата рязко са се увеличили. Но съм категорически против *** да може да си купи картечница, гранатомет, БТР, както е в някои щати, напр. ТХ! Всичко трябва да се подчинява на принципите на разумната достатъчност. В едно софийско мага
45
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Няма как да стане. Белите с пари и оръжие избраха Тръмп.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отнемеш оръжието от американеца е все едно да отнемеш коня на прабългарина. Няма как в държавата, която е закърмена с оръжия, законите са се прилагали с оръжия, а имуществото се защитава с оръжие, да им го ограничаваш или отнемаш. Ако онзи човек не беше отишъл до колата да извади пушката си, кой знае още колко жертви можеше да има в тази църква в Тексас..!!!
43
3
 
7
 
! Отговори
Луди преди 6 години
До 40 нещата са по-сложни, отколкото мястото тук позволява, но ще ти нахвърлям няколко точки. Първо, Сащ са първи по притежание на оръжие, а към 101ви по убийства с оръжие в света. Второ, американците вземат на ден колкото българина на месец, трето луди има във всяко общество и ако искаш да си купиш пистолет, ще го купиш нелегално пак, четвърто, много от тия масови стрелби са инсцинирани точно от техните агенции, за да променят се внуши, че отнемането на оръжие е решението. Пето....
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И въпреки това всички там бягат, включително руснаците. Но не съм чул някой да ходи в Русия да гони по-добър живот или Руската мечта (каквато и да е тя). Айде почвайте ме с минусите.
41
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 6 години
хайде да не бъдем лицемери и да се правим на глупацив който е оръжието,той командватук също има страшно много оръжие...но не се шуми по тематашуми се ,когато някое дете застреля някой ..три дни,и толкова
40
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 6 години
Причината сащ да са държава, а не територия (както България) е именно втората поправка на конституцията им. Без нея няма да има сащ.
39
4
 
8
 
! Отговори
do 29 преди 6 години
До Луди :,,За самозащита от корумпираното правителство."Вервай си. Защо нападат училища, кино салони тогава. Не съм видел един да нападне Уолстрийт, отдето идат проблемите им. Диктатура са си, само че им подхвърлят трохи(долари), за да си траят.
38
3
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
ако у нас имаше закон от типа на втората поправка, дали щеше "оня" интеграционен да прегази с микробуса "онова" момче "там" ? четейки поредните преведени от руски забавни сайтове глупости, имайте предвид , че крадците , убийците и терористите по подразбиране ВЕЧЕ имат достъп до оръжие. вие, каскети, нямате.
37
7
 
8
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 6 години
Нека.да се избиват тези ГМО мутанти. Колкото повече толкова повече. До последния мутант. Иначе Ким трябва да разреши краварският въпрос което е все пак някакво решение. Искаме по малко американски зомбита.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко около нас може да се превърне в оръжие, така че огнестрелното не е проблем. ненормалният винаги ще намери нали за да убие!
35
6
 
7
 
! Отговори
Бръчков преди 6 години
Нека се изтрепват демократите - кравари !
34
4
 
17
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Оставете Американците, те ще се оправят. С оръжия или не, за добро или лошо те владеят света?! По важно е ние кога ще излезем от батака?
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата държава е гигант с детски мозък. Не е лошо да им разрешат освен огнестрелно да притежават и атомно оръжие, конституцията им не го забранява.
32
7
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Оръжието е най-малкият проблем на американското общество.Маймунизация му, липсата на реална представа за света, промиването на мозъци, медийните манипулации в комбинация с изкуствено поддържаната финансова стабилност на САЩ и колосалния външен дълг са далеч по-страшни.За тях обаче никой не говори ...
31
8
 
13
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Защо показвате тези краварски охранени ***?А фасбушдате,се от тлъст!!Продажници!