Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган

Дойче веле: Страната затъва и все по-далече от демокрацията
Обновена: 21 юли 2018 19:50 | 21 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
193
Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган
Снимка: БТА

След като Ердоган превърна неправдата в правда, Турция ще затъва все по-надълбоко в блатото. Тежки времена очакват всички онези, които искат Турция да бъде демократична държава, коментира Хюлия Шенк от Дойче веле.

От опита за преврат на 15 юли 2016 вече изминаха две години. Но той продължава да е недокрай изяснен. Оттогава насам Турция преживява същински кошмар. Кошмар, вкарал една толкова голяма страна и стотици хиляди нейни граждани във филм на ужасите: над 70 хиляди души бяха задържани неправомерно, повече от 121 хиляди държавни служители загубиха работата си с декрет.

Още по темата

Правните основания за това бяха повече от спорни, а от политическа и обществено-правна гледна точка решенията изобщо не могат да бъдат оправдани. В много от случаите дори изобщо не бяха посочени причини за предприетите уволнения. И за какво ли да го правят, след като така или иначе в условията на извънредно положение никой не се интересува от правната страна на въпроса.

Извънредното положение помогна на управляващите да променят Турция по свой вкус. Но сега, след последните президентски избори правителството вече не се нуждае от извънредното положение. То може спокойно да се откаже от осмото му поред удължаване.

Но какво следва оттук нататък?

Ще се върне ли Турция сега към старата си, по-скоро лоша, отколкото добра, но все пак донякъде функционираща демократична система? Ще бъдат ли освободени неправомерно задържаните журналисти, политици, активисти и други напълно невинни турски граждани? Ще върнат ли на работа всички, които за една нощ загубиха работните си места, а заедно с тях и своето препитание? Ще могат ли хората отново да се възползват от правото си да демонстрират свободно?

Не, за съжаление нищо не говори за това. Защото Реджеп Ердоган най-после постигна целта си - да въведе президентската система на управление. Все още тази система, която му дава огромни правомощия, не се е утвърдила напълно.

Вярно, че не само тайните служби, но и много други държавни институции вече ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. И все пак Ердоган се нуждае от инструменти, с които да може да подминава правосъдието. Той се нуждае от лост, с помощта на който да попълни със свои хора овакантените места в обществения сектор и в държавния апарат. Лост, с който да може да задушава всяка възможна съпротива и протести и с който да запушва устата на опозицията. Подготвяният антитерористичен закон и правото на президента да издава декрети - това са инструментите за постигането на тези негови цели.

Проектът за нов антитерористичен закон превръща извънредното положение в "дългосрочно нормално състояние" в страната. Правата и свободите на гражданите ще бъдат допълнително орязани. Освен това новият закон ще даде право на Министерския съвет още 3 години да продължи да уволнява държавни служители, без да посочва конкретни причини за това. А Ердоган ще получи правото да продължи да управлява с декрети. С тях той ще може да прокарва включително закони по собствено усмотрение и в този смисъл вече няма да има нужда от парламента.

Как неправдата стана правда

Но не е само законодателната власт. Президентът слага ръка и върху съдебната власт: Ердоган ще посочва еднолично 12 от общо 15-те конституционни съдии. Гласът на свободните медии в Турция отдавна е замлъкнал. Над 130 журналисти са в затвора, 90 процента от медиите в страната са проправителствени и правят правителствена пропаганда.

Ердоган отдавна вече не се интересува от международните конвенции за човешките права, подписани и от Турция, и отказва да ги спазва. Нито пък се трогва от призивите за това Турция да се върне към пътя на демокрацията. Той превърна неправдата в правда и смята да продължи да управлява страната по този начин. Неговата цел е да направи Турция още по-консервативна и по-религиозна, да я затвори още повече за света и да я превърне в истински авторитарна държава. А самият той да се задържи колкото се може по-дълго на власт.

