Член 116 – германските евреи, които Германия не иска обратно

Те кандидастват за гражданство, но то многократно им е отказвано
20 ное 2019 06:45, Нели Христова
92
Член 116 – германските евреи, които Германия не иска обратно
Снимка: JUDITH RHODES

През целия си живот Джеймс Щраус е живял в Ню Йорк. Но през 30-те години семейството му е управлявало малък бизнес в град Гунценхаузен, на юг от Нюрнберг, Германия.

Именно там се е състояла Кървавата палмова неделя, когато двама евреи са убити през март 1934 година, а бащата на Джеймс, Юлиус Щраус е пребит до безсъзнание и хвърлен в местния затвор.

По-късно побойникът на Юлиус, Кърт Баер, е арестуван, изправен пред съда и също е пратен зад решетките. Но „милостивият“ нацистки съдия го пуснал на свобода. Той решил да си отмъсти на 27-годишният мъж – убива баща му и го прострелва. Раната е сериозна, но Юлиус оцелява. 

Той, разбира се, се страхувал за живота си. За това веднага щом може, напуска Германия и се озовава в Америка. Там среща друга германска еврейка, избягала от нацистите. Двамата се влюбват и се женят. Ражда се Джеймс. Ала Юлиус така и не се възстановява напълно от нападението на Баер. Куршумите остават вътре в тялото му и в резултат на усложнение той умира през 1956 година – на деветия рожден ден на Джеймс.

Близо 60 години по-късно, през 2013 година, Джеймс Щраус за пръв път стъпва в Гунценхаузен.

„Срещнах се с много мили хора от местната управа, които се опитваха да запазят паметта за този ужасен инцидент“, казва Щраус пред BBC. Връщайки се в Америка с „добри чувства“ към модерна Германия, той решава в чест на баща си да си върне германското гражданство.

Джеймс подава документите си през 2017 година, но почти веднага му казват, че има проблем  - баща му е пристигнал в САЩ през 1940 година, преди официално да му бъде отнето германското гражданство.

Масово евреите, които бягат от нацистите или са депортирани, остават без гражданство. Благодарение на член 116 от конституцията на Германия след войната те могат да си го върнат обратно. Но според германското правителство, хора като Щраус са напуснали страната доброволно, а техните наследници нямат право да поискат обратно гражданството си. Ако Юлиус Щраус бе останал в Германия, той или щеше да бъде убит или пратен в лагера Дахау заедно с всички останали евреи от Гунценхаузен.

„Това е предателство не само към паметта на баща ми, но и към новата Германия“, казва ядосаният Джеймс.

В продължение на цяла година адвокатът от Лондон Феликс Кушман работи извънредно и лети редовно до Германия и обратно. Той се опитва да накара правителството да коригира член 116 и да спре да изключва различни групи евреи от него.

Джеймс е един от стоте наследници на евреи, избягали от нацистка Германия, чиито молби са били отхвърлени и са потърсили помощта на Кушман. А адвокатът работи с клиенти от цял свят – във Великобритания, Канада,  Австралия, Колумбия и Израел.

След 2016 година молбите подадени към Германия от Великобритания са се увеличили изключително много – от едва 43 през 2015 г. до 1506 през 2018 година. Според Кушман Brexit e бил катализаторът, който е накарал много хора да потърсят корените си, но е и помогнал за да още по-ясна една практика, която е "морално и етично грешна".

По думите му начинът, по който член 116 е интерпретиран, е в разрез с духа на конституцията на новата Германия и игнорира факта „колко много хора са страдали под натиска на Третия Райх".

Майката на Джуди Родес, Урсула Мичел, пристига в Англия през 1939 година благодарение на Kindertransport – организация, която спасява живота на хиляди еврейски деца. Родителите им обаче остават в Германия.

„Нейният живот е бил белязан, тя така и не успява да се справи с вината, че е оцеляла“, казва Джуди Родес. Тя живее в Йоркшир, но преподава на децата в германския град Лудвигсхафен за Холокоста. Показва им малкото куфарче, с които Урсула си тръгнала от там. Но за да продължи да прави това след Brexit, тя се опитва да си върне германското гражданство. Властите й отказват, защото е родена преди 1 април 1953 година, а баща й е британец. Ако беше обратното и баща й беше германец, а майка й – британка, то най-вероятно Джуди щеше да получи своето гражданство.

„Ядосана съм, защото живеем в 21 век и подобна сексуална дискриминация не би трябвало да е позволена. Според мен това, което германското правителство се опитва да намекне е, че евреите е трябвало да останат в Третия Райх, вместо да търсят безопасност. Това е все едно застрахователна компания да откаже да плати обезщетение за изгорял дом, само защото собственикът му не е останал вътре по време на пожара“, казва тя.

Майката на адвоката Феликс Кушман също пристига във Великобритания чрез  Kindertransport. Той започва да помага на хора като Джуди и Джеймс, след като Германия отказва гражданство и на брат му.

Самият Кушман не желае германско гражданство, нито има намерение да кандидатства за такова. Но случаят с брат му го кара да започне сериозна кампания.

„Въпреки че майка ми умря през 2001 година, знам какво би искала да направя“, казва той. Заедно с него и съпругата му Изабел помага на евреите, които не могат да се сдобият с гражданство.

„Понякога хората са много емоционални. Плачат, когато се свържат с мен“, казва тя.

