От първо лице от Ухан - "столицата" на епидемията: Паника, улиците опустяват

От този град в Китай започна епидемията от новия коронавирус
24 яну 2020 10:58, Елка Василева
78
От първо лице от Ухан - "столицата" на епидемията: Паника, улиците опустяват
Снимка: БГНЕС

В Китай настъпи миниапокалипсис. Орди от зомбита по улицата за щастие няма, но над 830 души са се заразили до момента с новия коронавирус, 26 от тях са починали за последните две седмици. Епицентърът на епидемията е град Ухан. Това е китайският Ленинград, оттам е започнала комунистическата революция начело с Мао, пише „Комсомолская правда“.

В Ухан живеят до 20 милиона души /включително и предградията/. По последни данни в Китай са затворени още 4 други града – Чиби, Енчжоу, Хуанган и Сяннин. Регионалните власти се борят с заразата по болшевистки: блокират входовете и изходите, спират движението на самолети, влакове и автобуси, от вчера в Ухан не се движи и градският транспорт.

„Всички са с маски, спасителните служби правят дезинфекция по всевъзможни начини – с преносими пръскачки и дори с цели камиони. Задействаха дори хеликоптери“, разказа местната Кристина Калашникова. Тя е родом от Украйна, майстор на спорта по водна топка. Когато й предложили да поработи в „подводен балет и шоу на русалки“ в Ухан, тя се зарадвала. Кой да знае, че градът ще стане столица на епидемия.

Още по темата

Заради карантината не могат да си тръгнат дори туристите, пристигнали преди дни. Една от тях е рускинята Ирина. Учи в университета в Далян на 1200 км от Ухан. Решила за новогодишните празници да посети люлката на революцията.

„Пристигнах тук преди 10 дни, на летището ме пуснаха без проблеми – пише момичето. - А днес заради вируса затвориха метрото, таксита почти няма. Улиците опустяха! Подозираш всеки минувач, да не би той да се окаже преносител на вируса. Градските власти раздават термометри и четат лекции „Безопасност при епидемия“. Не е ясно колко ще продължи това“.

Макар че градът е "запечатан" от постове, някои все пак успяват да излязат извън периметъра по тайни пътеки.

„Това са главно китайци, местни. Те си чатят, проверяват кои пътища още не са затворени. Мисля обаче, че до две денонощия оттук няма да може да се излезе – китайската армия работи много добре и скоро ще затвори града напълно“, съобщи за "Комсомолская правда“ 27-годишната Виктория Маковцова.

Тя работи в местния театър от половин година. Заплатата добра, климатът топъл, всичко в зелено – струвало й се е като приказка. До неотдавна.

„В магазините има паника, купуват всичко. Стараем се да запазим спокойствие, мием си ръцете, промиваме дихателните пътища, дезинфекцираме всичко. На улицата излизаме само с маска. Стараем се някак си да се обезопасим“.

По думите на Виктория има още една напаст – спекулантите, които са надули цените на лекарствата и маските.

„Правителството издаде указ те да бъдат наказвани. Създадена е гореща линия – можеш да се оплачеш от аптеки, които са завишили цените. Във всеки случай, маски е много сложно да се намерят – добре, че сме се запасили от по-рано“.

Някои жители обаче игнорират средствата за защита и не изменят на навиците си. Продължават да ходят по базарите и площадите, още повече, че настъпва Китайската нова година. Опасявайки се, че това ще засили епидемията, в Пекин /на 1 000 км от Ухан/ местните власти отмениха новогодишните масови мероприятия, включително традиционните пазари край храмовете.

Средната възраст на починалите от вируса е около 60 години. Вероятно, тъй като имунната система на възрастните хора работи по-зле.

Ето какво разказа още Светлана Никитина, служител в международна компания с офис в Шанхай – Югоизточен Китай, който град също не е далеч от Ухан.

„Предпазните мерки в Шанхай са колосални! Всички са с маски. На входа на всички офис сгради и центрове мерят температурата. Таксиметровият шофьор днес ме помоли да си сложа маска. Но за съжаление цялата информация досега се свежда до „спазвай диета, мий си ръцете, сложи си маска и при първи симптоми не ходи в офиса, а отивай в болницата“. По улиците и на обичайно многолюдните места сега има много по-малко хора. Първите случаи на заразяване вероятно са били още през ноември-декември. Мой познат замина с всичките симптоми /пристъпи на суха кашлица, затруднено дишане и т.н./ в  Северна Америка още през декември“.

Впрочем не бива и да се преувеличат мащабите на паниката, пише руското издание и цитира Никита Бруснецов от Донецк, който работи в Ухан като учител по балет в частно училище по танци.