Турция затъва все по-надълбоко в блатото. И кошмарът ще продължи. Тежки времена очакват всички, които искат да видят Турция като истинска демократична държава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
зачуден,, преди 5 години
все се чудя..следкато мюслитата били толкоз велики и религията им така хубава и Турция били *** много богати умни и други по големи *** СА все милиардери..И защо аджеба бягате към нас, белите държави от неверници , не толкоз богати..Ами съберете се всички вие заедно Турция, СА, Катар,Дубай..и джамии бол и девици там горе и шербет и рахат локум.Оставете ни на мира, ние не бягаме към вас,Нека всичката ви хубавина си е Ваша.Ние да си тънем в невежество-неверници
125
0
 
2
 
! Отговори
Вънот Нато преди 5 години
Ако петвековният окупатор и вечна заплаха за Европа бъде изгонен или сам напусне Натото,то почти всички противници на НАТО до сега,ще станат негови ПРИВЪРЖЕНИЦИ!
124
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
На зле отиват нещата в Турция(това никак не ме радва) и отрезвяването им ще е болезнено и много скъпо.
123
2
 
3
 
! Отговори
WORLD RIDERS преди 5 години
До АнонименТака се развива че инфлацията направо ще фалира "Развитата Турция"... ти си някой потурковец в сукаците, който Аберлер си няма от съвременен свят ....)))))) аз съм в Истанбул и съм свидетел как блатото превзема всичко...! България вече в определени отношения е мноого напред !!!
122
0
 
8
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
До Osmali - Съчувствам ти, колега, много далече си от истината, защото ти липсва елементарна култура. Не сравнявай Турция с другите президентски републики - Франция и САЩ, защото няма база за сравняване.
121
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Турция върви напред и се развива, а България затъва все повече и повече?
120
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, някои не могат да преглътнат факта, че не успяха да демократизират Турция както демократизирахс Либия, Сирия, Ирак...
119
7
 
26
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Ердоган направи един позабравен трик. Сам си организира преврат за да си развърже ръцете и да бастиса честните хора.Коварния в началото печели. Цената я плаща народа.
118
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бивш военен съм и имам познати турски офицери,които наскоро ми споделиха ,че с КемалисткаТурция е свършено и нищо добро не я чакало с Ердоган.Припомнят си времето от военния преврат на Кенан Еврен когато всички изпитвали много по-голям страх и респект от Военната полиция отколкото ог цивилната.Така,че Господ да им е на помощ на турците оттук насетне!
117
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами по баи Тощово време да не би да беше друго. Същото каквото е сега в Турция. Едноли4но управление една партия един Вожд. В момента също имате ВОЖД в бг и тои се казва ВИНЕТУ. Каква е разликата между Турция и БГ. Разликата е в това 4е в БГ тези които ви еbът са в пове4е и от наи разли4ни селски краища. Хрантутите 240 лежа4а и още 10 пъти по толйова от роднините им и си мислите 4е са ви докарали демокрацията с онзи трезвения ишияс Юнкер.
116
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До OsmaliГлупости на търкалета. С Ердоган Мочурливия Турция ще се върне в Средновековието. Край с демокрацията, със свободите на хората, с правото им да изказват собствено мнение, с правото на свободен избор. Ще остане само страх, лизачество и превъзнасяне. Хубаво си подложи Ердоганчо с измисления преврат, хубаво го скалъпи. Това му даде възможност да унищожи всичко това. Скоро турците, но истински интелигентните турци, ако междувременно не изчезнат, което е целта, ще го разберат.
115
30
 