През август групата печели първата си битка. Германското правителство е принудено да създаде вратички, за да могат онези, засегнати от режима на Хитлер, да получат гражданство. Джуди може би най-накрая ще получи това, което иска, но първо трябва да премине през няколко теста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
а бе,човече преди 4 години
До муспиИзобщо не си в час,защо дращиш глупости!?Хазарската държава загива още в 10-ти век,каква Испания,какви 5 лева!?И не стига това,ами на всичкото отгоре си набъркал руснаци и украинци!?Един съвет-пробвай с шумерите,ще звучиш по-фотогенично!А ако набуташ и Борисов,цена няма да имаш!!!
80
0
 
0
 
! Отговори
Справка преди 4 години
Не е кой знае какво усилие да се направи справка за хаzарите в Интеренет. Хаzарите по ген са тюркско племе,т.е. монголоиди. По религия са били карашък - ислям,християнство,езичество ,юдаизъм. Елитът им е приел юдаизма и през 860 г. точно това е мисията на Констонтин Кирил Филосов - да ги кандърдисва за християнството,но те приемат юдаизма. Държавата им е разгромена от руснаците през 965г.,а последните остатъци са изгонени от куманите през 11век. Юдейските хаюаии като паиаюити плъзват в Европа.
79
2
 
0
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - Хазария е била населена с руснаци, украинци и всичките племена между Черно и Каспийско море, под властта на Кагана завладян от евреите, - нещо като САЩ сега. Те са биле семити, изгонени от Испания след 8 века присъствие и с нови планов да завладеят Европа чрез азербайджано-узбекистано-тюрксо племе, - Йехова си сменя бесовете независимо от обещанията дето им дава. Сега на тези а-у-тюрки които владеят света, Йхве им гласи подмяна с китайци, и то от Кантон.
78
0
 
1
 
! Отговори
В миналото няма &quo преди 4 години
По-добре лош закон, но закон. Освен това, в историята няма "ако".
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До муспиСлед 9 век,никъде и в никой източник не се споменава за хазари,абсолютно никъде,те просто изчезват.Вие си правите гаргара само с вятъра,с нещо несъществуващо,защото хазари няма,но евреи комунисти през 19 век в Русия е имало,а те нямат нищо общо с хазарите,които са изчезнали много отдавна.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия не е за евреите,а е специално написана срещу Германия,но не са познали,в България никой няма да намрази немците,Русия и Германия са двете държави към които българите изпитват почит.И тази статия колко още време ще виси тук?
75
4
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Цялото световно еврейство са хазари. Те са имали бандитска империя между Черно и Каспийско море, за рая им е служило украинското и руско население. Биле са ужас за народите - гигантски мита, конфискации по пътя Европа Китай, непрекъснати войни с наемни армии и пари, пари. Русия още не е била създадена, но Киевския Княз Светослав ги разбива. И типично еврейско, - рабитата му предложили да приеме юдаизма и ще го научат как се правят пари. Той ги изгонил, като се разпоредил първо да ги набият.
74
3
 
2
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До Анонимен 73С това линейно мислене е много интересно как намираш пътя до мола!?
73
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не САЩ а...Никакви хазари не е имало в Русия,хазарите се настаняват на част от територията на Стара Велика България(в днешна Украйна) и се смесват с черните българи,след около 1 - 1,5 века са разбити окончателно от руснаците и след това изобщо изчезва споменаването на "хазари" в източниците,а руснаците построяват столицата си Киев там през 8 век.След 8-9 век няма НИКАКВИ хазари и повече не се споменава за тях.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 80 год някакъв човек набил дядо му.. Боже,боже.Жалки хора.
71
4
 
13
 
! Отговори
Не САЩ а... преди 4 години
Не САЩ ,а Съветска Русия и по-късно СССР беше най-еvрейската държава. При Ленин и Троцки еvрео-хаzарите бяха 95% от управленския кадър на тази държава. Сталин последователно се чистеше от хаzарsкия елит: една част изтреби като врагове на революцията,на друга част направи автономна република и на най-голямата част разреши да емигрират в Израел. Въпреки това СССР си остана държавата с най-големите попълзновения на еvреите до властта. Хрушча,Андропов,Горби и Елцин си бяха или еvреи или техни кукли.
70
5
 
9
 
! Отговори
милицай преди 4 години
И България трябва да приеме 116 за евреите, а не те да си мислят,че сме разграден двор и могат всичко да си позволяват сякаш са нещо повече от своите братчеди, които постоянно стрелят. Да не се окажем и ние в същата ситуация. По добре 116
69
2
 
9
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
на прадядо си търси гражднанство да си е стоялав германия
68
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние не искаме русофилите, че ни саботират държавата и затова не може да просперира.
67
4
 
9
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Бойко Борисоф каза, че Германия не е убивала 6 милиона, а България. Сидеров е пуснал слуха че сме спасили евреите, а крематориумите още димят. Изплащанията ще започнат още Днес, и ние имаме от къде да дадем пари. Ще вземем заеми от ЕС, Брюксел като разбере за какво - веднага ще даде. Ще спрем с тези магистрали, че и на мен ми писнаха, ще спрем пенсиите, здравеопазването и въобще всякакви социални изг$зици. Ще им дадем и територията, - не е толерантно да се задържа Обетованата земя.
66
2
 
3
 
! Отговори
Тома неверни преди 4 години
Да им пратим патрЕотите,те и на *** дадоха гражданство
65
7
 
17
 
! Отговори
Аман бееее преди 4 години
Цялата медийна система е пропита с пропаганда за лихварското племе от кръвопийци. Аман!
64
3
 
12
 
! Отговори
Каунь преди 4 години
Пари, наследство, юдейн платена статия
63
2
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Къде ли ги пък искат нашите приятели?!
62
3
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 4 години
Чистката я правят те, за това Хитлер напада СССР.Много поздрави имаш, дори Андропов и Черненко имат еврейски корени, да не говорим за Путин.