„Като цяло, когато за първи път казаха за епидемията, китайците приеха информацията безгрижно... Лично аз съм я обсъждал с местните на работа /живея до реката, от другата страна на реката е същият този пазар, където е първият случай на заболял човек/. На което те ми отговориха - „не се притеснявай, това е в друг район на града“, като че това е на хиляди километра от нас“, разказа Бруснецов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
контрол над болестит преди 4 години
Ако създаваме рестриктивни условия за новите болести и вируси, това ще изчисти планетата, рязко ще намалеят епидемиите, ще лекуваме само известните вече болести и няма да допускаме появата на нови! Изискванията ми са планетарни, а не само към Китаюй.
58
0
 
1
 
! Отговори
докога преди 4 години
Да допускаш новозаразени хорла от Китай в други държави е същото, както китаец да влезе в дома ви с кални обувки и да ходи с тях по килима ви. Не слушам глупости от сорта на - как еди си кой друг вирус откъде е дошъл по-рано. Докога ще се примиряваме с това положение, новите болести да си се разхождат по света?
57
0
 
1
 
! Отговори
мерки веднага преди 4 години
С оглед на това, че вирусът е нов и дори ваксина няма срещу него, а разпространението му става все по-лесно, трябва незабавно да се забрани влизането и излизането от Китай, търговията с Китай да спре, докато на място не бъде оладян вирусът и излекувани всички болни поради него. Преценете кое ви е по-важно - парите или животът. Вашият и на децата ви.
56
0
 
1
 
! Отговори
докога преди 4 години
Аз се учудвам на спокойствието на световната общественост. Каква нова болест трябва да ни нападне, за да бъдат изолирани и глобявани държавите, в чиято територия се е появила нова и неизвестна до момента болест? Какво трябва да се случи, за да се размърдат световните оргарнизации? Китай обявил карантина! Не е доастатъчно! Болни има вече и в Европа, и в Америка! И е виновен Китаюй!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи около 3.14% от хората умират от тоя вирус. Което според който и да било медицински стандарт е супер голямо число.
54
1
 
1
 
! Отговори
Апокалипса преди 4 години
Другари и да не внасяме смут и да не забравяме че вожда Борисов ще ни спаси от всякакви болести
53
1
 
4
 
! Отговори
200 преди 4 години
Вече има регистриран случай на носител без симптоми - дете в Китай без треска, без кашлица, но може да разпространява вируса.
52
1
 
3
 
! Отговори
100 преди 4 години
Регионалните власти се борят с заразата по болшевисткиДоста *** коментар 2 текста. Надявам се на автора на оригиналния текст, а не на преводача. При положение, че говорим за силно заразен нов щам, водещ до смърт, срещу който няма лечение, тези мерки са най-малкото! Ако се забавят и със седмица и болни щъкнат да бягат това така ще плъзне, че после не може да се спре и после всички ще се чешем по тиквите и ще викаме еййй, *** тъй кат стани начи...
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рускинята решила да изкара някой юан за празниците ама беля!...
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им пратим техническа помощ в лицето на БАБХ, ще ги избавят от заразата за 2 седмици. Ама те тогава болшевишките мерки ряпа ще ядат пред гербepacтките.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ей сега китайците ще намалеят с няколко милиона
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде, айде,такива драконовски мерки за хиляда болни от двайсе милиона,със сигурност ще се справят.Наште с една чума по свинете, дето една година я чакаха да вилнее из Румънско не могат да се справят, пази Боже нещо такова да ни налази, няма да могат и да ни заровят после
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китйските стоки няма ли да донесат заразата в целия свят?!...Възможно е, но малко вероятно. Вирусите имат нужда от гостоприемник или друга подходяща среда като лабораторните препарати или храната, за да оцелеят. Върху обикновени сухи предмети някои могат да живеят до 24 часа, най-много два дена, но само около 1% от първоначалните. Докато стоката се опакова, изпрати и разопакова, това време ще е минало. Големите пратки от Азия освен това идват с корабни контейнери и пътуват със седмици.
46
2
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
А да продължават да ядат прилепи.Лошото е че ще дойде и при нас.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като имат лаборатория за ебола в Ухан какво ни баламосват!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биолабораторията в Ухан проучва щамове на ебола и на грипния респираторен вирус. Едва ли някой от братския китайски народ е допуснал грешка при обеззаразяването или е изхвърлил заразен материал в кофата или мивката. По-логично е една жена на пазара да е била в контакт със заразено животно, хванато в природата.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох в други новини ,че имало 30 германци в град Ухан идиният котйто бил болен с темп. ....
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой в Китай има сметка да се разпространява този вирус.
41
0
 
11
 
! Отговори
Марко Захарев преди 4 години
Там преди две години беше учредена най-голямата в света лаборатория за био-инженерство и работа с опасни вируси.Та... нищо чудно, при толкова народ.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре помня,че първото инфо беше ,че пневмония убиец е тръгнала в Хонконг,после нещата се промениха и излезе,че източника е град Ухан. Явно нещо реалано става в този град след като за 1 седмица ще строят нова болница. Изобщо китайците трябва да се научат от британските служби как се правят нещата със заразите и отровите,за да не излизат от контрол.