Блок убиец в Русе

Еднометрова цепнатина зее зловещо в панелното соцчудо, наречено "Калофер"
6 мар 2009 11:11, Екип на Dnes.bg
103

Стотици жители на русенски блок живеят в страх и се питат кога едната част от блока им ще потъне.

Еднометрова цепнатина зее зловещо в панелното чудо, наречено "Калофер", и стряска съня на съкооператори и минувачи.

Разказват как вечер, когато стане тихо, чуват блока да пращи и пука.

"Обречени сме", надсмиват се над съдбата си жителите на блока, изгубили са всякаква надежда, а институциите нехаят.

Авария във водопроводната мрежа слага началото на трагедията им. И така вече 20 години.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Съседа преди 11 години
Пичове, не се хващайте. Познавам домоуправителката им. Тази е уволнявана аз кражба. Сега едни 6 000 лева са изчезнали от касата им, а хорицата нищо не могат да направят.Така се говори.
102
1
 
1
 
! Отговори
Марлон Брандо преди 15 години
Тия спят без възглавници
101
0
 
3
 
! Отговори
ss преди 15 години
Наистина качествено строителство.За 8 години наводняване си е учудващо ,че е потънал толкова малко. Няма как да не се наклони след като отдоло се е образувало цяло блато. За мен вината е на тези които не са взели мерки за спирането на изтичането на вода.
100
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ето виждате отношението на властта, към обикновените хора.Като отидетш на протест те бият, няма свобода на словото българите и до ден днешен са роби и в криза !
99
1
 
0
 
! Отговори
niky77neo преди 15 години
da se obadqt na stanishef -TOI shte im pomogne - DA potprat tozi opasen i RAZpishtoliL se BLOK-so,PUBlic Enemy -NOMBER one ,oe,oe o-ee,the time is conec6in,and sckratchmuster -one
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Доста от блоковете са пред разпадане в страната. Едва ли общните или държавата могат евакуират или обезщетят парично собствениците.Просто е невъзможно ! Преди от поне 40 години години се отчуждаваха срутени керпичени къщурки,и с част от тези пари хората си купиха панелки.Със заеми от ДСК на изплащане ,това бе масово явление. Винаги ще има кой да живее в такива апартаменти на криви или срутващи се блокове . Иначе ми е любопитно дали новото строителство след още 40 години ще изглежда като този блок или още по-зле.
97
0
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 15 години
В нормална държава досега и двата блока щяха да бъдат евакуирани и даже освен да се вземе най-необходимото, щеше да се забрани дори приближаването до тях. Един съвет за собствениците: можете да направите доста пари от това положение, като продадете тази новина на чужди информационни агенции.
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В Пловдив също има непродаваеми панелки . В ромския квартал Столипиново,закупени от българи по време на соца ,когато на крайно нуждаещи се млади семейства изгодно се помагаше и имаше политика на интеграция на българи сред ромите . Тогава децата са им са си играли с циганчетата пред блоковете и не била такава безработица и т.н. в страната ни. Учили са заедно,заедно са били и в детските градини дори. След 1989 г . по- прозорливите си продадоха евтино жилищата и се изнесоха ,така както може би и от този блок постепенно са се изнесли някои. Имам съседи,които се набутаха в стара панелка до нас от 55 квадратни метра на почти 40 години ,продавайки почти нова панелка от ромския квартал. Тогава им се чудех що за сделка са направили,но.. тогава. Колкото до апартаменти в подобни наклонени или напукани сгради,винаги има и продавачи ,и купувачи,стига цената да е ниска и да устройва и двете страни. Колкото до този блок от две части,не се знае дали ще потъва или ще се накланя още. Може това да е максимума ,земните пластове под него да са се наместили и застопорили ,и да надживее дори новото строителство,правено след 1989 г.
95
0
 
0
 
! Отговори
P_boy преди 15 години
Нали има някакви прграми, които пуснаха сега за такива блокове? Да се позаинтересуват как могат да им помогнат. Но без да вложат някакви пари и те няма да стане. Да се направи експертна оценка от комисия и да им кажат дали има решение на проблема. Ако може да се живее в него, да се направи ремонт и да не се притесняват, ако не може - да действат по някакъв начин, да не чакат да става масова трагедия от 100-*** загинали...
94
0
 
1
 
! Отговори
kihs преди 15 години
Damm tova e do vka6ti i ot kakto go pomnq bloka si e vse taka razcepen, dori ne bih preminala ot tam, a za jivu6tite neznam .. :(
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бате зузи, явно подценяваш проблема. Обитателите на блока отдавна се опитват да продадат жилищата си, но никой не иска да ги купи. Като видят дупката между входовете, и наклона - всеки потенциален купувач се отказва! Така че продажба е невъзможна. Според мен, решението е в евакуацията. В Русия има цели призрачни ГРАДОВЕ, които са изоставени и никой не живее там, а нашите се страхуват да изоставят един блок. Трябва да заимствуваме от опита на руснаците.
92
0
 