12
 
! Отговори
Osmali преди 5 години
С Лидер като РЕДЖЕП ТАИП ЕРДОАН ТУРЦИЯ ЩЕ СТАНЕ ВСЕ ПО СИЛЕН И МОГЪЩТ ИМА ДЪРЖАВИ КОИТО ИСКАТ ТУРЦИЯ ДА СТАНЕ БЕДНА ДЪРЖАЖА И ДА Я КОНТРОЛИРАТ НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ ЩЕ СТАНЕ ОБРАТНОТО ТУРЦИЯ ВЕЧЕ Е ПРЕЗИДЕНСТКА РЕПУБЛИКА КАТО АМЕРИКА И ФРАНЦИЯ НЯКОИ ПРОСТИ ХОРА КАЗВАТ ЧЕ ТУРЦИЯ Е ДИКТАТОРСКА ДЪРЖАВА АМЕРИКА И ФРАНЦИЯ СА ПРЕЗИДЕНСКИ РЕПУБЛИКИ ее значи всичко е наред
114
16
 
14
 
! Отговори
999 преди 5 години
МЕРКЕЛ НАЛОЖИ САНКЦИИ СРЕЩУ ТУРЦИЯ - НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН НЕМСКИЯ СИЕМЕНС ИНВЕСТИРА 1 МИЛИАРД В ТУРСКАТА ИКОНОМИКА !ВЧЕРА СТАНА ЯСНО ЧЕ ГЕРМАНИЯ ВДИГА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ ТУРЦИЯ .НЕМСКИТЕ ТУРИСТИ ВЕЧЕ МОГАТ СЪЩО ДА ПЪТУВАТ СВОБОДНО ЗА ТУРЦИЯ !КАЗАНО ЧЕСТНО - ТОВА Е ИСТИНСКИ КОШМАР ! НО ТОЗИ КОШМАР ЕДВА ЛИ ЩЕ Е ЗА ЕРДОГАН И ЗА ТУРЦИТЕ ?А САМОТО ПОНЯТИЕ "ПРАВДА" - НЕ ВИ ЛИ ЗВУЧИ НЯКАК СОЦИАЛИСТИЧЕСКО БРЕ ?В КАПИТАЛИЗМА ПРАВДА НЯМА ! ИМА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ !
113
4
 
5
 
! Отговори
ZULU преди 5 години
До Анонимен-BREH,BREH OTKOGA GRUZINSKITE EVREYI STANAHA TURTSI,MNOGO SI SMESEN DRAGI KOMENTIRAST.IZGLEJDA TAYA SUTRIN SI PREKALIL S MAKARONITE.
112
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек е истински турчин а не тези които се наричат бели турци всички знаем от къде произлизат белите турци . Плюс това не вярвам турци да позволят на човек от друга етнос да бъде на такъв пост, с изключение на ататюрк който е евреин но те тогава не са имали избор.
111
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой решава кое е правда америка ли ? Аз не виждам правда където стъпи америка ?. Не знам ако някой ден решат ромите да си създадат държава в България а то ще е скоро, как бихте реагирали ? И дали ще оставите чужди държави да решат съдбата на родината си?
110
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Феминистките никога не са обичали силните мъже. такъв е случая и с Ердоган.
109
3
 
12
 
! Отговори
h преди 5 години
да напомним на еврейската толерастка пропаганда че Франция и Испания още са в извънредно положение !Извънредното положение във Франция и Испания помогна на толерастките режими да погазят жестоко народното недоволство срещу "бежанците" и "глобализацията"да напомня ли комко хиляди противници на глабализацията и "бежанците" беха уволнени само защото изказаха мнението си в интернет !?
108
15
 
8
 
! Отговори
Harri преди 5 години
Хи. хи, хи ... Ква Турция бе пичове? няма такава държава!Не че някога е имало но Путин и Тръм се разбраха как да си я поделят.Така че чакаме евтини турски работници...
107
8
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
""черен турчин". Този човек вече се мисли за по-велик от Ататюрк, но до къде ще стигне никой не знае." - Няма да стигне далеко със сигурност. Още когато го чух да казва на турците да си обърнат доларите в лири ми стана напълно ясно какво му е нивото....Жалко,че други ще страдат за простотията му.