Щрахе – "младият лъв" на австрийската крайна десница

Партията му поема управлението на цялата сфера на сигурността
18 дек 2017 22:16, Елка Василева
7
Щрахе – "младият лъв" на австрийската крайна десница
Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: Reuters

Отдавна отмина времето, когато облечен в камуфлажни дрехи той участваше в паравоенни учения с неонацистите: днес, на 48 години, някогашният амбициозен младок от австрийската крайна десница Хайнц-Кристиан Щрахе се готви да влезе в ролята си на вицеканцлер, след като грижливо излъска имиджа си, пише Франс прес.

Очила, костюм с вратовръзка и сериозно изражение: така облечен, като държавник, беше синеокият водач на Австрийската партия на свободата (АПС), зъботехник по образование, когато в събота сутринта влезе в позлатените зали на двореца Хофбург.
Заедно с коалиционния си партньор - консерватор и бъдещ канцлер Себастиан Курц, той представи пред президента Александер Ван дер Белен одобрената ден по-рано правителствена програма.

Щрахе трябва да е изпитал особено задоволство, заставайки пред държавния глава - еколог и либерал, който преди по-малко от две години каза, че "на този етап" не смята, че демагогът с бурно минало има място в управлението.

Още по темата

Човекът, който пред 12 години отстрани бившия си наставник Йорг Хайдер от собствената му дясна партия, се отказа от провокациите и се научи да се приспособява.

След два месеца преговори "на равна нога" с младия лидер на консерваторите Себастиан Курц, спечелил парламентарните избори на 15 октомври, сега той се наслаждава на мига.

"След като завършихме трети на изборите, успяхме да се преборим за повече от 50 процента от позициите на АПС в коалиционната програма", изрази задоволство Щрахе.

"Salonfahig"

Допълнително удовлетворение: въпреки демонстрирания от него скептицизъм по отношение на ЕС и неотдавнашните му изявления, че "ислямът няма място в Австрия", влизането му в правителството заедно с най-близкия му антураж не предизвика никакви емоции в Европа.

"Няма да има никаква мащабна съпротива, както през 2000 г.", когато идването на власт на Австрийската партия на свободата на Хайдер доведе до налагането на европейски санкции на Виена", отбелязва политологът Томас Хофер.

Това че стана "salonfahig" (обигран в светския живот), е не по-маловажен успех за този виенчанин, тръгнал от "неонацистко движение", казва журналистката Нина Хорачек, посветила му биография.

След като пробва различни политически одежди - дотам, че представи кандидат ултранационалист на президентските избори през 2010 г., Щрахе в действителност постепенно смекчи риториката на партията си, отстранявайки фигурите, които най-много го притесняваха.

Според Хорачек Щрахе е разбрал, че трябва "да изглежда като държавник", за да наложи партията си на избори.

Тази стратегия се оказа печеливша: след като на президентските избори през 2016 г. стигна до втори тур - нещо небивало - АСП получи 26 процента от гласовете на последните парламентарни избори, налагайки се като предпочитан партньор за Курц.

Шахматисти

Дълбоко в себе си обаче Щрахе и партията му изобщо не са се отказали от ксенофобските и евроскептичните си възгледи, смятат анализаторите.

Редовните намеци за опасността от "масова инвазия" и "гражданска война" показват ясно, че те си остават радикали, отбелязва Хорачек. Според Томас Хофер "възприемането на умерен тон е просто тактика".

"Играех шах с дядо си", призна Щрахе по време на предизборната кампания, отбелязвайки, че винаги е пресмятал няколко хода напред".

Сдобивайки се с четири ключови позиции (вицеканцлерската, вътрешното министерство, отбраната и външните работи), АПС направи голяма рокада: от опозицията - във възловите министерства и отсега нататък ще управлява "цялата сфера на сигурността", отбелязва Хофер.

Хайнц-Кристиан Щрахе е роден на 12 юни 1969 г. във Виена и е отгледан от майка си. Поема ръководството на Австрийската партия на свободата през 2005 г., когато е 35-годишен, след като притиска Йорг Хайдер (загинал впоследствие при автомобилна катастрофа през 2008 г.) да напусне партията и да основе Съюза за бъдещето на Австрия.

Отслабена от участието си в управлението, формацията се възражда за нов живот под влиянието на този тридесетинагодишен редовен посетител на нощните заведения и деен участник в социалните мрежи, който подмладява електората си.

Макар да се е отказала от откровено ксенофобските лозунги, АПС - партия, създадена от бивши нацисти - си остава "непоправима", твърди Комитетът "Маутхаузен", организация на депортираните.

Печатът изрови снимки от 80-те години, на които Щрахе участва в паравоенни учения с членове на забранената неонацистка групировка "Викинг югенд". "Бях глупав, млад и наивен", защити се той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
след като са в коалиция вече отстьпление от дадените обещания като референдум заизлизане от ес и сваляне на санкциите кьм русия това не ми харесва избирателитевече са изльгани
2
1
 
15
 
! Отговори
Европа! преди 6 години
Дай Боже в цяла Европа повече политици като Хайнц-Кристиан Щрахе! Истински и отговорни европейци, които са загрижени за запазването на европейските ценности и култура! А мулти-култи и всякакви мултиполови недоразумения могат да си крещят колкото си искат!
1
1
 
19
 
! Отговори
Циник до Додо преди 6 години
Зе ми думите от устата!Мекотели и лобисти в Брюксел обърнаха Европа в огромна "Аджисан маала"... желая още много политици като този .... между другото "salonfaehig" се пише с а-умлаут.... ама илитератката преписвала нескопосано статията... откъде да го знае!