0
 
! Отговори
kkk преди 15 години
Абе ти май наистина не можеш да мислиш. Вечно ли комунист ще е президент? Става въпрос за президентската институция! А иначе говорим за твоето глупаво предложение, но от коментарите ти блика плиткоумност и омраза. Нямам нищо общо с комунисти, президенти или каквито и да е! Ти сам бягаш от темата и бълваш обиди! Много хубаво, че си даваш парите директно в детски дом, но колко хора биха го направили? Хайде, мисли някакъв по-ефикасен начин за събиране на дарения и се обади да го обсъдим! Ха-ха!
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В Чехия ,Украйна има блокове строени преди нашите първи. Не знам да има паднал блок никъде. А в България в райони с песъчливи почви или подземни води поради близост с водни басейни има пропаднали,но не и срутени. Дори и след земетресения оцеляват за разлика от тухлените къщи. Блока може да спре да потъва ,зависи под него дали са слегнали земните пластове. Предполагам,че някои панирани са си продали жилищата,докато други се вижда как смело и безотговорно са правили ремонти. Така са старите панелки -като ноев ковчег,който го е страх,напуска,а който не -може и да оцелее....
90
0
 
0
 
! Отговори
бате зузи преди 15 години
Аман от хора дето все някой друг трябва да им оправя проблемите. На мене като ми духа от прозореца си сменям дограмата. Никой не ме пита ама имаш ли пари, ама знаеш ли как да се смени дограмата и прочие. Стига сте писали как общината, как кмета, как държавата... Това което може да се направи е хората да си обевят блока за продажба. От продажбата ще вземат някакви пари, които най-вероятно няма да стигнат за закупуване на нови апартаменти в същия квартал и със същата големина и дигат нова сграда на мястото на сцепилия се блок. И тук вече общината евентуално ако реши може да купи целия блок, за да построи примерно нова детска градина...
89
0
 
0
 
! Отговори
Калоян преди 15 години
абе душко,ти наистина си си комунистче:***директно точно на подобни инициативи като "българската коледа", която под патронажа на президента се ползва с тяхното доверие.***Президентчето ни не се ползва вече с никое доверие-нито на народа,нито на някой друг.Затова и си обикаля като немил-недраг по Виетнам,Казахстан и други трети глухи.Никой вече не го иска,ти ми говориш да доверие?!?Всяка Коледа си пусках поне по 50смс-а/поне!/,но вече си отивам в детския дом на място и давам каквото имам на сърце ТАМ,на място.А не в джобовете на някакви мушмороци,които си мислят,че за тях възмездие няма-как се лъжат само.Отивай си на поредната комсомолска сбирка и вдигай ръка на всяко предложение,което ви пуснат-може пък и да додрапаш до някое бюрце.
88
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Заглавието на статията е нечестно. Блокът не е убиец, а само ПОТЕНЦИАЛЕН убиец.
87
1
 
1
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
блока на смелите
86
0
 
1
 
! Отговори
xoxo преди 15 години
Стига сте всявали смут. В Амстердам са много по-килнати и хората си живеят и си свиркат :)
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ave vie normalni li ste ve,nemoga ad povqrvam v koi vek jiveem,balgariq da ne e samo na balgarite!Vsi4ki sme balgari za6toto jiveem tuk,kakto vsi4ki sa Amerikanci kat si jiveqt v USA-nezavisimo ot religiqta!balgariq ne e na hristiqni,balgariq e darjava kadeto si jiveqt horata-nezavisimo kakava religiq ispovqdvat! narod,ey za tva nqma opraviq
84
0
 
0
 
! Отговори
Djembi преди 15 години
Ми то така както е тръгнал блока майи ние ще си имаме Пиза :) Сега сериозно....Нашите управляващи само чакат да стане нещо,някоя трагедия за да се посъбудят МАЛКО (и то,ако е време за избори),че да направят нещо по въпроса! Не ми се мисли какво може да се случи с хората живеещи в този блок при едно земетресение например (да пази Бог).Има начин да се оправи проблема! Общината или държавата да купи целия блок,да буде съборен (през това време живущите да бъдат настанени в общински жилища) На негово място да бъде построен нов блок (едва ли ще отнеме повече от 3 години МАКСИМУМ 4 за такава големина) И после живущите да си откушят жилищата,ако желаят,а тези примерно които са си намерили други жилища и не искат да бъдат там - апартаментите да бъдат продавани - никой не губи нищо! Ето това се казва държава - тази която помага на населението,а не тази която гледа как да ги ограби! Бълха ги ухапала дори и без да откупуват жилищата на потерпевшите да построят един нов блок за тях!

Спонсорирани публикации