Чернокожи, турци, роми. Колко сме толерантни?

Над половината българи не желаят за съседи цветнокожи
7 окт 2009 15:44, Екип на Dnes.bg
444

 

Повече от половината етнически българи не желаят да имат цветнокожи съседи, а когато става въпрос за роми, процентът е 55, показва изследване на „Отворено общество“.

Засега етническата и расовата нетолерантност в България нямат агресивни прояви, коментират авторите на изследването. Няма обаче и тенденция за преодоляване на нетърпимостта към хората от различен етнос и вяра.

Нетолерантността се корени в традиционни и много стари стереотипи в обществото, смятат авторите. Допълнително в България не се правят и опити за преодоляването им.

Стереотипният подход може да задълбочи проблема, смятат в „Отворено общество“.

Пример – ако в едно училище броят на децата от ромски произход надхвърли една трета, родителите българи местят децата си. Така училището си става ромско и интеграцията е прекратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
Нетолерантни Българи не виждате ли проблема? Пред очите ви е!Ние имаме 6 реда лимит за коментар а башибозук 178 - 3 страници
209
1
 
3
 
! Отговори
Отровено общество преди 14 години
"Отворено общество" се финансира от Джордж Сорос и целта му е да разделя турците, ромите и българите, като им повтаря до втръсване че не трябва да се разделят. "Разделяй и владей" е казал евреина, ако трябваше ума на хората да се оценява по устойчивост към тази манипулация, ние балканджиите щяхме да сме най-тъпите хора на света.
208
1
 
4
 
! Отговори
petkan преди 14 години
Не ви ли омръзна да дъвчете едно и също нещо под всяка една новина. 7 милиона души - 7 милиона мнения. Няма оправия! Като искате промяна - направете нещо. Дотогава си оставате форумни плъхове.
207
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тая кви ги говори? Какво,да си затворя очите, че 500 години са ни клали ли?Е,няма как да стане?Колкото до ***, онзи ден като отивах на работа (за разлика от тях), 3-*** *** удариха едно българско момиче по з****** части! Е какво, да ги уважавам ли? Да миришат, да говорят на техния език в моята държава? Да КРАДАТ И УБИВАТ? Ами, затворите са пълни с такава ***! И пак ние плащаме за да ги изхранват!Никаква толерантност!!!
206
1
 
7
 
! Отговори
толерантен преди 14 години
Преди време говорих с едни германци - бяха интелигентни, образовани - инженери от Сименс. Та ме попитаха имаме ли в България много ***. И аз казах че имаме.И тогава и той ми се оплака: "В Германия и ние имаме много ***, и хората ги е страх да си оставят къщите празни, защото много крадат". Това ми го казаха едни непредубедени и интелигентни германци. Съгласен съм обаче че не се прави нищо по въпроса с интеграцията, но от друга страна традициите на самите *** им пречат да се интегрират.
205
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
az u4a v takova u4ili6te koeto ima 70% *** i turci i napravo mi idva da vzema edna karte4nica i nared da gi po4na to ne e li govorene na turski postoqnno psuvat digat 6um do nebeto mnogo me e qd 4e v b1lgarsko u4ili6te da da se govori na turski a ne na rodniq
204
1
 
7
 
! Отговори
Дундю преди 14 години
Какво точно искат да ни кажат не знам. Ни ги трепем ни ги гоним а защо тряя да ни ги натрапват? Като българите няма да станат иначе нямаше да се виакт роми. А как сега да го поканиш на една ракия и моабет като няма общо разбиране. Просто ума не ми го побира кой се занимава с такава статистика и защо трябва да го истъква като новина. Все едно да кажат 50% Англичани не искат да живеят до Индийци..което също е вярно понеже цели райони от Англия не може да видиш "ентически" англичанин.
203
1
 
7
 
! Отговори
име преди 14 години
"Отворено общество" да ходи да се "отваря" в друга страна. Тук не желаем да имаме такива фондации. Те ще ми кажат къде ми се кореняла нетолерантността. Писна ми от многознайни експерти, пръкнали се от държави, които имат една страница история.
202
2
 
7
 
! Отговори
фактите преди 14 години
Да не е възможно да е 50% изключено е ! поне 70-80% от хората не искат тези *** !!
201
1
 
5
 
! Отговори
ел преди 14 години
Идва от някакво споразумение между медиите, които се съобразили с някаква фондациика, която пожелала да ги наричат роми, щото те така се наричали помежду си. Което хич май не е вярно, щото и те си викат ***. Но... това значи ли на немците да им викаме дойчовци, щото те така се наричали на немски... безумия някакви... чисти *** са си.
200
1
 
7
 
! Отговори
Дундю преди 14 години
50% ми се струва доста ниско. Аз бих казал че 70% не желаят да живеят с кюрди, роми, албанци и тем подобни а 30% просто нямат избор. Всъшност ще ми е много инетересно да се срешна със един българин дето откровенно иска да живее с такива.
199
3
 
6
 
! Отговори
Жорко Сф преди 14 години
И аз съм на мнение че на нас араби, китайци, албанци, черни, забрадки ,турци и всякаква друга *** не ни трябват ! Ако дойде да живее в БГ някой от Европа ще го приветствам, но хората там са ХОРА. За съжаление в БГ идва само *** и затова трябва да им показваме че не ги искаме за да си ходят откъдето са дошли !!!
198
1
 
3
 
! Отговори
az преди 14 години
научи родния си език по -добре, защотото аз се гордея,че го знам по-добре от теб
197
1
 
3
 
! Отговори
кокона маруца преди 14 години
Първо,това не е постижение,а върха на дивотията!Все едно Атила да се хвали с империята си!Между другото,и Османската,и хунската отдавна са на бунището на историята!И второ,забравил си в поменика САЩ,Китай и Антарктида!Бъди здрав!:)))
196
1
 
5
 
! Отговори
savio преди 14 години
и още нещо-може ли някой да ми обясни от каде идва това "Роми"????Чисти *** са си
195
1
 
5
 
! Отговори
paul преди 14 години
и аз не бих пуснал дъщеря ми в клас с роми
194
1
 
3
 
! Отговори
obsidian cat преди 14 години
Ти ако си предал фронта и си родоотстъпник, други не са.Рибата е още във водата , те тигана сложили. Ще видим.
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тази овца да и сложат роми за съседи да я видя,*** ***,говори по инерция
192
1
 
4
 
! Отговори
savio преди 14 години
Да не се казва,4е е имало турско робство...а какво е било..????500 години на почивка ли са били у нас????.България е за българите!!!Пишете,4е съм расист,не ми пука,просто казвам това,което всички хора мислят...
191
1
 
3
 
! Отговори
Етнически българин-в преди 14 години
О неразумни.... българино, поради какво и как смееш да скиташ по тез земи ... вече *** и турски?

Спонсорирани публикации